• Președintele Joe Biden a declarat vineri că se lucrează în continuare la un acord de eliberare a ostaticilor și a făcut apel la o „încetare imediată a focului” între Israel și Hamas în Gaza.
  • SUA vor parașuta din avion ajutoare umanitare în Gaza, anunță Biden.
  • Președintele turc Erdogan califică campania militară a Israelului în Gaza drept „o tentativă de genocid”.

UPDATE ORA 22.00- IDF susține că ajutorul prin airdropping face „luptele posibile”

Lansarea ajutorului umanitar în Gaza atenuează penuria de alimente și „face posibilă lupta” pentru Forțele de Apărare Israelului.

„Astăzi, avioanele americane și iordaniene au aruncat ajutor suplimentar în toată Fâșia. Acesta este un efort care face posibilă lupta”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, într-o declarație sâmbătă.

„În urma incidentului în timpul căruia zeci de palestinieni au fost uciși în timpul intrării camioanelor de ajutor în nordul Fâșiei Gaza, joi dimineață, investigăm acest incident”, a adăugat Hagari.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
NOKIA RELANSEAZĂ MODELUL 3210
FIORENTINA TRECE ÎN FINALA CONFERENCE LEAGUE
DISNEY SI WARNER SE ALIAZĂ

Potrivit IDF, afirmațiile de distrugere intenționată a convoiului de ajutor și de rănire deliberată a oamenilor nu au niciun fundament. Ei au spus că vor prezenta constatările în urma investigației lor asupra incidentului.

UPDATE ORA 21.00- Israelul are un cadru „mai mult sau mai puțin acceptat” pentru încetarea focului de șase săptămâni în Gaza, dacă Hamas este de acord să elibereze ostaticii vulnerabili.

Israelul a acceptat, în esență, cadrul propus de încetare a focului în Gaza dacă Hamas este de acord să elibereze ostatici bolnavi, bătrâni și femei, a declarat sâmbătă un înalt oficial al administrației americane.

„Există un acord-cadru. Israelienii l-au acceptat mai mult sau mai puțin. Și va exista o încetare a focului de șase săptămâni în Gaza începând de astăzi, dacă Hamas este de acord să elibereze categoria definită de ostatici vulnerabili”, a declarat oficialul înalt în cadrul Consiliului Național de Securitate. apel la reporteri.

Acordul actual este mai complicat decât încetarea focului anterioară datorită duratei sale, dar acordul de șase săptămâni „are potențialul de a se extinde de acolo”.

„Credem că avem înțelegerea în vigoare și vom continua să insistăm în acest sens”, a adăugat oficialul administrației.

UPDATE ORA 19.00- Comandamentul central al SUA a colaborat cu Royal Jordanian Air Force la lansarea aerului

Comandamentul Central al Statelor Unite a efectuat o „asistență umanitară combinată” în Gaza cu Forțele Aeriene Regale Iordaniene pentru a „a oferi ajutor esențial civililor afectați de conflictul în curs”.

Avioanele C-130 ale Forțelor Aeriene ale SUA au aruncat peste 38.000 de mese de-a lungul coastei Gaza între ora 15:00. și ora 17.00 ora locală, a declarat Comandamentul Central al SUA într-o declarație pe X.

Operațiunea a inclus avioane C-130 iordaniene și soldați ai armatei din țările respective, specializați în livrarea aprovizionării aeriene. Au construit mănunchiuri și au asigurat căderea în siguranță a ajutorului alimentar.

„Laviile umanitare ale DoD contribuie la eforturile continue ale guvernului SUA de a oferi asistență umanitară care salvează vieți oamenilor din Gaza. Efectuăm o planificare pentru potențialele misiuni de livrare a ajutorului aerian de urmărire”, a declarat Comandamentul Central al SUA.

UPDATE ORA 17.00- UNICEF explică beneficiile picăturilor de aer pentru transportul ajutorului

Aeronavele folosite pentru lansările cu alimente au capacitatea de peste trei ori a camioanelor de ajutor, a declarat un purtător de cuvânt al UNICEF pentru NBC News, reacționând la anunțul Casei Albe că va livra ajutoare Gaza, care a început sâmbătă cu primul airdrop.

„Zborurile sunt mai rapide pe distanțe mai lungi”, potrivit UNICEF, și sunt utilizate în principal pentru „a satisface nevoile urgente în situații de urgență sau pentru transporturi în care lanțul de frig și termenul de valabilitate sunt factori importanți”, a adăugat acesta. Rechizitele medicale, cum ar fi vaccinurile, pot fi livrate numai prin aer.

Majoritatea transporturilor sunt efectuate pe zboruri regulate de pasageri ca marfă pe burtă, potrivit agenției, deși zborurile charter pot fi utilizate în situații de urgență.

Însă purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Stéphane Dujarric, a spus că, deși drop-urile sunt o opțiune, sunt „provocatoare”.

Referindu-se la problemele cu care s-a confruntat în Siria în 2016, unde picăturile de ajutor din aer nu au aterizat întotdeauna în zonele țintă și nu au fost primite de echipele de la sol, Dujarric a spus „În mod ideal, vrem să mutăm lucrurile pe drum. Vrem mai multe drumuri deschise, vrem mai multe puncte de intrare deschise.”

UPDATE ORA 15.00 – Ministerul condus de Hamas spune că 10 au fost uciși în lovitura israeliană asupra unui cort lângă spital

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a susținut că 10 palestinieni au fost uciși în urma unui atac aerian israelian care a lovit un cort în Rafah.

Atacul aerian a avut loc peste o zonă în care se adăposteau palestinienii strămutați, în afara spitalului Emirate din suburbia Tel al Sultan, se arată în comunicat. Un medic care lucra la spital a fost printre cei uciși, a spus ministerul.

UPDATE ORA 14.00 – Nava de marfă britanică se scufundă după atacul cu rachete Houthi, susține Yemenul

O navă de marfă britanică lovită de o rachetă Houthi luna trecută s-a scufundat acum, potrivit guvernului yemenit recunoscut la nivel internațional.

Rubymar, sub pavilion Belize, a luat apă și a plutit, fără pilot, spre nord, în urma atacului din strâmtoarea Bab al Mandeb, lângă Marea Roșie, pe 18 februarie.

Cei 24 de membri ai echipajului au fost forțați să abandoneze nava, înainte de a fi salvați de Autoritatea Portuară din Djibouti. Guvernul yemenit controlează părți din Yemen, în timp ce houthiții controlează altele, inclusiv capitala, Sanaa.

UPDATE ORA 12.00 – Autoritatea Palestiniană, SUA și Egipt speră la încetarea focului înainte de Ramadan

Autoritatea Palestiniană este cea mai recentă voce care și-a exprimat speranța pentru o încetare a focului înainte de Ramadan. Ministrul său de externe, Riyad al-Maliki, a adăugat că AP va fi „singura autoritate legitimă” care va conduce Gaza după război.

Începutul Ramadanului, 10 martie, a devenit o dată cheie în conflict după ce membrul cabinetului de război israelian Benny Gantz a declarat că IDF va lansa o ofensivă în Rafah dacă Hamas nu eliberează toți ostaticii până atunci.

Comentariile lui al-Maliki au urmat remarci similare din partea lui Joe Biden și a ministrului egiptean de externe de ieri, care amândoi au spus separat că speră la un acord până pe 10 martie, dl Biden adăugând: „Nu am ajuns încă acolo”.

UPDATE ORA 11.00 – Peste 30.300 de palestinieni au fost uciși, spune ministerul condus de Hamas

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că numărul palestinienilor uciși în urma atacurilor israeliene din 7 octombrie a crescut la 30.320.

Aceasta reprezintă o creștere cu 92 de decese de la ultima actualizare, acum aproximativ 24 de ore. Alte 71.533 de persoane au fost rănite de la începutul războiului, a spus ministerul.

UPDATE ORA 10.00 – Număr mare de răni prin împușcătură la spitalul din orașul Gaza, văzute de ONU și OMS

Rănile prin împușcătură provocate unui număr mare de persoane erau tratate la spitalul al Shifa, a observat ieri o echipă din mai multe organizații internaționale.

Aproximativ 70 de cadavre și 700 de răniți au fost internați joi la spitalul din orașul Gaza, a declarat personalul unei echipe de la Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.

Palestinienii și Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susțin că soldații israelieni au deschis focul asupra unei mulțimi care se adună pentru a colecta alimente și medicamente din camioanele de ajutor din vestul orașului.

UPDATE ORA 09.00 – Șeful spitalului al Awda spune că împușcarea a rănit 80% dintre pacienți

Al Shifa nu este singurul spital din orașul Gaza care a raportat răni prin împușcătură în urma unui incident mortal în apropierea camioanelor de ajutor de joi. Șeful spitalului al Awda a spus că 80% dintre cei 176 de pacienți internați au fost răniți de împușcături.

Restul au fost răniți într-o fugă declanșată de împușcătură, a spus dr. Mohammed Salha.

Toate relatările despre incident sunt de acord că gloanțe au fost trase de trupele israeliene, dar Israelul spune că niciunul nu a fost letal și că nu au fost trase spre mulțimea care se aduna pentru ajutor, ci mai degrabă către oamenii care își puneau forțele în pericol.

UPDATE ORA 07.00 – Deputatul belgian Simon Moutquin spune că trebuie făcut mai mult după ce parlamentarii internaționali semnează scrisoarea de embargo asupra armelor Israelului

Simon Moutquin, membru al parlamentului belgian și unul dintre semnatarii scrisorii, a declarat pentru Al Jazeera că propria sa țară trebuie să acționeze pentru a opri Israelul.

„În calitate de țară semnatară a Convenției împotriva genocidului, [Belgia are] obligația legală și morală de a acționa și de a preveni riscul de genocid, așa că cred că această scrisoare … este un prim pas bun, dar trebuie să mergem mai departe”, Moutquin. a spus.

Vorbind despre diviziunile europene cu privire la Gaza, Moutquin a spus că Europa și-a riscat credibilitatea de a vorbi despre acțiunile Rusiei în Ucraina dacă va păstra tăcerea cu privire la Gaza.

UPDATE ORA 03:00 – Liderii american și italian își reafirmă angajamentul față de dreptul Israelului la autoapărare în cadrul unei întâlniri în Biroul Oval

Președintele Joe Biden și premierul italian Giorgia Meloni și-au reafirmat angajamentul față de dreptul Israelului la autoapărare și au discutat despre „nevoia urgentă” de a acorda mai mult ajutor în Gaza în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri în Biroul Oval, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Știre inițială

Președintele Joe Biden a declarat vineri că se lucrează în continuare la un acord de eliberare a ostaticilor și a făcut apel la o „încetare imediată a focului” între Israel și Hamas în Gaza.

„Încercăm să ajungem la un acord între Israel și Hamas privind returnarea ostaticilor și la o încetare imediată a focului în Gaza pentru cel puțin următoarele șase săptămâni și pentru a permite creșterea ajutorului în Fâșia Gaza”, a declarat Biden în timpul unei întâlniri în Biroul Oval cu premierul italian Giorgia Meloni.

Președintele a adăugat că SUA va „insista” ca mai multe camioane și rute să fie adăugate pentru ca mai multe ajutoare să poată fi livrate oamenilor din Gaza, scrie CNN.

„Vom insista ca Israelul să faciliteze mai multe camioane și mai multe rute pentru ca tot mai mulți oameni să primească ajutorul de care au nevoie, fără scuze”, a adăugat Biden.