• Blinken s-a întâlnit cu Netanyahu pentru a obține o încetare a focului în Gaza și pentru a preveni o ofensivă israeliană în Rafah.
  • Netanyahu și-a reiterat angajamentul pentru o posibilă ofensivă, ignorând avertismentele lui Blinken.
  • Harris a exprimat îngrijorare cu privire la lipsa de opțiuni pentru evacuarea civililor din Rafah înainte de o eventuală ofensivă.

UPDATE 22.30 – Hamas spune că un alt captiv israelian a murit în Gaza

Purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas a spus că încă un captiv israelian a murit în Fâșia Gaza din cauza condițiilor create de Israel.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Qassam a declarat că Begiv Buchhataf, în vârstă de 34 de ani, a murit din cauza lipsei de alimente și medicamente.

„Am avertizat anterior că prizonierii inamici suferă de aceleași condiții ca și poporul nostru: foamea și lipsa de mâncare și medicamente”, a spus Abu Obeida.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Brigăzile Qassam au lansat și un videoclip cu captivul cu mesajul: „Deși a supraviețuit atacurilor armatei israeliene, nu a scăpat de lipsa hranei și a medicamentelor”.

Hamas a anunțat la începutul lunii martie că șapte prizonieri ținuți în Gaza au fost uciși ca urmare a bombardamentului Israelului asupra enclavei asediate.

UPDATE 22.00 – Guvernul israelian batjocorește agenția de ajutor ONU cu privire la dezastrul din nordul Gazei

Șeful Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a declarat anterior că Israelul a refuzat intrarea unui convoi alimentar în nordul Gazei – unde bebelușii mor de foame – pentru a doua oară în această săptămână.

El a spus că ultima dată când organizația a reușit să trimită alimente în nord a fost acum aproape două luni.

Acum, Coordonarea activităților guvernamentale în teritorii (COGAT) a guvernului israelian, care se ocupă de gestionarea ajutorului umanitar pentru Gaza, bate joc de agenția ONU.

„Poate că dacă organizația dumneavoastră nu ar fi atât de profund implicată într-o organizație teroristă și nu ar face efectiv o activitate umanitară așa cum ar trebui, ați ști că în ultima lună au fost coordonate peste 300 de camioane de ajutor în nordul Gazei”, se spune pe X, adăugând că niciunul dintre acestea nu era vehicule ONU.

Israelul susține că aproximativ o duzină de angajați ai UNRWA au participat la atacurile din 7 octombrie și dorește să demonteze principala organizație care primește ajutor palestinienilor.

UPDATE 21.00 – Armata israeliană a incendiat case lângă Spitalul al-Shifa

Monitorul Euro-Mediteranean pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, spune că armata israeliană incendiază clădiri rezidențiale lângă Spitalul al-Shifa din orașul Gaza.

„În mai multe incidente, forțele israeliene au incendiat case în timp ce ocupanții se aflau înăuntru, împiedicând evacuarea sau stingerea incendiului”, se spune într-o declarație pe X.

„Îndemnăm secretarul general al ONU și comisarul UE să intervină imediat, cerând Israelului să înceteze încălcările grave împotriva civililor din orașul Gaza, inclusiv arderea clădirilor rezidențiale și strămutarea forțată a rezidenților spre sudul Gazei”.

UPDATE 20.00 – Gallant din Israel confirmă duminică vizita la Washington pentru „achiziții”

Ministrul israelian al Apărării și al Cabinetului de Război, Yoav Gallant, se va afla la Washington, DC pentru o vizită oficială, la invitația omologul său american, Lloyd Austin, confirmă biroul său.

Gallant se va întâlni, de asemenea, cu secretarul de stat Anthony Blinken, care tocmai a încheiat al șaselea tur al său în regiune, și cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, împreună cu alți înalți oficiali americani, relatează Times of Israel.

Declarația pare să confirme un raport anterior al publicației americane Axios, potrivit căruia Gallant va lua cu el o listă lungă de dorințe israeliene pentru a primi mai multe arme americane, în timp ce își continuă războiul în Gaza și luptele la graniță cu Hezbollah-ul libanez.

Pe lângă raportarea progreselor în lupte, eforturile de returnare a captivilor și ajutorul umanitar, Gallant va discuta despre acțiuni de „întărire a cooperării speciale dintre instituția de apărare și guvernul american, cu accent pe procesele de achiziție pentru păstrarea avantajului calitativ al statului Israel în regiune”.

UPDATE 19.00 – „Știm că suntem cei buni”, spune guvernul israelian

Armata israeliană a lansat un scurt clip care îi arată pe soldați cum creează o „zonă de tratament dedicată pentru siguranța pacienților” la Spitalul al-Shifa, pe care l-au asediat cu efecte mortale timp de aproape o săptămână.

De asemenea, armata susține că a adus medicamente, bandaje, dispozitive de monitorizare, împreună cu alimente și apă, la spitalul din orașul Gaza, pe care l-a atacat inițial la începutul războiului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, spune că asta arată că „noi suntem cei buni”.

Armata israeliană, care a aruncat în aer părți ale spitalului și a ordonat o evacuare a terenului, a promis anterior că va continua operațiunile „atâta timp cât este necesar”.

UPDATE 18.30 – UKMTO raportează un nou incident în apropierea Yemenului

Operațiunile comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) raportează un nou incident de securitate în apropierea Yemenului, unde Houthii au lansat atacuri asupra navelor de marfă și militare.

Se spune că incidentul a avut loc la 23 de mile marine (42 km) vest de al-Makha (Mocha) în Yemen, iar autoritățile militare investighează.

UPDATE 18.00 – De ce a eșuat rezoluția SUA privind Gaza la Consiliul de Securitate al ONU?

Misiunea palestiniană la ONU arată de ce rezoluția SUA privind Gaza a fost respinsă de Rusia, China și Algeria la Consiliul de Securitate al ONU.

Şeful adjunct al misiunii, Majed Bamya, spune că proiectul avea punctele sale forte, dar „a avut şi câteva aspecte extrem de problematice care au trebuit respinse”.

Reprezentantul pentru Guyana explică lipsa unui apel clar pentru o încetare imediată a focului, care leagă un armistițiu de eliberarea captivilor și o lipsă majoră de atribuire cu privire la cine ce acte comite în război.

UPDATE 17.30 – Israelul lovește un oraș din sudul Libanului

Orașul Khiam din sudul Libanului a fost o țintă repetată pentru avioanele de luptă israeliene de la începutul războiului din Gaza.

Această înregistrare arată câteva momente după cel mai recent atac aerian asupra orașului.

UPDATE 17.00 – SUA spune că un videoclip care arată o dronă israeliană ucigând 4 palestinieni este „deranjant”

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a cerut Israelului să investigheze „acuzații credibile de încălcare a legii războiului”, după ce un videoclip difuzat de Al Jazeera arată momentele în care patru palestinieni aparent neînarmați au fost uciși de atacurile aeriene israeliene.

Se crede că atacurile au avut loc în februarie.

Armata israeliană a spus că filmarea provine dintr-o „zonă de luptă activă din Khan Younis” din sudul Gazei și că investighează incidentul.

Întrebat despre videoclipul preluat de la o dronă israeliană, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat agenției de presă Anadolu că „videoclipul este deranjant”.

„Nu am verificat filmările, dar le-am cerut israelienilor mai multe informații și o investigație”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Israelul are obligația de a investiga acuzațiile credibile de încălcări ale legii războiului și de a asigura responsabilitatea corespunzătoare pentru a preveni repetarea oricăror încălcări.”

UPDATE 16.30 – Ministrul israelian de externe numește ONU „antisemit”, „corp anti-israelian”

Israel Katz a susținut că, sub conducerea Guterres, organismul mondial a devenit un „corp antisemit și anti-israelian” care „adăpostește și încurajează teroarea”.

Într-o postare pe X, ministrul israelian de externe a spus că șeful ONU „a stat astăzi pe partea egipteană a trecerii Rafah și a dat vina pe Israel pentru situația umanitară din Gaza, fără a condamna în niciun fel teroriștii Hamas-ISIS care jefuiesc ajutorul umanitar, fără a condamna UNRWA care cooperează cu teroriștii – și fără a cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor israelieni.”

În declarațiile sale, Guterres a spus că este timpul pentru eliberarea necondiționată a tuturor prizonierilor, așa cum este și timpul pentru o încetare a focului în Gaza și pentru crearea unui stat palestinian. El a spus că ONU investighează acuzațiile Israelului că unii membri UNRWA au luat parte la atacul Hamas din 7 octombrie, spunând că ONU a condamnat în cei mai fermi termeni orice posibilă implicare în violență.

UPDATE 16.00 – Criza de foamete se agravează din oră în oră

În trecut, obișnuiam să spunem că se înrăutățește pe zi ce trece, dar acum lucrurile merg din rău, în mai rău, în groaznic.

Peste graniță, de cealaltă parte, există kilometri de camioane pline cu alimente și provizii esențiale pentru oamenii care au nevoie disperată de ele.

Este important de remarcat faptul că nu vedem majoritatea camioanelor de ajutor umanitar care vin în Gaza din cauza blocadei continue asupra punctelor de trecere. Toate trecerile fizice terestre au fost închise artificial de armata israeliană, împiedicând intrarea proviziilor.

Există, de asemenea, atacurile constante în curs de desfășurare asupra camioanelor de ajutor, precum și asupra solicitanților de ajutor și a lucrătorilor de ajutor, doar împiedicând munca oricui încearcă să ajute palestinienii din partea de nord și de sud a Gazei.

Practicile continue pe teren, cuplate cu campania intensă de bombardamente au fost motivele majore pentru ca situația să se înrăutățească atât de mult. Și singura soluție la aceasta, după cum a declarat șeful UNRWA Philippe Lazzarini, este inundarea Gaza cu bunuri salvatoare și o încetare imediată a focului.

UPDATE 15.00 – Șeful ONU consideră că ajutorul blocat pentru Gaza este un scandal moral

Un șir lung de camioane de ajutor blocate pe partea Egiptului a graniței cu Fâșia Gaza, unde oamenii se confruntă cu foamea, este un scandal moral, a spus Guterres, vorbind la punctul de trecere Rafah.

Era timpul ca Israelul să-și dea „un angajament ferm” pentru accesul neîngrădit la bunuri umanitare în toată Gaza, a spus Guterres, care a cerut, de asemenea, eliberarea captivilor israelieni ținuți în Gaza.

UPDATE 14.00 – Israelul a interzis intrarea convoaiului de alimente în nordul Gazei pentru a doua oară în această săptămână: UNRWA

Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru Refugiați din Palestina, a declarat că unui convoi alimentar i-a fost interzis accesul în nordul Gazei pentru a doua oară în această săptămână.

Într-un tweet, Lazzarini a spus că ultima dată când UNRWA a reușit să furnizeze ajutor în partea de nord a enclavei, unde foametea se răspândește, a fost acum două luni.

UPDATE 13.00 – Artileria israeliană lovește Wadi Saluki în sudul Libanului

Israelul l-a vizat pe Wadi Saluki din sudul Libanului cu obuze de artilerie.

Anterior, agenția a raportat un atac separat de artilerie israeliană la periferia satelor Aita al-Shaab și Ramyah.

UPDATE ORA 12.00 – Solicitanții de ajutor au vizat din nou sensul giratoriu al orașului Gaza

Al-Jazeera Arabic raportează că palestinienii care caută ajutor la sensul giratoriu din Kuweit din orașul Gaza au fost vizați de un atac aerian israelian.

Mai multe persoane au fost ucise și rănite, au spus colegii noștri de la sol.

Israelul a vizat de mai multe ori solicitanții de ajutor în același punct de distribuție a alimentelor, o locație principală pentru furnizarea de asistență în partea de nord a Fâșiei, care se confruntă cu foamete pe fondul unei lipse severe de hrană și apă.

UPDATE ORA 11.00 – Guterres sosește pe aeroportul El Arish din Egipt

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a sosit pe aeroportul El Arish din nordul Sinaiului din Egipt.

Imaginile l-au arătat mergând cu generalul-maior, guvernatorul Sinaiului de Nord, Mohamed Abdel-Fadel Shousha, pe aeroport.

Guterres este programat să viziteze punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza pentru a cere un armistițiu în războiul din enclavă.

UPDATE ORA 10.00 – Peste 170 de luptători uciși la operațiunea Spitalului al-Shifa: armata israeliană

Armata israeliană a declarat că a ucis peste 170 de luptători și a capturat 800 de suspecți în cadrul operațiunii sale în curs de desfășurare la Spitalul al-Shifa din orașul Gaza.

Un comunicat al armatei despre X a spus că trupele au localizat infrastructura aparținând luptătorilor și depozitele de arme în timpul operațiunii, care a început luni.

În ultima zi, forțele aeriene au atacat 35 de ținte în toată Gaza, inclusiv sediul operațional, pozițiile militare și infrastructurile, a spus armata.

UPDATE ORA 09.00 – Premierul israelian îndeamnă mai multe țări să taie finanțarea pentru UNRWA

Ministrul israelian de externe a îndemnat „mai multe țări să urmeze exemplul SUA și să interzică finanțarea” agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Comentariile sale vin după ce finanțarea UNRWA a fost interzisă în SUA ca parte a unui pachet de cheltuieli de 1.200 de miliarde de dolari care a fost adoptat în Congres în cursul nopții.

Israel Katz a declarat pe X: „Interzicerea istorică a finanțării UNRWA de către SUA, care a trecut astăzi cu un sprijin bipartizan copleșitor, demonstrează ceea ce am știut tot timpul: UNRWA este parte a problemei și nu poate fi parte a soluției. UNRWA nu va face parte din peisajul din Gaza în urma Hamas”.

UPDATE 4:00-Șeful UNRWA a spus Israelului că „nu este timp să se laude” pe fondul dezastrului umanitar

Guvernul israelian a lansat anterior un grafic care arată că permite o mulțime de alimente și provizii pentru salvarea vieților în Gaza, dar șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a contestat această afirmație.

„Nu este timp să ne lăudăm”, a scris Philippe Lazzarini pe X, adăugând că ajutorul pentru Gaza nu este suficient de aproape.

După șase luni de război, Israelul permite în medie 150 de camioane pe zi, în timp ce până la 700 au intrat în Gaza înainte de război, a menționat el.

„Aceasta este o catastrofă provocată de om. Ea poate fi încă inversată prin voință și decizii politice.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Secretarul de stat al SUA, Blinken a călătorit în Israel și s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ca parte a unei eforturi diplomatice intense pentru a ajunge la o „încetare a focului susținută și imediată” în Gaza și a descuraja o ofensivă israeliană în orașul Rafah, din sud.

Cu toate acestea, în urma întâlnirii, Netanyahu și-a dublat public angajamentul de a efectua o ofensivă – cu sau fără sprijinul SUA. Blinken a spus că această ofensivă ar risca să „izoleze și mai mult Israelul în întreaga lume și să-i pună în pericol securitatea și statutul pe termen lung”.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris le-a spus reporterilor că nu vede o modalitate sigură pentru ca civilii să evacueze Rafah înainte de posibila ofensivă. „Nu există unde să meargă oamenii aceia”, a spus Harris. „Un milion și jumătate de oameni dintr-o populație de 2,2 milioane de oameni care se află acum în acea zonă – și să ne amintim de ce sunt acolo, pentru că li s-a spus să meargă acolo”.