• Navele rusești din Marea Neagră continuă să lanseze lovituri după presupusa moarte a unui comandant de top.
  • Dmitro Pletenciuk a declarat că președintele rus Vladimir Putin „nu controlează operațiunea efectivă a navelor pe mare”.
  • Bilanțul victimelor din Herson a crescut la 3 morți, potrivit autorităților.

UPDATE ORA 21:00

Șapte nave au părăsit deja Odesa prin coridorul umanitar temporar din Marea Neagră, a declarat Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, scrie Sky News.

UPDATE ORA 19:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat sosirea tancurilor americane Abrams în Ucraina, afirmând că acestea „vor arde” ca și alte arme și nu vor modifica situația din zona de conflict.

UPDATE ORA 18:00

Războiul din Ucraina va dura cel puțin până în 2025, a spus Shoigu în consiliul de conducere al Ministerului rus al Apărării.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

UPDATE ORA 17:00

Norvegia va oferi un sprijin umanitar de 92 de milioane de dolari pentru Ucraina, a anunțat marți guvernul norvegian.

UPDATE ORA 15:00

Ministerul rus al Apărării a publicat marți o înregistrare video care pare să-l arate pe comandantul Flotei Mării Negre, amiralul Viktor Sokolov, participând la o reuniune. Videoclipul apare după ce Forțele ucrainene pentru operațiuni speciale au spus luni că Sokolov a fost ucis într-un atac asupra sediului militar din Sevastopol, vineri.

UPDATE ORA 14:00

Parlamentul Turciei își va respecta promisiunea de a ratifica candidatura Suediei la NATO dacă administrația președintelui american Joe Biden va deschide calea pentru vânzarea de avioane F-16 către Ankara, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdoğan, potrivit presei turce.

Vorbind reporterilor în zborul său de întoarcere din exclava azeră Nakhchivan, Erdoğan a declarat că ministrul de externe Hakan Fidan și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat săptămâna trecută la New York despre candidatura Suediei la NATO.

UPDATE ORA 13:00

Producătorii ruși de gaz petrolier lichefiat (GPL) au reluat exporturile regulate de propan și butan prin portul Kerch din Crimeea după o pauză de opt ani, au declarat surse din industrie, în ciuda amenințărilor la adresa securității.

Exporturile regulate de GPL din Kerch au fost suspendate în 2015, după sancțiuni internaționale mai ample împotriva companiilor și producătorilor ruși din cauza anexării unilaterale a Crimeei de către Moscova la Ucraina în 2014.

UPDATE ORA 12:00

Serviciile de urgență ucrainene din Herson au raportat că, în ultimele 24 de ore, au fost nevoite să se ocupe de 22 de incendii separate care au izbucnit în urma bombardamentelor rusești.

UPDATE ORA 11:00

Deputatul ucrainean Kira Rudik a cerut o îmbunătățire urgentă a apărării aeriene din jurul Odesa, după atacurile repetate ale Rusiei.

Ea a postat pe rețelele de socializare pentru a spune: „Regiunea Odesa are nevoie urgentă de un upgrade al apărării aeriene, deoarece Rusia intensifică atacurile aeriene. Trebuie să protejăm pe toată lumea și totul până când rușii vor fi slăbiți și opriți”.

UPDATE ORA 10:00

Autoritatea regională din Odesa a difuzat două imagini care arată scenele care au avut loc în urma unui alt atac care a avut loc peste noapte în orașul portuar.

UPDATE ORA 09:00

În Rusia, Tass relatează că șapte localități din regiunea Kursk au rămas fără energie electrică după ce o dronă ucraineană a aruncat explozibili pe o sub-stație electrică. Acesta a citat canalul Telegram al guvernatorului regional Roman Starovoyt. Acesta nu a raportat victime.

UPDATE ORA 08:00

O rachetă a lovit o afacere din orașul Kryvyi Rih, în centrul Ucrainei, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful Consiliului de Apărare din Kryvyi Rih, pe Telegram.

„Dimineața, ocupanții au atacat Kryvyi Rih cu o rachetă. Ei au lovit una dintre întreprinderile din oraș. Toate serviciile de urgență se află la fața locului. Consecințele sunt în curs de clarificare”, a spus el. Nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 07:00

Reuters: O lovitură aeriană rusă de peste noapte asupra portului ucrainean cheie de export de cereale Izmail a rănit două persoane și a avariat infrastructura, a declarat marți guvernatorul regiunii Odesa.

O clădire a portului, instalații de depozitare și peste 30 de camioane și mașini au fost avariate în atacul care a durat mai mult de două ore, a declarat Oleh Kiper pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 03:00

Forțele ruse au afirmat că au zădărnicit luni atacurile ucrainene cu rachete și drone în mai multe regiuni, potrivit unor oficiali.

Apărarea aeriană a Moscovei a doborât patru atacuri cu drone ucrainene asupra regiunii Kursk și șapte atacuri cu drone asupra regiunii Belgorod, au anunțat Ministerul rus al Apărării și oficiali regionali.

De asemenea, forțele rusești au oprit un atac cu rachete deasupra Sevastopolului, a precizat Ministerul Apărării.

Oficialii din zonă nu au raportat pagube semnificative sau victime. Mihail Razvozhaev, un guvernator al Sevastopolului numit de Rusia, a declarat că „forțele de apărare aeriană au doborât o rachetă” în zona aerodromului militar Belbek din Sevastopol, fără a oferi alte detalii.

UPDATE ORA 01:00

Bilanțul victimelor din regiunea Kherson a crescut la 6 morți după noi atacuri rusești, potrivit unui oficial militar ucrainean.

Cel puțin șase persoane au murit și cinci au fost rănite în urma bombardamentelor rusești de luni în regiunea ucraineană Kherson, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare a regiunii, într-o postare actualizată pe rețelele de socializare.

„Armata rusă a atacat din nou districtul Dniprovskyi din orașul Kherson. Potrivit informațiilor preliminare, doi bărbați și o femeie au murit din cauza rănilor suferite”, a precizat Prokudin.

Potrivit lui Prokudin, alte trei persoane au fost, de asemenea, rănite și duse la spital.

Știre inițială

Navele rusești continuă să lanseze atacuri asupra Ucrainei în urma presupusei morți a comandantului Fetelor ruse din Marea Neagră, dar aceste atacuri sunt lansate „din inerție”, a declarat luni Dmitro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, conform CNN.

Dmitro Pletenchuk a fost întrebat de comentariile făcute de autoritățile ucrainene mai devreme care susțineau că amiralul Viktor Sokolov, precum și alți 33 de ofițeri și peste 100 de militari, au fost uciși în atacul de vineri de la Sevastopol.

Dimitro Pletenciuk a declarat că președintele rus Vladimir Putin „nu controlează operațiunea efectivă a navelor pe mare” și se bazează pe amiralii săi care cunosc „mijloacele și forțele lor, personalul, cum să le gestioneze, cum să le desfășoare mai bine”.

Bilanțul victimelor din Kherson a crescut

Trei persoane au murit în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii ucrainene Kherson a declarat Oleksandr Prokudin, șeful Administrației militare regionale Kherson.

Un bărbat în vârstă de 55 de ani, care a fost grav rănit în atacul asupra orașului Beryslav, a murit. „Medicii au luptat pentru viața lui dimineața, dar rănile sale s-au dovedit a fi prea grave”, a spus Oleksandr Prokudin. „Condoleanțele mele familiilor victimelor! Le doresc răniților o recuperare rapidă”, a adăugat el.

Citește și: