• Forțele israeliene intensifică operațiunile în Gaza, iar Netanyahu subliniază determinarea lor de a lupta până la obținerea victoriei asupra Hamas.
  • Netanyahu evidențiază unitatea dintre soldați, popor și guvern, menționând în același timp prețul mare plătit în vieți de către soldații israelieni eroici.
  • Premierul subliniază hotărârea de a continua lupta până la victorie, respingând ideea de a opri operațiunile în ciuda presiunilor externe pentru o reducere a intensității conflictului.

UPDATE ORA 22.00 – Peste 200 de camioane de ajutor umanitar au fost inspectate în Israel și transferate în Gaza

Autoritățile israeliene spun că 218 camioane de ajutor umanitar inspectate la punctele sale de trecere au trecut luni în Gaza. Iată defalcarea, potrivit Biroului Guvernului pentru Coordonarea Activităților Guvernamentale în Teritorii (COGAT): 76 de camioane au fost inspectate la trecerea Kerem Shalom și au trecut direct în Gaza; 142 de camioane au fost inspectate la trecerea Nitzana și transferate în Gaza prin trecerea Rafah din Egipt.

UPDATE ORA 21.30 – Iranul amenință Israelul după moartea lui Razi Mousavi

Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că Israelul va plăti în urma rapoartelor conform cărora comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, Razi Mousavi, a fost ucis în Siria, potrivit unui raport de știri de stat.

Agenția de știri Tasnim, o instituție iraniană, a raportat că Mousavi a fost ucis după o lovitură israeliană la Damasc. NBC News nu a putut verifica imediat moartea lui Mousavi. Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului a declarat pentru NBC News că nu comentează rapoartele străine. Potrivit știrilor statului iranian, Raisi l-a descris pe Mousavi ca fiind legat de regretatul general iranian Qassem Soleimani, care a fost ucis într-un atac aerian american în 2020.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

UPDATE ORA 21.00 – Atmosferă sumbră de Crăciun în Betleem

Atmosferă sumbră, străzi pustii și magazine închise în Betleem, orașul din Cisiordania ocupat de Israel, unde tradiția creștină spune că Iisus s-a născut într-un grajd în urmă cu 2.000 de ani.

Amplasată printre moloz și sârmă ghimpată, o scenă uimitoare a Nașterii Domnului a fost amplasată în Piața Manger centrală a orașului, nu departe de un copac uriaș, care în sezonul Crăciunului este de obicei înconjurat de pelerini care vizitează locul sfânt.

UPDATE ORA 18.00 – Weekend sângeros în Gaza

17 soldați ai Forțelor de Apărare ai Israelului au fost uciși de vineri până duminică, a confirmat astăzi un purtător de cuvânt al IDF.

Este unul dintre cele mai sângeroase weekenduri de luptă pentru armată de la începutul războiului pe 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vizitat astăzi trupele din nordul Gazei pentru a se asigura că siguranța lor este o prioritate importantă pentru lideri.

UPDATE ORA 17.00 – Netanyahu îndeamnă trupele israeliene în Gaza „să nu se oprească”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat soldații IDF în nordul Gazei după un weekend sângeros pentru trupe.

În timpul vizitei sale, Netanyahu și-a exprimat mândria față de trupe, spunându-le că a fost „neobișnuit de impresionat”. El a spus că are două lucruri de spus soldaților, primul fiind că viața lor este importantă și conducerea va face tot posibilul pentru a-i ține în siguranță. „Al doilea lucru – nu vă opriți”, le-a spus el.

„Oricine vorbește despre oprire – nu, nu te opri. Războiul continuă până la sfârșit. Până se termină, nu mai puțin de atât.”

UPDATE ORA 16.00 – Papa Francisc atacă industria armelor, cere pace în apelul de Crăciun

Papa Francisc a atacat luni industria armelor și „instrumentele sale de moarte” care alimentează războaiele, în timp ce a făcut un apel de Crăciun pentru pace în lume și în special între Israel și palestinieni.

Vorbind din loja Bazilicii Sf. Petru mulțimilor de oameni, Francisc a spus că e îndurerat de „atacul abominabil” al Hamas împotriva sudului Israelului din 7 octombrie și a cerut eliberarea ostaticilor. Papa a implorat încetarea campaniei militare a Israelului în Gaza și a „recoltei îngrozitoare de civili nevinovați”, în timp ce a cerut ajutor umanitar să ajungă la cei aflați în nevoie.

Francisc și-a dedicat binecuvântarea de Crăciun unui apel la pace în lume, menționând că povestea biblică despre nașterea lui Hristos la Betleem a transmis un mesaj de pace. Dar el a spus că Betleemul „este un loc al durerii și al tăcerii” anul acesta.

UPDATE ORA 15:00 – Papa cere încetarea focului și eliberarea ostaticilor în mesajul din ziua de Crăciun

Papa Francisc a folosit mesajul său din ziua de Crăciun pentru a îndemna la încetarea focului și a lansat un apel pentru încetarea războiului dintre Israel și Hamas.
„Pledez pentru încetarea operațiunilor militare, cu recolta lor îngrozitoare de victime civile nevinovate, și fac apel la o soluție la situația umanitară disperată printr-o deschidere pentru furnizarea de ajutor umanitar”, a spus el de la balconul Bazilicii Sfântul Petru din Vatican.

Sara Netanyahu, soția premierului israelian Benjamin Netanyahu, i-a trimis duminică o scrisoare Papei, solicitându-i ajutorul pentru eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza.

În timpul discursului său, Papa i-a descris pe copiii „devastați” de război ca fiind ”micii iezuiți” ai zilelor noastre, deplângând numărul de „nevinovați” care sunt „măcelăriți în lume”, inclusiv cei aflați în „pântecele mamelor lor” și alții care se află „în odisee întreprinse în disperare și în căutarea speranței”.

UPDATE ORA 10:00 – Situația spitaluluil din punctul critic reflectă „coșmarul care se desfășoară în întreaga Gaza”, spune șeful OMS

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au fost martorii unei „foamete acute” și a unei „disperări crescânde” în timpul unei vizite la un spital grav avariat din nordul enclavei asediate, a declarat duminică directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Al-Shifa este un microcosmos al coșmarului care se desfășoară în întreaga Gaza, unde penuria drastică de medicamente, alimente, energie, apă și siguranță pune în pericol populația”, a declarat Tedros pe X.
Misiunea comună a livrat sâmbătă 19.200 de litri de combustibil pentru generatoare la Al-Shifa, unde autoritățile spun că se refugiază 50.000 de persoane.

Tedros a subliniat că riscul de foamete este ridicat în întreaga Gaza, oamenii căutând cu disperare hrană.

„Nu pot decât să îmi imaginez chinul care i-ar putea împinge pe oameni să ajungă atât de departe”, a spus Tedros, despre oamenii care au recurs la apucarea de provizii din camioanele de livrare în timpul misiunii comune.

Misiunea a vizitat, de asemenea, mai multe maternități, unde oficialii au fost martorii lipsei de personal, de combustibil, de alimente, de apă și de medicamente pentru durere. La maternitatea Al-Shaba, există doar trei medici pentru a ajuta la nașterea a aproximativ 20 de copii pe zi, inclusiv la efectuarea de cezariană, a declarat Tedros.

„Spitalele ar trebui să fie locuri de îngrijire și recuperare, nu de pericol și suferință neîncetată”, a spus el.

UPDATE ORA 08:00 – Un gigant al transportului maritim anunță revenirea la Marea Roșie în urma atacurilor Houthi

Gigantul mondial al transportului maritim Maersk va relua operațiunile în Marea Roșie, după ce și-a suspendat activitatea în această zonă în urma atacurilor rebelilor Houthi susținuți de Iran asupra navelor comerciale.

Operațiunea Prosperity Guardian va permite din nou navelor de transport maritim să treacă prin zonă, a precizat Maersk într-o declarație, în ceea ce a numit „o veste foarte binevenită pentru întreaga industrie și, într-adevăr, pentru funcționalitatea comerțului global”.
Operațiunea multinațională de securitate include Regatul Unit, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania.

UPDATE ORA 07:00 – Masacru în tabăra de refugiați din Gaza, în timp ce papa denunță războiul inutil, în cadrul slujbei de Crăciun

„Un atac israelian a ucis cel puțin 70 de persoane duminică în tabăra de refugiați Al-Maghazi din centrul Fâșiei Gaza”, a anunțat Ministerul Sănătății controlat de Hamas.
Papa Francisc a declarat că mesajul nașterii lui Iisus este respins de război, în momentul în care au început sărbătorile de Crăciun la Vatican.

„În această seară, inimile noastre sunt la Betleem, unde Prințul Păcii este din nou respins de logica inutilă a războiului, de ciocnirea armelor care și astăzi îl împiedică să își găsească loc în lume”, a spus el în timpul slujbei de la miezul nopții din ajunul Crăciunului. Din cauza luptelor grele dintre Israel și Hamas în Gaza, sărbătorile de Crăciun au fost anulate la Betleem, în Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 03:00 – Un atac israelian a ucis cel puțin 70 de persoane într-o tabără de refugiați din Gaza

Cel puțin 70 de persoane au fost ucise duminică într-un atac israelian în tabăra de refugiați Al-Maghazi din centrul Fâșiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din această fâșie, condus de Hamas.

O înregistrare video postată de Semiluna Roșie palestiniană arată mai mulți răniți din tabără care sunt urcați în ambulanțe.

UPDATE ORA 02:00 – Lupte și explozii raportate pe fondul unui raid israelian în Nablus

Lupte armate au izbucnit, urmate de explozii, după ce forțele israeliene au luat cu asalt tabăra de refugiați Balata, la est de Nablus, în Cisiordania ocupată.

Nu au fost raportate imediat victime.

De asemenea, forțele israeliene au efectuat un raid separat în al-Taawon, un cartier alawit, tot în Nablus.

Știre inițială

Forțele israeliene „intensifică” operațiunile în interiorul Fâșiei Gaza și vor continua să lupte până la obținerea victoriei asupra Hamas, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, relatează CNN.

„Va dura ceva timp, dar suntem uniți – soldații, poporul și guvernul. Suntem uniți și hotărâți să luptăm până la sfârșit”, a declarat el.

Netanyahu a vorbit, de asemenea, despre soldații israelieni, care au fost uciși în timpul operațiunilor militare din Gaza.

„Războiul are un preț, un preț foarte mare în viețile soldaților noștri eroici, și vom face totul pentru a proteja viețile soldaților noștri. Cu toate acestea, există un lucru pe care nu îl vom face: Nu ne vom opri până când nu vom obține victoria”, a declarat el.

Declarația lui Netanyahu vine după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, în timpul unei conferințe de presă, că conflictul „trebuie să treacă la o fază de mai mică intensitate”.