• Atacurile aeriene rusești au lovit sudul Ucrainei, inclusiv orașele Odesa, Mykolaiv și regiunile Donețk și Harkov.
  • Rusia s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră, generând agitație pe piețele agricole și creșterea prețurilor la alimente.
  • Podul Kerch din Crimeea a fost redeschis parțial traficului după două explozii atribuite Ucrainei, fără a se revendica responsabilitatea pentru atac.

UPDATE ORA 23.00 Zelensky mulțumește SUA pentru un alt pachet de apărare

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a mulțumit Statelor Unite și președintelui Joe Biden pentru un alt pachet de sprijin pentru apărare.

„Mulțumesc @POTUS pentru un nou pachet puternic de sprijin pentru apărare în valoare de 1,3 miliarde de dolari”, a scris Zelensky pe Twitter miercuri.

„Sistemele de rachete antiaeriene NASAMS cu muniție, obuze de artilerie, echipamente de deminare și alte asistențe atât de necesare vor salva vieți [ucrainene] și vor aduce victoria noastră comună mai aproape.”

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

UPDATE ORA 22.00 Putin îl acuză pe West de aroganță pentru că a refuzat să se conformeze cerințelor Rusiei privind acordul cu cereale

Președintele rus Vladimir Putin a numit eșecul Occidentului de a respecta cerințele Moscovei de extindere a inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, intermediată de ONU, „aroganță și obrăznicie” și spune că țara sa ar lua în considerare revenirea dacă sunt îndeplinite condițiile.

UPDATE ORA 21.00 Noua tabără Wagner din Belarus este plină de vehicule în timp ce convoaiele continuă să sosească, arată noi imagini din satelit

La aproximativ 72 de ore de la sosirea primului convoi, sute de vehicule din convoaiele Grupului Wagner umplu o bază militară dezafectată din Belarus, potrivit imaginilor din satelit realizate de Planet Labs PBC.

Noua imagine, făcută în jurul orei 6.29, miercuri dimineață, vine la mai puțin de opt ore după ce a fost filmat un videoclip care arăta un bărbat – se presupune că CEO-ul Grupului Wagner Yevgeny Prigozhin – vorbind cu trupele sale în tabără. CNN a geolocalizat videoclipul și a stabilit că probabil a fost filmat imediat după apusul soarelui, marți.

Zona în care este văzut bărbatul vorbind este acum acoperită de vehicule, un indiciu că un alt convoi a sosit peste noapte.

Sursă: CNN

UPDATE ORA 20.00 SUA anunță asistență suplimentară de securitate de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunțat miercuri o asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina, în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de dolari, pachetul care include capacități de apărare aeriană și muniție.

„Acest anunț reprezintă începutul unui proces de contractare pentru a oferi Ucrainei capacități prioritare suplimentare”, a declarat Pentagonul într-un comunicat.

UPDATE ORA 19.00 Moscova va considera navele de marfă care navighează spre porturile ucrainene drept nave militare

Ministerul rus al Apărării a declarat că de la miezul nopții, toate navele care navighează în Marea Neagră către porturile ucrainene vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare.

„În consecință, țările pavilionului unor astfel de nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, a spus ministerul într-un comunicat.

UPDATE ORA 18.00 Ieșirea Rusiei în acordul cu cereale, nu o răzbunare față de Turcia pentru extinderea NATO, spune consilierul prezidențial al Turciei

Consilierul șef prezidențial al Turciei i-a spus Eleni Giokos de la CNN că retragerea Rusiei din acordul cu cereale la Marea Neagră nu a fost o răzbunare față de sprijinul Turciei pentru cererea Suediei de a adera la NATO.

„Am fost ca un aliat NATO, atât de deschiși în relația noastră cu Federația Rusă”, a spus Akif Cagatay Kilic, răspunzând la o întrebare despre dacă aderarea Suediei la extinderea NATO a creat unele fricțiuni între cele două țări și dacă Rusia se retrage de la NATO. afacerea cu cereale este o formă de răzbunare la adresa Turciei.
„Colaborăm foarte strâns cu toate partidele de acolo, dar și cu Federația Rusă și nu cred că există fricțiuni în ceea ce privește Summitul NATO”, a adăugat el.

UPDATE ORA 17.00

Fondul Monetar Internațional a declarat miercuri că ieșirea Rusiei din acordul cu cereale la Marea Neagră înrăutățește perspectivele privind securitatea alimentară globală și riscă să aducă inflație alimentară, în special în țările cu venituri mici, relatează Reuters.

Un purtător de cuvânt al FMI a declarat că creditorul global va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile în curs din regiune și impactul acestora asupra insecurității alimentare globale.

„Întreruperea inițiativei are un impact asupra aprovizionării cu alimente către țările care se bazează în mare măsură pe transporturile din Ucraina, în special în Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia de Sud”, a spus fondul.

„Înrăutățește perspectiva securității alimentare și riscă să se adauge la inflația alimentară globală, în special pentru țările cu venituri mici.”

UPDATE ORA 16.00. Putin nu va participa la summitul BRICS de luna viitoare din Africa de Sud

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul grupului de națiuni BRICS din Africa de Sud, care va avea loc în luna august, „de comun acord”, ministrul de externe Serghei Lavrov urmând să îi ia locul.

UPDATE ORA 15.00

Rusia a declarat că ONU are la dispoziție trei luni pentru a pune în aplicare termenii unui memorandum care ar facilita exporturile agricole rusești dacă dorește ca Moscova să reia discuțiile pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene, relatează Reuters.

UPDATE ORA 14.00

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că forțele sale au distrus o mină ucraineană rătăcită în derivă în partea de sud-vest a Mării Negre.

Acesta a precizat că mina a fost detectată de flota rusă din Marea Neagră, plutind la aproximativ 180 kilometri la nord-est de strâmtoarea Bosfor.

„La decizia comandantului navei, a fost ridicat în aer un elicopter Ka-27, al cărui echipaj a eliminat mina cu focuri de mitralieră”, relatează Reuters, potrivit ministerului.

UPDATE ORA 13.00

Reuters a vorbit cu un fermier din Ucraina care se teme pentru mijloacele sale de subzistență odată cu încheierea acordului de export de cereale din Marea Neagră. Kees Huizinga, care s-a mutat din Olanda, țara sa natală, pentru a cultiva în centrul Ucrainei în 2003, a declarat că situația sa financiară, deja strânsă de invazia Rusiei de anul trecut, pare catastrofală.

UPDATE ORA 12.00

Un clip video neverificat circulă pe rețelele sociale în această dimineață. Imaginile ar surprinde un incendiu la o bază militară din Crimeea anexată de Rusia.

UPDATE ORA 11.00

Vitaliy Kim, guvernatorul orașului Nikolaev, relatează pe Telegram că, în cursul nopții, în urma unui atac rusesc, „instalațiile de infrastructură de agrement dintr-o zonă de coastă au fost distruse și incendiate”. Informațiile detaliate sunt în curs de clarificare. Două persoane au fost rănite, una dintre ele a fost spitalizată”.

UPDATE ORA 10.00. Ucraina susține că a doborât 37 din cele 63 de drone și rachete lansate peste noapte

Forțele aeriene ucrainene au declarat miercuri că au doborât 37 din cele 63 de ținte ale unui atac cu rachete și drone lansat de Rusia în timpul nopții, inclusiv 23 de drone sinucigașe și 14 rachete de croazieră.

Forțele aeriene au precizat că au fost atacate infrastructuri critice și instalații militare în timpul loviturilor nocturne și că principala țintă a fost regiunea Odesa din sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00

2.000 de persoane vor fi evacuate în urma unui incendiu în Crimeea, potrivit guvernatorului din Crimeea, susținut de Moscova.

„Este planificată evacuarea temporară a locuitorilor din patru așezări din zona adiacentă depozitului de deșeuri din districtul Kirovsky. Comandamentul operațional a fost desfășurat, toate serviciile specializate lucrează la fața locului”.

UPDATE ORA 08.00

Rusia și Ucraina au prezentat marți variante foarte diferite despre luptele din nord-estul Ucrainei, Moscova a raportat progrese ale trupelor sale, iar Kievul a declarat că a preluat inițiativa în regiune. Ambele părți au raportat că luptele nu au încetat.

UPDATE ORA 06.00

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a efectuat atacuri peste noapte asupra a două orașe portuare ucrainene, în ceea ce a numit `o lovitură de răzbunare în masă, la o zi după un atac asupra podului Kursk, pe care l-a atribuit Kievului. Ministerul a afirmat că a lovit „instalațiile în care se pregăteau acte teroriste împotriva Federației Ruse cu ajutorul unor ambarcațiuni fără echipaj”, precum și la locul de fabricare a acestora, la un șantier naval din apropierea orașului Odesa”, și depozitele de combustibil din Mykolayiv.

UPDATE ORA 04.00. SUA vor oferi Ucrainei 250 de milioane de dolari pentru sprijinirea fermierilor

USAID a anunțat acordarea de asistență fermierilor care suferă din cauza exporturilor de cereale blocate în urma invaziei totale a Rusiei.

Fondurile, în special, vor fi folosite pentru a extinde alte rute de export de cereale

UPDATE ORA 03.00 Rusia lansează atacuri aeriene asupra Odesa pentru a doua noapte consecutiv

Rusia a lansat un atac asupra Odesa miercuri dimineață, fiind a doua noapte consecutivă în care orașul portuar din sudul țării este vizat.

Apărarea aeriană a Ucrainei respingea atacul rusesc, a declarat un purtător de cuvânt al administrației militare ucrainene din Odesa.

„Mai multe lansări de Kalibr (rachete de croazieră) au fost documentate din Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt Serhiy Bratchuk pe Telegram.

UPDATE ORA 02.00 DeSantis minimalizează războiul din Ucraina și nu vrea să spună dacă ar continua să trimită ajutoare dacă ar fi președinte

Guvernatorul Ron DeSantis a minimalizat conflictul din Ucraina într-un interviu exclusiv acordat marți lui Jake Tapper de la CNN.

Unii republicani l-au criticat pe candidatul republican la președinție pentru că a respins agresiunea Rusiei în Ucraina ca fiind o „dispută teritorială” care nu prezintă un interes național „vital”. În timpul interviului, DeSantis a revenit asupra acestei afirmații, numind războiul un „interes secundar sau terțiar”, deși a spus că ar fi „dispus să fie de ajutor pentru a-l duce la bun sfârșit”.

„Scopul ar trebui să fie o pace durabilă și sustenabilă în Europa, dar care să nu recompenseze agresiunea”, a declarat guvernatorul din Florida.
Întrebat dacă va înceta să înarmeze Ucraina sau să trimită sprijin financiar, DeSantis nu a vrut să spună. În schimb, el a pledat pentru mutarea accentului armatei americane dinspre Europa spre Asia și China.

„Nu voi diminua stocurile noastre și nu le voi trimite în Taiwan. Nu am de gând să ne fac mai puțin capabili să răspundem la cerințe”, a declarat DeSantis lui Tapper, numind viitorul insulei un „interes semnificativ”.

UPDATE ORA 01.00 Retragerea Rusiei din acordul privind cerealele va duce la mai multe crize în întreaga lume, spune Zelenski

Președintele Ucrainei avertizează că retragerea Rusiei din acordul privind cerealele din Marea Neagră va duce la noi crize în întreaga lume.

„Anul trecut, datorită Inițiativei noastre privind cerealele din Marea Neagră, am reușit să prevenim o criză a prețurilor pe piața mondială a alimentelor. O explozie a prețurilor ar fi fost urmată în mod inevitabil de crize politice și de migrație, în special în țările africane și asiatice”, a declarat președintele Volodimir Zelenski marți, în discursul său de seară.

El a spus că o gamă largă de țări vor resimți efectele și că Ucraina „lucrează fără parteneri pentru a preveni acest lucru”. Rusia s-a retras luni din acord.

Știre inițială

Atacuri aeriene rusești au vizat sudul Ucrainei, inclusiv orașele Odesa, Mykolaiv și regiunile Donețk și Harkov, scrie CNBC.

Aceste atacuri au avut loc după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră, ceea ce a provocat agitație pe piețele agricole și creșterea prețului la produsele alimentare.

În același timp, podul Kerch din Crimeea a fost redeschis parțial traficului după două explozii, atribuite de Moscova Ucrainei. Responsabilitatea pentru atac nu a fost revendicată de Kiev.

Președintele Africii de Sud a avertizat că arestarea președintelui rus Vladimir Putin, în cazul în care acesta ar participa la un summit economic în Johannesburg, ar fi considerată o „declarație de război”. Summitul BRICS din august adună țări precum Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Există încercări de a-l convinge pe Putin să nu participe pentru a evita consecințele juridice și diplomatice ale unui posibil mandat de arestare internațional.