• O știre falsă anunțând moartea Regelui Charles a circulat în Rusia.
  • Declarația a alimentat speculațiile globale despre Familia Regală, câștigând atât de multă influență încât Ambasada britanică în Ucraina a fost nevoită să emită o declarație în care a respins afirmațiile.
  • Palatul Buckingham a declarat, de asemenea, că Regele Charles este în viață și își continuă îndatoririle regale.

O știre falsă anunțând moartea Regelui Charles a circulat în Rusia, scrie The Telegraph.

Anunțul, care era însoțit de un comunicat fals al Palatului Buckingham, scria: „Regele a murit în mod neașteptat ieri după-amiaza”. Anunțul a fost tipărit pe ceea ce părea a fi o hârtie oficială cu stema regală, precizând că mesajul, datat luni, 18 martie, era de la Royal Communications.

Declarația a alimentat speculațiile globale despre Familia Regală, câștigând atât de multă influență încât Ambasada britanică în Ucraina a fost nevoită să emită o declarație în care respinge afirmațiile.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

„Vrem să vă informăm că vestea despre moartea Regelui Charles al III-lea este falsă”, a scris Ambasada pe X, fostul Twitter.

Palatul Buckingham a fost, de asemenea, implicat în situație, declarând pentru Tass, agenția de presă rusă: „Suntem încântați să confirmăm că Regele continuă să-și îndeplinească îndatoririle de serviciu și să se ocupe de afacerile private”.

Declarația falsă privind moartea monarhului a fost publicată pe Telegram, de Baza și Mash, două canale populare Telegram din Rusia, înainte de a fi preluată de instituțiile media ruse, inclusiv Gazeta.Ru, un site de știri cu sediul la Moscova.

Sputnik, postul de știri rusesc, a relatat: „Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit la vârsta de 75 de ani, potrivit rapoartelor presei. Nu există informații despre acest lucru pe site-ul Familiei Regale sau în presa britanică”.

Știrile rusești au fost actualizate ulterior când zvonurile au fost infirmate. Nu e clar de unde a provenit declarația falsă, unii susținând că mașina de propagandă a lui Vladimir Putin este responsabilă.

Știrea falsă a venit în urma unei frenezii de pe rețelele de socializare provocate de zvonuri false că BBC așteaptă un anunț regal semnificativ.

Din acest motiv, tag-ul #royalannouncement a fost în tendințe pe X pentru a treia zi consecutiv, în timp ce Forbes, publicația americană, a raportat că BBC era „în alertă” așteptând un anunț major nespecificat din partea Familiei Regale.

Teoriile conspirației au fost alimentate de absența de trei luni a Prințesei de Wales din ochii publicului, în timp ce își revine după o intervenție chirurgicală abdominală.

Retragerea unei fotografii oficiale a Prințesei și a celor trei copii ai ei de către mai multe agenții internaționale de presă importante, când s-a dovedit că aceasta a fost editată, nu a făcut decât să alimenteze „conspirațiile”.

Prințesa a fost nevoită să recunoască că a editat imaginea și și-a cerut scuze pentru orice confuzie cauzată. Palatul Kensington insistă că Prințesa continuă să se recupereze după operație și speră să revină la sarcinile publice după Paște.

Regele, care a fost diagnosticat cu o formă nedezvăluită de cancer în ianuarie, își continuă munca, evitând grupurile publice mari pe baza sfaturilor medicale, în timp ce urmează un tratament.

Citește și