• Harta inflaţiei în 2024 în Europa: România rămâne unul dintre „lideri“, cu o inflaţie de 4,7%, în timp ce în Cehia şi Bulgaria indicatorul se apropie de nivelul optim.
  • La final de 2022, pe plan local, inflaţia a atins un nivel istoric, un maxim al ultimilor ani, depăşind 16%.
  • Cele mai mici creşteri de preţuri – de 1,7% – le va înregistra mi­cuţul stat Lu­xem­burg, care este totodată unul dintre cele mai bogate din lume.

Harta inflaţiei în 2024 în Europa: România rămâne unul dintre „lideri“, cu o inflaţie de 4,7%, în timp ce în Cehia şi Bulgaria indicatorul se apropie de nivelul optim, anunţă Ziarul Financiar.

La final de 2022, pe plan local, inflaţia a atins un nivel istoric, un maxim al ultimilor ani, depăşind 16%. Apoi, ea a coborât treptat pentru ca la finalul anului trecut să ajungă la 7,7%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

În anul 2024, inflaţia va coborî în unele ţări din Europa sub sau aproape de pragul optim de 2%, fiind chiar şi cazul unor state din Europa Centrală şi de Est precum Cehia şi Bulgaria, arată o analiză a VisualCapitalist care citează FMI (IMF World Econo­micOutlook – din octombrie 2023, actualizat în ianuarie 2024), Knight Frank şi Council of Foreign Relations.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Mai exact, inflaţia din cele două ţări din regiunea ce cuprinde şi România este estimat să se oprească anul acesta la 2,2%, în timp ce în state dezvoltate eco­nomic precum Flanţa, Elveţia şi Finlanda ea va ajunge la 1,9%. Este important de menţionat că dacă inflaţia scade, asta nu înseamnă că scad şi preţurile, ci doar că ele cresc mai lent. Cele mai mici creşteri de preţuri – de 1,7% – le va înregistra mi­cuţul stat Lu­xem­burg, care este totodată unul dintre cele mai bogate din lume.

Citește și