• Partidul Popular din Spania a convocat zeci de manifestații în toată țara.
  • Protestatarii critică iertarea separatiștilor catalani și concesiile anunțate pentru Catalonia.
  • Procurorii și agenții Gărzii Civile denunță atacul la „independența justiției”.

Acordul dintre premierul spaniol Pedro Sanchez și separatiștii catalani scoate mii de oameni în stradă. Partidele de dreapta au convocat proteste în marile orașe spaniole față de ceea ce numesc ele „atacul la adresa independenței justiției”, prin grațierea separatiștilor catalani.

Liderul PP, Alberto Núñez Feijóo, și „baronii” săi vor ieși în stradă duminică aceasta în diferite părți ale Spaniei pentru a protesta împotriva „transferului absolut” al socialistului Pedro Sánchez, mobilizări pe care Vox este dispusă să le facă. De altfel, partidul lui Santiago Abascal a invitat cetățenii să meargă ulterior la sediul PSOE din orașe pentru a continua cu mobilizările.

Pentru că Pedro Sanchez a reanimat practic separatismul din Catalonia. După 6 ani în care Puigdemont a stat în autoexil și mulți alți lideri refugiați în străinătate ca să nu fie judecați de instanțele spaniole, acordul de învestire le redă practic toate avantajele.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Efectele acestei înțelegeri sunt semnalate de mai multe sectoare ale administrației. Există posibilitatea ca judecarea liderilor catalani să fie afectată de conceptul de lawfare, care discreditează justiția spaniolă și o acuză de război judiciar. Cinci asociații ale Gărzii Civile au criticat acordul de învestitură convenit între PSOE și Junts deoarece consideră că „atacă” „independența judiciară”, în timp ce au denunțat că acordul de învestitură reprezintă „expulzarea” lor din Țara Bascilor și Catalonia.

Citește și