• Peste 100 de palestinieni au fost uciși în timp ce se adunau pentru a primi ajutor umanitar în orașul Gaza joi, au declarat oficiali din domeniul sănătății.
  • Hamas a avertizat că ar putea pune capăt negocierilor pentru eliberarea ostaticilor după acest incident.
  • Joe Biden a recunoscut că incidentul mortal va complica discuțiile privind încetarea focului.

UPDATE ORA 23.00 -SUA vor parașuta din avion ajutoare umanitare în Gaza, anunță Biden

Președintele american Joe Biden a anunțat vineri că Statele Unite vor parașuta ajutoare umanitare și provizii în Gaza. Armata americană lucrează pentru a efectua aceste parașutări către palestinieni în zilele următoare, a declarat anterior un oficial american.

Vorbind în Biroul Oval, Biden a declarat că SUA vor face „tot posibilul” pentru a face să ajungă asistență suplimentară în Gaza, care se află sub un bombardament intens din partea Israelului de la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie.

Biden a declarat că ajutorul nu a ajuns în Gaza suficient de repede și că lucrează pentru a negocia un acord de încetare imediată a focului care ar permite acordarea de asistență suplimentară în enclavă.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

UPDATE ORA 21.00 -Biden va anunța parașutări de ajutoare în Gaza – oficiali americani

Se așteaptă ca Joe Biden să își anunțe astăzi intenția de a ordona o lansare militară aeriană de ajutoare umanitare în Gaza, potrivit unor informații.

Patru oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat pentru Reuters despre planul președintelui american.

UPDATE ORA 19.00 -Nava cargo britanică abandonată „implicată într-un alt incident” și mai multe persoane rănite – raport

Firma britanică de securitate maritimă Ambrey afirmă că a primit mai multe rapoarte privind un alt incident în care a fost implicat un cargobot britanic – în timpul căruia mai mulți yemeniți ar fi fost răniți.

Firma a declarat că nava Rubymar, care a fost abandonată în sudul Mării Roșii după ce a fost ținta Houthis din Yemen la 18 februarie, se afla la aproximativ 16 mile marine la vest de orașul-port Mokha din Yemen în momentul celui de-al doilea incident de ieri.

UPDATE ORA 17.00 – Germania îndeamnă Israelul să „investigheze pe deplin” tragedia de la situl de ajutoare alimentare

Israelul trebuie să „investigheze pe deplin” modul în care peste 100 de persoane ar fi fost ucise joi în timp ce așteptau să primească hrană, a declarat ministrul de externe al Germaniei, țara sa devenind ultima care a cerut claritate cu privire la unul dintre cele mai mortale incidente individuale din Gaza de la începutul războiului.

Cel puțin 112 persoane au murit și sute au fost rănite joi, după ce forțele israeliene au deschis focul în timp ce civilii palestinieni așteptau să primească mâncare, a anunțat ministerul palestinian al sănătății din Gaza. Armata israeliană a oferit o versiune diferită a circumstanțelor.

„Oamenii voiau provizii pentru ei și familiile lor și au murit. Sunt devastată de rapoartele din Gaza”, a scris vineri ministrul german de externe Annalena Baerbock pe X.
„Armata israeliană trebuie să investigheze pe deplin modul în care s-a produs panica în masă și împușcăturile”, a adăugat ea. „Oamenii de acolo sunt mai aproape de moarte decât de a fi în viață. Trebuie să fie furnizat mai mult ajutor umanitar”.

Aceasta vine după ce Franța a declarat că va susține apelul Națiunilor Unite pentru o anchetă independentă privind incidentul de joi, ministrul francez de externe considerând că evenimentele de pe teren sunt de neiertat.

Între timp, Baerbock și-a reiterat apelul pentru o încetare a focului umanitar, scriind: „O încetare a focului umanitară este în sfârșit necesară pentru ca ostaticii să poată fi în sfârșit eliberați din mâinile Hamas și să nu mai moară oameni în Gaza. Iar ajutoarele să poată fi distribuite în siguranță”.

UPDATE ORA 15.00 – Doi morți, mai mulți răniți în atentatul cu bombă de la Rafah

Numărul morților în urma unui raid aerian israelian asupra unei clădiri rezidențiale din Ash-Shoka, orașul Rafah, a crescut la două, relatează corespondenții Al Jazeera.

Presa palestiniană a declarat că avionul israelian a bombardat clădirea fără niciun avertisment prealabil.

UPDATE ORA 14.00 – Ministrul german de externe este „șocat” de atacul din Gaza

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a spus că este „șocată” de uciderile palestinienilor care caută ajutor de către forțele israeliene.

„Oamenii au vrut ajutoare pentru ei și pentru familiile lor și s-au trezit morți”, a scris ea pe Twitter. „În Gaza, oamenii sunt mai aproape de moarte decât de vii. Trebuie să vină mai mult ajutor umanitar. Imediat.”

„Armata israeliană trebuie să explice pe deplin cum ar fi putut avea loc panica în masă și împușcăturile. Condoleanțe familiilor victimelor”, a adăugat ea.

UPDATE ORA 13.00 – Numărul morților din Gaza crește

Cel puțin 30.228 de palestinieni au fost uciși și 71.377 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, tocmai a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

Acesta a adăugat că 193 dintre aceștia au fost uciși și 920 au fost răniți în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 12.00 – Forțele israeliene provoacă distrugeri semnificative în cartierul Zeitoun

Ismail al-Ghoul raportează că forțele israeliene au provocat distrugeri semnificative ale infrastructurii și proprietăților din cartierul Zeitoun din orașul Gaza înainte de a se retrage.

Cadavrele zecilor de palestinieni uciși au fost recuperate de pe drumuri, în timp ce zeci de oameni rămân prinși sub dărâmături în urma distrugerii cauzate de forțele israeliene, a adăugat el.

UPDATE ORA 11.00 – Atacurile coloniștilor au loc în Cisiordania

Comunitățile palestiniene din Cisiordania ocupată sunt vizate de coloniștii israelieni după ce un bărbat înarmat palestinian a ucis două persoane în apropierea coloniei Eli.

Agenția de presă palestiniană Wafa raportează următoarele:

  • Coloniștii au stabilit un avanpost format din șase caravane pe pământurile satului al-Lubban Asharqiya, la sud de Nablus. Joi seară, un grup de coloniști a atacat câțiva locuitori din același sat, care se află în apropierea a șapte așezări, printre care și Eli.
  • Locuitorii din orașul Jalud, la sud-est de Nablus, au fost atacați de coloniști la primele ore ale dimineții.
  • Au fost raportate atacuri asupra vehiculelor private palestiniene la est de Hebron.
  • Coloniștii au demolat două barăci agricole în Kisan, la est de Betleem, aparținând unui rezident palestinian.

UPDATE ORA 10.00 – Este nevoie de transparență în ceea ce privește împușcarea palestinienilor, spune Franța

Franța a spus că trebuie să se facă toată lumină asupra împușcării a peste 100 de palestinieni în timp ce așteptau livrarea ajutoarelor.

„În orice caz, este responsabilitatea Israelului să respecte regulile dreptului internațional și să protejeze distribuirea ajutorului umanitar către populația civilă”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului de Externe, Christophe Lemoine, într-un comunicat.

Anterior, Joe Biden a spus că SUA încă încearcă să stabilească ce s-a întâmplat în incidentul convoiului de ajutor.

UPDATE ORA 09.00 – ONU solicită o anchetă independentă cu privire la decesele palestinienilor care așteptau ajutor

100 de persoane care căutau ajutor umanitar în Gaza au fost ucise – autoritățile palestiniene spunând că forțele israeliene au tras asupra mulțimii, în timp ce Israelul a spus că oamenii au fost zdrobiți.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat acum că decesele vor necesita o investigație independentă eficientă.

Vorbind la St. Vincent și Grenadine înaintea unui summit regional, dl Guterres s-a declarat „șocat” de cel mai recent episod din războiul cu Israelul.

De asemenea, el a fost întrebat despre eșecul unei rezoluții recente a Consiliului de Securitate care urmărea încetarea focului.

UPDATE ORA 08.00 – Biden îi îndeamnă pe republicani să adopte legea privind ajutorul militar pentru ca Israelul să se poată apăra

O declarație a președintelui american Joe Biden i-a îndemnat pe republicanii din Camera Reprezentanților să adopte un proiect de lege privind ajutorul extern pentru a contribui la asigurarea faptului că Israelul se poate apăra împotriva Hamas și a altor amenințări”.

Biden a declarat că pachetul bipartizan de suplimentare a securității naționale, asupra căruia republicanii din Camera Reprezentanților refuză să organizeze un vot, va oferi, de asemenea, ajutor umanitar critic pentru poporul palestinian”.

UPDATE ORA 06.00 – Alți 4 copii mor din cauza malnutriției și deshidratării în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății

Cel puțin încă patru copii au murit în Gaza în această săptămână din cauza deshidratării și malnutriției, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății într-o declarație emisă joi.

Copiii au murit la spitalul Kamal Adwan, a adăugat acesta.

Bilanțul copiilor care au murit din cauza malnutriției și deshidratării a crescut la 10 în nordul Gaza, a precizat ministerul. În plus față de cei patru copii, ministerul și un medic local au declarat anterior că cel puțin șase copii au murit – patru la spitalul Kamal Adwan și doi la complexul medical Al-Shifa – din cauza condițiilor dezastruoase din spitale.

UPDATE ORA 03:00 – SUA au efectuat 2 lovituri împotriva rachetelor de croazieră pregătite să fie lansate spre Marea Roșie

Statele Unite au efectuat joi două lovituri împotriva a șase rachete de croazieră mobile anti-navă care erau pregătite să fie lansate spre Marea Roșie, potrivit Comandamentului Central al SUA (CENTCOM).

Într-o declarație, CENTCOM a precizat că cele două lovituri au fost în „autoapărare”.

UPDATE ORA 01:00 – Protestatarii israelieni țin în mână saci cu făină în timp ce cer încetarea războiului

Un grup israelian a distribuit fotografii de la un protest anti-război din Israel, unde unii protestatari au ținut saci de făină în mână, în urma unui atac israelian asupra unei mulțimi de palestinieni care așteptau ajutoare alimentare de care aveau nevoie disperată în Gaza, atac pe care unii l-au numit `masacrul cu făină”.

Protestatarii au scandat: `Nu mai vrem înmormântări, națiunile vor să trăiască!”.

Știre inițială

Joe Biden a declarat în fața Casei Albe, în timp ce se îndrepta spre granița dintre SUA și Mexic, că analizează rapoartele privind împușcarea de către trupele israeliene a oamenilor care se înghesuiau în Gaza pentru a primi ajutoare alimentare de care au nevoie disperată – dar este deja clar că incidentul mortal va complica discuțiile privind încetarea focului.

Știu că așa va fi”, a declarat președintele american reporterilor adunați pe peluza sudică a Casei Albe, în timp ce pleca astăzi pentru o vizită la granița dintre SUA și Mexic, când a fost întrebat dacă tragedia din Gaza în care se desfășoară va complica negocierile.

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că focurile de armă trase joi asupra persoanelor care așteptau ajutoare în apropiere de orașul Gaza au ucis 104 palestinieni și au rănit 280, un spital afirmând că a primit 10 cadavre și zeci de pacienți răniți, adaugă Reuters.

Președintele a declarat, de asemenea, că comentariile sale anterioare potrivit cărora spera la o încetare temporară a focului până luni, în bătălia pe care Israelul o duce în Gaza cu scopul de a distruge Hamas, nu se va întâmpla acum probabil”.

Citește și