• Armata din Israel a lansat peste noapte un raid asupra spitalului Al-Shifa din nordul Gaza.
  • Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că aproximativ 30.000 de pacienți, membri ai personalului medical și persoane strămutate se adăpostesc în complex.
  • Președintele Joe Biden a cerut Israelului să trimită o echipă la Washington pentru a asculta preocupările SUA cu privire la o invazie terestră la Rafah.

UPDATE ORA 22:25 – Mai mulți morți după ce Israelul a vizat un comitet de ajutorare din Gaza, în apropiere de orașul Gaza

Numeroase victime au rămas în urma unui raid aerian al armatei israeliene asupra zonei Shu’fat, în apropiere de sensul giratoriu Kuwaiti, în sud-estul orașului Gaza.

Atacul a lovit un grup de demnitari și membri ai clanului care se ocupau de asigurarea intrării ajutoarelor în orașul Gaza.

Vă vom aduce mai multe actualizări cu privire la acest atac pe măsură ce vom primi informații.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE ORA 21:25 – O delegație israeliană se va deplasa în SUA, la cererea lui Biden, pentru discuții privind Rafah

Biroul Premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că Ministrul pentru Afaceri Strategice Ron Dermer și consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi vor călători la Washington DC pentru a discuta despre ofensiva terestră planificată de Israel asupra Rafah.

Acest anunț vine în urma unei solicitări de întâlnire din partea administrației președintelui american Joe Biden, care a afirmat în repetate rânduri că nu a văzut încă niciun plan concret de protecție a civililor, lucru de care spune că are nevoie pentru a susține orice potențială ofensivă asupra orașului.

În urmă cu trei zile, Netanyahu a aprobat planurile pentru o invazie a orașului Rafah, unde cel puțin 1,5 milioane de palestinieni strămutați au căutat adăpost.

Aliații și criticii Israelului l-au avertizat pe Netanyahu împotriva invaziei din Rafah, temându-se de victime civile în masă. Dar guvernul israelian susține că zona din sudul Fâșiei Gaza este una dintre ultimele bastioane ale Hamas, pe care s-a angajat să o elimine.

UPDATE ORA 21:00 – Un medic britanic descrie cazurile „profund tragice” din spitalele din Gaza

Dr. Nick Maynard, un chirurg consultant care s-a oferit recent voluntar pentru a furniza servicii medicale în Gaza, spune că experiența a fost șocantă.

„Merg în Gaza de aproape 15 ani și am crezut că sunt pregătit pentru ceea ce urma să văd. Dar ceea ce am văzut la spitalul al-Aqsa au fost cele mai grave cazuri din cariera mea de 30 de ani”.

„Răni clinice îngrozitoare, mai ales asupra copiilor și femeilor. Arsuri teribile, răni traumatice și niciun spațiu real pentru a trata aceste cazuri tragice”.

Maynard și-a amintit de o fetiță cu arsuri atât de grave pe față încât i se putea vedea osul. „Era clar că nu avea nicio șansă de supraviețuire și urma să moară, dar nu aveam niciun calmant pentru durere să îi dăm. A murit în agonie pe podeaua departamentului de urgență”.

UPDATE ORA 20:00 – Hezbollah atacă poziții israeliene în apropiere de granița libaneză

Gruparea armată libaneză afirmă că a lovit poziții israeliene în situl Baranit din sudul Libanului.

De asemenea, luptătorii au vizat soldații israelieni și un vehicul logistic militar pe dealul al-Tayhat cu o rachetă ghidată, ceea ce, potrivit grupului, a dus la un număr necunoscut de victime.

În plus, grupul a declarat că a lovit cu rachete soldații israelieni de la situl al-Malikiyah din sudul Libanului.

Schimburile de focuri între forțele israeliene și Hezbollah au rămas în mare parte limitate la regiunile de frontieră, dar mai multe bombardamente israeliene pe teritoriul libanez au lovit zone mai la nord în ultimele săptămâni, sporind temerile privind un conflict în toată regula.

UPDATE ORA 19:30 – Biden îl liniștește pe Netanyahu după plângerile de interferență politică

Publicația de știri americană Axios relatează că președintele Biden i-a spus premierului Netanyahu, în timpul convorbirii lor telefonice, că nu încearcă să îl „submineze politic”.

Două surse anonime „care au cunoștință de convorbirea telefonică” sunt citate spunând că Netanyahu s-a plâns de discursul senatorului Chuck Schumer, care a cerut organizarea de alegeri în Israel și de criticile privind desfășurarea războiului din Gaza.

El a denunțat, de asemenea, sprijinul lui Biden pentru comentariile lui Schumer, „atacurile politice publice” americane împotriva sa și interferența în politica israeliană, au precizat sursele. Biden ar fi răspuns că nu încearcă să îl submineze pe Netanyahu sau să intervină în politica internă.

UPDATE ORA 18:50 – Israelianul Lieberman face apel la război împotriva Libanului

Deputatul de opoziție Avigdor Lieberman a cerut cabinetului de război al premierului Netanyahu să ducă războiul în Liban, în timp ce Hezbollah și Israelul fac schimb de focuri peste graniță.

„După 165 de zile, este clar pentru toată lumea că guvernul israelian a renunțat la nord”, a declarat Lieberman într-o postare pe X.

Israelul și Hezbollah, cu sediul în Liban, au început să facă schimb de focuri la începutul războiului din Gaza. Aproximativ 80.000 de locuitori au fost strămutați din nordul Israelului din cauza rachetelor primite.

„Fac apel la cabinetul de război, la șeful Statului Major și la generalul din comandamentul de nord să își revină la minte și să transfere războiul pe teritoriul inamicului”, a adăugat fostul ministru al apărării al lui Netanyahu.

UPDATE ORA 17:20 – Premierul afirmă că Italia se opune unei operațiuni terestre israeliene în Rafah

Giorgia Meloni a declarat că Italia se opune unei incursiuni terestre a forțelor israeliene în orașul din sudul Fâșiei Gaza, unde multe persoane s-au refugiat pentru a scăpa de atacurile Israelului.

„Ne vom reitera opoziția față de o acțiune militară la sol a Israelului în Rafah, care ar putea avea consecințe și mai catastrofale pentru civilii înghesuiți în acea zonă”, au declarat prim-miniștrii în fața parlamentarilor din Senat.

Meloni a mai spus că deschiderea unor noi rute terestre și a unui coridor maritim din Cipru pentru a asigura livrarea în siguranță a ajutorului umanitar în Gaza reprezintă o prioritate.

UPDATE 14:00- 200 de tone de alimente au fost livrate cu succes în nordul Gazei 

Organizația neguvernamentală care a trimis barca de prim ajutor în Gaza a confirmat marți că încărcătura ambarcațiunii de ajutor alimentar a fost livrată cu succes în nordul Gazei. 

Cele aproximativ 200 de tone de ajutor au fost livrate în nordul Gazei, alături de un convoi al Programului Alimentar Mondial, marți dimineață, a anunțat World Central Kitchen (WCK) într-un comunicat. 

Temerile de foamete cresc în nordul Gazei, după ce un raport susținut de ONU, publicat luni, a avertizat că foametea ar putea izbucni oricând de la mijlocul lunii martie până în mai.

UPDATE 12:00-100% din Gaza se află la „niveluri severe de insecuritate alimentară acută”, spune Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat marți că întreaga populație a Gazei se află „la niveluri severe de insecuritate alimentară acută”.

„Conform celor mai respectate măsuri ale acestor lucruri, 100% din populația din Gaza se află la niveluri severe de insecuritate alimentară acută. Este pentru prima dată când o întreagă populație a fost clasificată așa”, a spus Blinken în timpul unei conferințe de presă în Filipine.

Blinken a numit războiul o „situație umanitară îngrozitoare pentru femei, pentru copii, pentru bărbați” și a implorat Israelul să protejeze civilii.

 „Israelului îi revine absolut sarcina, deoarece acționează pentru a se apăra de pe 7 octombrie să nu se mai repete, pentru a face ca o prioritate să protejeze civilii – cei care au fost prinși în pericol și să asigure celor care au nevoie disperată de asistență umanitară”.

Blinken a spus că a cerut Israelului să aibă un plan pentru Gaza după război, despre care a spus că speră să se termine în curând. 

UPDATE 10:00-Peste 1 milion de oameni din Gaza se confruntă cu niveluri „catastrofale” ale foametei, avertizează raportul ONU

Foametea este iminentă în nordul Gazei, unde 70% din populație suferă de  niveluri „catastrofale” de foamete , a declarat luni un raport susținut de ONU.

Toți cei 2,2 milioane de oameni din Gaza nu au suficientă hrană pentru a mânca, jumătate din populație fiind în pragul foametei și a foametei urmând să sosească în nord „oricand între mijlocul lunii martie și mai 2024”, conform fazei de securitate alimentară integrată. Raport de clasificare (IPC).

Acesta este „cel mai mare număr de oameni care se confruntă cu foamete catastrofală înregistrat vreodată… oriunde, oricând”, de IPC, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres

UPDATE 8:00-Blinken va vizita Arabia Saudită și Egiptul pentru discuții privind acordul de încetare a focului Israel-Hamas

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken va vizita Arabia Saudită și Egipt pentru a se întâlni cu liderii guvernului în această săptămână și a discuta eforturile de a ajunge la un „acord imediat de încetare a focului” între Israel și Hamas, potrivit Departamentului de Stat.

Acordul va asigura eliberarea ostaticilor luați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, a declarat Departamentul de Stat.

Acordul va asigura, de asemenea, „eforturi internaționale intensificate pentru a spori asistența umanitară pentru Gaza și coordonarea planificării post-conflict pentru Gaza, inclusiv asigurarea că Hamas nu mai poate guverna sau repeta atacurile din 7 octombrie”, a spus Departamentul de Stat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata din Israel a lansat peste noapte un raid asupra spitalului Al-Shifa din nordul Gaza. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că „operațiunea de înaltă precizie” a fost efectuată în anumite părți ale complexului medical după ce luptătorii Hamas s-au regrupat la spital și au dirijat atacuri de acolo.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că aproximativ 30.000 de pacienți, membri ai personalului medical și persoane strămutate se adăpostesc în complex. Hamas a declarat că Israelul a comis o nouă crimă prin faptul că a vizat unitatea.

Președintele Joe Biden a cerut Israelului să trimită o echipă la Washington pentru a asculta preocupările SUA cu privire la o invazie terestră la Rafah și pentru a discuta posibile alternative, a declarat Casa Albă. Aceasta a făcut parte din prima convorbire a lui Biden cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în aproximativ o lună.

Citește și