• Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord pentru prima dată în 24 de ani.
  • Consilierul de politică externă al Rusiei a declarat că cei doi lideri ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă probleme de securitate.
  • Această vizită este văzută ca făcând parte dintr-o „ofensivă de farmec” postelectorală a lui Putin.

UPDATE ORA 22:00 – Cel puțin 22 de persoane, printre care trei copii, au fost rănite într-un atac cu rachete rusești asupra regiunii Poltava din centrul-estul Ucrainei

Guvernatorul Poltava, Filip Pronin, a postat imagini cu el însuși la locul atacului, despre care a spus că a provocat pagube majore la clădirile rezidențiale și a întrerupt alimentarea cu energie electrică a mii de oameni.

UPDATE ORA 20:00 – Rusia susține că a distrus postul de comandă al forțelor aeriene ucrainene

Rusia a afirmat că a distrus un post de comandă al forțelor aeriene ucrainene de-a lungul râului Dnipro.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile de drone au localizat un „grup” de „personal” al forțelor aeriene ucrainene în interiorul clădirilor de pe malul drept al râului, iar parașutiștii au fixat frecvențele radio ale acestora.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

„Prin lovituri precise din poziția de tragere închisă, echipajele tancurilor au distrus postul de comandă al inamicului și postul de control al UAV-urilor”, a adăugat acesta.

UAV înseamnă vehicul aerian fără pilot și este adesea folosit pentru a se referi la drone.

UPDATE ORA 19:00 – Putin va sosi în scurt timp în Coreea de Nord

Vladimir Putin este așteptat să sosească în scurt timp în Coreea de Nord.

Președintele rus se va îndrepta spre Pyongyang pentru a se întâlni cu liderul țării, Kim Jong Un, în timpul călătoriei de două zile.

Vizita marchează prima sa vizită în Coreea de Nord în ultimii 24 de ani. Ea are loc pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de un acord de armament între Pyongyang și Moscova.

În cadrul acordului, Coreea de Nord ar putea furniza Rusiei muniții extrem de necesare în schimbul asistenței economice și al transferurilor de tehnologie care ar spori amenințarea reprezentată de programul de arme nucleare și de rachete al lui Kim.

UPDATE ORA 18:00 – Prim-vice-ministrul de externe al țării, Kim Hong-kyun, și adjunctul secretarului de stat american, Kurt Campbell, au discutat despre călătoria lui Vladimir Putin în Coreea de Nord

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat că prim-vice-ministrul de externe al țării, Kim Hong-kyun, și adjunctul secretarului de stat american, Kurt Campbell, au discutat despre călătoria lui Vladimir Putin în Coreea de Nord în cadrul unei convorbiri telefonice de urgență săptămâna trecută.

Potrivit BBC News, Campbell i-a spus lui Kim că Washingtonul susține poziția Seulului potrivit căreia vizita lui Putin nu ar trebui să aibă ca rezultat „o aprofundare suplimentară a cooperării militare între Pyongyang și Moscova într-un mod care să submineze pacea și stabilitatea regională, încălcând rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”.

Casa Albă a declarat luni că Washingtonul este temător în legătură cu legăturile mai strânse dintre Rusia și Coreea de Nord.

„Nu suntem îngrijorați de călătoria (lui Putin)”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională, John Kirby, reporterilor. „Ceea ce ne îngrijorează este aprofundarea relației dintre aceste două țări”.

UPDATE ORA 17:00 – Viktor Orbán își confirmă sprijinul pentru Mark Rutte ca viitor șef al NATO

Premierul Ungariei a declarat că îl susține pe Mark Rutte, premierul olandez demisionar, pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg în funcția de viitor secretar general al NATO.

Rutte ar fi al patrulea olandez care va ocupa această funcție dacă va fi ales cel de-al 13-lea secretar general al alianței. El trebuie să obțină acum doar sprijinul României.

Sprijinul Ungariei vine în urma unei întâlniri pe care Orbán a avut-o cu Stoltenberg săptămâna trecută, în care cele două părți au convenit că Ungaria nu va bloca deciziile NATO privind acordarea de sprijin pentru Ucraina, dar a fost de acord că nu se va implica.

UPDATE ORA 16:00 – Rusia a apelat din ce în ce mai mult la șantaj și la stimulente financiare pentru a angaja germani care să spioneze pentru ea

Rusia a apelat din ce în ce mai mult la șantaj și la stimulente financiare pentru a angaja germani care să spioneze pentru ea, după lovitura dată serviciilor sale de informații prin expulzarea de către Europa a aproximativ 600 de diplomați ruși, a declarat serviciul de securitate internă al Germaniei.

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) a declarat că serviciile de informații rusești cheltuiesc sume mari pentru a recruta agenți în Germania, în ciuda încercărilor occidentale de a le limita operațiunile de la invazia Moscovei în Ucraina.

„Rusia lucrează din greu pentru a compensa reducerea de către guvernul german a numărului de agenți ruși în Germania”, a declarat marți șeful BfV, Thomas Haldenwang, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Doi cetățeni germani care au fost acuzați în august anul trecut de înaltă trădare pentru spionaj în favoarea Rusiei au fost plătiți fiecare cu aproximativ 400.000 de euro (428.560 de dolari) pentru serviciile lor, a precizat BfV.

„Onorariile agenților arată că serviciile Rusiei continuă să dispună de resurse financiare enorme cu care să își urmărească obiectivele de informații”, a adăugat acesta în raport.

UPDATE ORA 15:10 – Irakul și Rwanda, printre țările care vor retrage semnăturile de pe comunicatul de pace din Ucraina

Irakul și Rwanda se numără printre țările care și-au retras semnăturile de pe comunicatul semnat la summitul pentru pace din Ucraina, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în Elveția. Peste 90 de țări au participat la discuțiile de două zile la inițiativa Președintelui ucrainean Zelenski, prezentate ca un summit pentru pace.

Rusia nu a fost invitată, în timp ce China a refuzat evenimentul. Participanții au fost în majoritate din Europa, SUA și alți aliați occidentali, dar au inclus și țări din America Latină, Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Comunicatul, emis la finalul conferinței de la Burgenstock, a susținut integritatea teritorială a Ucrainei în fața invaziei Rusiei. Documentul a fost semnat de națiuni precum Australia, Canada, Franța, Germania, Israel, Japonia, Japonia, Ucraina, Marea Britanie și SUA.

De asemenea, pe lista semnatarilor se aflau Irak și Iordania, deși numele lor au fost șterse de pe lista publicată pe site-ul Departamentului Federal Elvețian de Afaceri Externe. Se pare că și Iordania a fost retrasă de pe listă.

UPDATE ORA 14:20 – Ucraina va avea restricții de energie electrică timp de două ierni, potrivit unor rapoarte

Ucrainenilor li se va garanta că vor avea programe de restricționare a energiei electrice timp de două ierni, potrivit directorului Centrului de Cercetare Energetică din Ucraina.

Atacurile rusești cu rachete și drone asupra sectorului energetic al Ucrainei s-au intensificat din martie, ceea ce a dus la pene de curent în multe regiuni, jumătate din capacitatea de generare a energiei electrice a țării fiind scoasă din funcțiune. Oleksandr Kharchenko spune că restricțiile nu ar fi necesare dacă centrala nucleară din Zaporizhzhia ar fi din nou în mâinile Ucrainei.

Centrala nucleară gigantică deținută de Rusia se află în prima linie a conflictului ruso-ucrainean și a încetat să mai genereze energie în 2022. Ambele țări s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei și de riscul unui accident nuclear grav.

UPDATE ORA 13:00 – Serviciul de securitate al Ucrainei ar fi efectuat un atac cu drone asupra unor rezervoare de petrol rusesc

Potrivit unor rapoarte, un atac de noapte asupra a două depozite de petrol din regiunea rusă Rostov a fost efectuat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Autoritățile ruse au anunțat că incendiile s-au extins pe 5.000 de metri cubi în orașul Azov, zeci de pompieri încercând să facă față flăcărilor (vezi postul 08:30). Potrivit Kiev Independent, atacul cu dronă al SBU a vizat cu succes 22 de rezervoare de depozitare a petrolului.

„SBU va continua să implementeze „sancțiuni cu drone” împotriva complexului rusesc de rafinare a petrolului și să reducă potențialul economic al inamicului, care oferă agresorului resurse pentru a purta război împotriva Ucrainei”, a adăugat sursa.

UPDATE ORA 12:00 – Pyongyang se pregătește pentru vizita lui Vladimir Putin

Străzile din Pyongyang au fost împânzite cu imagini și steaguri ale lui Vladimir Putin. Președintele rus urmează să aterizeze astăzi pe teritoriul nord-coreean pentru prima dată în ultimii 24 de ani, unde se va întâlni cu liderul țării, Kim Jong Un.

Iar covorul roșu a fost deja întins pentru vizita lui Putin, televiziunea de stat KCTV prezentând concerte ale militarilor ruși, în timp ce străzile au fost împânzite de steaguri rusești și imagini ale președintelui. Anton Gerashchenko, fostul consilier al ministrului ucrainean de interne, a împărtășit imagini pe X cu întâmpinarea pe teme rusești de la Pyongyang.

Se așteaptă ca Putin și anturajul său – care va include miniștrii apărării și securității din Rusia – să ajungă în Coreea de Nord în această seară, ora locală.

UPDATE ORA 11:00 – Încarcerarea lui Evan Gershkovici transcende războiul din Ucraina, spune Wall Street Journal

Șeful de acoperire mondială al Wall Street Journal spune că speră că încarcerarea jurnalistului american Evan Gershkovici în Rusia se va încheia în curând. Gershkovici urmează să fie judecat pentru acuzații de spionaj în Rusia, unde este acuzat că a adunat informații secrete pentru CIA.

Procurorii ruși au declarat că Gershkovici a fost prins în flagrant delict, serviciul de spionaj de stat FSB susținând că acesta încerca să obțină secrete militare. El neagă acuzațiile, dar, dacă va fi găsit vinovat, ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare.

De când a fost arestat, Gershkovici a fost deținut la închisoarea Lefortovo din Moscova – o închisoare celebră folosită în timpul epurărilor lui Iosif Stalin, când execuțiile se făceau în subsol. Procesul va avea loc la 900 de mile de Moscova, în spatele ușilor închise, în orașul Ekaterinburg din Munții Ural, unde Gershkovici a fost reținut pentru prima dată.

UPDATE ORA 10:00 – Kremlinul califică comentariile șefului NATO pe teme nucleare drept o escaladare a tensiunilor

Relatarea comentariilor făcute ieri de șeful NATO, Jens Stoltenberg, a fost sursa unor discuții în rândul analiștilor nucleari și diplomatici. Stoltenberg a declarat pentru The Telegraph că membrii NATO se consultă cu privire la desfășurarea mai multor arme nucleare și plasarea lor în stare de alertă în fața unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei și a Chinei.

Și, în timp ce unele personalități de la Moscova au încercat să minimalizeze semnificația remarcilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a fost mai condamnabil în răspunsul său.

„Aceasta nu este altceva decât o altă escaladare a tensiunii“, a declarat el, adăugând că aceste comentarii par să contrazică comunicatul emis în weekend la summitul pentru pace din Elveția.

UPDATE ORA 09:30 – Rusia a pierdut 1.230 de soldați în ultimele 24 de ore, susține Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării susține că 1.230 de soldați și ofițeri ruși au fost uciși și răniți în acțiune în ultimele 24 de ore.

Acest lucru ridică numărul total al pierderilor de personal de luptă raportate de Rusia de la începutul invaziei la aproximativ 528.620.

Armata ucraineană susține, de asemenea, că a distrus 16 tancuri rusești, 20 de vehicule blindate de luptă, 32 de sisteme de artilerie, 20 de UAV și o rachetă de croazieră în ultima zi de lupte.

UPDATE ORA 08:00 – 10 drone rusești au fost distruse peste noapte, afirmă forțele aeriene ucrainene

Forțele aeriene ucrainene au declarat astăzi că sistemele lor de apărare aeriană au distrus toate cele 10 drone pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții.

Dronele au fost distruse deasupra Dnipropetrovs și la sud, în Zaporizhzhia, a precizat forța aeriană pe Telegram.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „relația tot mai profundă” dintre Rusia și Coreea de Nord, a declarat Casa Albă. Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că SUA este „tulburată” de legăturile dintre cele două țări.

Aceasta vine după ce ambele națiuni au confirmat că Președintele rus Vladimir Putin va vizita mâine Coreea de Nord pentru prima dată în ultimii 24 de ani. Kirby a declarat că vizita pare să facă parte dintr-o „ofensivă de farmec” postelectorală a lui Putin.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a adresat o invitație lui Putin în timpul unei vizite în Orientul Îndepărtat al Rusiei în septembrie anul trecut.

Consilierul de politică externă al Rusiei, Iuri Ușakov, a declarat că cei doi lideri ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă probleme de securitate.

Citește și