• Armata israeliană a extins ofensiva terestră în Fâșia Gaza, concentrându-se pe taberele de refugiați din centrul teritoriului palestinian.
  • Locuitorii din centrul Gaza au suferit bombardamente și lovituri aeriene puternice asupra taberelor de refugiați, inclusiv Nuseirat, Maghazi și Bureij.
  • Armata israeliană promite să continue să-și adapteze operațiunile în funcție de nevoile în schimbare ale conflictului.

UPDATE ORA 19:00 – Cel puțin 20 de morți în apropierea spitalului din Khan Younis, în timp ce armata israeliană își concentrează eforturile în sudul Gazei

Zeci de oameni au murit miercuri în urma bombardamentelor israeliene lângă Spitalul Al-Amal din Khan Younis, a anunțat Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS).

UPDATE ORA 17:00 – Șeful militar al Israelului spune că războiul cu Hamas va continua pentru „multe luni de acum încolo”

Oficialii israelieni au avertizat că războiul său împotriva Hamas va continua cu siguranță și dupp anul 2024.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

Șeful Statului Major General al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Herzi Halevi, a declarat marți că, pe măsură ce războiul se extinde pe ,,o zonă complexă”, „va continua încă multe luni și vor opera în diferite moduri.

UPDATE 15:35 – Israelul predă trupurile a 80 de palestinieni uciși în nordul Fâșiei Gaza

Israelul a predat 80 de cadavre ale palestinienilor uciși în Gaza în urmă cu mai bine de o lună.

Acestea au fost returnate la punctul de trecere sud-estic din Gaza, iar pentru îngroparea rămășițelor a fost amenajată o groapă comună în Rafah.

UPDATE ORA 14:40 – Atacuri cu drone raportate în districtul Abasan din Khan Younis

Există rapoarte despre o dronă care a tras mai multe rachete asupra unui grup de persoane care au rămas în districtul Abasan din estul Khan Younis.

Este o zonă care a fost supusă unui bombardament intens de la începutul invaziei terestre.

Există un alt raport despre mai multe rachete trase de o dronă în zona Ma’an, în apropiere de centrul Khan Younis.

În ambele atacuri s-au raportat răniți care au fost transportați la spitalul Nasser.

UPDATE 14:20 – Forțele israeliene au lovit o clădire în apropierea unui spital din sudul Gaza

Societatea Semilună Roșie Palestiniană afirmă că un atac al armatei israeliene în Khan Younis, în apropiere de spitalul municipal El Amal, s-a soldat cu moartea mai multor persoane și rănirea altora.

UPDATE 14:15 – Moschee din centrul Fâșiei Gaza distrusă în urma unor atacuri israeliene

Moscheea Jaffa din Deir el-Balah se află în ruine în urma unui raid aerian israelian.

Imaginile arată dărâmături împrăștiate în zonă, iar minaretul moscheii, deși grav avariat, este parțial în picioare.

UPDATE 14:05 – Optsprezece rachete trase din Liban spre Israel

Optsprezece rachete au fost lansate astăzi dinspre frontiera libaneză spre nord-estul Israelului, potrivit radioului și presei armatei israeliene.

Armata israeliană a doborât opt dintre rachetele care se îndreptau spre kibbutzul Rosh Hanikra, în timp ce sirenele sunau în zonă.

UPDATE ORA 13:35 – Peste 21.000 de morți în Gaza

Numărul victimelor rezultate în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza a crescut la cel puțin 21.110 morți și 55.243 de răniți din 7 octombrie, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qudra.

Mai mult, declarația a precizat că 195 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore și 325 au fost rănite.

UPDATE ORA 11:15 – Un luptător Hezbollah și două rude au fost uciși într-un atac israelian la Bint Jbeil

Un luptător Hezbollah se numără printre cele trei persoane ucise în urma unui atac israelian asupra orașului Bint Jbeil, noaptea trecută, a anunțat Hezbollah.

Celelalte două victime au fost fratele și cumnata luptătorului, potrivit presei de stat libaneze.

Fratele luptătorului, al cărui nume este Ibrahim Bazzi, sosise în Liban cu doar câteva zile în urmă din Australia, unde locuia de ani de zile. El se întorsese pentru a se reuni cu soția sa și pentru a călători împreună cu aceasta în Australia.

UPDATE ORA 10:30 – Mai mulți morți în atacul israelian asupra unei școli din centrul Gaza

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite într-un bombardament israelian asupra Școlii Secundare de Fete Maghazi din tabăra de refugiați Maghazi, care adăpostește persoane strămutate în enclavă.

UPDATE ORA 09:15 – Presa de stat libaneză susține că trei persoane au murit în urma unei lovituri israeliene la Bint Jbeil

Presa de stat libaneză relatează că o lovitură israeliană a ucis trei persoane și a rănit una în orașul Bint Jbeil din sudul Libanului, situat la 4 km de frontiera israeliană. La frontiera dintre Israel și Liban au avut loc schimburi de focuri în timpul războiului din Gaza.

Peste 150 de persoane au fost ucise de partea libaneză, majoritatea combatanți Hezbollah, dar și peste o duzină de civili, dintre care trei jurnaliști. De partea israeliană, cel puțin patru civili și nouă soldați au fost uciși.

UPDATE ORA 09:00 – Mai mulți răniți într-un raid israelian în Betleem

Trei persoane au fost rănite de forțele israeliene în tabăra de refugiați Dheisheh din Betleem, în sudul Cisiordaniei ocupate, relatează agenția de presă Wafa.

Anterior, au fost raportate mai multe raiduri israeliene în teritoriul ocupat, inclusiv în Tulkarem, unde șase persoane au fost ucise într-un atac israelian cu dronă.

UPDATE ORA 07:30 – Israelul anunță că alți trei soldați au fost uciși în nordul Gaza

Printre cele mai recente victime raportate de forțele israeliene se numără un comandant adjunct în vârstă de 23 de ani din Brigada Givati și doi sergenți, în vârstă de 20 și 21 de ani, din aceeași brigadă.

Toți au fost uciși în luptele din partea de nord a Fâșiei Gaza, a declarat armata israeliană. Nu au fost raportate răniri în bilanțul victimelor.

Potrivit unui raport al ONU privind situația din Gaza, 24 de soldați israelieni au fost uciși pe teritoriul palestinian între 22 și 26 decembrie.

În total, 164 de soldați israelieni au fost uciși și 874 au fost răniți de la începutul invaziei israeliene în Gaza, în urmă cu două luni, a precizat ONU.

Nu se știe dacă ultimele trei decese fac parte din bilanțul raportat de ONU.

UPDATE ORA 07:00 – Forțele israeliene au blocat ambulanțele după atacul mortal cu drone în Cisiordania

Cel mai mare eveniment al nopții a avut loc în Tulkarem, unde un atac israelian cu dronă a ucis șase palestinieni și a rănit un număr mai mare de persoane.

Localnicii ne-au spus, și există înregistrări video pe rețelele de socializare care tind să susțină această afirmație, că vehiculele militare israeliene au împiedicat Crucea Roșie Palestiniană/Crescentul Roșu să se apropie de răniți.

De asemenea, în Tulkarem, au avut loc raiduri asupra mai multor case iar lunetiștii au fost plasați pe acoperiș pentru a se asigura că au acoperire completă.

Au avut loc în continuare ciocniri și schimburi de focuri de armă între palestinienii care protestau împotriva raidurilor și israelienii care le efectuau.

UPDATE ORA 06:00 – Hamas dă dovadă de rezistență în ciuda invaziei israeliene din Gaza

Hamas rămâne rezistentă și capabilă să își reconstituie capacitățile militare în ciuda pierderilor suferite până acum în războiul împotriva Israelului.

Hamas continuă să ducă lupte în nordul Fâșiei Gaza, folosind un dispozitiv exploziv improvizat (IED) la vest de Beit Hanoon la 26 decembrie și contestând încercarea Israelului de a „curăța și menține” orașul Jabalia.

„Hamas și PIJ [Jihadul Islamic Palestinian] au desfășurat, de asemenea, o ambuscadă complexă combinată, folosind rachete standard și termobarice împotriva forțelor israeliene care se adăposteau într-o casă din orașul Jabalia”, au declarat observatorii.

UPDATE ORA 05:00 – Un atac israelian cu dronă ar fi ucis șase persoane în tabăra de refugiați Nur Shams

Numărul morților în urma unui atac israelian cu dronă efectuat mai devreme în tabăra de refugiați Nur Shams din Cisiordania ocupată a crescut la șase.

Hamdah Salhut de la Al Jazeera, care transmite din Ierusalimul de Est ocupat, a declarat că sunt în curs de desfășurare mai multe raiduri în Cisiordania, dar „cea mai mare dintre aceste operațiuni militare israeliene este în tabăra de refugiați Nur Shams din Tulkarem”.

„Israelienii au înconjurat complet tabăra și, mai devreme în cursul serii, a avut loc un atac cu dronă care a ucis șase palestinieni și mai este unul care este grav rănit”, a declarat Salhut.

UPDATE ORA 04:00 – Atac cu dronă raportat în tabăra de refugiați Nur Shams din Cisiordania

În tabăra de refugiați Nur Shams are loc o operațiune militară israeliană de mare amploare pentru a treia noapte consecutivă.

În această seară a avut loc un atac cu dronă acolo. Există informații potrivit cărora patru palestinieni au fost uciși. De asemenea, au fost raportate și alte răniri.

Personalul spitalului spune că personalul medical și ambulanțele au fost împiedicate să ajungă la răniți.

Confruntările sunt încă în desfășurare. Lunetiștii israelieni s-au poziționat pe acoperișurile mai multor clădiri din Nur Shams.

UPDATE 02:00 – Atacuri houthi asupra unor nave comerciale în Marea Roșie

Zeci de nave de marfă sunt blocate de zile întregi în portul Djibouti, atacurile Houthi determinând un blocaj al traficului maritim.

Știre inițială

Armata israeliană a declarat că și-a extins ofensiva terestră în Fâșia Gaza la taberele urbane de refugiați dens populate din partea centrală a teritoriului palestinian, scrie The Guardian.

După cum am raportat anterior, oamenii din centrul Gaza au descris o noapte de bombardamente și lovituri aeriene care au zguduit marți taberele de refugiați Nuseirat, Maghazi și Bureij. Taberele sunt pline de palestinieni ale căror familii au fugit în timpul războiului din 1948, precum și de civili care au fugit recent din nordul Gaza în primele etape ale ofensivei terestre a Israelului.

„Am extins luptele într-o zonă cunoscută sub numele de taberele centrale”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, într-o conferință de presă.

„Vom continua să adaptăm operațiunea, metoda și compoziția forțelor în funcție de necesitățile operaționale”.