• Primarul exilat din Oleshky, Evhen Ryshchuk, a declarat că trei persoane au murit în urma prăbușirii barajului.
  • Acestea s-au înecat în urma distrugerii barajului Kakhovka, a precizat el.
  • Într-o zonă a orașului Herson, nivelul apei a depășit cinci metri.

UPDATE 23:50. Olanda va trimite Ucrainei 32 de ambarcațiuni pentru o operațiune de salvare în apropierea hidrocentralei Kakhovka

Autoritățile din Țările de Jos au anunțat că vor trimite bărci de salvare, pompe și veste de salvare autorităților ucrainene pentru a ajuta victimele inundației survenite după distrugerea hidrocentralei Kahovka.

Ajutoarele vor fi trimise cât mai curând posibil, iar Ucraina va primi 32 de bărci de salvare, 15 pompe și aproximativ 180 de veste de salvare, potrivit unui comunicat al guvernului citat de AFP.

Potrivit autorităților ucrainene, în urma dezastrului de la barajul hidrocentralei Kakhovskaya, 600 de kilometri pătrați din regiunea Herson au fost inundați, 3.375 de gospodării au fost complet sau parțial sub apă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei raportează că până joi seara au fost evacuate 2.334 de persoane, inclusiv 1.765 din microdistrictul de coastă Korabel Herson.

UPDATE 23:48.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken, într-o conversație telefonică, i-a oferit ministrului ucrainean de externe Dmitri Kuleba asistență americană celor afectați de distrugerea hidrocentralei Kakhovka. Acest lucru a fost anunțat de șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în urma discuțiilor.

„Secretarul de stat și-a exprimat îngrijorarea cu privire la miile de ucraineni afectați de recenta distrugere a barajului din Kakhovka și a oferit sprijinul SUA în continuare victimelor” , a spus diplomatul.

UPDATE 23:18. Benzinărie în flăcări în Berdyansk – localnicii raportează că nu au fost atacuri în oraș

O benzinărie a luat foc în Berdiansk – posturile ucrainene Telegram au început imediat să disperseze acest știri și să se bucure de cele întâmplate, atribuindu-și „meritele” incendiului. Cu toate acestea, conform localnicilor, nu au fost atacuri în oraș, iar cauza incendiului a fost internă.

În același timp, o serie de canale Telegram ruse din anumite motive au crezut propagandiștii ucraineni și au început să raporteze un fals despre sosirea rachetelor. Serviciile de urgență au ajuns deja la fața locului.

La Berdiansk sunt semnalate explozii. Potrivit datelor preliminare, Forțele Armate ale Ucrainei au lovit cu ajutorul Storm Shadow.

Potrivit datelor preliminare, stația de distribuție a gazelor este în flăcări.

UPDATE 23:00. Președintele SUA Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au subliniat sprijinul lor de neclintit pentru Ucraina, condamnând în comun agresiunea brutală a Moscovei

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus că autoritățile ruse nu pot conta că Occidentul se va sătura să susțină Ucraina.

Sunak se află joi la Washington, unde se întâlnește cu președintele american Joe Biden.

„Cu cât putem strânge mai mult pentru a sprijini Ucraina – și nu doar aici și acum, acest sprijin va continua mulți ani de acum înainte – cu atât mai puternic va fi semnalul pe care îl vom trimite [Putin] că nu are sens ca el să aștepte până vom obosi. ”, a spus Sunak la o conferință de presă comună cu Biden.

Șeful Casei Albe a mai spus că intenționează să ofere Ucrainei „securitate pe termen lung pentru a preveni agresiunea în viitor, după acest război”. „Acesta este scopul nostru și îl atingem oferind Ucrainei ajutorul de care are nevoie acum pe câmpul de luptă și contribuind la întărirea armatei ucrainene pe termen lung”.

„Cred că avem de fapt fondurile necesare pentru a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie”, a adăugat Biden.

Unii analiști străini sugerează că Rusia, după ce nu a reușit să cucerească Ucraina într-o campanie militară rapidă, încearcă acum să prelungească conflictul și să aștepte până când țările occidentale se obosesc să ajute Kievul și statul ucrainean rămâne fără resurse.

UPDATE 22:44

Greta Thunberg a reactionat la bombardamentul rusesc asupra hidrocentralei Kakhovskaya.

UPDATE 22.30

La Kiev, atașatul Ambasadei SUA a fost jefuit.

Și-a pierdut iPhone-ul, portofelul și cardurile bancare, a relatat ediția ucraineană Vesti. Potrivit acestuia, atașatul s-a adresat poliției cu o seară înainte cu declarația că a fost jefuit în parcul Shevchenko.

După cum s-a dovedit mai târziu, 400 de dolari au fost retrase de pe unul dintre cardurile furate. Din altă sursă, publicația a aflat că la momentul jafului diplomatul era beat. Confirmarea oficială a acestor date de la poliție nu a fost încă primită.

UPDATE 22.05. Marea Britanie anunță noi sancțiuni economice împotriva Belarusului

Marea Britanie impune o nouă rundă de sancțiuni economice împotriva Belarusului pentru că ,,continuă să faciliteze în mod activ invazia Rusiei în Ucraina”, a anunțat joi Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.

UPDATE 22.00

,,Dezastrul provocat de om de la CHE Kakhovskaya nu este un dezastru natural și nu o manifestare a crizei climatice. Acest dezastru este Putin. El a spus acest lucru în timpul unei adrese adresate eco-activiștilor globali, liderilor de opinie și experților internaționali.

Numărul ecosistemelor care au fost distruse sau puse pe cale de dispariție de acest act de terorism rusesc este deja măsurat în mii.

Toate acestea pe care le-am întâlnit sunt o crimă deliberată a ocupantului. Multe întrebări despre ce s-a întâmplat. Dar s-a întâmplat în teritoriul ocupat. Dar am avertizat anul trecut că ocupanții vor mina barajul și alte dotări ale gării. Dar trupele ruse bombardează acum zonele în care se desfășoară evacuarea. Este evident că Rusia este cea care este interesată de catastrofă.

Vă rugăm să răspândiți adevărul despre acest ecocid rusesc. Vă rugăm să solicitați liderilor, statelor și organizațiilor internaționale să acționeze. Nu întâmplător unul dintre punctele cheie ale formulei de pace pe care am propus-o este combaterea ecocidului. Să lucrăm împreună pentru a ne asigura că nu mai există ecocide.

Dezastrul provocat de om de la CHE Kakhovka nu este un dezastru natural sau o manifestare a crizei climatice. Acest dezastru este Putin. Am spus acest lucru în timpul unei adrese adresate eco-activiștilor globali, liderilor de opinie și experților internaționali.

Numărul ecosistemelor care au fost distruse sau împinse în pragul dispariției de acest act terorist rusesc este deja măsurat în mii.

Toate acestea cu care ne-am confruntat sunt o crimă deliberată a ocupantului. Sunt multe întrebări despre ceea ce s-a întâmplat. Dar s-a întâmplat în teritoriul ocupat. Dar anul trecut am avertizat despre ocupanții care minează barajul și alte structuri ale centralei. Dar trupele ruse bombardează acum zonele în care este în curs de evacuare. Evident, Rusia este cea care este interesată de dezastru.

Vă rugăm să răspândiți adevărul despre acest ecocid rusesc. Vă rugăm să îndemnați liderii, statele și organizațiile internaționale să acționeze. Nu este o coincidență că unul dintre punctele cheie în Formula noastră de pace propusă este combaterea ecocidului. Vă rog, să lucrăm împreună pentru a ne asigura că nu mai există ecocide. ” , a transmis Zelenski.

UPDATE 21.00

Numărul morților în timpul bombardamentului Gorlovka (sub controlul Federației Ruse) în regiunea Donețk a crescut la 4, alte 13 persoane au fost rănite. Acest lucru este relatat de presa rusă.

UPDATE 20.39. Aproape 3,4 mii de case rămân inundate după dezastrul de la hidrocentrala Kakhovskaya, 2,3 mii de persoane au fost evacuate

Ca urmare a dezastrului de la barajul hidrocentralei Kakhovskaya, 3.375 de gospodării rămân inundate total sau parțial, a declarat ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Igor Klymenko, într- un mesaj video joi seară.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei raportează că până joi seara au fost evacuate 2.334 de persoane, inclusiv 1.765 din microdistrictul de coastă Korabel Herson.

UPDATE 20.36.

Țările NATO nu vor introduce trupe pe teritoriul Ucrainei până la sfârșitul războiului ruso-ucrainean, spune șeful Ministerului Afacerilor Externe Kuleba.

,,Mai mult, nu cerem. Noi spunem: dați armele” , a adăugat el.

Reamintim că înainte de aceasta, fostul secretar general al NATO a spus că un grup de țări NATO își pot introduce trupele pe teritoriul Ucrainei. Statele pot fi de acord cu acest lucru în cadrul discuției privind garanțiile de securitate.

UPDATE 20.30. Avertisment de raid aerian emis în toată Ucraina, spun autoritățile

Ca urmare a bombardării de astăzi a regiunii Herson, o persoană a fost ucisă, iar 18 au fost rănite.

Acest lucru a fost declarat de guvernatorul regiunii Prokudin.

Canalele de telegramă ucrainene raportează că au avut loc explozii în regiunea Cerkasi.

Publicul de monitorizare anterior a scris despre începutul atacului rusesc cu rachete.

UPDATE 20.00.

Comandantul Armatei 58 a Districtului Militar de Sud, generalul-maior Popov, a spus detaliile bătăliei de noapte în direcția Zaporojie:

  • gruparea forțelor de la Kiev care au participat la tentativa de ofensivă în direcția Zaporojie a inclus cele mai multe unități pregătite pentru luptă;
  • inamicul a încercat să spargă apărarea armatei a 58-a, pentru a merge apoi la mare;
  • cea mai mare densitate a câmpurilor de mine a făcut posibilă oprirea tuturor celor patru coloane de trupe ucrainene;
  • forțele speciale, recunoașterea, artileria, aviația au jucat un rol important în apărare, iar infanteriei a jucat un rol important în respingerea atacului;
  • „Munca grea în fața noastră, totul abia începe” .

UPDATE 19.00. Ucraina cere Europei să îi furnizeze mai multă electricitate

Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina şi a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat joi ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP.

,,Cerem Europei să majoreze plafonul pentru importurile de electricitate până la 2 Gigawaţi, în loc de 1 Gigawat în prezent”, a spus German Galuşcenko, dând asigurări că centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă „un risc iminent la acest moment” dar trebuie supravegheată.

Din cei 600 de kilometri pătraţi afectaţi de inundaţiile declanşate de distrugerea barajului de la Kahovka, din sudul Ucrainei, ,,până la 80 de localităţi ar putea fi distruse, 20.000 de gospodării vor rămâne fără electricitate şi cel puţin 10.000 de hectare de terenuri agricole vor fi avariate”, a spus German Galuşcenko, citând estimări preliminare.

De la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, ,,50% din infrastructurile noastre energetice au fost atacate”, a continuat ministrul ucrainean, adăugând că ruşii „utilizează toate tipurile de arme pentru a ataca aceste infrastructuri”.

Plafonul actual de importuri de electricitate europeană în Ucraina este de 1.050 de Megawaţi, însă infrastructurile de interconectare existente ,,ne permit să importăm până la 2 Gigawaţi de electricitate”, a explicat German Galuşcenko. ,,Până în prezent Ucraina îşi acoperea 100% din necesar din producţia proprie de electricitate însă am cerut Europei să majoreze plafonul livrărilor”, a adăugat oficialul ucrainean.

Întrebat despre securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa, German Galuşcenko a confirmat că nivelul apelor din bazinul de răcire depinde de cel reţinut din apele barajului de la Kahovka. ,,Nu vedem un risc iminent la acest stadiu dar urmărim îndeaproape situaţia”, a spus oficialul ucrainean. Potrivit acestuia, în prezent nivelul apelor în bazinul de răcire se situează la 16,6 metri iar nivelul critic pentru a putea alimenta circuitele de răcire ale centralei este de 12,7 metri.

,,Un risc există dar nu este unul imediat”, a explicat Galuşcenko, evocând temperaturile estivale şi fenomenul de evaporare.

Moscova a preluat controlul asupra centralei din Zaporojie – cea mai mare din Europa – la scurt timp după declanşarea de către Kremlin a invaziei Rusiei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022 şi ocuparea unor zone întregi din teritoriul ucrainean de către trupele ruse. Centrala se află în centrul unei crize de securitate nucleară din cauza bombardamentelor aproape constante din apropierea ei, pe care Kievul şi Moscova şi le atribuie reciproc.

UPDATE 18.00. O altă explozie a zguduit orașul ocupat Berdiansk

S-a întâmplat pe drumul care duce la o clădire care aparținea odinioară Poliției de Frontieră. Această clădire a fost folosită de ocupanți, a informat presa locală.

UPDATE 17.20

Trimisul Papei pentru așezarea ucraineană, cardinalul Zuppi, ar putea ajunge la Moscova în zilele următoare, a declarat șeful Uniunii Vechilor Credincioși pentru RIA Novosti.

UPDATE 17.19.

Important pentru moment:

  • În dimineața zilei de 8 iunie, ca urmare a distrugerii hidrocentralei Kakhovskaya, 600 de kilometri pătrați din regiunea Herson erau sub apă, inclusiv 32% pe malul drept controlat de Ucraina; 68% – pe malul stâng ocupat de Rusia, a raportat administrația militară regională Herson;
  • Partea ucraineană raportează că aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate din zona dezastrului. Rusia vorbește despre 4,3 mii de evacuați. Potrivit diferitelor estimări, cel puțin cinci persoane au murit în Novaya Kakhovka, care este cel mai aproape de baraj;
  • Autoritățile ucrainene au spus că punctul de evacuare a fost atacat de armata rusă. Ca urmare, cel puțin nouă persoane au fost rănite, inclusiv doi salvatori. S-a raportat și despre un mort, dar această informație nu a fost confirmată, a informat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei;
  • Autoritățile din zona ocupată a regiunii Herson au acuzat, la rândul lor, armata ucraineană de bombardamente. „Guvernatorul interimar” al regiunii, Vladimir Saldo, a anunțat doi morți și doi răniți în satul Golaya Pristan;
  • Kievul și ONU au convenit să evacueze victimele distrugerii hidrocentralei Kahovka din teritoriile ocupate, a declarat Ministerul de Externe ucrainean;
  • Autoritățile Rusiei și Ucrainei au confirmat informațiile despre bătăliile din regiunea Zaporojie, unde Forțele Armate ale Ucrainei au trecut la operațiuni ofensive.

UPDATE 17.07. China a furnizat pentru prima dată Rusiei echipament militar pentru războiul din Ucraina

Acest lucru a fost raportat de observatorul militar BILD.

„China a intervenit în război pentru prima dată și, cine ar fi crezut, de partea Rusiei” , a spus un expert. Așa a comentat el videoclipul publicat zilele trecute de Ramzan Kadyrov. El a arătat vehicule blindate chinezești de la Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing, care au intrat în batalionul Akhmat. Însuși șeful Ceceniei s-a urcat la volanul unui transportor blindat și a spus că vor fi implicați în Ucraina. Numele mașinilor din chineză poate fi tradus ca „Tigru” sau „Erou”.

Röpke notează că nu este încă clar dacă Rusia și China au semnat un contract oficial pentru furnizarea de transportoare blindate de personal și de ce acestea au fost furnizate în mod specific lui Kadyrov.

„Dar un astfel de export nu ar putea avea loc fără aprobarea Partidului Comunist Chinez. Deci aceasta nu este o achiziție privată ” , este sigur expertul.

UPDATE 17.05.

Vladimir Putin a discutat telefonic cu Vladimir Saldo despre situația din regiunea Herson după distrugerea hidrocentralei Kakhovskaya, a spus Dmitri Peskov.

UPDATE 17.00. Kiriyenko a vizitat zona inundabilă din regiunea Harkov

Prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale Serghei Kiriyenko lucrează în așezările afectate de inundații după distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovskaya. El a vizitat deja cele mai dureroase puncte ale situației de urgență – Alyoshki, Golaya Pristan și alte așezări care au fost inundate.

Un amănunt important este că în toate aceste zile de la catastrofă, pe teritoriul unde se efectuează evacuarea se mai desfășoară lovituri de artilerie ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Delegația de la Administrația Prezidențială, de fapt, a trebuit să lucreze în zona de bombardare. În curând detalii exclusive.

UPDATE 16.24

Luptele continuă pentru Bolshaya Novoselka în direcția Novopalovsky, în direcția Zaporojie în regiunea Orekhov a Forțelor Armate RF în apărare activă. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Anna Malyar.

UPDATE 16.19

Ministerul de Externe ucrainean a criticat propunerea lui Erdogan de a crea o comisie internațională care să investigheze explozia hidrocentralei Kakhovskaya.

Ministrul Kuleba a vorbit negativ despre această idee, deoarece, în opinia sa, permite posibilitatea ca Ucraina să fie în spatele exploziei barajului:

,,Avem deja această experiență. Totul este un joc cu rușii. Când prizonierii noștri de război au fost uciși în Olenovka și am spus ONU: trimiteți-vă misiunea, investigați. Crezi că au ajuns acolo? Nu au ajuns acolo Vă spun mai multe: această misiune a fost închisă în liniște de către Națiunile Unite, care se numește „fără zgomot și praf” .

UPDATE 16.14

Potrivit autorului acestei înregistrări video, multe dintre acoperișurile caselor distruse de inundații în regiunea Kherson au ajuns în Marea Neagră.

UPDATE 16.10. Shoigu a anunțat atacul Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Zaporojie

Pentru a doua oară într-o săptămână, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a emis o declaraţie despre succesul armatei ruse în respingerea contraofensivei ucrainene.

Potrivit declarației sale, la ora 1.30 în direcția Zaporojie, „inamicul a încercat să spargă apărarea cu forțele brigăzii 47 mecanizate în număr de până la 1.500 de oameni și 150 de vehicule blindate”.

Potrivit lui Shoigu, armata rusă a reușit să respingă atacul.

Oficialii administrațiilor de ocupație au raportat și despre luptele din regiunea Zaporojie.

Lupte de importanță locală au loc în direcția Zaporojie, există unele progrese pentru ocuparea unor linii mai avantajoase, a declarat joi mai devreme Valery Shershen, purtătorul de cuvânt al centrului de presă al Forțelor de Apărare ucrainene în direcția Tavria.

Într-o situație de război, BBC nu poate verifica prompt afirmațiile făcute de oficialii beligeranți.

Direcția Zaporizhzhia a fost considerată cea mai probabilă pentru acțiunile ofensive ale Ucrainei datorită avantajelor sale pentru armata ucraineană. Succesul în timpul acestei ofensive le va permite ucrainenilor nu numai să recâștige controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, ci și – în cazul în care atacatorii ajung la Marea Azov – să taie „podul de uscat” către Crimeea, de fapt. , izolând grupul rus aflat acolo.

UPDATE 16.09

Sunt bătălii de importanță locală în direcția Zaporojie, există unele progrese pentru ocuparea unor linii mai avantajoase, spune Valery Shershen, speaker Centrul de presă al Forțelor de Apărare din direcția Tavria.

UPDATE 15.45

În ultima zi, pierderile ucrainene s-au ridicat la 945 de persoane, 33 de tancuri, 28 de vehicule de luptă de infanterie, 38 de vehicule de luptă blindate, 3 tunuri autopropulsate Krab, a spus Șoigu.


Serghei Șoigu: Astăzi la ora 1.30 în direcția Zaporojie, inamicul a încercat să treacă prin apărare cu forțele brigăzii 47 mecanizate în număr de până la 1.500 de oameni și 150 de vehicule blindate. Inamicul a fost depistat în timp util, iar o lovitură preventivă a fost lansată de artilerie, aviație și arme antitanc.

Pierderile ucrainene în urma unei bătălii de două ore s-au ridicat la 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie, până la 350 de persoane, a spus Șoigu. La Herson, rabinul-șef al Ucrainei a fost atacat.

UPDATE 15.00

Rușii bombardează Herson în timpul evacuării: sunt victime, în timp ce Zelenski e acolo. Invadatorii ruși lovesc Hersonul în timpul evacuării oamenilor din zonele inundate ale orașului. Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale Herson, a raportat acest lucru pe Telegram.

„Rușii bombardează Herson”, a spus Prokudin. Șeful OVA a menționat că invadatorii ruși atacă zonele de coastă și zona centrală a orașului. La rândul său, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a menționat că rușii bombardează Hersonul în momentul în care evacuarea oamenilor din zona inundată a orașului continuă după ce invadatorii au aruncat în aer CHE Kakhovskaya.

UPDATE 14.00

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat într-o declarație postată pe Telegram că două așezări din regiune au fost atacate de drone.

Belgorod, care se învecinează cu regiunea Harkov din Ucraina, a fost atacat în repetate rânduri din partea forțelor de la Kiev în ultimele săptămâni.

UPDATE 13.00

Kremlinul a acuzat joi Ucraina că a bombardat salvatorii ruși în zona inundată după ce uriașul baraj Kakhovka din regiunea Herson a fost spart la începutul acestei săptămâni.

Nu a furnizat nicio dovadă imediată pentru afirmația sa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că președintele rus, Vladimir Putin, nu are în prezent niciun plan să viziteze zona dezastrului.

UPDATE 12.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit personalului unuia dintre spitalele din Herson pentru munca depusă de a ajuta persoanele afectate de explozia de la barajul Nova Kakhovka în timpul unei vizite.

Într-un tweet, el i-a descris pe medici drept „oameni eroici” și le-a urat pacienților sănătate bună.

UPDATE 11.00

Aproximativ 600 de kilometri pătrați din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, se aflau joi sub ape după distrugerea barajului hidroelectric Nova Kakhovka, a declarat guvernatorul regional.

Oleksandr Prokudin a declarat că 68% din teritoriul inundat se află pe malul stâng al râului Dnipro, ocupat de Rusia. Nivelul mediu al inundațiilor” în regiunea Kherson joi dimineață era de 5,61 m, a precizat el.

Suntem deja în lucru. Îi vom ajuta pe toți cei care au ajuns în dificultate”, a declarat el, potrivit Reuters, într-o declarație video despre inundațiile provocate de prăbușirea barajului.

UPDATE 10.00

Cinci morți din cauza inundațiilor în Nova Kakhovka

Cinci persoane au murit din cauza inundațiilor după distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovka, relatează Tass, citându-l pe primarul impus de Rusia din Nova Kakhovka ocupată, cea mai apropiată așezare de baraj.

UPDATE 09.00

14.000 de locuințe inundate, aproape 4.300 de persoane evacuate în Hersonul ocupat de Rusia

Agenția de știri de stat rusă Tass, citând serviciile de urgență din porțiunea de sud a regiunii ucrainene Kherson ocupată, a declarat că până la 14.000 de locuințe au fost inundate și aproape 4.300 de persoane au fost evacuate.

UPDATE 08.00

Un oficial susținut de Rusia spune că informațiile potrivit cărora 300 de animale de la grădina zoologică au fost ucise în inundațiile barajului din Ucraina sunt false

Primarul instalat de Rusia la Nova Kakhovka, un oraș din sudul Ucrainei controlat de Moscova, a declarat miercuri că afirmațiile unei grădini zoologice private locale potrivit cărora toate cele 300 de animale ale sale s-au înecat după ce barajul din apropiere s-a prăbușit sunt false.

Un reprezentant al grădinii zoologice, numit Kazkova Dibrova, a declarat marți, prin intermediul contului de Facebook al grădinii zoologice, că parcul a fost complet inundat și că toate animalele sale au fost ucise după ce barajul din apropiere Nova Kakhovka s-a prăbușit.Vladimir Leontyev, primarul instalat de ruși din Nova Kakhovka, a declarat miercuri că afirmația este falsă și că animalele grădinii zoologice au fost evacuate în 2022.

UPDATE 07.00

Într-o declarație susținută miercuri seara, Zelenski a declarat că este imposibil de prezis câte persoane vor muri în zonele ocupate de Rusia din Kherson din cauza inundațiilor, îndemnând la o reacție clară și rapidă din partea lumii” pentru a sprijini victimele.

De asemenea, el a criticat sever ONU și Crucea Roșie, despre care a spus că nu ajută la eforturile de ajutorare.

UPDATE 06.00

Organismul de supraveghere nucleară al ONU va întări prezența la centrala din Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că își va consolida prezența la centrala nucleară din Zaporojie pe fondul îngrijorărilor legate de rezervele de apă pentru răcirea reactoarelor centralei.

Având în vedere intensificarea activităților AIEA în conformitate cu principiile nou stabilite, acesta va consolida, de asemenea, prezența AIEA la fața locului, înlocuind echipa actuală cu un grup mai mare care călătorește cu el prin linia întâi”, a anunțat miercuri AIEA într-o actualizare. Directorul general Grossi a declarat: Posibila pierdere a principalei surse de apă de răcire a centralei complică și mai mult o situație de securitate și siguranță nucleară deja extrem de dificilă și provocatoare”.

UPDATE 05.00

Sute de mii de ucraineni au rămas fără acces normal la apă potabilă” în urma distrugerilor, a avertizat președintele Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean a declarat că evacuarea oamenilor și furnizarea urgentă de apă potabilă sunt priorități absolute.

UPDATE 04.00

Banca Mondială va sprijini Ucraina prin efectuarea unei evaluări rapide a pagubelor și a nevoilor, a declarat miercuri un înalt oficial al băncii. Anna Bjerde, directorul general pentru operațiuni al Băncii Mondiale, a declarat că distrugerea barajului Novo Kakhovka a avut „multe consecințe foarte grave pentru furnizarea de servicii esențiale și pentru mediul înconjurător în general”.

UPDATE 03.00

SUA nu pot spune în mod concludent” cine este responsabil pentru distrugerea barajului, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby. Facem tot ce putem pentru a evalua”, a declarat el reporterilor la Casa Albă, menționând că distrugerea infrastructurii civile nu este permisă de legile războiului”.

UPDATE 02.00

Lucrătorii umanitari de pe malul drept al râului, controlat de Ucraina, au raportat că au fost nevoiți să lucreze sub focuri de armă. Agenția de ajutor umanitar a ONU a avertizat că dezastrul se va agrava probabil în următoarele ore”, accesul la apă potabilă și riscurile pentru sănătate asociate cu apa contaminată fiind printre cele mai presante preocupări.

UPDATE 01.00

Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre nu oferă garanții de securitate tangibile Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen. Actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța trebuie să discute opțiunile pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate pentru perioada de după războiul cu Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Operațiunile de salvare continuă în timp ce apele se umflă pentru a doua zi în regiunea Herson. Într-o zonă a orașului Herson, nivelul apei a depășit cinci metri, a anunțat serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina, citat de Ukrinform.

Reparația conductei de amoniac Togliatti-Odesa va dura între una și trei luni, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Maria Zakharova a declarat că această conductă este unul dintre elementele de bază ale punerii în aplicare” a acordului privind cerealele din Marea Neagră.

Conducta a fost esențială pentru securitatea alimentară globală”, a declarat Zakharova. Moscova a declarat anterior că va limita numărul de nave autorizate să călătorească în portul ucrainean Pivdennyi de lângă Odesa până când conducta va fi repornită, după închiderea acesteia în februarie 2022.

Primarul exilat din Oleshky, Evhen Ryshchuk, a declarat că trei persoane au fost confirmate ca fiind moarte, potrivit Kiev Independent și altor instituții media ucrainene. Acestea s-au înecat în urma distrugerii barajului Kakhovka, a precizat el.

Citește și: