• O persoană a murit și alte 13 au fost rănite ca urmare a bombardamentelor desfășurate de Ucraina asupra regiunii Donețk, care este sub ocupație rusă.
  • Case și infrastructura civilă au fost, de asemenea, avariate.
  • Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk: „Orașele pașnice ale republicii au îndurat încă o zi de bombardamente feroce”.

UPDATE ORA 23:00

Forțele ruse și-au ținut propriii soldați înfometați într-o groapă pentru că au refuzat să lupte, a declarat un oficial ucrainean.

Aproximativ 50 de militari au fost hrăniți cu „rății slabe” o dată pe zi de către poliția rusă de lângă Pokrovske, în regiunea Zaporojie, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării.

Ea a pictat o imagine la fel de sumbră a vieții soldaților ruși din Donețk. Migranții din fostele republici sovietice au fost mutați cu forța pe teritoriul ucrainean și ținuți în arest la domiciliu în casele aparținând ucrainenilor care au fost ei înșiși deportați în Rusia, a spus ea.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
SÂMBĂTĂ VEZI FINALA EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

UPDATE ORA 22:00

Ucraina le spune criticilor contraofensivei să „tacă”

Ministrul de externe al Ucrainei a avut câteva cuvinte de spus pentru cei care au criticat ritmul contraofensivei națiunii în ultimele săptămâni.

„Criticând ritmul lent al contraofensivei egali… scuipat în fața soldatului ucrainean care își sacrifică viața în fiecare zi”, a spus Dmytro Kuleba la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE în Spania.

„Aș recomanda tuturor criticilor să tacă, să vină în Ucraina și să încerce să elibereze singuri un centimetru pătrat”, a spus el.

UPDATE ORA 21:00

O dronă ucraineană doborâtă deasupra Rusiei, susține Moscova

În ceea ce pare să devină un eveniment nocturn, Moscova a afirmat că a doborât o dronă ucraineană deasupra unei regiuni din sudul Rusiei. Unitățile antiaeriene au distrus vehiculul aerian fără pilot deasupra orașului Briansk, a declarat Ministerul Apărării.

Aparentele drone ucrainene care ajung în Rusia fac parte din eforturile Kievului de a exercita presiuni interne asupra Kremlinului, din punct de vedere militar și politic.

UPDATE ORA 20:00

Primarul Kievului a alocat 17,2 milioane de lire sterline pentru a construi fortificații în capitală.

Deși nu există niciun semn imediat de un nou asalt asupra orașului, Rusia a încercat să îl cucerească în prima fază a invaziei din februarie 2022 și trage în mod regulat rachete asupra locuitorilor săi.

„Kievul este și va fi ținta prioritară numărul unu pentru inamic”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației sale militare.

UPDATE ORA 19:00

Șeful NATO confirmă că se va retrage anul viitor

Jens Stoltenberg va părăsi postul în octombrie 2024, a declarat acesta pentru CNN.

Acesta urma să se retragă anul acesta, dar, în contextul în care războiul face ravagii, alianța i-a prelungit mandatul cu încă 12 luni, pentru ca experimentatul lider să rămână la conducere pentru un total de 10 ani.

Întrebat dacă anul acesta este cu adevărat ultima sa prelungire, fostul premier norvegian a spus: „Nu, nu, nu: „Da, aceasta este ultima mea prelungire.

„Este un privilegiu să servesc ca secretar general al NATO și este extrem de semnificativ, mai ales acum, când există un război în toată regula în Europa.”

UPDATE ORA 18:00

Rusia evocă perspectiva relansării acordului privind cerealele

Rusia a evocat posibilitatea de a relua acordul privind cerealele din Marea Neagră, deși l-a desființat unilateral la sfârșitul lunii iulie.

Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că va reveni la acord mâine dacă Occidentul va accepta să pună capăt sancțiunilor asupra exporturilor de cereale și îngrășăminte.

Rusia s-a retras din acord, care prevedea un pasaj sigur pentru exportul de cereale ucrainene, din cauza sancțiunilor.

UPDATE ORA 17:00

Gigantul britanic din domeniul apărării BAE Systems este de acord să formeze parteneriate pentru a produce arme în Ucraina

În timp ce Ucraina își accelerează eforturile de a dezvolta o industrie internă sofisticată de armament, a salutat deschiderea unui birou la Kiev de către gigantul britanic din domeniul aerospațial și al armamentului BAE Systems.

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu directorul executiv al BAE Systems, Charles Woodburn, la Kiev, spunându-i: „Sunteți un exemplu pentru alte companii de a-și dezvolta prezența în Ucraina și de a dezvolta producția de arme”.

UPDATE ORA 15:00

Autoritățile ucrainene au îndemnat cetățenii din zonele ocupate să nu voteze la viitoarele alegeri planificate de oficialii numiți de Rusia, adăugând că ar trebui să „părăsească regiunea” dacă este posibil.

„Rușii au început să organizeze alegeri pentru pseudo-consilii locale și organe legislative în teritoriile ocupate temporar”, a declarat joi Centrul Național de Rezistență al Ucrainei (NRC), o agenție oficială.

Autoritățile de ocupație au planificat „vot anticipat” în regiunile Donețk și Zaporojie până pe 8 septembrie la domiciliul oamenilor, a adăugat NRC. Votul va începe în Herson și Luhansk pe 2 septembrie.

UPDATE ORA 14:00

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o reacție nervoasă la adresa celor care critică tacticile de luptă ale Ucrainei în contraofensiva împotriva forțelor rusești.

„A critica ritmul lent al (contraofensivei) echivalează cu… a scuipa în față [soldații ucraineni] care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând kilometru după kilometru de pământ ucrainean”, a declarat Kuleba presei la o reuniune a miniștrilor de externe din UE desfășurată la Toledo, în Spania.

UPDATE ORA 13:00

Ministerul rus al Apărării anunță că un avion de vânătoare norvegian care zbura deasupra Mării Barents s-a apropiat de frontierele Rusiei în această dimineață, dar a făcut cale întoarsă după ce a fost interceptat de un avion rusesc.

Un astfel de anunț a fost făcut și în 23 august. Rusia a precizat că granița țării nu a fost încălcată.

UPDATE ORA 12:00

Rusia a început procedura de vot anticipat în regiunile Donețk și Zaporojie și o va lansa sâmbătă, 2 septembrie, și în Herson și Lugansk. Vor fi aleși deputații regionali și primarii și consilierii locali.

Alegerile vor avea loc pe 10 septembrie și nu există o opoziție reală.

Moscova ocupă în jur de 18% din teritoriul ucrainean: Crimeea, anexată în 2014, cea mai mare parte a regiunii Lugansk și o parte din Donețk, Zaporojie și Herson. Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii în sepetmebrie 2022 în urma unor așa-zise referendumuri, pe care comunitatea internațională nu le recunoaște.

UPDATE ORA 11:00

Armata ucraineană progresează în direcția satului Novoprokopivka, la sud de Robotine, sat recucerit recent. Este un semn că pozițiile sunt consolidate și avansează spre sud, către orașul Tomak de la Marea Azov, pentru a întrerupe liniile logistice rusești.

UPDATE ORA 10:00

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, presonaj cheie în realțiile Regatului cu Ucraina, a demisionat. Demisia fusese deja anunțată în ultimele săptămâni și coincide cu o remaniere a guvernului conservator.

„Ministerul Apărării pe care îl las este acum mai modern, mai bine finanțat și mai încrezător decât organizația pe care am preluat-o în 2019. Cred cu adevărat că, în următorul deceniu, lumea va deveni mai nesigură”, a spus Wallace.

Rishi Sunak a declarat că Wallace a lucrat în „cele mai solicitante posturi din guvern” și a plecat cu „mulțumirile și respectul” său.

Wallace este înlocuit de fostul ministru al Energiei, Grant Shapps.

UPDATE ORA 09:00

Rusia intenționează să își dezvolte legăturile cu Coreea de Nord. Purtătorul de Cuvânr de la Kremlin, Dimitri Peaskov, nu a confirmat dacă Vladimir Putin și Kim Jong-un și-au scris, așa cum susține Washingtonul.

”Moscova și Phenianul mențin relații bune, respectuoase de ambele părți. Intenționăm să le dezvoltăm mai mult. Sunt făcute contacte la diferite niveluri. Coreea de Nord este un vecin foarte impoartnat”, a spus Peskov.

Washingtonul a avertizat că Phenianul ar putea livra arme Moscovei, care să fie folosite în Ucraina.

UPDATE ORA 5.00

Progresele recente obținute de trupele ucrainene pe frontul de sud ar putea deschide calea pentru a-i împinge pe ruși înapoi în peninsula anexată Crimeea, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba.

UPDATE ORA 2.00 Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra unei regiuni rusești, anunță un guvernator

Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii rusești Briansk, a anunțat guvernatorul local.

Unitățile antiaeriene au doborât vehiculele aeriene fără pilot fără a provoca victime sau pagube, a declarat Alexander Bogomaz.

ȘTIREA INIȚIALĂ

O persoană a murit și alte 13 au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene asupra regiunii Donețk, ocupate de Rusia, potrivit șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, scrie CNN.

„Orașele pașnice ale republicii au îndurat încă o zi de bombardamente feroce din partea formațiunilor armate ucrainene. Un om a fost ucis […] treisprezece au fost răniți, inclusiv doi minori”, a declarat Pușilin.

Victimele au avut loc în orașul Donețk și în jurul acestuia, a precizat el. Case și infrastructura civilă au fost, de asemenea, avariate, a adăugat Pușilin.