• Betleem trăiește o atmosferă apăsătoare. Crăciunul a fost anulat, iar Piața Manger este goală.
  • Locuitorii simt absența bucuriei și a tradițiilor festive. 
  • Patriarhul Latin al Ierusalimului subliniază necesitatea nu doar a unei încetări a focului, ci și a opririi ostilităților pentru a evita ciclul de violență.

Locuitorii din Betleem resimt o atmosferă grea, marcată de absența bucuriei și a tradițiilor festive. În acest an, festivitățile de Crăciun au fost anulate, iar Manger Square, în mod obișnuit aglomerată de turiști și pelerini, a rămas pustie, scrie Financial Times.

„Orașul este gol, fără fericire, bucurie, copii, fără Moș Crăciun. Nu există sărbătoare în acest an”, mărturisește Madeleine, o locuitoare a Betleemului.

Peisajul obișnuit al Piaței Manger, cu bradul de Crăciun în centrul ei și colindele care răsunau, a fost înlocuit cu o statuie a lui Iisus care este înconjurat de stânci și sârmă ghimpată, ca un omagiu adus copiilor din Gaza.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

În Biserica Nativității, Părintele Eissa Thaldjiya spune că orașul se simte ca o umbră a propriei sale existențe. „Am fost preot în această biserică timp de 12 ani. M-am născut în Betleem și nu l-am văzut niciodată așa, nici măcar în timpul pandemiei de Covid-19”, mărturisește el.

La fel ca mulți locuitori din Betleem, Jawdat Mikhael trăiește cu îngrijorarea zilnică pentru familia sa din Gaza. Cu casele distruse și rezervele de hrană limitate, familia sa se adăpostește în Biserica Sfânta Familie din estul orașului Gaza.

Han’na Mikhael povestește despre distrugerile totale, lipsa apei și a hranei, subliniind dificultatea de a sărbători Crăciunul într-un astfel de context. Familia Mikhael a suferit deja o pierdere tragică în acest conflict.

În ciuda acestui context sumbru, localnicii din Betleem încearcă să-și exprime solidaritatea și speranța. Clopotele bisericii sună în timp ce oamenii se adună în jurul scenei Nativității în rămășițele dărâmăturilor, iar cântece în arabă răsună din difuzoare. Patriarhul Latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, transmite un mesaj de solidaritate pentru Gaza și susține că este nevoie nu doar de o încetare a focului, ci și de oprirea ostilităților pentru a preveni ciclul de violență.

În piața locală de lângă Manger Square, magazinele de suveniruri rămân deschise, dar atmosfera este departe de agitația obișnuită a sezonului. Abood Subouh, proprietarul unui magazin, își exprimă tristețea față de situația din oraș. „Nu putem fi fericiți când atât de mulți oameni sunt uciși în Gaza”, spune el.

Citește și