• Pentagonul afirmă că există suficiente fonduri pentru a susține nevoile militare ale Ucrainei pe termen scurt pe câmpul de luptă.
  • Congresul este chemat să acționeze pentru a preveni întreruperea sprijinului militar pentru Ucraina, mai ales că Pentagonul lucrează la refacerea stocurilor de echipamente.
  • Durata rămânerii sumei de 1,6 miliarde de dolari destinate Ucrainei depinde de modul în care aceste fonduri vor fi folosite pentru a reface stocurile militare.

UPDATE ORA 17:00

FIFA urmărește să pună capăt interdicției generale a Rusiei de la fotbalul internațional, a înțeles Sky News.

Decizia ar putea fi luată în cadrul unei ședințe a Consiliului FIFA mai târziu, pentru a permite echipelor ruse să joace la Cupele Mondiale Under-17, dacă se califică, spun sursele.

Interdicția a fost în vigoare de când invazia pe scară largă a Ucrainei a fost lansată de către președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022, într-o mișcare pe care FIFA a spus-o că este „în deplină solidaritate cu toți oamenii afectați din Ucraina”.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

UPDATE ORA 16:00

Ucraina va face totul pentru a-și câștiga războiul împotriva Rusiei, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului italian SkyTg24.

Liderul ucrainean a spus că țara sa își propune să treacă peste iarnă fără a pierde inițiativa pe câmpul de luptă.

„Există oboseală, dar vom face totul pentru a câștiga împotriva inamicului nostru, iar contraofensiva noastră merge înainte, chiar dacă încet facem totul pentru a respinge inamicul”, a spus el, vorbind printr-un traducător în italiană.

UPDATE ORA 15:00

Rusia a purtat discuții cu SUA și UE cu privire la situația din Nagorno-Karabah înainte de operațiunea militară fulger a Azerbaidjanului luna trecută, a anunțat ministerul rus de externe.

„SUA și UE ne-au abordat și ne-au cerut să organizăm o întâlnire”, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova reporterilor.

Ea a spus că părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la situație. „Nu a fost nimic secret în legătură cu această întâlnire; a fost un schimb obișnuit de opinii. Vom vedea cum va prezenta Occidentul toate acestea acum”, a adăugat ea.

UPDATE ORA 14:00

Poliția ucraineană a înregistrat ieri 15 crime de război rusești în legătură cu lovituri în mai multe locații din regiunea Herson.

Un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost ucis de un atac aerian rusesc care a distrus case într-un cartier rezidențial din Antonivka. Alți șapte localnici, cu vârste cuprinse între 27 și 77 de ani, au fost răniți cu răni de schije. Forțele ruse au bombardat din nou Antonivka seara, rănind un bărbat de 61 de ani.

UPDATE ORA 13:00

Ucraina și-a mărit transporturile rutiere de produse agricole în septembrie, potrivit Spike Brokers, un agent comercial care intermediază pe piața ucraineană de cereale și petrol.

În septembrie, 514.000 de tone de bunuri agricole au fost exportate cu camioanele, în timp ce în august au fost exportate 506.000 de tone. Creșterea este totuși în scădere față de anul precedent, în care s-au înregistrat 639.000 de tone în septembrie 2022.

Rapița, uleiul de soare și grâul au dominat transporturile de export, potrivit Spike Brokers. Aproximativ 35% din exporturile de automobile au trecut prin punctele de control de la granița cu Polonia și aproximativ prin granița cu România.

UPDATE ORA 12:00

Forțele rusești au lansat ieri cinci rachete, 108 lovituri aeriene și 55 de focuri din sistemele de foc reactiv și au angajat trupele ucrainene în 43 de lupte, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene în briefingul de dimineață.

De asemenea, forțele ruse au desfășurat racheta cu aripi Iskander-K și 31 de drone iraniene kamikaze Shahed. Sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a distrus o rachetă cu aripi și 29 de drone Shahed.

UPDATE ORA 11:00

Marina ucraineană a declarat miercuri că alte 12 nave sunt pregătite să intre pe un coridor de transport maritim din Marea Neagră în drum spre porturile ucrainene și că alte 10 nave sunt pregătite să plece din porturile țării.

Purtătorul de cuvânt al marinei, Dmytro Pletenchuk, a făcut aceste remarci în timp ce Ucraina încearcă să sfideze o blocadă rusă de facto asupra exporturilor ucrainene prin Marea Neagră, după ce Moscova a renunțat în iulie la un acord care permitea Kievului să exporte cereale în siguranță.

UPDATE ORA 10:00

Rusia va efectua miercuri un test la nivel național al sistemelor sale de avertizare a populației în caz de urgență, prin care va da drumul la sirene și va întrerupe transmisiunile de televiziune pentru a avertiza populația de un pericol iminent.

Testul, efectuat pentru prima dată în 2020, face parte dintr-o nouă inițiativă care impune autorităților să efectueze teste de două ori pe an, începând cu 1 septembrie, relatează Reuters.

UPDATE ORA 09:00

Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața devreme la topitoria de aluminiu Krasnoyarsk, deținută de Rusal, a anunțat agenția de știri de stat rusă TASS, citând oficiali ai ministerului local pentru situații de urgență.

„La ora 08.57 a fost raportat un incendiu pe teritoriul KrAZ (Krasnoyarsk Aluminium Smelter)”, a declarat agenția citată de oficiali. „Un transformator a luat foc pe o suprafață de 50 de metri pătrați”.

Nu s-a știut imediat care a fost cauza incendiului. Rusal este cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei.

UPDATE ORA 08:00

Haosul din Washington pune în pericol și mai mult ajutorul SUA.

Cu puțin timp înainte ca republicanii să-l înlăture pe președintele Camerei Kevin McCarthy, punând probabil oprirea oricărei legislații adoptate pentru ajutor suplimentar Ucrainei, președintele american Joe Biden a chemat aliații să-i liniștească cu privire la sprijinul SUA, iar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a avertizat că „nu este timpul partea noastră”.

Noua asistență pentru Ucraina a fost renunțată dintr-un acord la Congresul SUA pentru a evita închiderea guvernului sâmbătă, pe fondul opoziției republicanilor din linia dură.

UPDATE ORA 06:00

Zeci de drone ucrainene au atacat peste noapte trei regiuni rusești, potrivit Ministerului rus al Apărării, care a susținut că a doborât 31 de avioane fără pilot în ceea ce a descris drept „atac terorist”.

Ministerul a scris pe Telegram:

„În noaptea de 4 octombrie, revendicările regimului de la Kiev au fost înăbușite și au fost efectuate atacuri teroriste asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse.

31 de avioane ucrainene fără pilot de tipul avion au fost interceptate și distruse de unitățile de apărare aeriană aflate în serviciu pe teritoriul regiunilor Belgorod, Bryansk și Kursk”.

UPDATE ORA 05:00

Un incendiu uriaș a izbucnit sâmbătă la o conductă de petrol din regiunea de vest a Ucrainei Ivano-Frankivsk, rănind nouă persoane, cinci dintre ele grav, au declarat autoritățile. Incendiul din apropierea satului Strymba a provocat o scurgere de petrol pe o suprafață de 100 de metri pătrați înainte de a fi stins.

UPDATE ORA 02:00

Procurorii ruși au cerut o pedeapsă de nouă ani și jumătate de închisoare pentru fugara fosta jurnalistă de televiziune de stat Marina Ovsyannikova, faimoasă pentru că a izbucnit într-o emisiune de știri cu o pancartă pe care scria „Opriți războiul” și „Te mint”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pentagonul a avertizat marți că, deși există suficiente fonduri pentru moment pentru a continua să sprijine Ucraina, finanțarea s-ar putea epuiza fără o acțiune din partea Congresului, relatează CNN.

„Avem suficiente autorități de finanțare pentru a răspunde nevoilor de pe câmpul de luptă al Ucrainei pentru încă puțin timp, dar avem nevoie ca Congresul să acționeze pentru a ne asigura că nu există nicio întrerupere a sprijinului nostru, mai ales că departamentul încearcă să ne refacă stocurile”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

Singh a adăugat că nu este clar cât timp va dura suma de 1,6 miliarde de dolari rămasă din fondurile alocate anterior pentru Ucraina, precizând că depinde „de modul în care această finanțare este folosită pentru a ne reface stocurile”.