• Un atac cu dronă ucraineană în regiunea Briansk din sudul Rusiei a rănit o persoană.
  • McCarthy a renunțat la cererile de reduceri drastice ale cheltuielilor și, în esență, i-a provocat pe democrați să voteze împotriva acordului și să închidă guvernul.
  • Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât două drone aeriene fără pilot ucrainene în această dimineață, a anunțat Ministerul Apărării al Rusiei pe Telegram.

UPDATE ORA 20:00

Președintele american Joe Biden avertizează că „nu există prea mult timp” pentru a menține banii SUA să curgă către Ucraina, îndeamnă Congresul să „oprească jocurile, să se apuce de treabă”.

„Vreau să îi asigur pe aliații noștri americani, pe poporul american și pe oamenii din Ucraina că puteți conta pe sprijinul nostru. Nu vom pleca”, a spus Biden într-o adresă de la Casa Albă.

UPDATE ORA 19:00

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat în timpul unei vizite la Kiev duminică că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar și a promis sprijinul continuu al UE, relatează Reuters.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

„Ucraina are nevoie de mai multe capabilități și are nevoie de ele mai rapid”, a spus el într-o declarație postată pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter. El a spus că a discutat despre „asistența militară continuă a UE” în timpul primei sale întâlniri în persoană cu ministrul apărării, Rustem Umerov.

UPDATE ORA 18:00

O posibilă dronă ucraineană a lovit o bază de elicoptere din Soci, Rusia, potrivit rapoartelor presei.

Această grevă a survenit după ce un videoclip social a arătat o dronă lovind o fabrică de avioane din Smolensk.

De obicei, Ucraina nu își va revendica responsabilitatea atunci când dronele lovesc Rusia.

UPDATE ORA 17:00

În Slovacia, partidul Smer, condus de fostul prim-ministru populist Robert Fico, este pe cale să câștige alegerile din țară, obținând mai mult sprijin decât rivalul său Progressive Slovakia într-o cursă dramatică la vârf, relatează colegul meu din Guardian, Lili Bayer.

Fico, în vârstă de 59 de ani, a promis că va opri ajutorul militar acordat Ucrainei, a criticat sancțiunile împotriva Rusiei și a făcut campanie împotriva drepturilor LGBTQ+.

UPDATE ORA 16:00

O mamă, cei trei copii ai săi au fost salvați astăzi dintr-un incendiu declanșat de un atac cu dronă rusă în regiunea Herson, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

Drona a lovit o clădire de locuințe, iar incendiul ulterior a prins în interiorul structurii mama și copiii. Pompierii au reușit să-i salveze cu succes.

UPDATE ORA 15.00

Apărarea antiaeriană rusă a interceptat cinci obuze HIMARS fabricate în SUA, o bombă JDAM lansată aerian și 37 de drone ucrainene deasupra teritoriului ucrainean în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Ministerul Apărării al Rusiei.

Aceste interceptări au avut loc pe teritoriul unde Rusia luptă cu o „operație militară specială”, a spus ministerul.

UPDATE ORA 14.00

Un fotograf ucrainean a fost ucis la Donețk, în prima linie, potrivit parlamentului țării. Se credea că Volodimir Mironiuk, cunoscut cu indicativul „Ioan”, a raportat despre poziția infanteriei ucrainene în apropiere de Kurdyumivka, pe care Rada Supremă a spus că Rusia „o atacase de câteva zile”.

Myroniuk, care era și cetățean american, avea 59 de ani și lucrase ca șofer de camion în SUA.

UPDATE ORA 13.00

Dmitri Medvedev, fostul lider al Rusiei, a răspuns la comentariile făcute astăzi de secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, potrivit cărora Regatul Unit este în discuții pentru a muta antrenamentul și producția de echipamente militare în Ucraina.

„Numărul de idioți de frunte în țările NATO este în creștere”, a declarat Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Telegram.

Medvedev a spus că transferul cursurilor de instruire în limba engleză pentru soldații ucraineni pe teritoriul Ucrainei în sine ar „transforma instructorii tăi în ținte legale pentru forțele noastre armate. Știind foarte bine că vor fi distruși fără milă. Și nu mai ca mercenari, ci tocmai ca specialiști britanici ai NATO”.

UPDATE ORA 12.00

Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât două drone aeriene fără pilot ucrainene în această dimineață, a anunțat Ministerul Apărării al Rusiei pe Telegram.

Sistemele de apărare au interceptat cele două drone peste regiunea Smolensk din Rusia, situată în afara Moscovei și la granița cu Belarus.

UPDATE ORA 11.00

Vladimir Putin a declarat că ieri a fost „Ziua Reunificării” în comemorarea comemorării anexării ilegale de către Rusia a regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Sărbătorile au atras mulțimi de oameni în Piața Roșie din Moscova în acest weekend. În regiunile ocupate, locuitorii spun că au fost forțați, sub amenințări cu violență, să voteze la referendumurile false care își fac casele parte din Federația Rusă.

În regiunea Lugansk, un miting auto în cinstea reunificării a adus doar 11 mașini.

UPDATE ORA 10.00

Forțele rusești au lansat ieri opt rachete, 99 de lovituri aeriene și 45 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă și au angajat trupele ucrainene în 38 de lupte, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene în briefingul de dimineață.

Peste 120 de așezări din Cernihov, Sumîi, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson au fost supuse tirului de artilerie.

UPDATE ORA 09.00

Rusia pare să fi evitat o interdicție totală de la Jocurile Paralimpice de anul viitor de la Paris, după ce membrii Comitetului Paralimpic Internațional au votat vineri împotriva suspendării statutului de membru al acestei țări.

IPC a scris pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, că membrii au votat cu 74-65 împotriva unei moțiuni de suspendare completă a Rusiei pentru încălcarea obligațiilor sale constituționale de membru”. Alți treisprezece membri s-au abținut.

Un alt vot este programat în cursul zilei de vineri pentru a decide dacă să suspende parțial” Rusia. Acest lucru ar putea însemna că Rusia trimite concurenți la Jocurile Paralimpice, dar că aceștia trebuie să concureze ca sportivi neutri, fără simboluri naționale.

UPDATE ORA 08.00

Trupele britanice vor fi trimise pentru prima dată în Ucraina, în timp ce ministrul apărării dezvăluie planurile Regatului Unit de a oferi instruire pe teren și sprijin naval în Marea Neagră.

Grant Shapps a declarat pentru Telegraph: Vorbeam astăzi despre faptul că, în cele din urmă, antrenamentul va fi adus mai aproape și, de fapt, și în Ucraina. În special în vestul țării, cred că oportunitatea acum este de a aduce mai multe lucruri în țară – nu doar instruire, ci și BAE [firma britanică de apărare], de exemplu, se mută în producție în țară, de exemplu”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un atac cu dronă ucraineană în regiunea Briansk din sudul Rusiei a rănit o persoană și a avariat ferestrele și acoperișul unei clădiri administrative, a declarat guvernatorul regiunii.

Guvernatorul Alexander Bogomaz a scris pe Telegram că incidentul a avut loc în orașul Trubchevsk. Bogomaz a raportat anterior că un sat din regiune a fost bombardat de forțele ucrainene, avariind trei case.


Guvernul american era pe cale să se închidă după ce președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, nu a reușit să ajungă la un acord cu republicanii de dreapta dură privind cheltuielile discreționare, o necesitate pentru noul exercițiu financiar american, care începe la 1 octombrie.

La câteva ore de la termenul limită de la miezul nopții, McCarthy a renunțat la cererile de reduceri drastice ale cheltuielilor și, în esență, i-a provocat pe democrați să voteze împotriva acordului și să închidă guvernul.

Noul plan mărește ajutorul federal pentru dezastre cu 16 miliarde de dolari, dar nu include ajutor pentru Ucraina – o prioritate a Casei Albe căreia i se opune un număr tot mai mare de reprezentanți republicani, informează Sky News.

Citește și: