• Regele Charles al III-lea i-a acordat fratelui său, Ducele de Edinburgh, Ordinul „Thistle”, cea mai înaltă distincție regală din Scoția.
  • Ordinul „Thistle” este conferit exclusiv de către rege și recunoaște atât personalități notabile, cât și contribuțiile remarcabile la viața națională a Scoției.
  • Alți laureați ai ordinului din acest an includ profesorul antropolog Dame Sue Black, avocata de marcă baroneasa Helena Kennedy și primul profesor de culoare din Scoția, Sir Geoff Palmer.

Regele Charles al III-lea i-a acordat fratelui său, ducele de Edinburgh, Ordinul „Thistle” – cea mai înaltă distincție regală din Scoția, scrie BBC.

Numirea intră în vigoare în momentul în care Prințul Edward își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare.

Ordinul „Thistle” poate fi acordat doar de către regele însuși.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
MĂNÂNCI MAI PUȚIN, TRĂIEȘTI MAI MULT?

În prezent, acesta recunoaște 16 cavaleri, precum și bărbați și femei care au deținut funcții publice sau care au avut o contribuție deosebită la viața națională.

Anul trecut, Regele Charles i-a acordat aceeași distincție soției sale, Regina Camilla.

Ceilalți noi laureați ai ordinului din acest an sunt profesorul antropolog Dame Sue Black, distinsa avocată baroneasa Helena Kennedy și primul profesor de culoare din Scoția, Sir Geoff Palmer.

Ordinul „Thistle”

Regele Iacob al VII-lea al Scoției a înființat Ordinul Ciulinului în 1687, deși este posibil ca acesta să dateze mai demult.

Prințul William și Prințesa Anne sunt amândoi în acest ordin, la fel ca diverși membri ai aristocrației și ai Camerei Lorzilor.

Catedrala St Giles din Edinburgh, care găzduiește serviciul religios al Ordinului Ciulinului, spune că onoarea este „acordată în mod tradițional scoțienilor sau persoanelor cu strămoși scoțieni”.

În cadrul slujbei, cavalerii participă la o procesiune până la capelă îmbrăcați în robe de catifea verde și pălării cu pene albe.

Site-ul regal spune că această onoare este a doua în Anglia după Ordinul Jartierei.

Citește și