• Programul „Masă Sănătoasă” a fost aprobat de guvern.
  • Elevii din 450 de școli vor primi o masă la școală.
  • Elevii primesc mâncare gătită doar în școlile care au condiții.
  • Masa oferită elevilor este în valoare de 15 lei.

Marcel Ciolacu vrea să crească la 1.000 numărul școlilor din programul masă sănătoasă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul pentru 450 de școli, deși trebuia să o facă de anul trecut, iar de la 1 ianuarie să înceapă distribuirea. Este continuarea programului masă caldă în școli. Numai că nu peste tot va fi masă caldă, ci doar în școlile care au cantină sau spații în care copiii pot mânca. Altfel, vor primi sandvișuri. Valoarea unei mese este de 15 lei pe zi, iar Institutul Național de Sănătate Publică a făcut și recomandări de meniuri, care nu trebuie să aibă tocături prăjite sau ouă ochiuri.

Proiectul își propune să creeze motivația pentru studiu, să mențină echilibrului socio-emoțional și să întărească starea de bine a elevului. Dincolo de motivația pompoasă, este proiectul care vrea să combată abandonul școlar, prin atragerea celor mai săraci copii către școală.

Tot cu întârziere vor fi acordate și cardurile educaționale de 500 de lei, care vor putea fi folosite pentru cumpărarea de rechizite și îmbrăcăminte pentru școală. Ministerul Finanțelor a finalizat procedura, la patru luni de la începerea școlii. Copiii de acum nu au de ce să minuneze. Proiectele nu sunt noi. „Cornul și laptele” a fost introdus de Năstase în 2002.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, programul constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Art. 2 – „(3) Programul național „Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar. Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.”

Citește și