• Armata israeliană a o mină de tunel și un vehicul cu arme la complexul spitalului Al-Shifa din Gaza.
  • Armata a făcut publice înregistrări video și fotografii ale minei de tunel și ale armelor.
  • Ofir Gendelman: „Forțele noastre au găsit o mină operațională către un tunel terorist Hamas în interiorul complexului spitalului Al-Shifa”.

UPDATE 07.00- Șeful ONU pentru drepturile omului afirmă că este nevoie de acces în Gaza pentru a investiga afirmațiile privind spitalul Al-Shifa

Șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului a cerut Israelului să permită accesul echipei sale în Gaza pentru a investiga afirmațiile concurente privind spitalul Al-Shifa.

„Trebuie să analizăm acest lucru având acces. Nu ne putem baza pe una sau pe cealaltă parte când vine vorba de acest lucru”, a declarat Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, pentru Beck Anderson de la CNN, întrebat despre acuzațiile armatei israeliene potrivit cărora Hamas ar ascunde arme la spital.

El a spus că situația are nevoie de o „investigație internațională independentă, pentru că avem narațiuni diferite”.

Recomandări

CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN
G7 DISCUTĂ UN NOU ÎMPRUMUT PENTRU UCRAINA

UPDATE 05.00- Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor trage un semnal de alarmă cu privire la cea de-a patra întrerupere a comunicațiilor în Gaza

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) și-a exprimat joi îngrijorarea profundă cu privire la cea de-a patra pană de curent care a afectat Gaza, după anunțul Grupului Paltel privind oprirea completă a serviciilor de comunicații în întreaga Fâșie din cauza unei grave penurii de combustibil.

Această întrerupere pune în pericol grav conectivitatea la internet și la telefonie, reprezentând o amenințare gravă pentru jurnaliștii care relatează din Gaza și pentru reportajele lor vitale.

„Prin reținerea combustibilului din Gaza, guvernul israelian îi împiedică pe jurnaliști să furnizeze lumii actualizări privind războiul, lăsând comunitatea internațională vulnerabilă la propagandă mortală, dezinformare și dezinformare”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

UPDATE 03.00- Oficialii americani spun că discuțiile interceptate arată că Hamas operează în cel mai mare spital din Gaza

Biroul de presă al guvernului Hamas a negat joi că folosește spitalul Al-Shifa ca centru de comandă și control – calificând afirmațiile israeliene drept „minciuni nefondate”.

Într-o declarație scrisă, Hamas a acuzat Israelul că oferă „scenarii false, narațiuni fabricate și informații distorsionate” despre Complexul Medical Al-Shifa”.

Anterior, joi, armata israeliană a publicat o înregistrare video pentru a-și susține afirmația că a descoperit un „puț de tunel” în incinta principalului spital din Gaza.

UPDATE 01.00- CNN: Invazia Israelului în Gaza a incendiat „întreaga regiune”, afirmă ministrul de externe al Iordaniei

Invazia Israelului în Gaza a distrus decenii de muncă pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian și a pus „toată regiunea în flăcări”, a declarat joi ministrul de externe al Iordaniei pentru CNN.

„Israelul nu produce securitate pentru el însuși prin uciderea unor palestinieni nevinovați”, a declarat ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi. „Pune din nou pe foc întreaga regiune și a distrus munca grea pe care mulți au depus-o de-a lungul deceniilor pentru a se asigura că ajungem la o concluzie pașnică a acestui conflict”.
Israelul a „ucis orice îmbrățișare a păcii în regiune”, iar războiul său împotriva Hamas a împins relațiile regionale înapoi cu peste 30 de ani, a declarat Safadi.

UPDATE 00.00-‘Indicii puternice’ că ostaticii se aflau la spitalul Al-Shifa – Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că există „indicii puternice” că ostaticii deținuți de Hamas au fost la spitalul Al-Shifa din Gaza.

Acesta a fost „unul dintre motivele pentru care am intrat în spital”, spune el într-un interviu acordat CBS Evening News.

Israelul a acuzat în repetate rânduri Hamas că adăpostește o bază majoră sub Al-Shifa – lucru pe care Hamas îl neagă.

Forțele au intrat în spital miercuri, dar Netanyahu spune că atunci când au ajuns, ostaticii nu mai erau acolo.

„Dacă au fost [acolo], au fost scoși”, spune el…

El spune că guvernul său are „informații despre ostatici”, dar adaugă „cu cât spun mai puțin despre asta, cu atât mai bine”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata israeliană a declarat că a descoperit o mină de tunel și un vehicul cu arme la complexul spitalului Al-Shifa din Gaza, relatează Reuters.

În spitalul Al-Shifa, trupele IDF au descoperit o mină operațională de tunel și un vehicul care conținea „un număr mare de arme”, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului.

De asemenea, armata a făcut publice înregistrări video și fotografii ale minei de tunel și ale armelor.

Ofir Gendelman, un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a postat un scurt clip video pe X.

„Forțele noastre au găsit o mină operațională către un tunel terorist Hamas în interiorul complexului spitalului Al-Shifa”, a declarat acesta, pe pagina sa.