• Rusia a comis crime de război de mare amploare în Ucraina, cum ar fi omoruri intenționate și tortură.
  • Un raport al UE va spune în această săptămână că Ucraina a îndeplinit două din cele șapte condiții pentru a începe negocierile de aderare, au declarat două surse UE.
  • UE a stabilit șapte condiții – inclusiv în ceea ce privește reforma judiciară și reducerea corupției endemice – pentru a lansa negocierile de aderare.

UPDATE ORA 23:00. Ucraina doboară dronele rusești, dar unele reușesc să treacă din cauza unor lacune în protecția aeriană

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 32 din cele 35 de drone explozive Shahed lansate de Rusia marți dimineață, majoritatea în regiunea Kiev, au declarat oficialii, într-un bombardament care a scos la iveală lacunele din protecția aeriană a țării.

Forțele rusești au vizat în principal regiunea din jurul capitalei ucrainene într-un atac nocturn cu drone care a durat aproximativ trei ore, au declarat oficialii, dar apărarea aeriană ucraineană din zonă a doborât aproximativ două duzini dintre acestea.

UPDATE ORA 22:00. O persoană a murit în bombardamentul rusesc asupra salvatorilor din Herson

Cel puțin un lucrător de urgență a fost ucis și alți câțiva au fost răniți în bombardamente rusești în orașul Herson, din sudul Ucrainei, a declarat marți șeful biroului președintelui.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Forțele rusești au tras asupra salvatorilor care curățau noroiul din Kherson, afectat de inundații, iar șapte persoane au fost rănite, a declarat oficialul, Andriy Yermak, prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 21:00. Un fost comandant adjunct al unei unități de miliție ucrainene a fost condamnat marți de un tribunal rus

Un fost comandant adjunct al unei unități de miliție ucrainene a fost condamnat marți de un tribunal rus la 16 ani de închisoare într-o colonie penală pentru că a luat parte la ceea ce Moscova consideră un grup armat ilegal și a primit pregătire teroristă, a relatat presa rusă.

Denis Muryga a fost un membru de rang înalt al Aidar, unul dintre zecile de batalioane de voluntari care au apărut în Ucraina după ce în 2014 au izbucnit luptele cu grupările susținute de Rusia care au declarat republici separatiste în estul țării.

UPDATE ORA 20:00

Kievul a repatriat trei prizonieri de război ucraineni din Ungaria, după ce un grup de prizonieri de război a fost transferat acolo din Rusia fără coordonare cu Kievul, a anunțat marți Ministerul de Externe, potrivit Reuters.

Ungaria, care sub conducerea premierului său, Viktor Orbán, a creat legături politice și economice puternice cu Moscova, a declarat la 9 iunie că Budapesta a primit un grup de 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia.

UPDATE ORA 19:00

Procurorii au transmis marți o notificare de suspiciune șefului departamentului municipal de securitate din Kiev, după ce trei persoane au murit în urma unui atac aerian rusesc, când nu au reușit să intre într-un adăpost antiaerian, a anunțat biroul procurorului, potrivit Reuters.

Moartea acestor persoane la 1 iunie, după ce s-au grăbit să ajungă la un adăpost antiaerian care nu s-a deschis, a provocat o indignare publică și l-a determinat pe președintele Volodimir Zelenski să promită un răspuns dur.

UPDATE ORA 18:00

Statele Unite nu promovează un candidat anume pentru a conduce NATO, a declarat marți secretarul de stat, Antony Blinken, întrebat despre conducerea alianței militare transatlantice.

„Nu facem presiuni, nu promovăm niciun candidat anume. Ne consultăm foarte îndeaproape cu aliații și partenerii noștri pentru a determina unde vrem să mergem cu NATO și cu conducerea sa”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă alături de ministrul britanic de externe, James Cleverly, la Londra.

UPDATE ORA 17:00

Campionul ucrainean de kickboxing Maksym Bordus a fost ucis în luptele cu forțele rusești, a anunțat marți un site care listează sportivii uciși în război.

Bordus a fost ucis pe 11 iunie în „lupte crâncene împotriva invadatorilor ruși”, potrivit Sport Angels, un site ucrainean înființat cu ajutorul comitetului sportiv care reunește ONG-uri și federații din sporturi neolimpice, relatează Reuters.

UPDATE ORA 16:00

Statele membre ale Uniunii Europene intenționează să instruiască în acest an până la 30.000 de membri ai forțelor armate ucrainene, inclusiv din unitățile de apărare teritorială, a anunțat marți Kievul, potrivit AFP.

„În 2023, Misiunea de asistență militară a UE pentru Ucraina intenționează să antreneze 30.000 de membri ai forțelor armate ucrainene, inclusiv soldați din forțele de apărare teritorială”, a precizat Ministerul Apărării de la Kiev.

UPDATE ORA 15:00

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că a cerut Chinei să își folosească mai mult influența asupra Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina, informează Reuters.

Scholz a mai spus, după o întrevedere cu premierul chinez Li Qiang la Berlin, că China nu ar trebui să furnizeze arme Rusiei și că războiul din Ucraina nu ar trebui să devină un conflict înghețat.

UPDATE ORA 14:00

Fostul președinte american Donald Trump a afirmat într-un nou interviu acordat Fox News că o conversație pe care a avut-o cu Vladimir Putin l-a convins pe liderul de la Kremlin să amâne invadarea Ucrainei cu mai mulți ani.

UPDATE ORA 13:00. Noi bombardamente în Herson soldate cu victime

O persoană a fost ucisă marți dimineață în Herson în urma atacurilor rusești, a anunțat Suspilne, televiziunea de stat din Ucraina, citându-l pe șeful autorității regionale, Oleksandr Prokudin.

„Trupele ruse au atacat Herson în cursul dimineții. Un bărbat de 27 de ani a murit. Case, o grădiniță, o școală și o benzinărie au fost lovite de obuze rusești, la fel ca și o echipă de medici care a mers să ajute populația din Herson. Medicii nu au fost răniți”, a relatat canalul de televiziune.

UPDATE ORA 12:00.11 regiuni ucrainene, inclusiv Kievul, atacate de forțele ruse în ultima zi. Bilanțul victimelor

În ultima zi, forțele ruse au atacat 11 regiuni din Ucraina. Este vorba de Kiev, Zaporojie, Harkov, Liov, Herson, Donețk, Dnipropetrovsk, Cernihiv, Luhansk, Mikolaiv și Sumî. În urma atacurilor, două persoane au fost ucise și cel puțin 17 au fost rănite din cauza bombardamentelor și a minelor, au anunțat autoritățile ucrainene citate de Kyiv Independent.

În Kiev, forțele ruse au lansat aproximativ 20 de drone kamikaze, toate fiind doborâte, a anunțat Administrația militară regională din Kiev. Resturile căzute au provocat pagube materiale, dar nu au fost raportate victime.

În regiunea Zaporojie, forțele rusești au efectuat 72 de atacuri împotriva a 19 orașe și sate, a transmis guvernatorul Iurii Malashko. Au fost înregistrate cel puțin 50 de rapoarte de daune materiale.

UPDATE ORA 11:00. UE este gata să ofere Ucrainei un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro, dar pune o condiție

Uniunea Europeană și-a anunțat disponibilitatea de a oferi Ucrainei 50 de miliarde de euro ca asistență pentru reconstrucția țării. Anunțul a fost făcut în ajunul summitului donatorilor, care va avea loc săptămâna aceasta la Londra.

După cum scrieBloomberg, o parte a pachetului va acoperi cheltuielile curente ale Ucrainei, cum ar fi salariile, pensiile și beneficiile sociale.

Pachetul va fi finanțat prin contribuții din partea statelor membre UE. Marea Britanie, țara gazdă a summitului donatorilor, intenționează, de asemenea, să participe la asistență în cadrul mecanismelor extinse care vor fi discutate în timpul întâlnirii.

Se raportează că 50 de miliarde de euro vor fi alocate sub formă de granturi și credite nefavorabile, dar cu condiția ca Ucraina să realizeze o serie de reforme în țară, inclusiv anticorupție.

Potrivit autorilor planului de reconstrucție (așa este numit pachetul de mai multe miliarde de dolari în marginea UE), reformele sunt necesare pentru ca Ucraina nu numai să primească asistență concretă, ci și pentru a porni pe calea apartenența la UE.

UPDATE ORA 10:00. Kievul a îndeplinit două dintre cele șapte condiții pentru începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE

Uniunea Europeană este gata să admită că Ucraina a îndeplinit două dintre cele șapte condiții stabilite pentru a începe negocierile privind aderarea la bloc, relateazăReuters, citând sursele sale din conducerea UE. Această recunoaștere va fi reflectată în raportul Comisiei Europene executive.

Potrivit Reuters, rapoartele pozitive ale Comisiei Europene reprezintă un element important în procedura de aderare a oricărei țări la UE.

Amintiți-vă că Ucraina a primit statutul de țară candidată la patru luni după începerea unei invazii rusești pe scară largă.

Dar trebuie să îndeplinească o serie de condiții înainte ca UE să înceapă procesul de negociere. Printre acestea se numără reforma judiciară din țară și măsurile de combatere a corupției.

Potrivit uneia dintre sursele lui Reuter, un înalt oficial al UE, cele două condiții în cauză se referă la reforma judiciară și o lege a presei.

Ucraina și UE speră să înceapă negocierile în decembrie anul acesta. Aceasta înseamnă că Kievul se așteaptă să îndeplinească celelalte cinci condiții în doar șase luni.

UPDATE ORA 09:00. Biden avertizează că riscul ca Putin să folosească arme nucleare tactice este „real”

Președintele american Joe Biden spune că amenințarea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice este „reală”, la câteva zile după ce a denunțat desfășurarea de către Rusia a unor astfel de arme în Belarus, transmite The Guardian.

„Când am fost aici acum vreo doi ani, spunând că îmi fac griji că râul Colorado seacă, toată lumea s-a uitat la mine de parcă aș fi nebun”, a spus Biden unui grup de donatori din California, luni.

UPDATE ORA 08:00

Rusia a lansat peste noapte un atac aerian de amploare asupra Ucrainei, vizând capitala și orașele din est până în vest, iar în cea mai mare parte a țării timp de mai multe ore au răsunat sirenele de raid aerian, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 07:00

Explozii în Zaporojie și Liov Forțele ruse au lansat noaptea trecută, 20 iunie, un atac aerian masiv asupra orașului Zaporojie și a suburbiilor sale, deteriorând liniile de comunicație și mai multe case, a anunțat șeful administrației Militare Regionale Zaporojie, Yury Malashko, citat de Pravda.

În urma atacului, nu au existat victime, a spus oficialul.

„Zaporojie și suburbiile au fost zguduite de un alt atac în masă perfid al inamicului. Comunicațiile, proprietățile și echipamentele economiei agricole și agricole, precum și un loc de vacanță popular au fost ținta atacatorilor. Din fericire, nu au existat informații despre persoanele rănite”, a spus Yury Malashko, pe Telegram.

De asemenea, noaptea trecută, explozii au fost auzite în orașul Liov și în alte zone din regiune. Anunțul a fost făcut de primarul orașului Lviv Andri Sadovy, care i-a îndemnat pe localnici să rămână la adăpost.

Administrația militară din Liov a declarat că Rusia a lovit o „infrastructură critică” în oraș, declanșând un incendiu.

UPDATE ORA 06:00

Comandantul-șef al armatei ucrainene apare într-un clip publicat pe pagina de Facebook a Statului Major al Ucrainei purtând, cu mai multe ocazii, o insignă cu Baby Yoda, cunoscutul personaj din franciza Star Wars.

Valeri Zalujnîi apare într-un clip editat, compus din mai multe secvențe, iar în mai multe dintre aceste momente apare purtând insigna cu celebrul personaj din franciza Star Wars. „Dușmanul încearcă să oprească avansul unităților noastre.

Din acest motiv, a desfășurat un sistem de fortificații cu minarea densă a terenului și cu un număr mare de rezerve.

În ciuda rezistenței furioase a ocupanților, soldații noștri fac tot ce pot pentru a elibera teritoriul ucrainean. Operațiunea continuă conform planului”, se arată în postarea care acompaniază clipul video.

UPDATE ORA 05:00

Contraofensiva ucraineană a intrat în cea de-a treia săptămână cu rezultate mixte în faţa superiorităţii aeriene şi a liniilor defensive kilometrice ale Rusiei, în special în est şi în regiunea Zaporojie (sud-est). Bilanţul ucrainean până acum este de opt mici localităţi recucerite la sud de Doneţk şi în Zaporojie, ultima fiind Piatihatka, care a fost cucerită după o bătălie crâncenă.

UPDATE ORA 03:00

Kievul a declarat luni că forțele sale au recucerit satul Peatîhatkî, aflat pe drumul către una dintre cele mai puternic apărate zone din sudul țării ocupat de Rusia, și că au recucerit 113 km pătrați de teren în ultimele două săptămâni.

UPDATE ORA 02:00

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunțat luni începerea unei noi campanii împotriva președintelui Vladimir Putin și a războiului din Ucraina, în timp ce începe un nou proces, fiind acuzat de „extremism şi reabilitarea ideologiei naziste”, relatează Reuters și CNN.

UPDATE ORA 01:00

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a declarat că „cea mai mare lovitură” a contraofensivei Ucrainei urmează să vină, dar a recunoscut că operațiunea este dificilă, deoarece Rusia depune tot ce poate pentru a opri ofensiva, relatează Reuters.

,,Inamicul nu va renunța cu ușurință la pozițiile sale și trebuie să ne pregătim pentru un duel dur. De fapt, asta se întâmplă chiar acum”, a spus Maliar în aplicația de mesagerie Telegram.

,,Operațiunea în derulare are mai multe obiective, iar armata îndeplinește aceste sarcini. Se mișcă așa cum ar trebui să se miște. Și cea mai mare lovitură urmează să vină”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a declarat pentru Kyiv Independent că UE și partenerii săi doresc să îi aducă în fața justiției pe toți autorii crimelor internaționale, scrie The Guardian.

Nu doar crimele de război, crimele împotriva umanității și genocidul, ci și crima de agresiune”, a spus el, adăugând că echipa sa se gândește cum ar putea arăta un proces internațional împotriva crimelor rusești din Ucraina.

Rusia a comis crime de război de mare amploare în Ucraina, cum ar fi omoruri intenționate și tortură, a declarat în martie un organism de investigație mandatat de ONU. Presupusele crime, inclusiv deportarea de copii, au fost detaliate într-un raport al Comisiei internaționale independente de anchetă privind Ucraina, care a afirmat că unele acte pot fi considerate crime împotriva umanității.

Un raport al UE va spune în această săptămână că Ucraina a îndeplinit două din cele șapte condiții pentru a începe negocierile de aderare, au declarat două surse UE.

Într-o mișcare extrem de simbolică, UE a acordat Ucrainei statutul oficial de țară candidată la aderare în urmă cu un an – la patru luni după ce Rusia a atacat țara pe fondul eforturilor sale de a se integra în Occident. Însă UE a stabilit șapte condiții – inclusiv în ceea ce privește reforma judiciară și reducerea corupției endemice – pentru a lansa negocierile de aderare.

Citește și