• Operațiunea efectuată de Ucraina a fost parte a unei „campanie de degradare a Forțelor Aeriene rusești”.
  • Operațiunea este similară cu acțiunile Ucrainei împotriva Flotei ruse din Marea Neagră.
  • Ministerul rus al Apărării a transmis că, în noaptea de 14 iunie, forțele de apărare aeriană au interceptat și distrus 87 de drone ucrainene.

UPDATE ORA 21:00 – Macron atacă „crimele de război” rusești / SUA marchează planul de pace al lui Putin drept „complet absurd”

Liderii lumii vorbesc pe tot parcursul zilei în Elveția la un summit pentru pace convocat de Volodimir Zelenski.

Liderul francez spune că una dintre prioritățile cheie ale discuțiilor trebuie să fie asigurarea securității nucleare în jurul centralei Zaporojie.

Aliații trebuie, de asemenea, „să nu accepte nicio mulțumire față de atacurile care vizează ținte civile și infrastructura din Ucraina. Acestea sunt crime de război”, a spus el.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Rusia a negat toate acuzațiile de crime de război.

„Ceea ce este în joc sunt regulile noastre internaționale și posibilitatea de a avea pace peste tot. Pentru că, prin lansarea acestui război, Rusia a decis mai întâi să fie un regim imperialist”, a spus dl Macron.

„Acest summit este o piatră de hotar pentru a reitera atașamentul nostru față de principiile de bază ale legilor noastre internaționale”.

UPDATE ORA 20:00 – Propunerea de pace „absurdă” a lui Putin o „încercare goală de a seduce Occidentul”

Pretinsul interes al lui Vladimir Putin pentru negocierile de pace este o încercare goală de a „seduce” Occidentul, spun analiștii de război.

„Utimatumurile sale absurde” fac parte dintr-o campanie de sabotare a conferinței de pace elvețiană și de a induce în eroare aliații Kievului pentru a permite încălcarea suveranității ucrainene, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Așa-numitul plan de pace al liderului rus a inclus predarea Ucrainei a aproape 20% din teritoriul său și abandonarea aspirațiilor sale de a adera la NATO, iar Occidentul ridicarea tuturor sancțiunilor și recunoașterea unei părți a Ucrainei ca rusă.

„Kremlinul nu este interesat de negocieri de bună-credință cu Ucraina și își preface doar interesul pentru negocieri ca parte a unui efort informațional mai amplu menit să convingă Occidentul să facă în mod preventiv concesii care încalcă suveranitatea Ucrainei”, a spus ISW.

Cererile domnului Putin ar „a afecta în mod irevocabil principiul suveranității statului și inviolabilitatea frontierelor internaționale”.

ISW a numit promisiunea domnului Putin de a respecta o încetare a focului „deosebit de goală după luni de crime de război rusești împotriva civililor ucraineni și a prizonierilor de război”.

Rusia neagă acuzațiile de comitere a crimelor de război.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare a lui Putin.

„Solicitările lui Putin continuă să reflecte ultimatumurile lui mult solicitate, care se bazează pe presupoziții care neagă existența unei Ucraine independente și suverane și care încearcă să seducă Occidentul să compromită preventiv asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a spus ISW.

UPDATE ORA 19:00 – Rudele soldaților captivi pledează pentru mai multă presiune asupra Moscovei

Demonstranții au parcurs sute de mile pentru a-și susține cazul în timp ce liderii mondiali sosesc în Elveția. Aproximativ 250 de persoane, mulți dintre ei rude ale soldaților ucraineni, au fluturat bannere și au strigat lozinci la Lucerna pentru a atrage atenția asupra soartei trupelor luate prizoniere de Rusia. Mulți nu știu dacă cei dragi au fost uciși sau luați.

„Trebuie să fac tot ce îmi stă în putere pentru a-mi recupera soțul”, a spus Svitlana Bilous, 34 de ani, din Harkov.

UPDATE ORA 18:00 – Marea Britanie, SUA și Germania sunt printre națiunile care susțin armistițiul olimpic al conflictului global, spune Italia

G7 a susținut în unanimitate propunerea Franței de a solicita un armistițiu global în timpul Jocurilor Olimpice, a spus premierul italian.

Parisul va găzdui Jocurile în perioada 26 iulie – 11 august, urmate de Jocurile Paralimpice din 28 august până în 8 septembrie, iar președintele francez Emmanuel Macron face presiuni pentru pauze temporare în Ucraina, Orientul Mijlociu și Sudan.

Liderii G7 au îndemnat „toate țările să respecte armistițiul olimpic individual și colectiv”, se arată în declarația lor.

Grupul celor șapte include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.

„A fost o cerere franceză, o cerere bună, a fost inclusă în unanimitate”, a spus italianca Giorgia Meloni.

Încercarea de a suspenda conflictele armate în cadrul unui armistițiu olimpic este o tradiție de lungă durată, iar comunicatul final al G7 face referire la o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite pe această temă, adoptată în noiembrie.

UPDATE ORA 17:00 – Trei persoane au murit într-un atac cu „muniție cu dispersie” asupra satului, spune guvernatorul ucrainean

În timp ce summitul pentru pace începe în Elveția, bombardamentele rusești continuă în Ucraina.

Alte trei persoane au fost ucise într-un atac asupra satului Ulakly din regiunea de est Doneţk, a declarat guvernatorul local.

Vadym Filashkin a acuzat Rusia că folosește muniții cu dispersie, adăugând că cinci persoane au fost rănite.

Dl Filashkin a spus că au fost avariate clădiri administrative, o casă, un magazin și opt mașini.

UPDATE ORA 16:00 – SUA anunță un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

În timp ce Kievul ar fi putut fi dezamăgit de absența președintelui SUA la summitul pentru pace de astăzi, anunțul vicepreședintelui Kamala Harris ar putea atenua orice nelămuriri.

Ea a anunțat ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, inclusiv sectorul energetic al Ucrainei și crizele umanitare rezultate din invazia Rusiei.

Finanțarea include:

  • 500 de milioane de dolari pentru asistență energetică
  • 324 milioane USD pentru reparații de urgență a infrastructurii energetice
  • 379 de milioane de dolari pentru refugiați și alte persoane afectate de război, cum ar fi alimente, servicii de sănătate, apă și canalizare.

„Aceste eforturi vor ajuta Ucraina să răspundă la cele mai recente atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene prin sprijinirea reparațiilor și refacerii, îmbunătățind rezistența Ucrainei la întreruperile aprovizionării cu energie și punând bazele pentru repararea și extinderea sistemului energetic al Ucrainei”, a spus biroul doamnei Harris.

UPDATE ORA 15:00 – Peste 90 de țări la summit-ul pentru pace – dar Biden și alți jucători cheie omit discuții

Peste 90 de țări iau parte la summitul pentru pace de astăzi, dar SUA nu vor fi reprezentate de Joe Biden, care organizează o strângere de fonduri pentru alegeri la Los Angeles.

În schimb, vicepreședintele Kamala Harris este prezent – îngrozind Kievul – cu Arabia Saudită și India trimise delegații de nivel inferior.

China stă departe după ce Rusia a fost blocată din proceduri.

Cu toate acestea, Volodimir Zelenski speră să încheie o serie de acorduri care ar putea face parte dintr-un proces de pace.

UPDATE ORA 14:30 – Zelenski a spus că „avem de-a face cu teroriști” în timpul Summit-ului pentru pace

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a vorbit cu SkyTG24 în timpul deschiderii Summit-ului inaugural pentru pace din Elveția.

„Drumul către pace este unul lung pentru că avem de-a face cu teroriști și trebuie să mergem pe calea cea bună, pe baza Carții ONU și a dreptului internațional.

„Trebuie să avem aceeași bază. Și facem asta fără a încălca legea, fără a încălca drepturile oamenilor”, a spus el.

Ucraina a respins condițiile de încetare a focului anunțate de președintele rus Vladimir Putin vineri drept „absurde”, spunând că încearcă să inducă în eroare puterile mondiale și să submineze eforturile autentice de pace.

Putin a spus într-un discurs că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina numai dacă Kievul ar fi de acord să renunțe la ambițiile sale NATO și să predea toate cele patru provincii revendicate de Moscova.

Ministerul de Externe al Ucrainei a descris cuvintele sale ca fiind „declarații manipulatoare care vizează inducerea în eroare a comunității internaționale (și) subminarea eforturilor diplomatice de a obține o pace justă”.

UPDATE ORA 12:30 – Ucraina „respinge șapte atacuri rusești” în ultimele 24 de ore

Forțele ucrainene au declarat că au respins șapte atacuri inamice la Orikhiv și unul pe malul râului Nipro.

Forțele de Apărare de Sud ale Ucrainei au declarat pe Telegram: „În zona operațională a Forțelor de Apărare de Sud, confruntarea zilnică cu contrabaterie și respingerea atacurilor inamice continuă.

„Inamicul nu își abandonează intenția de a elimina unitățile noastre din pozițiile lor ocupate.

„În ultima zi, ocupanții au efectuat 7 atacuri în direcția Orihiv. Nu au avut succes.

„Pe malul stâng al Niproului, în regiunea Herson ocupată temporar, inamicul a lansat 1 asalt. După ce a suferit pierderi, s-a retras la pozițiile sale inițiale. Forțele de apărare continuă să ia măsuri cuprinzătoare pentru menținerea pozițiilor.”

UPDATE ORA 11:30 – Propunerile de pace ale lui Putin nu sunt serioase, spune cancelarul german

Liderii G7 nu au discutat vineri despre pretinsa propunere de pace a președintelui rus Vladimir Putin „din moment ce toată lumea știa că nu vorbește serios”, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

„Toată lumea știe că această propunere nu a fost gândită în mod serios, ci a avut ceva de-a face cu conferința de pace din Elveția”, a declarat el pentru televiziunea ZDF într-un interviu.

Vorbind din Italia, cu puțin timp înainte de a pleca în Elveția, unde astăzi se deschide conferința de pace pentru Ucraina, Scholz a spus că propunerile lui Putin – ca Ucraina să abandoneze complet patru provincii pe care Rusia le-a ocupat parțial, să înceteze lupta și să renunțe la ambiția de aderare la NATO – au ca scop doar să distrage atenția.

Liderii lumii se adună în Elveția pentru discuții menite să facă presiuni asupra Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 11:00 – Liderii lumii se adună în Elveția, cu Putin absent

Președinții Ecuadorului, Coastei de Fildeș, Kenya și Somaliei se vor alătura multor șefi de stat și de guvern occidentali și altor lideri la o conferință în acest weekend, menită să pună la cale primii pași către pace în Ucraina – cu Rusia în mod deosebit absentă.

Oficialii elvețieni care găzduiesc conferința spun că peste 50 de șefi de stat și de guvern, inclusiv președintele ucrainean Volodymyr Zelenski. Aproximativ 100 de delegații, inclusiv organisme europene și Națiunile Unite, vor fi prezente.

Cine va apărea – și cine nu – a devenit una dintre mizele cheie ale unei întâlniri despre care criticii spun că va fi inutilă fără prezența guvernului președintelui rus Vladimir Putin, care a invadat Ucraina în februarie 2022 și continuă războiul.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris urmează să participe, în timp ce Turcia și Arabia Saudită și-au trimis Miniștrii de Externe. Țările cheie în curs de dezvoltare, precum Brazilia, un observator la eveniment, India și Africa de Sud vor fi reprezentate la niveluri inferioare.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina folosește o apărare flexibilă în așteptarea unor noi muniții occidentale

Puterea de foc ucraineană s-a îmbunătățit de când parlamentarii americani au aprobat un pachet de ajutor militar atât de necesar în această primăvară, deși nu suficient de repede pentru a opri ofensiva rusă în estul Ucrainei.

Noi arme și muniții au ajuns în prima linie de când Joe Biden a semnat pachetul masiv de ajutor în aprilie. Dar vor dura săptămâni, dacă nu luni, pentru ca Ucraina să-și reînnoiască pe deplin stocurile epuizate.

Prin cedarea unor teritorii, Ucraina a reușit să lupte din poziții mai bine apărate, potrivit interviurilor cu înalți lideri militari ucraineni, soldați și ofițeri pe teren și analiști.

Deși afluxul de muniții occidentale a micșorat dezavantajul flagrant al artileriei Kievului, forțele Moscovei câștigă în continuare teren de-a lungul liniei frontale șerpuitoare și probabil că vor continua să facă acest lucru până în timpul verii, când pământul mai uscat și zilele mai lungi le vor ajuta doar împingerea.

Ucraina este încă în defensivă în regiunea Donețk, permițând forțelor Moscovei să provoace pierderi grele în timpul rotațiilor trupelor ucrainene și aducându-le mai aproape de rutele cruciale de aprovizionare ucrainene.

UPDATE ORA 09:30 – Puterea diplomatică a Kievului va fi testată în discuțiile de pace din Elveția

Discuțiile de pace care au loc astăzi și mâine în Elveția reprezintă un test al puterii diplomatice a Ucrainei, decizia Chinei de a sta departe limitând deja măsura în care Summit-ul poate pune presiune asupra Rusiei.

Rusia nu a fost invitată la discuții, în timp ce Kremlinul a respins evenimentul ca fiind o pierdere de timp și a susținut că nu are niciun interes să participe. China a spus că va lua în considerare participarea, dar în cele din urmă a refuzat, deoarece Rusia nu va fi acolo.

Fără China, speranțele de a izola Moscova s-au stins, în timp ce recentele reversuri militare au pus Kievul în spate. Războiul din Gaza dintre Israel și Hamas a deturnat și atenția de la Ucraina.

„Summit-ul riscă să arate limitele diplomației ucrainene”, a declarat Richard Gowan, directorul ONU la International Crisis Group. „Cu toate acestea, este și o șansă pentru Ucraina să reamintească lumii că apără principiile Carții ONU”.

„Este clar că în acest moment, în termeni geopolitici, pentru China relația specială cu Rusia are prioritate față de orice altă considerație”, a spus Bernardino Regazzoni, fost ambasador elvețian în China.

„Ce poate spera (Zelenski) din asta?” a spus Daniel Woker, fost ambasador elvețian. „Încă un mic pas înainte în solidaritatea internațională cu Ucraina ca victimă a agresiunii ruse.”

Este de așteptat ca discuțiile să se concentreze pe preocupări mai largi declanșate de război, cum ar fi securitatea alimentară și nucleară și libertatea de navigație, iar un proiect al declarației finale identifică Rusia drept agresor în conflict.

UPDATE ORA 09:00 – Putin promite încetarea focului dacă Ucraina își va retrage trupele din patru regiuni ucrainene ocupate

Vladimir Putin a promis că va ordona „imediat” o încetare a focului în Ucraina și va începe negocierile dacă Kievul își retrage trupele din cele patru regiuni ucrainene ocupate și renunță la planurile de aderare la NATO.

O astfel de înțelegere pare a fi un un punct de stop pentru Kiev, care vrea să se alăture alianței militare și a cerut Rusiei să-și retragă trupele de pe tot teritoriul său.

„O vom face imediat”, a spus Putin într-un discurs la Ministerul rus de Externe la Moscova.

Remarcile sale au venit în timp ce liderii liderilor G7 s-au întâlnit în Italia și în timp ce Elveția se pregătea să găzduiască zeci de lideri mondiali în acest weekend pentru a încerca să elaboreze primii pași către pacea în Ucraina.

Putin a spus că propunerea sa vizează o „rezolvare finală” a conflictului din Ucraina, mai degrabă decât „înghețarea acestuia”, și a subliniat că Kremlinul este „gata să înceapă negocierile fără întârziere”.

Cererile mai largi de pace pe care liderul rus le-a enumerat includ statutul non-nuclear al Ucrainei, restricțiile asupra forței sale militare și protejarea intereselor populației vorbitoare de rusă din țară.

„Îndemnăm să întoarcem această pagină tragică a istoriei și să începem să restaurăm, pas cu pas, unitatea dintre Rusia și Ucraina și în Europa în general”, a spus Putin.

Declarațiile lui Putin au reprezentat o ocazie rară în care și-a prezentat clar condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina, dar nu au inclus nicio cerere nouă.

UPDATE ORA 08:00 – Putin spune că peste 600.000 de ruși luptă în Ucraina

Vladimir Putin a susținut că peste 600.000 de soldați ruși luptă în Ucraina, în timp ce invazia sa de 27 de luni continuă.

Vorbind la un eveniment public cu personalul militar rus, Putin a susținut că 617.000 de militari au luptat în Ucraina în decembrie 2023.

Este pentru prima dată când Putin recunoaște public desfășurarea sutelor de mii de soldați săi în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al agenției de informații militare a Ucrainei, Andrii Yusov, a declarat că numărul real al trupelor ruse în Ucraina la 15 decembrie era de 450.000, iar Putin exagerează cifrele pentru a „crește presiunea informațională” asupra națiunii lovite de război.

Numărul de soldați ruși uciși, răniți sau capturați de la Kiev în Ucraina include peste 500.000 de soldați ruși.

Un raport desecretizat al serviciilor secrete americane din decembrie spunea că Rusia a pierdut 315.000 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, reprezentând aproape 90% din personalul militar pe care îl avea în februarie 2022.

UPDATE ORA 07:00 – Liderul armean anunță planul de a părăsi alianța de securitate dominată de Rusia

Liderul Armeniei și-a declarat miercuri intenția de a se retrage dintr-o alianță de securitate dominată de Rusia a mai multor națiuni ex-sovietice, pe măsură ce tensiunile dintre cei doi aliați cresc.

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat că guvernul său va decide mai târziu când va părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, sau CSTO, o grupare care include Rusia și fostele națiuni sovietice din Asia Centrală din Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Pe fondul rupturii tot mai mari cu Rusia, Armenia și-a înghețat anterior participarea la alianță, și-a anulat implicarea în exerciții militare comune și a respins Summit-urile CSTO.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Forțele ucrainene au lovit un aerodrom militar din Rusia, vizând avioanele de război și instalațiile de bombe plane folosite pentru a lansa atacuri mortale împotriva Ucrainei, a dezvăluit o sursă de securitate.

Sursa a declarat că operațiunea de aseară a făcut parte dintr-o „campanie susținută de degradare a Forțelor Aeriene rusești”, la fel cum a făcut Ucraina cu Flota rusă din Marea Neagră.

Imaginile din satelit împărtășite de sursă au pretins că arată două avioane de vânătoare-bombardament SU-34 la baza aeriană Morozovsk din sudul Rusiei, precum și o structură albă înainte de atac.

Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Ucrainei cu privire la lovituri.

Citește și