• O rachetă a lovit o casă rezidențială din orașul Dnipro, distrugând-o parțial.
  • O persoană a fost ucisă, iar alta rănită în urma bombardamentelor de artilerie rusești în satul Novooleksandrivka din regiunea Herson.
  • Ministerul rus al Apărării revendică ocuparea completă a Rozdolivka.

UPDATE ORA 21:00 – Un expert în cercetare declară la ONU că a stabilit că resturile de rachete din Ucraina sunt nord-coreene

Un expert în cercetare a declarat Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite că rămășițele de rachete balistice găsite în Ucraina provin din Coreea de Nord.

UPDATE ORA 20:00 – Belarus consolidează forțele de apărare aeriană de-a lungul frontierei ucrainene

Belarus a desfășurat forțe suplimentare de apărare aeriană la granița sa cu Ucraina pentru a proteja „facilitățile de infrastructură critică” din cauza creșterii activității dronelor ucrainene în zonă, a declarat sâmbătă un comandant militar belarus.

Belarus, un aliat al Rusiei în războiul cu Ucraina, a declarat la începutul acestei săptămâni că a doborât un quadcopter care trecuse ilegal frontiera din Ucraina „pentru a colecta informații despre infrastructura frontierei belaruse”.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Situația în spațiul aerian de deasupra frontierei rămâne tensionată, a declarat sâmbătă Andrei Severinchik, comandantul Forțelor de apărare aeriană din Belarus.

„Suntem pregătiți să folosim în mod decisiv toate forțele și mijloacele disponibile pentru a ne proteja teritoriul și populația Republicii Belarus de posibile provocări în spațiul aerian”, a spus el într-o declarație publicată pe canalul Telegram al Ministerului Apărării.

UPDATE ORA 19:00 – Potrivit Ministerului Apărării, loviturile din Ucraina în interiorul Rusiei perturbă capacitatea forțelor lui Putin de a utiliza drone

Premierul ucrainean Denys Shmyhal anunță, de asemenea, că angajamentele militare prezentate în 20 de acorduri de securitate pe care Kievul le-a semnat cu aliații săi se ridică la 60 de miliarde de dolari anual pentru următorii patru ani

UPDATE ORA 18:00 – Consiliul UE anunță noi sancțiuni împotriva Belarusului

Consiliul UE a introdus noi sancțiuni împotriva Belarusului din cauza implicării acestuia în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Consiliul a adoptat sâmbătă măsuri care vizează economia belarusă și care, potrivit acestuia, au scopul de a se face ecoul mai multor sancțiuni deja în vigoare împotriva Rusiei.

Măsurile vizează comerțul cu Belarus, precum și interzicerea furnizării anumitor servicii către stat. Va fi ilegal să se importe aur și diamante din Belarus, precum și heliu, cărbune și produse minerale, inclusiv petrol brut. Măsura interzice, de asemenea, exportul anumitor bunuri, inclusiv produse de lux, către Belarus.

UPDATE ORA 17:00 – Belarus își sporește forțele de apărare aeriană la granița cu Ucraina după creșterea activității dronelor

Reuters raportează că Belarus a desfășurat forțe suplimentare de apărare aeriană la granița sa cu Ucraina pentru a proteja facilitățile de infrastructură critică” din cauza creșterii activității dronelor ucrainene în zonă, a declarat sâmbătă un comandant militar belarus.

Belarus, un aliat al Rusiei în războiul cu Ucraina, a declarat la începutul acestei săptămâni că a doborât un quadcopter care trecuse ilegal frontiera dinspre Ucraina pentru a colecta informații despre infrastructura de frontieră bielorusă”.

Situația în spațiul aerian de deasupra frontierei rămâne tensionată, a declarat sâmbătă Andrei Severinchik, comandantul Forțelor de apărare aeriană din Belarus.

UPDATE ORA 16:00 – Yaroslav Zhelezniak, un deputat ucrainean, a declarat pentru Kyiv Independent că rezultatul arată rău pentru Biden

În timp ce Kremlinul a refuzat să comenteze afirmațiile lui Donald Trump potrivit cărora el ar rezolva războiul, dezbaterea prezidențială din SUA a fost urmărită îndeaproape în Ucraina.

Yaroslav Zhelezniak, un deputat ucrainean, a declarat pentru Kyiv Independent că rezultatul arată rău pentru Biden. Cu siguranță nu aș acorda acum atenție unora dintre declarații, dar rezultatele dezbaterilor nu par să-l fi ajutat pe Biden. Mi se pare că au înrăutățit mult situația… chiar și în cadrul Partidului Democrat”, a declarat Zhelezniak pentru Kyiv Independent.

El a adăugat că se pare că șansele de realegere a lui Trump cresc.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia cucerește al doilea sat în 24 de ore

Rusia a declarat că a preluat controlul asupra satului Shumy din estul Ucrainei.  Ministerul rus al Apărării a capturat așezarea astăzi, a informat agenția de știri de stat RIA.

Shumy este un sat mic la 35,7 mile (57,4 km) nord-vest de Donețk. Vine la doar 24 de ore după ce Ministerul a declarat că a preluat controlul asupra satului Rozdolivka, la aproximativ 31 de mile (50 km) nord de Shumy.

Dar armata ucraineană a spus că lupte grele au loc în zonele din jurul Rozdolivka. Forțele ruse care avansează de-a lungul liniei de front de 1.000 km au capturat mai multe sate din regiunile de est de când au preluat controlul asupra orașului strategic Avdiivka în februarie. 

UPDATE ORA 13:00 – Rămășițele de rachete balistice din Ucraina „au venit din Coreea de Nord”

Un expert în arme a declarat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că rămășițele de rachete balistice găsite în Ucraina provin din Coreea de Nord.

Cercetarea a dus la o ciocnire între SUA și aliații occidentali cu Rusia și Coreea de Nord la ședința consiliului.

Rusia a respins „acuzațiile fără temei”, iar Coreea de Nord a catalogat întâlnirea drept „un act extrem de nebun” pentru a discuta „presupusele transferuri de arme ale cuiva”.

Jonah Leff este director executiv al Conflict Armament Research, care urmărește armele folosite în atacurile din Ucraina din 2018.

UPDATE ORA 12:00 – Zelenski speră la al doilea summit de pace

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și președintele sloven Natasa Pirc Musar au vizitat un memorial la Kiev pentru soldații ucraineni uciși în război.

Cei doi au discutat despre planurile pentru un al doilea Summit de pace, similar celui desfășurat la începutul acestei luni în Elveția, și un acord bilateral de securitate.

UPDATE ORA 11:00 – Mai mulți americani ajung în închisorile rusești. Perspectivele pentru eliberarea lor sunt neclare

Unul era jurnalist într-o călătorie de reportaj. Un altul participa la o nuntă. Altul avea dublă cetățenie și care se întorcea să-și viziteze familia.

Toți sunt cetățeni americani în spatele gratiilor din Rusia, sub diferite acuzații.

Arestările americanilor în Rusia sunt din ce în ce mai frecvente. Washingtonul acuză Moscova că folosește cetățenii americani ca monedă de schimb, dar Rusia insistă că toți au încălcat legea.

UPDATE ORA 10:00 – FOTO. Ucrainenii ţinuţi prizonieri ani de zile în Rusia se întorc la Kiev

Zece ucraineni ținuți prizonieri ani de zile au fost eliberați din captivitatea rusă cu medierea Vaticanului

UPDATE ORA 09:00 – Mai mulți civili au fost eliberați din captivitate în Rusia și Belarus

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că 10 persoane, toți civili, au fost returnate în Ucraina în cadrul unui schimb de deținuți după câțiva ani de captivitate în Rusia și aliatul său Belarus.

„Am reușit să aducem înapoi încă 10 dintre oamenii noștri din captivitatea rusă, în ciuda tuturor dificultăților”, a scris Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a mulțumit unei echipe dedicate să asigure eliberarea captivilor și inclusiv Vaticanului.

Oficialii ucraineni au spus că întoarcerea civililor a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri de război desfășurat la începutul acestei săptămâni, în cadrul căruia fiecare parte a predat înapoi 90 de deținuți.

Rusia nu a comentat, iar Ucraina nu a menționat nicio eliberare a rușilor aflați în captivitate.

Printre cei aduși înapoi s-a numărat și Nariman Dzhelyal, șef adjunct al adunării comunității etnice tătare din Crimeea, capturat de forțele de ocupație ruse în 2021, la șapte ani după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea.

De asemenea, au fost eliberați doi preoți catolici de rit estic capturați de forțele ruse în portul ocupat Berdiansk de pe Marea Azov.

Cinci dintre cei eliberați fuseseră reținuți în fosta țară sovietică – Belarus, cel mai apropiat aliat al Moscovei, ceea ce a permis Kremlinului să-și folosească teritoriul pentru a ajuta la lansarea invaziei Ucrainei din 2022.

UPDATE ORA 08:00 – Loviturile din Ucraina împiedică dronele rusești să atace

Atacurile ucrainene împotriva unei baze aeriene ruse din afara teritoriilor ocupate au „deranjat” probabil capacitatea Kremlinului de a lansa propriile atacuri cu drone , a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal anunță, de asemenea, că angajamentele militare prezentate în 20 de acorduri de securitate semnate de Kiev cu aliații săi însumează 60 de miliarde de dolari anual pentru următorii patru ani.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia ia în considerare o posibilă degradare a relațiilor cu Occidentul din cauza implicării mai profunde a SUA și a aliaților săi în războiul din Ucraina, dar nu a fost luată încă nicio decizie, a declarat joi Kremlinul. O degradare a relațiilor – sau chiar ruperea acestora – ar ilustra gravitatea confruntării dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina, după o escaladare a tensiunilor legate de război în ultimele luni. Relațiile au fost menținute chiar și în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, când se crede că războiul rece a fost cel mai aproape de un război nuclear.

Citește și