• Unicef își reiterează apelurile pentru o încetare a focului umanitar, precum și pentru accesul umanitar nerestricționat în Gaza și eliberarea tuturor copiilor răpiți.
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, despre eforturile de extindere a asistenței umanitare pentru civilii din Gaza.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că se opune unei încetări imediate a focului în Fâșia Gaza, în timp ce se înmulțesc apelurile la nivel mondial pentru oprirea conflictului.

UPDATE ORA 23.00 -Bilanțul morților din Gaza a crescut la 11.240, anunță Ministerul Sănătății condus de Hamas

Bilanțul total al victimelor din Fâșia Gaza din 7 octombrie a crescut luni la 11.240 de morți, potrivit biroului de presă al guvernului controlat de Hamas în teritoriu.

Sunt 4.630 de copii și 3.130 de femei, a precizat purtătorul de cuvânt al biroului de presă.

OMS afirmă că are încredere în cifrele privind numărul de decese furnizate de autoritățile controlate de Hamas.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

UPDATE ORA 22.00 -IDF afirmă că mai mulți oficiali de rang înalt ai Hamas au fost uciși

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că mai mulți agenți de rang înalt ai Hamas au fost uciși în ultimele zile, inclusiv fostul șef al serviciilor de informații militare ale Hamas.

Daniel Hagari, din cadrul FDI, a declarat că Mohammed Khamis Dababash, care conducea unitatea de informații a Hamas și care „a fost implicat, de asemenea, într-un atac terorist din 2002 care a dus la moartea a cinci israelieni, a fost ucis”.

Printre alte figuri cheie ale Hamas despre care FDI afirmă că au fost ucise se numără și șeful grupării de rachete antitanc a Brigăzii Khan Yunis, Yaakub A’ashur.

Alții sunt Tahsin Muslem, Jihad A’azem și Munir Hareb – toți au avut roluri importante ca agenți Hamas, potrivit lui Hagari, și au fost, de asemenea, uciși.

UPDATE ORA 21.00 -Ministrul israelian al Apărării afirmă că „Hamas a pierdut controlul în Gaza” – AFP

Ministrul israelian al apărării a declarat că „Hamas a pierdut controlul în Gaza”, potrivit agenției de presă AFP.

Yoav Gallant s-a exprimat într-o înregistrare video difuzată de principalele posturi de televiziune din Israel.

Potrivit AFP, el a declarat: „Teroriștii fug spre sud. Civilii jefuiesc bazele Hamas”.

„Ei nu mai au încredere în guvern”, a adăugat Gallant.

UPDATE ORA 20.00 -Britanicii-palestinieni îi cer lui Sunak o întâlnire urgentă

Un grup de britanici-palestinieni au trimis o scrisoare premierului britanic Rishi Sunak, solicitând o întâlnire urgentă.

Scrisoarea a fost trimisă de Centrul Internațional de Justiție pentru Palestinieni (ICJP) „în numele membrilor comunității palestiniene din Marea Britanie care au familii și persoane dragi care trăiesc în Gaza”.

Grupul afirmă că apelurile pentru pauze umanitare sunt „inadecvate” și că, prin faptul că nu solicită o încetare a focului, guvernul „îi pune pe cei dragi ai noștri în pericol și contribuie la o criză umanitară fără precedent”.

„De asemenea, ignoră vocile noastre ca cetățeni britanici cu prieteni și rude atacate în Gaza”, adaugă grupul.

UPDATE ORA 19.00 -Toate spitalele din nordul Fâșiei Gaza sunt „scoase din funcțiune” – Ministerul Sănătății condus de Hamas

Ministrul adjunct al sănătății din Fâșia Gaza, condusă de Hamas, Youssef Abu Rish, a declarat pentru AFP că toate spitalele din nordul Fâșiei Gaza sunt „în afara serviciului”.

Lupte au avut loc în ultimele zile în apropierea mai multor spitale cheie. Unele au fost evacuate în mare parte – altele se luptă cu lipsa de combustibil, apă, alimente și materiale medicale.

UPDATE ORA 18.00 -Ministrul israelian al serviciilor secrete spune că Hamas a tras un RPG din spital

Ministrul israelian al informațiilor, Gila Gamliel, a vorbit la BBC Radio 4.

Aceasta a fost întrebată în repetate rânduri despre ce informații specifice are Israelul pentru afirmațiile sale conform cărora Hamas ar avea un centru de comandă sub cel mai mare spital din Gaza – Al Shifa.

Gamliel nu a dat detalii, deși a reiterat afirmația Forțelor de Apărare ale Israelului, într-o postare pe X în ultima oră, potrivit căreia Hamas a atacat soldații israelieni cu un RPG de la intrarea în spitalul Al-Quds.

Ea a spus că instalațiile militare ale Hamas erau situate în apropierea și chiar sub instalațiile ONU, precum și moschei și școli. Hamas face o „utilizare extinsă” a spitalelor, instituțiilor medicale și ambulanțelor în scopuri militare și folosește locuitorii din Gaza ca scuturi umane, a adăugat ea.

UPDATE ORA 17.00 -IDF spune că Hamas este de vină pentru lipsa combustibilului la spitalul Al-Shifa

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat pentru BBC că combustibilul de care este nevoie urgent pentru a salva viețile bebelușilor prematuri de la spitalul Al-Shifa, a fost respins de Hamas.

„Am oferit asistență, am furnizat combustibil pentru spital. Combustibil care nu a fost luat la ordinul Hamas”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

De asemenea, Conricus a negat „categoric” afirmațiile personalului spitalului potrivit cărora ar fi atacat de către IDF dacă ar fi ieșit din unitatea medicală pentru a colecta cei 300 de litri de combustibil oferiți de Israel.

„Neg categoric acest lucru și dacă nu este sigur, nu ar fi din partea trupelor israeliene, ci din cauza Hamas”, a declarat el pentru BBC.

UPDATE ORA 16.00 -IDF afirmă că 44 de soldați israelieni au murit de la începutul operațiunii terestre din Gaza

Armata israeliană a anunțat luni că alți doi soldați au murit în timpul luptelor din nordul Fâșiei Gaza.

Potrivit presei israeliene, numărul soldaților israelieni uciși de la începutul operațiunii terestre a crescut la 44.

Armata israeliană a declarat că continuă să efectueze raiduri la periferia taberei de refugiați Al-Shati, la vest de orașul Gaza.

UPDATE ORA 15.00 – O navă turcească care transporta materiale pentru spitalele de campanie a sosit luni în portul egiptean El Arish

O navă turcească care transporta materiale pentru spitalele de campanie a sosit luni în portul egiptean El Arish, lângă punctul de trecere a frontierei Rafah cu Fâșia Gaza, a declarat un oficial portuar.

Un oficial turc din domeniul sănătății a declarat pentru AFP că nava transporta „materiale, generatoare, ambulanțe pentru a înființa opt spitale de campanie”.

Ei au adăugat că Ankara a cerut aprobarea Cairoului pentru a construi spitalele de campanie în El Arish, care se află la aproximativ 40 km de granița Rafah, singura trecere către Gaza necontrolată de Israel.

„Am primit undă verde de la autoritățile egiptene. Vom înființa aceste spitale în zonele arătate de autoritățile egiptene”, au spus aceștia.

UPDATE ORA 14.00 – Situația de la spitalul al-Shifa

Al Jazeera raportează că Mohammed Zaqout, directorul spitalelor din Gaza, a spus că aproximativ 650 de pacienți, 500 de lucrători din domeniul sănătății și aproximativ 2.500 de persoane strămutate rămân în interiorul complexului spitalicesc al-Shifa.

Cifrele sunt mai mici decât cele emise în weekend, când s-a raportat că acolo erau 1.500 de pacienți, 1.500 de lucrători medicali și 7.000 de persoane strămutate.

UPDATE ORA 13.00 – Un grup de 80 de cetăţeni suedezi a primit luni permisiunea de a părăsi Gaza, au declarat autorităţile suedeze

Ministerul suedez al Afacerilor Externe a declarat că i-a contactat pe cei care făceau parte din primul grup de cetățeni suedezi cărora li sa dat permisiunea de a pleca prin mesaj text, e-mail și telefon.

Ei i-au îndemnat pe cetățenii suedezi să nu meargă la punctul de trecere a frontierei Rafah până când nu vor primi o notificare oficiului de externe că au permisiunea de a trece de la autoritățile locale.

UPDATE ORA 12.00 – IDF: Israelul a „desfășurat 4.300 de lovituri” în Fâșia Gaza în timpul campaniei militare împotriva Hamas

Forța de Apărare a Israelului a publicat o actualizare cu privire la operațiunea sa militară din Gaza, unde afirmă că forțele sale au efectuat 4.300 de lovituri până în prezent.

Acesta susține că a lovit „aproximativ 300 de puțuri de tunel” și „aproximativ 3.000 de locuri de infrastructură teroristă”. Campania Israelului a fost lansată pe 7 octombrie după masacrul Hamas la granița Israelului, care a ucis 1.200 de israelieni.

UPDATE ORA 11.00

O declarație a cabinetului de securitate al prim-ministrului Benjamin Netanyahu a spus că a autorizat acțiuni împotriva canalului pro-iranian libanez Al Mayadeen pentru că „depune eforturi în timpul războiului pentru a dăuna intereselor de securitate (ale Israelului) și pentru a servi obiectivelor inamicului”.

După decizia cabinetului de securitate israelian, Reuters anunță că ministrul comunicațiilor, Shlomo Karhi, lucra cu poliția la o propunere de blocare a site-urilor web Al Mayadeen și confiscarea echipamentelor legate de stație.

Karhi i-a cerut, de asemenea, șefului militar israelian din Cisiordania ocupată să închidă birourile Al Mayadeen de acolo, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

UPDATE ORA 10.00 – Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a sosit la summitul UE de la Bruxelles

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a sosit la summitul UE de la Bruxelles, avertizând că este vital să mențină „speranța vie” în „situația incredibilă în care atât de mulți oameni își pierd în prezent speranța” în Gaza.

Ea a spus că este vital ca „situația umanitară catastrofală din Gaza să fie controlată și ca amenințarea non-stop la adresa Israelului din partea Hamas, din partea actorilor teroriști, să fie oprită, astfel încât Israelul și poporul său să poată trăi în siguranță și pace, la fel ca palestinienii. .”

Dar ea a adăugat că „realitatea amară” este că progresul poate fi făcut doar pas cu pas.

„Deoarece suferința este atât de imensă în Gaza în acest moment, nu ajută să urmărim impulsurile. Realitatea amară este că nu putem face progrese decât în cei mai mici pași. Și de aceea trebuie să ne gândim la acești pași mici în fiecare minut al fiecărei zile, non-stop, pentru a vedea cum putem realiza acest lucru împreună.

UPDATE ORA 09.00 – Cele 27 de state membre UE au cerut „pauze umanitare imediate” pentru a permite asistenței umanitare să intre

Cele 27 de state membre UE au cerut „pauze umanitare imediate” pentru a permite asistenței umanitare să intre, a declarat în această dimineață Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

În drum spre summit-ul UE, el a spus: „Aceste 27 de state membre au cerut pauze umanitare imediate, adică la plural, nu unice, ci mai multe”. „Obiectivul este să fie stabilite pauze imediate și coridoare umanitare pentru ca situația îngrozitoare să fie [abordată]”, a spus el.

El a spus că „au condamnat utilizarea spitalelor de către Hamas ca scuturi umane”, dar a spus că acțiunile pentru a ajunge la civili sunt urgente.

UPDATE ORA 08.00 – Două soldați israelieni au fost uciși în operațiunile din Gaza

Forțele de Apărare Israelului spun că încă doi dintre soldații săi au fost uciși în lupta în Gaza. Acest lucru aduce numărul total al celor uciși în operațiunile din interiorul benzii la 44.

IDF i-a numit pe soldați ca membri ai brigadei de comando, maiorul Isachar Natan, în vârstă de 28 de ani, și sergentul de stat major Itay Shoham, în vârstă de 21 de ani.

UPDATE ORA 07.00 – Cel puțin 20 din cele 36 de spitale din Gaza nu mai funcționează

Duminică, martorii de la spitalul Al-Shifa din orașul Gaza au declarat pentru AFP că „luptele violente” au avut loc toată noaptea.

Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că spitalul Al-Quds din orașul Gaza era, de asemenea, scos din funcțiune din cauza lipsei de combustibil pentru generator.

Douăzeci din cele 36 de spitale din Gaza „nu mai funcționează”, potrivit agenției umanitare a ONU.

UPDATE ORA 05.00 – Peste 180.000 de oameni din Franța au mărșăluit pașnic duminică pentru a protesta față de antisemitism

Peste 180.000 de oameni din Franța, inclusiv 100.000 la Paris, au mărșăluit pașnic duminică pentru a protesta față de antisemitismul în creștere.

Premierul Elisabeth Borne, reprezentanți ai mai multor partide de stânga, conservatori și centriști ai partidului președintelui Emmanuel Macron, precum și liderul de extremă dreapta Marine Le Pen au participat la marșul de duminică în capitala Franței, pe fondul securității stricte.

Macron nu a participat, dar și-a exprimat sprijinul pentru protest și a cerut cetățenilor să se ridice împotriva „resurgenței insuportabile a antisemitismului nestăpânit”.

UPDATE ORA 03.00 – Sute de persoane sunt evacuate prin punctul de trecere Rafah, în timp ce sistemul de sănătate din Gaza se prăbușește

Spitalele din Gaza rămân fără electricitate și fără provizii, iar personalul lucrează în condiții dezastruoase, în timp ce mii de locuitori se înghesuie în centrele medicale, căutând adăpost de un baraj de lovituri aeriene care pare nesfârșit.

Al doilea cel mai mare spital din Gaza – Al-Quds din orașul Gaza – nu mai este operațional, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene.

În cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, pacienții și personalul sunt blocați înăuntru din cauza luptelor din apropiere, potrivit oficialilor din domeniul sănătății și agențiilor umanitare. Spitalul rămâne rapid fără electricitate, alimente și provizii medicale, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Israelul a declarat că a deschis duminică un coridor de evacuare în afara Al-Shifa, dar Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că nimeni nu a ieșit prin el.

UPDATE ORA 02.00 – Sălile de operație sunt complet scoase din funcțiune la cel mai mare spital din Gaza

Niciuna dintre sălile de operație de la Spitalul Al-Shifa din Gaza nu funcționează din cauza lipsei de electricitate, a declarat duminică directorul centrului medical pentru Al-Araby TV.

„Sălile de operație sunt complet scoase din funcțiune, iar acum răniții vin la noi și nu le putem acorda decât primul ajutor”, a declarat Dr. Muhammad Abu Salmiya.

UPDATE ORA 01.00 – Armata israeliană efectuează raiduri mai adânci în orașul Gaza

Operațiunea terestră israeliană s-a extins astăzi mai adânc în interiorul orașului Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unei conferințe de presă.

Forțele de infanterie și de geniu de luptă au ajuns la periferia taberei de refugiați Al-Shati din Gaza, a precizat Hagari. Între timp, forțele armatei s-au coordonat cu Marina israeliană pentru a face un raid în zona portului de agrement din Gaza.

„Înconjoară complet zona”, a declarat Hagari.

Armata israeliană „localizează lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune îndreptate spre Israel”, potrivit purtătorului de cuvânt.

În timp ce distruge platforme de lansare antitanc, puțuri de tuneluri și infrastructuri teroriste, Hagari a declarat că forțele israeliene au arestat presupuși membri ai Hamas, care au fost aduși în Israel pentru a fi anchetați.

El a precizat că armata – împreună cu agenția de securitate internă a Israelului, Shin Bet – a arestat 20 de deținuți, inclusiv „teroriști care au fost implicați în atacul Hamas din 7 octombrie”.

Știre inițială

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că se opune unei încetări imediate” a focului în Fâșia Gaza, în timp ce se înmulțesc apelurile la nivel mondial pentru oprirea conflictului.

Nu cred că apelurile la o încetare imediată a focului sau la o pauză lungă – care ar echivala cu același lucru – sunt corecte”, a declarat Scholz în cadrul unei dezbateri organizate de cotidianul regional german Heilbronner Stimme, relatează Agenția France-Presse.

Aceasta ar însemna în cele din urmă că Israelul lasă Hamas posibilitatea de a recupera și de a obține noi rachete”, a adăugat el, cerând în schimb pauze umanitare”.

Poziția lui Scholz intră în conflict cu multe țări arabe, cu Emmanuel Macron din Franța și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care urmează să se întâlnească cu liderul german la Berlin săptămâna viitoare.


Organizația Mondială a Sănătății a reușit să ia legătura cu personalul medical de la spitalul Al Shifa din Gaza, unde mii de palestinieni, inclusiv răniți în stare critică, se adăpostesc în timp ce armata israeliană încercuiește spitalul.

Într-o declarație făcută duminică, șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, a calificat situația drept gravă și periculoasă”.

Citește și