• Polonia a pregătit coridoare de tranzit care vor permite transporturilor de cereale ucrainene să treacă pe teritoriul său.
  • Grânele vor ajunge în țările care au cea mai mare nevoie de ele, a declarat duminică președintele Andrzej Duda.
  • Guvernul polonez s-a alăturat Ungariei și Slovaciei în extinderea interdicției asupra importurilor de cereale ucrainene ieftin.

UPDATE 22:00

Navele rusești continuau să lanseze atacuri asupra Ucrainei în urma presupusei morți a comandantului Fetelor rusești din Marea Neagră, dar aceste atacuri sunt lansate „din inerție”, a declarat luni Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, la televiziunea națională.

UPDATE 21:00

Trei persoane au murit în urma bombardamentelor rusești de luni asupra regiunii ucrainene Kherson, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful Administrației militare regionale Kherson, într-o postare.

UPDATE 19:00

Comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră a fost eliminat, alături de 34 de ofiţeri. Alţi 105 militari au fost răniţi.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Atacul de săptămâna trecută împotriva sediului Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol a ucis 34 de ofiţeri ruşi, inclusiv comandantul flotei, şi a rănit alţi 105 militari, a declarat Comandamentul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale al Armatei Ucrainei pe 25 septembrie, scrie Monitorul Apărării.

UPDATE 18:00

Există „dovezi continue” că forțele rusești „comit crime de război în Ucraina”, a declarat Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.

Consiliul a susținut că atacurile din Ucraina includ „atacuri ilegale cu arme explozive, atacuri care aduc prejudicii civililor, tortură, violență sexuală și de gen și atacuri asupra infrastructurii energetice”

UPDATE 17:00

Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina și „se pregătesc pentru a întări brigăzile ucrainene”, a declarat luni președintele Zelenski.

UPDATE 15:00

Două persoane au fost confirmate ca fiind moarte în urma atacului de peste noapte al Rusiei asupra orașului portuar Odesa din sudul Ucrainei, potrivit lui Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale din Odesa.

UPDATE 13:00

Kremlinul a reacționat după ce un ucrainean care a servit într-una dintre unitățile Waffen SS ale lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost prezentat săptămâna trecută parlamentului canadian ca un erou.

Președintele Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, și-a cerut scuze pentru că l-a lăudat pe Yaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, cu un istoric de serviciu într-o unitate nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că incidentul a arătat o nepăsare față de adevărul istoric și că memoria crimelor naziste trebuie păstrată. „O astfel de neglijență a memoriei este revoltătoare”, a declarat el reporterilor. „Multe țări occidentale, inclusiv Canada, au crescut o generație tânără care nu știe cine a luptat cu cine sau ce s-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și ei nu știu nimic despre amenințarea fascismului”.

UPDATE 12:00

Oficiali de ocupație susținuți de Rusia încearcă să recruteze persoane din teritoriile ocupate din Ucraina, potrivit unui raport al Centrului Național de Rezistență din Ucraina.

Această evoluție ar fi dus la formarea de „comisariate federale” în regiunile ocupate din Ucraina, în special în regiunile Kherson și Zaporojie.

Aceste autorități emit frecvent anunțuri prin intermediul canalelor locale de Telegram, obligând persoanele de vârstă militară și cele eligibile pentru serviciul militar să furnizeze informații personale și copii ale documentelor de identitate pentru „înregistrarea temporară” în cadrul „comisariatelor militare” nou înființate.

UPDATE 11:00

Ucraina a afirmat că atacul din această dimineață asupra orașului Odesa este o ripostă la propriul atac cu rachete asupra sediului flotei rusești din Marea Neagră din Sevastopol, la sfârșitul săptămânii trecute.

Atacul de vineri asupra bazei rusești, efectuat cu rachete Storm Shadow, s-a soldat cu „zeci de morți”, potrivit Kievului, Rusia constatând doar dispariția unui soldat.

Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit o fotografie de la locul incidentului din Odesa, care pare să fi decimat un hotel din oraș, după ce o rachetă l-a lovit la primele ore ale dimineții.

UPDATE 10:00

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) afirmă că a doborât o rețea de spionaj” rusă în regiunea Harkov.

„Infractorii au colectat informații privind geolocalizarea fortificațiilor și rutele de deplasare a coloanelor de echipamente militare ale forțelor de apărare, inclusiv pe calea ferată”, a precizat agenția.

Patru presupuși membri ai rețelei au fost arestați în cadrul operațiunii în mai multe etape”, a precizat SBU.

„În timpul perchezițiilor la domiciliile deținuților, au fost găsite computere și telefoane mobile, pe care aceștia le foloseau pentru a desfășura activități de recunoaștere și subversive împotriva Ucrainei. De asemenea, au fost confiscate de la ei trei grenade de luptă”.

UPDATE 09:00

Încă o dronă a fost doborâtă deasupra teritoriului rusesc în această dimineață, după ce mai multe au fost înregistrate anterior.

Acum, o altă dronă a fost doborâtă deasupra Belgorodului, potrivit Ministerului rus al Apărării. Ministerul nu a comunicat alte detalii, iar guvernatorul regiunii nu a precizat dacă ceva a fost avariat sau dacă cineva a fost rănit.

UPDATE 08:00

Intervenția autorității americane de sancțiuni a întârziat cu câteva luni ieșirea KFC din Rusia, după ce a comentat o taxă de ieșire” pentru firmele străine care pleacă atunci când afacerea era aproape finalizată, a afirmat proprietarul francizei principale din această țară.

Cererile noi din partea Moscovei au întârziat inițial plecarea restaurantelor KFC și au determinat Biroul american de control al activelor străine, (OFAC), să se implice, creând noi întârzieri, potrivit lui Sergei Levin.

Întârzierea subliniază cât de dificilă a devenit ieșirea corporațiilor de la invazia Rusiei în Ucraina. Procesul de găsire a unui cumpărător și de stabilire a condițiilor de bază a durat ceva timp”, a declarat Levin.

Când au fost convenite condițiile de bază, a apărut o regulă conform căreia vânzarea de acțiuni trebuie să fie convenită cu departamentul (guvernamental) relevant”.

UPDATE 06:00

Apărarea aeriană a Ucrainei a avut o noapte plină, potrivit forțelor aeriene ale țării. Aceasta spune că a reușit să distrugă cu succes 11 rachete de croazieră, 19 drone și două rachete antinavă.

Invadatorii ruși au atacat Ucraina cu rachete de croazieră Kalibr, rachete anti-navă P-800 Onyx și drone de tip Shahed”, a declarat aceasta într-o actualizare de dimineață.

Rachetele de croazieră au fost lansate de pe mare – lansate de pe o navă mică de rachete și un submarin” în Marea Neagră, iar cel puțin o rachetă nu a fost distrusă. Dronele au fost lansate din sud-est, în timp ce rachetele anti-navă Onyx au fost lansate din orașul Sevastopol din Crimeea, a afirmat aceasta.

UPDATE 04:00 – Britanicii antrenează ingineri ucraineni

Echipele militare britanice de eliminare a bombelor și minelor antrenează ingineri ucraineni pentru a curăța câmpurile minate, la o bază militară din Polonia.

Ucrainenii au fost ajutați să curețe mine antitanc mari, mine antipersonal mai mici și alte dispozitive mortale plantate de forțele ruse, potrivit BBC.

UPDATE 02:00 – Ultimele bombardamente

Rusia bombardează șase comunități din regiunea Sumi, trăgând aproape 80 de cartușe din diferite tipuri de arme, a informat Administrația Militară a Regiunii Sumi pe Telegram.

Între timp, Rusia susține că două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii Kursk, Bryansk. 

Știrea inițială

Polonia a pregătit coridoare de tranzit care vor permite transporturilor de cereale ucrainene să treacă pe teritoriul său și să ajungă în țările care au cea mai mare nevoie de ele, a declarat duminică președintele Andrzej Duda, relatează CNN.

Guvernul polonez s-a alăturat Ungariei și Slovaciei în extinderea interdicției asupra importurilor de cereale ucrainene ieftine, despre care spun că au subminat fermierii locali.

Vorbind duminică, Duda a declarat că Polonia va ajuta totuși transporturile să ajungă la destinația finală.