• Tunelul era conectat la un sistem subteran de alte tuneluri sub o zonă civilă din Khan Younis și avea sisteme de ventilație, alimentare electrică și instalații sanitare”.
  • După investigarea tunelului, se poate confirma că ostaticii israelieni au fost în interiorul tunelului”, a precizat IDF.
  • Armata israeliană a publicat anterior declarații privind descoperirea tunelurilor făcute de Hamas, pe care Hamas le-a numit parte integrantă a rezistenței”.

UPDATE ORA 21.40 – Marșuri globale pentru Gaza planificate pe 13 ianuarie

Milioane de protestatari sunt așteptați să manifesteze în numele Gaza în peste 120 de orașe din întreaga lume pe 13 ianuarie, într-un act global de solidaritate care cere încetarea bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei. Coaliția Globală Gaza a declarat astăzi într-un comunicat de presă că marșurile vor avea loc pe șase continente.

UPDATE ORA 21.20 – Brigăzile Al-Quds revendică un atac cu rachete asupra Israelului

Aripa armată a Jihadului Islamic palestinian afirmă că a atacat orașul Ashdod și așezările din jurul Gaza cu un baraj „intens” de rachete.

Corporația publică israeliană de radiodifuziune a postat o înregistrare video în care se vede cum sistemul de apărare antirachetă al armatei israeliene interceptează rachete în apropierea orașului, care se află la sud de Tel Aviv.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE ORA 21.00 – Israelul intensifică loviturile în sudul Gaza

Israelul efectuează bombardamente în întreaga Fâșie Gaza, în timp ce spitalul Al-Aqsa se confruntă cu o pană de curent din cauza lipsei de combustibil.

În ultima oră, Spitalul Al-Aqsa a rămas fără combustibil, provocând o pană totală de electricitate, ceea ce va reprezenta o nouă amenințare semnificativă pentru viața pacienților și a persoanelor rănite. Majoritatea departamentelor din interiorul spitalului au ieșit complet din funcțiune din cauza penei de curent din cauza lipsei de combustibil.

UPDATE ORA 19.00 – Germania va apăra Israelul de acuzațiile de genocid în cazul CIJ

Guvernul german a declarat că va lua apărarea Israelului în calitate de parte terță la Curtea Internațională de Justiție, negând acuzațiile potrivit cărora Israelul ar comite acte de genocid în Gaza.

„Guvernul federal respinge acuzația de genocid formulată împotriva Israelului în fața CIJ. Este nefondată”, a declarat ambasadorul german în Israel, Steffen Seibert, într-o postare pe rețelele de socializare.

„În cadrul audierii principale, Germania își va exprima, prin urmare, poziția în calitate de parte terță. Continuăm să susținem activitatea CIJ, așa cum am făcut-o de zeci de ani”.

UPDATE ORA 18.00 – Confruntări armate puternice în centrul Fâșiei Gaza

Au loc „lupte violente” între luptătorii palestinieni și forțele israeliene în tabăra de refugiați Maghazi și în cartierul Zuwayda din centrul Fâșiei Gaza. Forțele israeliene folosesc bombardamente de artilerie și țintesc case rezidențiale. Medicii și ambulanțele nu pot avea acces la cei uciși și răniți în zonă.

UPDATE ORA 17.50 – Marea Britanie raportează un incident maritim în Marea Roșie

United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a precizat că un incident a fost raportat la aproximativ 90 de mile marine la sud-est de portul Aden din Yemen și că autoritățile investighează.

UPDATE ORA 16.40 – Demonstranții din Yemen spun că protestele în sprijinul Houthis și palestinienilor vor continua

Zeci de mii de manifestanți yemeniți au luat cu asalt Piața Sab’een – una dintre cele mai mari piețe din Sanaa – pentru a-și exprima furia față de atacurile americano-britanice împotriva pozițiilor houthi.

De asemenea, au ieșit în stradă pentru a spune că vor continua protestele și, de asemenea, pentru a le cere houthiștilor să își continue operațiunile la Marea Roșie pentru a exercita mai multă presiune asupra Israelului să ridice asediul asupra populației din Gaza și să pună capăt războiului.

Manifestanții de aici au precizat, de asemenea, la doar câteva ore după atacuri, că nu se tem de raidurile aeriene. Ei sunt hotărâți să continue protestele și să sprijine poporul palestinian, în ciuda tuturor amenințărilor făcute de SUA și Marea Britanie.

UPDATE ORA 14.00- Regatul Unit publică o poziție cu privire la legalitatea acțiunii militare de a viza instalațiile Houthi

Într-o poziție juridică publicată astăzi, Regatul Unit a declarat că este permis, conform dreptului internațional, să folosească forța pentru a viza instalațiile Houthi.

Acesta a subliniat că „houthii au efectuat zeci de atacuri grave asupra navelor în Marea Roșie pentru o perioadă susținută” și „navele sub pavilion britanic, precum și navele multor alte state, au fost subiectul acestor atacuri”.

UPDATE ORA 13.00- Ministerul de Externe al Rusiei a criticat atacurile militare din Yemen

Ministerul de Externe al Rusiei a criticat atacurile militare din Yemen, numindu-le „un pariu” și ca reprezentând o „amenințare directă la adresa păcii și securității globale”.

„Credem că jocul de noroc al așa-numitelor forțe de „coaliție” din Yemen reprezintă o amenințare directă la adresa păcii și securității globale”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, menționând că Rusia a solicitat o reuniune a consiliului de securitate al ONU „unde evaluarea noastră principială a acestor acțiuni ilegale va fi exprimată.”

UPDATE ORA 12.00- Italia a refuzat să participe la grevele SUA-Marea Britanie, potrivit unei surse guvernamentale

Italia a refuzat să participe peste noapte la atacurile SUA-Marea Britanie împotriva țintelor Houthi din Yemen, a declarat vineri o sursă guvernamentală, relatează Reuters. Sursa, care nu a dorit să fie numită din cauza sensibilității chestiunii, a explicat că Roma a preferat să urmeze o politică „calmantă” în Marea Roșie.

Sursa a mai spus că guvernul ar fi avut nevoie de sprijinul parlamentar pentru a lua parte la orice acțiune militară, făcând imposibilă aprobarea rapidă. Țările de Jos, Australia, Canada și Bahrain au oferit sprijin logistic și de informații pentru atacuri, au declarat oficialii americani.

UPDATE ORA 11.00- Atacurile aeriene SUA-Marea Britanie nu vor continua fără „pedeapsă sau răzbunare”, spun Houthis

Atacurile aeriene ale SUA și Regatului Unit peste noapte împotriva țintelor militare Houthi din Yemen nu vor merge fără „pedeapsă sau represalii”, a spus purtătorul de cuvânt al grupului militar.

Ei au susținut, de asemenea, că loviturile au ucis cinci luptători și au rănit alți șase și au spus că huthiții vor continua să blocheze trecerea navelor în Marea Roșie și Marea Arabiei, relatează Reuters.

UPDATE ORA 10.00- Hamas a condamnat atacul aerian SUA-Marea Britanie din Yemen

Hamas a declarat vineri că condamnă cu fermitate atacurile de peste noapte dintre SUA și Marea Britanie împotriva țintelor militare Houthi din Yemen, relatează Reuters, citând o declarație publicată de grup.

SUA și Marea Britanie vor purta responsabilitatea impactului atacului lor asupra securității regiunii, a avertizat grupul.

UPDATE ORA 9.00- Atacurile aeriene SUA-Marea Britanie în Yemen au fost un act de autoapărare, spune ministrul junior al Apărării din Marea Britanie

Grevele peste noapte împotriva țintelor militare Houthi din Yemen ale Regatului Unit și SUA au fost un act de autoapărare, a declarat vineri ministrul britanic al forțelor armate James Heappey pentru Times Radio.

Ministrul junior al Apărării din Marea Britanie a declarat că Royal Navy continuă să dorească să protejeze transportul maritim și că mai multe măsuri vor fi luate în considerare la nivel individual, relatează Reuters. El nu a confirmat dacă au fost planificate mai multe lovituri, dar a spus că avertismentul pentru Houthi a rămas în vigoare, declarând: „Vom vedea în următoarele câteva zile dacă atacurile se opresc”.

„Acțiunea noastră și a americanilor de aseară au fost în autoapărare pentru a ne apăra împotriva altor atacuri asupra navelor noastre de război, în timp ce își desfășoară treburile legale și rezonabile”, a spus Heappey. „Desigur că avem un ochi pe nevoia de a ne asigura că nu provoacă o escaladare regională”, a adăugat el.

Heappey a descris grevele drept un răspuns proporțional la criza din Marea Roșie. A fost nevoie de a vedea dacă transportul comercial se simte liniștit, a spus el, adăugând că va exista o oportunitate când parlamentul va reveni pentru ca problema să fie dezbătută.

El a mai spus că grupările iraniene aliniate din Orientul Mijlociu au fost foarte active în ultimele două luni.

UPDATE 3.00-Avioane de război americane și britanice atacă ținte houthi în Yemen/Joe Biden confirmă atacurile

Armatele americane și britanice au lansat joi lovituri împotriva mai multor ținte Houthi în Yemen. SUA și aliații săi au avertizat gruparea militantă susținută de Iran că va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care Houthii spun că sunt răzbunare împotriva Israelului pentru campania sa militară din Gaza.

UPDATE 1.00

Haaretz: „Israelul” și Hamas sunt aproape de un acord privind transferul medicamentelor către cei răpiți

ȘTIREA INIȚAILĂ

Forțele de apărare israeliene au declarat că un tunel descoperit sub orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza a fost folosit de Hamas pentru a ține ostatici israelieni, scrie CNN.

Tunelul era conectat la un sistem subteran de alte tuneluri sub o zonă civilă din Khan Younis și avea sisteme de ventilație, alimentare electrică și instalații sanitare”, a declarat joi FDI într-un comunicat.

După investigarea tunelului, se poate confirma că ostaticii israelieni au fost în interiorul tunelului”, a precizat IDF. Declarația a adăugat că forțele israeliene au găsit peste 300 de puțuri de tunel, unele dintre ele ducând la tuneluri importante, puțuri tactice și zone subterane care sunt folosite ca depozite de arme și zone de luptă”.

O echipă CNN a fost dusă de către IDF într-un tunel de sub Khan Younis la începutul acestei săptămâni. Jurnaliștii au coborât mai multe seturi de scări și au văzut o cameră mică în tunelurile subterane, precum și o baie funcțională la aproximativ 20 de metri sub pământ.

Armata israeliană a publicat anterior declarații privind descoperirea tunelurilor făcute de Hamas, pe care Hamas le-a numit parte integrantă a rezistenței”.

Într-o altă declarație a IDF de joi, armata israeliană a declarat că mii de tone de beton și metal au fost folosite pentru a construi sute de kilometri de tuneluri subterane în enclavă.

Citește și