• Forțele americane și britanice au efectuat atacuri aeriene împotriva unor ținte ale rebelilor houthi din Yemen.
  • Joe Biden: „Astăzi, sub conducerea mea, forțele militare americane, împreună cu Marea Britanie și cu sprijinul Australiei, Bahrain, Canada și Țărilor de Jos, au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ținte din Yemen care au fost folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea navigației în una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume.
  • Marea Britanie spune că Royal Air Force a efectuat lovituri împotriva facilităților militare folosite de Houthi în Yemen.

UPDATE – Armata americană confirmă un atac cu rachete Tomahawk asupra unui sit radar

Tocmai am primit vești de la armata americană, care a confirmat că a efectuat un atac împotriva unui sit radar houthi din Yemen.

Lovitura a avut loc sâmbătă și a fost efectuată de USS Carney – o navă de război a marinei militare cu baza în Marea Roșie, care a doborât anterior dronele trase din Yemenul controlat de Houthi.

Situl radarului a fost lovit de rachete Tomahawk, a precizat armata într-un comunicat.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

A fost o „acțiune de urmărire” asupra unei ținte militare specifice asociate cu loviturile efectuate la 12 ianuarie și a fost concepută pentru „a degrada capacitatea Houthi de a ataca navele maritime, inclusiv navele comerciale”, a adăugat comunicatul.

UPDATE – SUA ar fi lansat un nou atac aerian în Yemen

SUA efectuează un nou atac împotriva Houthis în Yemen, potrivit presei americane. CNN și agenția de știri Reuters citează oficiali americani neidentificați.

Aceasta vine la câteva minute după ce canalul de televiziune houthi Al-Masirah a anunțat sâmbătă dimineață că raidurile au vizat capitala țării, Sanaa.

UPDATE – Marea Britanie și SUA își apără atacurile aeriene

Marea Britanie și SUA și-au apărat acțiunea de a efectua lovituri împotriva Houthis ca represalii la atacurile grupului rebel yemenit asupra navelor din Marea Roșie și Golful Aden.

Ambele au declarat că loviturile sunt legale în conformitate cu dreptul militar internațional.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că loviturile au fost „pentru a perturba și degrada capacitatea Houthis de a continua atacurile nesăbuite împotriva navelor și a transportului maritim comercial”.

Ea a adăugat că peste 2.000 de nave au fost forțate de atacurile Houthi să se abată din Marea Roșie din noiembrie încoace.

UPDATE – Biden își exprimă încrederea în șeful Pentagonului

În condițiile în care SUA sunt implicate în trei teatre de conflict, din Orientul Mijlociu până în Ucraina, șeful Pentagonului a fost chemat să demisioneze după ce nu a dezvăluit că este grav bolnav.

Casa Albă susține că Joe Biden a aflat de diagnosticul de cancer de prostată al secretarului Apărării, Lloyd Austin, abia înainte ca acesta să-l facă public miercuri.

Vineri, președintele a fost întrebat de reporteri dacă rămâne încrezător în conducerea lui Austin, la care Biden a răspuns: „Da, am încredere”.

Înaltul membru al cabinetului, în vârstă de 70 de ani, nu a dezvăluit o vizită la spital la sfârșitul lunii decembrie, pentru care a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru tratarea afecțiunii sale. El nu a anunțat nici Casa Albă despre internarea sa la terapie intensivă în ziua de Anul Nou pentru a trata complicații ale intervenției.

Potrivit Pentagonului și Casei Albe, Austin a continuat să își îndeplinească atribuțiile de pe patul de spital în timp ce SUA și Marea Britanie lansau atacuri militare împotriva grupului rebel Houthi din Yemen.

UPDATE – Protestatarii îl numesc pe Biden „Joe genocidul”

Zeci de demonstranți s-au aliniat pe străzi în timp ce coloana de mașini a lui Biden a vizitat Academia de pregătire a pompierilor din Allentown.

A existat ceea ce un jurnalist a descris ca fiind o prezență notabilă a poliției, unii ofițeri purtând scuturi. Protestatarii au putut fi auziți scandând „pace chiar acum”, „ne vom aminti în noiembrie”, precum și „nu votăm pentru genocidul Joe”, potrivit reporterilor de la Casa Albă.

UPDATE – Pentagonul „nu dorește extinderea conflictului”

Secretarul de presă al Pentagonului a vorbit pentru BBC. Generalul-maior Patrick Ryder a declarat că SUA nu dorește să vadă o extindere a conflictului din Gaza, mai larg în regiune, și vom continua să lucrăm din greu în acest sens”.

El a adăugat că, în același timp, SUA nu pot permite ca Houthis să continue să desfășoare aceste atacuri”.

UPDATE – Corporația Oficială de Radiodifuziune: Israelul se pregătește pentru un contrarăspuns din partea Houthis la Eilat

Corporația Oficială de Radiodifuziune transmite faptul că Israelul se pregătește pentru un contrarăspuns din partea Houthis la Eilat.

Totodată, șeful Statului Major israelian a purtat contacte continue cu comandantul regiunii din armata SUA.

UPDATE – Biden într-un mesaj către Congres: „Statele Unite sunt gata să ia măsuri suplimentare, după cum este necesar, pentru a face față oricăror amenințări”

Într-un mesaj oficial emis de Președintele Biden către Congres, spune că „încă din noiembrie 2023, militanții houthi cu sediul în Yemen s-au angajat într-o serie de atacuri împotriva forțelor militare ale Statelor Unite, inclusiv nave și aeronave, și împotriva transportului maritim comercial, care operează în Marea Roșie, în strâmtoarea Bab al-Mandeb și în Golful Aden. Aceste atacuri reprezintă o amenințare la adresa siguranței forțelor Statelor Unite și a navelor comerciale și a echipajelor acestora, a stabilității politice și economice regionale, precum și a drepturilor și libertăților de navigație”.

Biden spune că SUA este gata să ia măsuri suplimentare pentru a face față oricăror amenințări.

UPDATE – Biden spune că Houthi sunt teroriști

Președintele SUA, Joe Biden, a numit forțele houthi din Yemen drept grup „terorist” și a declarat că Washingtonul va răspunde houthiștilor dacă aceștia vor continua un comportament pe care l-a calificat drept scandalos, relatează agenția de presă Reuters.

În 2021, administrația Biden a retras în mod oficial mișcarea Houthi din Yemen de pe lista „organizațiilor teroriste străine” și a „teroriștilor globali special desemnați”, desemnări care au îngreunat în mod dramatic eforturile de ajutor în Yemenul devastat de război și despre care Națiunile Unite și grupurile umanitare au spus că amenință să devasteze și mai mult țara.

Din comentariile lui Biden nu a fost clar dacă intenționează să se îndrepte spre o nouă desemnare formală a Houthis ca grup terorist.

UPDATE – Rapoarte despre bărci mici care se apropie de o navă comercială în Marea Roșie

United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a declarat că a primit „mai multe rapoarte” privind bărci mici care s-au apropiat de o navă comercială în largul coastei Aden, Yemen.

„Două ambarcațiuni mici ar fi urmărit o navă comercială timp de peste o oră. Nava comercială a raportat că nu au fost observate arme”, a precizat aceasta.

UPDATE – SUA au anunțat noi sancțiuni menite să restrângă rețeaua financiară care finanțează rebelii Houthi din Yemen

SUA au anunțat noi sancțiuni menite să restrângă rețeaua financiară care finanțează rebelii Houthi din Yemen.

Washingtonul a anunțat sancțiuni împotriva a două companii – Cielo Maritime cu sediul în Hong Kong și Global Tech Marine Services cu sediul în Emiratele Arabe Unite – despre care a spus că au fost implicate în transportul de mărfuri iraniene în numele rețelei facilitatorului financiar Houthi, Sa’id al- Jamal.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat într-un comunicat:

Veniturile din vânzările de mărfuri sprijină houthii și atacurile lor continue împotriva transportului internațional în Marea Roșie și Golful Aden.

Într-o declarație separată, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că SUA vor „continua să contracareze sprijinul financiar ilicit iranian pentru Houthi”.

UPDATE – Marea Britanie raportează un incident maritim în Marea Roșie

United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a precizat că un incident a fost raportat la aproximativ 90 de mile marine la sud-est de portul Aden din Yemen și că autoritățile investighează.

UPDATE – Guvernul Yemenit: „Considerăm responsabilă miliția Houthi pentru că a târât țara într-o confruntare militară în scopuri propagandistice care nu au nimic de-a face cu sprijinirea fraților din Palestina.”

Unele politici ale comunității internaționale au contribuit la întărirea controlului acestor miliții și le-au încurajat să comită acte ostile care reprezintă o amenințare la adresa securității mondiale.

UPDATE- Londra: „Suntem pregătiți pentru mai multe atacuri asupra Yemenului.”

Ministrul britanic de externe David Cameron: Suntem gata să luăm mai multe măsuri pentru a ne apăra de Houthi. Houthii sunt responsabili pentru tensiunile actuale din Marea Roșie.

UPDATE- Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat atacurile aeriene SUA-Marea Britanie drept „folosire disproporționată a forței”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat atacurile aeriene SUA-Marea Britanie drept „folosire disproporționată a forței” în comentarii adresate jurnaliștilor de la Istanbul, adăugând că aceștia riscă noi violențe în regiune.
Erdogan a deraiat deja o apropiere politică de Israel după atacurile Hamas din 7 octombrie, lăudând grupul ca o organizație de eliberare și criticând extrem de critic campania militară a Israelului în Gaza.

UPDATE- Erdogan: „America și Marea Britanie încearcă să transforme Marea Roșie într-o mare de sânge.”

Președintele turc: „Am furnizat suficiente documente și dovezi Curții Internaționale de Justiție pentru a-i judeca pe Israel și pe Netanyahu.”

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a susținut că scopul atacurilor americane și britanice asupra pământului yemenit a fost defensiv.

UPDATE- Rusia spune că grevele sunt „ilegitime”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a condamnat atacurile americane și britanice din Yemen. „Din punctul de vedere al dreptului internațional, ele sunt ilegitime”, spune Dmitri Peskov. Peskov mai spune că Kremlinul a cerut în repetate rânduri houthiilor să înceteze atacurile asupra transporturilor maritime.

Rusia, care a fost criticată pentru ceea ce Occidentul spune că este un război ilegal în Ucraina, spune că atacul asupra Yemenului a avut loc fără niciun mandat din partea Națiunilor Unite și a fost o „aventură” ilegală a SUA și a aliaților săi.

După cum am raportat mai devreme, Kremlinul solicită, de asemenea, o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU vineri.

Rusia este un aliat apropiat al Iranului, care îi înarmează, îi antrenează și îi sprijină pe houthi.

Rusia și China s-au abținut miercuri de la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care le cerea Houthilor să înceteze imediat atacurile lor asupra transporturilor maritime și au remarcat dreptul statelor membre ONU de a-și „apăra navele de atac”.

UPDATE- UE intenționează să trimită cel puțin trei nave de război în Marea Roșie

Ansar Allah Houthis: „Toate interesele americane și britanice au devenit țintele noastre legitime ca răspuns la agresiunea lor directă și declarată.”

UE intenționează să trimită cel puțin trei nave de război în Marea Roșie până în martie pentru a proteja navele comerciale de houthi.

UPDATE- 5 morți în atacurile de noapte din Yemen

Purtătorul de cuvânt al Houthi: „Atacurile din această seară din Yemen nu ne vor descuraja să continuăm să atacăm navele în Marea Roșie și nu vor trece fără un răspuns”.

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Yahya Sarie: „Inamicul american-britanic, ca parte a sprijinului său pentru crimele israeliene din Gaza, a lansat o agresiune brutală împotriva Yemenului în această seară, cu 73 de atacuri asupra capitalei Sanaa și provinciile Hodeidah, Tais, Hajjah și Saada.

Atacurile au dus la moartea a cinci dintre oamenii noștri și la rănirea altor șase.” „Inamicul american-britanic poartă întreaga responsabilitate pentru agresiunea sa împotriva poporului nostru și nu va rămâne fără răspuns – aceste atacuri nu ne vor descuraja să continuăm să împiedicăm trecerea navelor către și dinspre entitatea israeliană în Marea Roșie”.

UPDATE- „Vom vedea dacă atacurile Houthis se opresc”

Secretarul de stat britanic pentru forțele armate: „Vom vedea dacă atacurile Houthis se opresc și luăm în considerare luarea de măsuri suplimentare. Răspunsul nostru a fost limitat, necesar și proporțional și nu dorim să vedem o escaladare în Orientul Mijlociu.”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe: „Nu dorim să asistăm la o escaladare a tensiunii în regiunea Mării Roșii, deoarece aceasta afectează negativ comerțul global. Marea Roșie este o zonă de tranzit importantă și sperăm că toate părțile vor putea să-și exercite reținerea și să joace un rol responsabil în menținerea securității regiunii.”

UPDATE- 60 de ținte au fost atinse în Yemen

Armata SUA: 60 de ținte au fost atinse în Yemen în această seară în 16 locații, inclusiv centre de comandă și control, depozite de muniții, sisteme de lansare, facilități de producție și sisteme radar de apărare aeriană utilizate de rebelii Houthi susținuți de Iran. Au fost lansate peste 100 de bombe și rachete ghidate de precizie.

UPDATE- Houthis spun că grevele „nu vor descuraja” sprijinul grupului pentru Gaza

Mai devreme am raportat că Houthii au spus că vor continua să atace navele din Marea Roșie care se îndreaptă spre Israel sau sunt asociate cu Israel.

Iată mai multe de la purtătorul de cuvânt al grupului, Mohammed Abdulsalam: „Afirmăm că nu există absolut nicio justificare pentru această agresiune împotriva Yemenului, deoarece nu a existat nicio amenințare la adresa navigației internaționale în Marea Roșie și Marea Arabiei”.

„Țintirea a fost și va continua să afecteze navele israeliene sau pe cele care se îndreptau către porturile din Palestina ocupată”, a scris el într-o postare pe X.

Abdulsalam a adăugat că SUA și Marea Britanie au „greșit” când au considerat că atacurile „ar descuraja Yemenul să susțină Palestina și Gaza”.

UPDATE- Producătorul de mașini electrice Tesla a declarat că va suspenda producția la fabrica sa din afara capitalei germane Berlin

Producătorul de mașini electrice Tesla a declarat că va suspenda producția la fabrica sa din afara capitalei germane Berlin, din cauza întârzierilor de transport cauzate de atacurile Houthi din Marea Roșie. Întârzierile au creat un „decalaj în lanțurile de aprovizionare”, care a dus la decizia de a suspenda producția de vehicule – cu excepția câtorva sub-zone – la Gigafactory Berlin-Brandenburg între 29 ianuarie și 11 februarie, a declarat Tesla într-un comunicat de joi. , chiar înainte ca SUA și Marea Britanie să efectueze atacuri aeriene. Fabrica Tesla din afara Berlinului are aproximativ 11.500 de angajați și produce aproximativ 250.000 de vehicule pe an, potrivit companiei.

UPDATE-Atacurile au lovit peste 60 de ținte Houthi, spun forțele aeriene americane

Forțele americane și ale coaliției au lovit joi seară peste 60 de ținte în 16 locații militante Houthi din Yemen, a declarat, într-un comunicat de presă, comandantul central al forțelor aeriene americane, generalul Alex Grynkewich. Peste 100 de muniții ghidate cu precizie au fost folosite în loviturile asupra nodurilor de comandă și control, depozitelor de muniții, sistemelor de lansare, instalațiilor de producție și sistemelor radar de apărare aeriană, a spus el.

„Rămânem angajați față de partenerii noștri esențiali din Orientul Mijlociu pentru a ne apăra împotriva grupurilor de miliție susținute de Iran, inclusiv militanților Houthi, și a amenințării pe care aceștia o reprezintă pentru securitatea și stabilitatea regională”, a spus Grynkewich în comunicat. Oficialii Houthi au declarat mai devreme că grevele au lovit mai multe locații din Yemen, inclusiv aeroporturi.

UPDATE-Declarația lui Lloyd Austin

„În lumina atacurilor ilegale, periculoase și destabilizatoare, susținute de Iran, houthi, împotriva navelor americane și internaționale și a navelor comerciale din multe țări care tranzitează în mod legal Marea Roșie, astăzi armata Statelor Unite și Regatului Unit, cu sprijinul Australiei, Bahrain, Canada și Țările de Jos au efectuat lovituri împotriva țintelor militare în zonele controlate de Houthi din Yemen. „Această acțiune este menită să perturbe și să degradeze capacitățile Houthiilor de a pune în pericol marinarii și de a amenința comerțul global pe una dintre cele mai critice căi navigabile din lume. „Acțiunea de astăzi a coaliției transmite un mesaj clar houthiților că vor suporta alte costuri dacă nu își pun capăt atacurilor ilegale. „Loviturile de astăzi au vizat locuri asociate cu vehiculele aeriene fără pilot ale Houthis, cu rachete balistice și de croazieră, precum și cu capacitățile radarelor de coastă și de supraveghere aeriană. „Statele Unite își mențin dreptul la autoapărare și, dacă este necesar, vom lua măsuri ulterioare pentru a proteja forțele americane.

UPDATE

Liderul Houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a amenințat că SUA și Marea Britanie „își vor da seama în curând” că atacurile asupra Yemenului „au fost cea mai mare nebunie din istoria lor”. „America și Marea Britanie au făcut o greșeală în declanșarea războiului împotriva Yemenului, deoarece nu au beneficiat de experiențele lor anterioare”, a scris el pe X, cunoscut anterior ca Twitter. „Fiecare individ din această lume se confruntă cu două opțiuni”, a adăugat el. „Fie să fie alături de victimele genocidului, fie să fie alături de autorii săi”.

UPDATE- Proteste în SUA împotriva acțiunilor militare

În SUA au izbucnit demonstrații împotriva atacurilor aeriene din Yemen. Protestatarii s-au adunat în fața Casei Albe din Washington DC, precum și în Times Square din New York. Activiștii din oraș au fost auziți scandând sloganuri

UPDATE- Zece țări publică o declarație în care descriu loviturile drept „autoapărare colectivă

O declarație comună a fost emisă de cele șase țări implicate în acțiunea militară din această seară din Yemen, împreună cu patru dintre aliații lor.

Guvernele Danemarcei, Germaniei, Noii Zeelande și Coreei de Sud și-au adăugat numele la declarație în urma atacurilor la care au participat forțe militare din Marea Britanie și SUA, cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei.

În declarație se afirmă că bombardamentele au fost efectuate „în conformitate cu dreptul inerent de autoapărare individuală și colectivă, în concordanță cu Carta ONU”.

Iată declarația comună în întregime:

„Recunoscând consensul larg, așa cum a fost exprimat de 44 de țări din întreaga lume la 19 decembrie 2023, precum și declarația Consiliului de Securitate al ONU din 1 decembrie 2023, care condamnă atacurile Houthi împotriva navelor comerciale și de comerț care tranzitează Marea Roșie, guvernele noastre au emis o declarație comună la 3 ianuarie 2024, care a solicitat încetarea imediată a atacurilor ilegale și a avertizat că actorii rău intenționați vor fi trași la răspundere în cazul în care vor continua să amenințe vieți, economia globală și libera circulație a comerțului pe căile navigabile critice din regiune.

„În ciuda acestui avertisment ferm, atacurile din Marea Roșie au continuat, inclusiv lansarea a numeroase rachete și vehicule aeriene de atac unidirecțional împotriva navelor din Marea Roșie la 9 ianuarie 2024, inclusiv a navelor SUA și Regatului Unit.

UPDATE

Mai mulți senatori americani și-au oferit joi sprijinul pentru loviturile lansate de Statele Unite și Marea Britanie împotriva zonelor controlate de Houthi în Yemen, afirmând că acest răspuns era așteptat de mult timp, pe fondul amenințărilor din ce în ce mai mari la adresa navigației internaționale în Marea Roșie și a stabilității regionale în Orientul Mijlociu.

Senatorul republican Roger Wicker a declarat că lovitura americană „a fost așteptată cu două luni în urmă”, dar a adăugat că „este un prim pas bun pentru restabilirea descurajării în Marea Roșie”.

„Această lovitură ar trebui să fie un avertisment pentru Houthis și pentru alți proxeneți iranieni că vor suferi consecințe catastrofale în urma unei escaladări în regiune”, a declarat Wicker într-o declarație

UPDATE-Secretarul american al apărării a ordonat și monitorizat loviturile din Yemen din spital, spune un înalt oficial al apărării

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat și a monitorizat loviturile asupra țintelor houthi din Yemen din spital „cu o suită completă de comunicații securizate”, a declarat joi un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

Austin este internat în spital de la 1 ianuarie, după ce a suferit complicații în urma unei proceduri efectuate la 22 decembrie pentru tratarea cancerului de prostată.

„Secretarul Austin a dat astăzi CENTCOM ordinul de a executa loviturile și a monitorizat în timp real cu o suită completă de capacități de comunicații securizate”, a declarat oficialul. „În urma loviturilor, el a vorbit cu Consiliul Național de Securitate, cu președintele și cu comandantul CENTCOM pentru o evaluare inițială după lovitură.”

UPDATE- Houthis nu au ripostat încă – oficial american

În cadrul unei ședințe telefonice cu reporterii BBC, un oficial american de rang înalt a declarat că nu a existat încă niciun răspuns militar din partea comandanților houthis.

„Deocamdată, nu am văzut nicio acțiune directă de represalii îndreptată împotriva membrilor noștri din SUA sau a altor membri ai coaliției”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Rămânem pregătiți, bineînțeles, să ne apărăm, dar nu am văzut niciun răspuns din partea Houthis în acest moment”, a continuat oficialul.

UPDATE- SUA și Marea Britanie au vizat „situri de rachete și radare houthi

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că loviturile din Yemen au vizat amplasamente de rachete și radare ale Houthi.

De asemenea, el a descris acțiunea ca fiind „menită să întrerupă și să degradeze capacitățile Houthis de a pune în pericol marinarii și de a amenința comerțul global”.

Iată declarația sa integrală:

„Având în vedere atacurile ilegale, periculoase și destabilizatoare ale Houthi, susținute de Iran, împotriva navelor americane și internaționale și a navelor comerciale din multe țări care tranzitează în mod legal Marea Roșie, astăzi, armatele Statelor Unite și ale Regatului Unit, cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, au efectuat lovituri împotriva unor ținte militare din zonele controlate de Houthi în Yemen.

„Această acțiune este menită să întrerupă și să degradeze capacitățile Houthis de a pune în pericol marinarii și de a amenința comerțul global pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume.

Oficial de la Casa Albă: Iranul este principalul sponsor al houthiilor și credem că a participat la atacurile din Marea Roșie

UPDATE-Videoclipul difuzat de la Hodeidah al celui de-al doilea atac asupra acestui oraș-port din vestul Yemenului

UPDATE- Oficial yemenit: Nu au existat victime în atac

Primul adjunct al guvernatorului din Sana’a a declarat presei yemenite că bombardarea Sana’a de către Statele Unite şi Anglia nu a provocat victime

UPDATE-Oficialii Houthi spun că loviturile au lovit mai multe aeroporturi și o bază din apropierea capitalei yemenite

Oficialii Houthi au declarat că atacurile aeriene lansate de armatele americane și britanice joi seară au lovit mai multe locații din Yemen, inclusiv aeroporturi.

Acestea sunt locațiile afectate de lovituri, potrivit grupului susținut de Iran:

  • Baza Aeriană Al-Dailami, la nord de capitala yemenită Sanaa
  • Zonele din jurul Aeroportului Internațional Hodeidah din vestul Yemenului
  • Tabăra Kahlan din Saada, o provincie din nordul Yemenului, unde au sediul Houthii
  • Aeroportul Internațional Taiz și alte părți ale guvernoratului Taiz din sud-vestul Yemenului
  • Un aeroport care deservește orașul Abs din nord-vestul Yemenulu

UPDATE-Declarația secretarului apărării, Lloyd J. Austin III, cu privire la atacurile coaliției în zonele controlate de Houthi în Yemen/ pentagonul

În lumina atacurilor ilegale, periculoase și destabilizatoare, susținute de Iran, houthi, împotriva navelor americane și internaționale și a navelor comerciale din multe țări care tranzitează în mod legal Marea Roșie, astăzi armata Statelor Unite și Regatului Unit, cu sprijinul din Australia, Bahrain , Canada și Țările de Jos, au efectuat lovituri împotriva țintelor militare în zonele controlate de Houthi din Yemen. Această acțiune este menită să perturbe și să degradeze capacitățile Houthiilor de a pune în pericol marinarii și de a amenința comerțul global pe una dintre cele mai critice căi navigabile din lume. Acțiunea de coaliție de astăzi transmite un mesaj clar către Houthi că vor suporta alte costuri dacă nu își pun capăt atacurilor ilegale.

Loviturile de astăzi au vizat locații asociate cu vehiculele aeriene fără pilot, rachetele balistice și de croazieră ale Houthis, precum și cu capacitățile radarelor de coastă și de supraveghere aeriană. Statele Unite își mențin dreptul la autoapărare și, dacă este necesar, vom lua măsuri ulterioare pentru a proteja forțele americane.

Din 19 noiembrie, Houthii au lansat peste două duzini de atacuri asupra navelor, inclusiv asupra navelor comerciale, creând o provocare internațională care necesită acțiune colectivă. Astăzi, o coaliție de țări angajate să susțină ordinea internațională bazată pe reguli a demonstrat angajamentul nostru comun de a apăra navele americane și internaționale și navele comerciale care își exercită drepturile și libertățile de navigație împotriva atacurilor ilegale și nejustificate.

Nu vom ezita să ne apărăm forțele, economia globală și libera circulație a comerțului legitim pe una dintre căile navigabile vitale ale lumii.

UPDATE-Aeronave Uk care au participat la operațiune

UPDATE-Ministerul britanic al Apărării a emis o declarație, care detaliază acțiunea

Ministerul britanic al Apărării a emis o declarație, care detaliază acțiunea, inclusiv că „s-a acordat o atenție deosebită pentru a minimiza orice risc pentru civili” și că „primele indicii arată că abilitatea Houthis de a amenința transportul maritim comercial a fost afectată”.

Iată declarația respectivă:

La 11 ianuarie, avioanele Royal Air Force s-au alăturat forțelor coaliției pentru a lovi o serie de instalații folosite de facțiunea rebelă Houthi din Yemen pentru a ataca transportul maritim în sudul Mării Roșii.

Distrugătorul HMS Diamond al Marinei Regale a fost deja activ, alături de navele de război americane și franceze, în apărarea căilor maritime internaționale vitale împotriva dronelor și rachetelor Houthi. Având în vedere persistența Houthis de a amenința navele comerciale, dintre care mai multe au suferit deja avarii, și ținta deliberată a HMS Diamond și a navelor marinei americane la 9 ianuarie, forțele coaliției au identificat instalațiile-cheie implicate în aceste atacuri și au convenit să efectueze o lovitură atent coordonată pentru a reduce capacitatea Houthis de a încălca dreptul internațional în acest mod.

Declarația continuă să detalieze loviturile:

Patru avioane RAF Typhoon FGR4, sprijinite de un avion-cisternă de realimentare în aer Voyager, au folosit bombe ghidate Paveway IV pentru a efectua lovituri de precizie asupra a două dintre aceste instalații Houthi. Una dintre ele era un sit din Bani, în nord-vestul Yemenului, folosit pentru lansarea de drone de recunoaștere și de atac. O serie de clădiri implicate în operațiunile cu drone au fost vizate de avioanele noastre.

Cealaltă locație lovită de avioanele noastre a fost aerodromul de la Abbs. Serviciile de informații au arătat că acesta a fost folosit pentru a lansa atât rachete de croazieră, cât și drone deasupra Mării Roșii. Mai multe ținte cheie de pe aerodrom au fost identificate și urmărite de aeronavele noastre.

Declarația se referă, de asemenea, la încercarea de a limita victimele civile, potrivit Ministerului Apărării și la o evaluare a ceea ce au realizat loviturile:

În planificarea loviturilor, s-a acordat o atenție deosebită pentru a minimiza orice risc pentru civili, iar orice astfel de risc a fost atenuat și mai mult prin decizia de a efectua loviturile în timpul nopții. Rezultatele detaliate ale loviturilor sunt în curs de evaluare, dar primele indicii arată că abilitatea Houthis de a amenința transportul maritim comercial a suferit o lovitură, iar angajamentul nostru de a proteja căile maritime, prin care trece aproximativ 15% din transportul maritim mondial și care este vital pentru economia globală, a fost demonstrat pe deplin.

UPDATE- Israelul a fost anunțat în prealabil de atacurile aeriene americane din Yemen – raport Axios. Oficialul a declarat că Israelul este în stare de alertă maximă pentru o ripostă a Houthis și a altor proxiști pro-iranieni împotriva Israelului

UPDATE- Federația Rusă a solicitat vineri o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu atacurile Statelor Unite și ale aliaților săi asupra Yemenului

UPDATE- Liderul republican al Senatului SUA, Mitch McConnell: Sper că atacurile împotriva Houthiilor reprezintă o schimbare în abordarea administrației Biden față de Iran și împuterniciții săi.

Liderul republican al Senatului SUA, Mitch McConnell: Biden a întârziat să folosească forța militară împotriva houthiților

Imagini cu bombardamentul american-britanic asupra orașului Hodeidah, vestul Yemenului

Statele Unite ale Americii: „Washington Post”: Atacurile din Yemen vor duce aproape sigur la creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu

BBC: 4 avioane Royal Air Force Typhoon lansate din Cipru au participat la atacurile din Yemen.

UPDATE-Londra și Washingtonul trebuie să fie pregătite să plătească un preț mare pentru atacurile masive asupra Yemenului, spune șeful adjunct al Ministerului de Externe yemenit, Hussein al-Azi.

UPDATE- RAF face parte din forța de atac care lovește ținte în Yemen, spune Sunak

O declarație a prim-ministrului cu privire la rolul Regatului Unit în acțiunea militară din Yemen. Președintele Joe Biden a declarat că, pe lângă Marea Britanie, Australia, Bahrain, Canada și Olanda au oferit, de asemenea, sprijin.

Rishi Sunak a declarat: „Forțele aeriene regale au efectuat lovituri țintite împotriva instalațiilor militare folosite de rebelii Houthi în Yemen.

„În ultimele luni, milițiile Houthi au efectuat o serie de atacuri periculoase și destabilizatoare împotriva transportului maritim comercial în Marea Roșie, amenințând navele britanice și alte nave internaționale, provocând perturbări majore pe o rută comercială vitală și determinând creșterea prețurilor la mărfuri. Acțiunile lor nesăbuite pun în pericol vieți pe mare și agravează criza umanitară din Yemen.

„În ciuda avertismentelor repetate ale comunității internaționale, Houthis au continuat să efectueze atacuri în Marea Roșie, inclusiv împotriva navelor de război britanice și americane chiar în această săptămână.

„Acest lucru nu poate sta în picioare. Regatul Unit va apăra întotdeauna libertatea de navigație și libera circulație a comerțului. Prin urmare, am întreprins acțiuni limitate, necesare și proporționale în legitimă apărare, alături de Statele Unite, cu sprijinul neoperațional al Olandei, Canadei și Bahrainului împotriva unor ținte legate de aceste atacuri, pentru a degrada capacitățile militare ale Houthi și pentru a proteja transportul maritim global.

Marina Regală continuă să patruleze în Marea Roșie ca parte a operațiunii multinaționale Prosperity Guardian pentru a descuraja noi agresiuni ale Houthi și îi îndemnăm să înceteze atacurile și să ia măsuri de dezescaladare.”

UPDATE-Reuters: Marea Britanie spune că Royal Air Force a efectuat lovituri împotriva facilităților militare folosite de Houthi în Yemen

Reuters, de la primul ministru britanic: Royal Navy continuă să patruleze Marea Roșie ca parte a forțelor multinaționale pentru a descuraja agresiunea Houth

Reuters despre primul ministru britanic: Londra va apăra întotdeauna libertatea de navigație și libera circulație a comerțului

UPDATE-Declarație comună a guvernelor Statelor Unite , Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Danemarca, Germania, Italia, Japonia, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Singapore și Regatul Unit:

Mesajul nostru să fie acum clar: solicităm încetarea imediată a acestor atacuri ilegale și eliberarea navelor și echipajelor reținute ilegal. Houthiii vor purta responsabilitatea consecințelor în cazul în care continuă să amenințe vieți, economia globală și fluxul liber al comerțului în căile navigabile critice ale regiunii. Rămânem angajați în ordinea internațională bazată pe reguli și suntem hotărâți să tragem la răspundere actorii maligni pentru confiscări și atacuri ilegale.

UPDATE- Joe Biden confirmă atacurile

Biden confirmă „lovituri defensive” în Yemen alături de aliați, inclusiv Marea Britanie


Declarația președintelui SUA, Joe Biden:

Astăzi, sub conducerea mea, forțele militare americane, împreună cu Marea Britanie și cu sprijinul Australiei, Bahrain, Canada și Țărilor de Jos, au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ținte din Yemen care au fost folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea navigației în una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume. Aceste lovituri reprezintă un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthiilor împotriva navelor internaționale din Marea Roșie, inclusiv utilizarea rachetelor balistice împotriva navelor pentru prima dată în istorie.

Aceste lovituri direcționate sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacurile asupra poporului nostru și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai critice rute comerciale ale lumii. Nu voi ezita să îndrept măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă este necesar.

UPDATE-Oficialii guvernamentali confirmă: atacul este efectuat de avioane de război și rachete Tomahawk împotriva țintelor Houthi din Yemen

UPDATE-CNN: SUA au tras rachetele din aeronave, nave și un submarin, potrivit oficialilor americani.

Submarinul a fost USS Florida , care a intrat în Marea Roșie pe 23 noiembrie, a declarat un oficial pentru CNN. La fel ca navele de suprafață care au participat la atac, submarinul a tras rachete Tomahawk de atac terestre, au spus ei.

UPDATE- Oficial american al apărării: I-am lovit puternic pe Houthi

UPDATE- Liderul forțelor Ansar Allah Houthi, Abdullah bin Amer, a declarat pentru Al Jazeera: Site-urile noastre au fost supuse unor lovituri de fulger și nu vom ezita să răspundem.

UPDATE- Toate rachetele lansate de Houthis au fost interceptate de americani sau au căzut în mare. Fără victime sau pagube coaliției.

UPDATE-Sursa americană: Ministrul de Externe Blinken le-a spus liderilor regionali în timpul vizitei sale că un atac împotriva Houthiilor este o „acțiune defensivă” și „nu o escaladare”.

UPDATE- Oficial al Departamentului de Apărare al SUA: Washington și Londra, cu sprijinul din Australia, Țările de Jos, Bahrain și Canada, au efectuat lovituri împotriva țintelor din Yemen

UPDATE- Oficial Houthi: Forțele noastre răspund ferm la navele de luptă americane și britanice din Marea Roșie.

UPDATE- Un oficial american a declarat pentru Al Jazeera: atacurile împotriva pozițiilor houtis din Yemen s-au încheiat, dar ne rezervăm dreptul de a răspunde dacă amenințările continuă.

Mass-media americană: atacurile împotriva Houthiilor includ mai mult de 12 locații din Sanaa, Hodeidah, Taiz și vestul Yemenului

Vicepreședinte al Autorității Media Houthi: Agresiunea american-sionistă-britanica lansează raiduri în Sanaa, Hodeidah, Saada, Dhamar și Hajjah

Liderul grupului Ansar Allah Houthi, Ali Al-Qahum: În Marea Roșie se declanșează un război și am vizat site-uri și baze militare americane-britanice.

UPDATE-Primele momente ale raidurilor americane asupra Yemenului

Oficiali americani raportează că un submarin din Marea Roșie participă la operațiunea în curs de desfășurare, cu lovituri de rachete de croazieră Tomahawk de atac terestru împotriva grupului terorist Houthi din vestul Yemenului.

UPDATE-Mass-media israeliană: În paralel cu atacurile asupra Yemenului, flota iraniană își ridică nivelul de alertă la maxim

o explozie puternică la periferia orașului Zabid, mai exact în direcția nordică a orașului, Yemen

O țintă a fost atacată pe aeroportul din Sana’a, capitala Yemen.

UPDATE

SUA și Marea Britanie au început lovituri asupra unor ținte houthi din Yemen – potrivit Reuters.

Agenția de știri citează în raportul său patru oficiali americani.

Trei explozii au fost auzite în capitala țării, Sanaa. Au fost raportate lovituri asupra capitalei Sanaa și asupra Hudaydah, bastionul portuar houthi de la Marea Roșie.

UPDATE- Statele Unite și Marea Britanie au lansat o operațiune militară împotriva țintelor Houthi din Yemen, relatează Al Arabiya, citând surse

Statele Unite și Marea Britanie au lansat o operațiune militară împotriva țintelor Houthi din Yemen, relatează Al Arabiya, citând surse.

Surse RIA Novosti au raportat lovituri aeriene asupra orașului Hodeidah de pe coasta Mării Roșii și a capitalei yemenite Sanaa

UPDATE- Atacurile din Yemen au început oficial – atacuri în mai multe locații din Yemen în acest moment

Corespondent Al-Mayadeen la Sanaa: Au auzit explozii în capitala yemenită, Sanaa.

UPDATE- Presa SUA: Avioane de război americane și britanice atacă ținte houthi în Yemen

Presa israeliană: rapoarte inițiale despre explozii puternice în orașul Hodeidah din Yemen

Cel puțin 12 atacuri acum asupra țintelor huthiților, printre altele, în orașul-port al-Hudaydah.

UPDATE-Un Boeing P-8 Poseidon al forțelor aeriene americane zboară acum în largul coastei Yemenului.

UPDATE-Rapoartele inițiale despre un atac în estul Hudaydah

Mai multe zboruri sunt raportate peste Hodeidah

Mișcarea rebelă yemenită Ansar Allah (Houthis) a asigurat că va lua măsuri de represalii dacă SUA și Marea Britanie lansează atacuri aeriene în Yemen.

UPDATE-Potrivit administrației Biden, alte 2-3 țări încă necunoscute s-ar putea alătura atacurilor asupra Yemenului.

UPDATE- Un raport al unei explozii în Hudaydah, Yemen

UPDATE-Departamentul de Stat al SUA: Blinken a discutat într-un apel telefonic cu omologul său indian preocupările legate de atacurile imprudente Houthi din Marea Roșie și Golful Aden

Departamentul de Stat al SUA: Atacurile Houthi amenință libera circulație a comerțului, pun în pericol viața marinarilor nevinovați și încalcă dreptul internațional

UPDATE-The Telegraph: Luptătorii și navele britanice vor participa la acțiunea militară împotriva Yemen, care a fost aprobată de Consiliul de Miniștri

Administrația Biden a informat liderii Congresului că vor avea loc atacuri aeriene din SUA și Marea Britanie în Yemen în această seară, potrivit Huffington Post, care este afiliat stângii americane.

Houthiii evacuează baze și poziții din Hodeidah din Yemen, potrivit saudit Al-Arabiya.

UPDATE

Directorii maritim din Orientul Mijlociu au fost avertizați joi să se aștepte la lovituri în regiune de către o coaliție condusă de SUA, a raportat Wall Street Journal, în timp ce rebelii Houthi au început să își mute stocurile de arme în așteptare.

UPDATE-Arabia Saudită își pune toate instalațiile militare și vitale în alertă maximă

Arabia Saudită își deschide spațiul aerian pentru avioanele de luptă americane și britanice

UPDATE-Liderul Partidului Laburist de opoziție a fost informat de guvernul britanic cu privire la posibilitatea unei acțiuni militare împotriva houthiților

UPDATE-Reporter Bloomberg: Biden nu va emite o declarație în seara asta

UPDATE- Încep să se închidă spatiile aeriene

Oman își închide cerul pentru avioanele militare

Sultanatul Oman și-a închis cerul asupra tuturor aeronavelor militare care se îndreptau spre Yemen. Pe de altă parte, mass-media informează și despre acțiunea EAU în standby pentru apărarea aeriană a acestei țări.

Axios susține: atacul american asupra Yemenului este iminent

Site-ul american de știri analitice Axios este aproape de autoritățile regimului israelian, potrivit unui oficial sionist de rang înalt, acesta a susținut că atacul SUA asupra pozițiilor armatei yemenite este iminent.

UPDATE- Al-Mayadeen: Rapoartele indică faptul că luptătorii Coaliției Internaționale de Vest au decolat de la bazele lor din Golful Persic și s-au deplasat spre Yemen.

UPDATE- Rachete lansate din Yemen către stramtoarea Bab al-Mandab

UPDATE

Pentagonul organizează consultări urgente de securitate cu privire la posibilitatea ca conflictul din Orientul Mijlociu să se extindă într-un conflict mai larg

UPDATE- Rezistența islamică irakiană: Dacă se efectuează un atac în Yemen, bazele militare americane vor fi lovite cu toată forța

UPDATE- Financial Times: Atacarea Yemenului va include avioane de luptă și rachete Tomahawk din submarine

Wall Street Journal:
America va ataca Yemenul între diseară și mâine.

Locurile de lansare de rachete și drone, radarele și depozitele de arme din jurul orașelor Hodeidah și Hajjah și infrastructura din Sanaa se numără printre posibilele ținte.

Barak Ravid, reporter Axios:
Un înalt oficial israelian spune că suntem aproape de momentul atacului american asupra houthiilor din Yemen.

Sky:
Premierul britanic i-a informat pe miniștrii guvernului său despre iminenta intervenție militară împotriva huthiților.

Financial Times citând oficiali americani :
Pentagonul a pregătit opțiuni pentru a ataca locurile de lansare a rachetelor și depozitele de arme ale Houthis

UPDATE- Premierul scotiei cere convocarea parlamentului UK

Humza Yousaf cere rechemarea Parlamentului pentru ca deputații să poată fi informați cu privire la problema lansării unor atacuri împotriva rebelilor houthi și să li se permită să examineze și să dezbată propunerea.

„Marea Britanie nu are un istoric bun în ceea ce privește intervenția militară în Orientul Mijlociu”, a scris primul ministru scoțian pe X, fostul Twitter.

Liderul de la Westminster al Partidului Național Scoțian (SNP), aflat la guvernare, solicită, de asemenea, o analiză mai aprofundată a problemei.

„Bazându-ne doar pe relatările din mass-media, aceasta este în mod clar o situație foarte complexă și serioasă care se dezvoltă cu viteză”, a declarat Stephen Flynn.

UPDATE

Un membru al parlamentului yemenit și un membru al comisiei yemenite de securitate și apărare ca răspuns la amenințările cu un posibil atac asupra Yemenului: Vom da foc regiunii!

UPDATE -BBC: Navele britanice ar putea fi implicate în lovituri asupra Houthis

Marea Britanie și SUA se gândesc dacă să îi atace pe rebelii Houthi din Yemen, în urma atacurilor repetate ale acestora împotriva navelor din Marea Roșie.

Nave de război britanice au fost deja trimise în zonă pentru a ajuta la respingerea atacurilor, inclusiv HMS Diamond, un distrugător Type 45.

HMS Lancaster a fost trimis în Golful Oman – se afla deja în Orientul Mijlociu ca parte a unei misiuni de urmărire a contrabandiștilor de droguri și a traficanților de arme.

HMS Richmond a fost trimis din Marea Britanie pentru a oferi sprijin celorlalte nave la sfârșitul săptămânii trecute, a anunțat Marina britanică.

Pe lângă navele britanice, în zonă sunt staționate și câteva distrugătoare americane.

UPDATE – Sky News – SUA și Marea Britanie ar urma să atace în această seară poziții militare Houthi în Yemen, potrivit unui raport

Statele Unite și Marea Britanie ar urma să atace în această seară poziții militare houthi în Yemen, potrivit unui raport.

„Se așteaptă ca Marea Britanie [să] se alăture [Statelor Unite] în efectuarea de lovituri aeriene asupra pozițiilor militare Houthi din Yemen în această seară”, a scris editorul politic al The Times pe rețelele de socializare.

El a adăugat că Rishi Sunak și-a informat cabinetul cu privire la iminenta intervenție militară din această seară. Nu a existat nicio mențiune despre eventuale lovituri potențiale în cadrul unei reuniuni anterioare a Pentagonului american, iar raportul nu a fost încă confirmat.

UPDATE – Ce țintesc rebelii Houthi?

După începerea războiului din Fâșia Gaza la 7 octombrie, Houthis – un inamic declarat al Israelului – și-a exprimat solidaritatea cu Hamas și cu alte grupuri armate palestiniene.

Mai târziu în aceeași lună, Houthis au început să lanseze drone și rachete spre sudul Israelului, care se află la 1.700 km de teritoriul pe care îl controlează în nord-estul Yemenului. Acestea au fost doborâte de o navă de război americană în Marea Roșie. De atunci au avut loc mai multe atacuri similare, dar acestea au fost în mare parte zădărnicite de forțele israeliene sau americane.

La 19 noiembrie, Houthis au anunțat că vor începe să atace și nave sub pavilion israelian, aflate în proprietatea și operate de Israel în Marea Roșie, în sprijinul „poporului asuprit din Gaza”.

În câteva ore, au confirmat deturnarea navei de containere Galaxy Leader, deținută de britanici și operată de japonezi, afirmând în mod fals că aceasta era „israeliană”. La 9 decembrie, și-au extins amenințările la adresa transportului maritim comercial, promițând să împiedice trecerea tuturor navelor care se îndreaptă spre Israel, indiferent de naționalitatea lor.

Giganții mondiali ai transportului maritim au reacționat la aceste atacuri prin devierea navelor de la Marea Roșie și folosirea în schimb a rutei mult mai lungi în jurul vârfului sudic al Africii.

UPDATE – Sunak a vorbit cu președintele Egiptului despre atacurile Houthi

Downing Street a confirmat că Rishi Sunak a vorbit cu președintele egiptean Abdul Fattah al-Sisi în această după-amiază și a discutat despre „creșterea îngrijorătoare” a atacurilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că au discutat despre „impactul perturbator asupra transportului maritim global, inclusiv prin Canalul Suez”. Sunak a declarat că Marea Britanie „va continua să ia măsuri pentru a apăra libertatea de navigație și pentru a proteja viețile pe mare”, au adăugat aceștia.

Premierul i-a mulțumit președintelui Sisi pentru „sprijinul său continuu în ceea ce privește efortul umanitar și diplomatic din Gaza, inclusiv în ceea ce privește activitatea comună pentru a asigura eliberarea ostaticilor britanici și a celor care au legături cu Regatul Unit”.

Cei doi au căzut de acord asupra importanței creșterii semnificative a ajutorului care ajunge la palestinienii din Gaza, iar Sunak a declarat că Marea Britanie a îndemnat Israelul să deschidă mai multe puncte de trecere terestre și „să permită intrarea unor cantități mult mai mari de ajutor, până la 500 de camioane pe zi”.

UPDATE – Liderul Houthi, Abdul Malik al-Houthi, a declarat că grupul va răspunde dacă va fi atacat de SUA

Într-un discurs televizat mai devreme joi, liderul Houthi, Abdul Malik al-Houthi a declarat că grupul va răspunde dacă va fi atacat de SUA.

„Orice atac american nu va rămâne fără răspuns. Răspunsul va fi mai mare decât atacul care a fost efectuat cu douăzeci de drone și un număr de rachete”, a declarat el, referindu-se la un baraj pe care grupul l-a declanșat miercuri.

El a adăugat: „Suntem mai hotărâți să țintim navele legate de Israel și nu vom da înapoi de la acest lucru”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele americane și britanice au doborât 18 drone și trei rachete lansate de Houthi marți seara, în ceea ce Londra a descris drept cel mai mare atac al lor de până acum, în solidaritate cu palestinienii din Gaza condusă de Hamas, scrie The Telegraph.

„Orice agresiune americană nu va rămâne niciodată fără un răspuns”, a declarat liderul rebel Abdulmalik al-Houthi într-un discurs transmis în direct de televiziunea Huthis Al-Masirah. „Răspunsul la orice atac american nu va fi doar la nivelul operațiunii care a fost efectuată recent… dar va fi mai mare decât atât.”

Rebelii au declarat că atacul de marți a fost o răzbunare pentru uciderea de către Marina SUA a 10 luptători huthi, pe 31 decembrie, în timp ce încercau să se îmbarce pe o navă comercială care trecea prin Marea Roșie în largul coastei Yemenului.

Rebelii Houthi au desfășurat un număr tot mai mare de atacuri asupra transporturilor maritime din Marea Roșie de când a izbucnit războiul din Gaza cu atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluție care le cere rebelilor Houthi „încetarea imediată” a atacurilor lor. Campania Houthi, despre care rebelii spun că vizează doar navele legate de Israel sau de aliații săi, a provocat perturbări majore, multe companii de transport maritim optând pentru o rută mult mai lungă în jurul vârfului Africii din motive de securitate. Washingtonul spune că peste 20 de națiuni s-au alăturat Operațiunii Prosperity Guardian, condusă de SUA, pentru a proteja calea maritimă vitală, care transportă de obicei aproximativ 12% din comerțul maritim.

Rebelii Houthi au tras o rachetă balistică anti-navă asupra căilor maritime internaționale

Sunak va purta o conversație telefonică cu membrii guvernului în această seară – care, potrivit miniștrilor, se va ocupa de un posibil atac al Statelor Unite și al Marii Britanii împotriva rebelilor Houthi în Yemen. Potrivit raportului, marți seara navele de război britanice au doborât șapte drone lansate de Houthis într-o operațiune comună cu forțele americane în Marea Roșie. 

Armata americană a anunțat că rebelii Houthi au tras o rachetă balistică anti-navă asupra căilor maritime internaționale din Golful Aden din Marea Arabiei – fără victime sau pagube. Potrivit armatei, acesta a fost cel de-al 27-lea atac al rebelilor Houthi, mandatarii Iranului, din 19 noiembrie. Între timp, Casa Albă a condamnat preluarea iraniană a unui petrolier de lângă coasta Omanului și a cerut eliberarea imediată a tancului și a echipajului acestuia. „Nu există nicio justificare pentru preluarea tancului. Ar trebui să-l elibereze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA de la Casa Albă, John Kirby.

Marea Britanie, „pe punctul de a bombarda Yemenul” din cauza atacurilor Houthi la Marea Roșie

Marea Britanie și America sunt pe punctul de a lansa lovituri militare împotriva houthiilor din Yemen, după ce au respins cel mai mare atac de până acum al rebelilor susținuți de Iran în Marea Roșie.

Grant Shapps, secretarul apărării, a sugerat că acțiunea militară este iminentă, deoarece a avertizat că „este suficient” la câteva ore după ce avioanele și distrugătoarele bazate pe portavioane au doborât un baraj de drone și rachete lansate de grup. „Acest lucru nu poate continua și nu îi vom permite să continue, așa că urmăriți acest spațiu”, a spus el la o conferință de presă în centrul Londrei.

Pe măsură ce tensiunile din regiune s-au intensificat, Shapps a acuzat Iranul că este „cu mult în spatele” atacurilor, oferind „ochi și urechi” misiunilor Houthi. Se crede că rebelii Houthi primesc informații de la o navă de supraveghere iraniană, Behshad, care este deghizat în navă de marfă generală. Marea Britanie, SUA și alte zece națiuni au amenințat cu acțiuni militare împotriva rebelilor în această lună dacă nu își opresc atacurile pe calea navigabilă internațională. Aceștia acceptă acum că unul dintre cele mai defavorabile scenarii este realizat pentru că rebelii Houthi nu le ascultă avertismentele și arată un nou nivel de agresiune.

Miniștrii sunt profund îngrijorați de impactul economic al atacurilor. O evaluare a Trezoreriei a avertizat înainte de Crăciun că perturbarea transportului maritim ar putea reduce economia britanică cu până la 0,3%. Se așteaptă acum că această cifră va fi mai proastă.

Citește și