• Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei, ci să creeze legături strânse, i-a spus marți premierul Viktor Orbán președintelui rus Vladimir Putin.
  • China a susținut din punct de vedere istoric cauza palestiniană de zeci de ani, la fel ca URSS pe tot parcursul războiului rece.
  • Kremlinul a respins marți afirmațiile occidentale potrivit cărora Coreea de Nord ar furniza arme Rusiei.

UPDATE 17.00

Canada a anunțat marți că vizează nouă persoane și șase posturi de televiziune în cadrul unor noi sancțiuni împotriva colaboratorilor ruși din Republica Moldova.

Persoanele vizate sunt asociate cu oligarhi influenți, cum ar fi Vladimir Plahotniuc și Ilan Mironovici Șor, în timp ce posturile de televiziune promovează și difuzează dezinformări pentru a justifica invazia Rusiei în Ucraina, a precizat Ministerul canadian de Externe într-un comunicat, relatează Reuters.

UPDATE 16.00

Forțele ucrainene au efectuat cu succes, în cursul nopții, lovituri asupra unor aerodromuri și echipamente rusești în apropierea orașelor Lugansk și Berdiansk, pe teritoriul controlat de forțele ruse, a anunțat marți armata ucraineană.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU
SIRI PRIMEȘTE UPGRADE
HALEP JOACĂ LA PARIS
FACI MAMOGRAFIE CU A.I.

Forțele armate ale Ucrainei au efectuat lovituri bine țintite asupra aerodromurilor și elicopterelor inamice în apropierea orașelor Luhansk și Berdiansk, ocupate temporar”, a declarat departamentul de comunicare al armatei ucrainene pe Telegram.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în unele părți din regiunea Zaporojie, controlată de Moscova în sud-estul Ucrainei, a declarat, totuși, că loviturile asupra Berdianskului nu au avut succes.

UPDATE 15.00

Liderii mondiali se reunesc la Beijing pentru forumul inițiativei chineze „Centura și Drumul”, al treilea eveniment de acest fel de când președintele Chinei, Xi Jinping, a lansat, în urmă cu un deceniu, această inițiativă de dezvoltare globală de marcă.

UPDATE 14.00

Mii de ucraineni care au fugit în Marea Britanie după invazia rusă riscă să rămână fără adăpost dacă miniștrii vor continua cu planurile de a pune capăt finanțării unui program creat pentru a-i ajuta, a declarat organismul de supraveghere a cheltuielilor din parlament.

Finanțarea și acordurile de sponsorizare pentru cele peste 130.000 de persoane ajutate în cadrul programului „Case pentru Ucraina” urmează să se încheie în martie anul viitor. Multe dintre aceste persoane riscă să își piardă locuințele atunci când această finanțare se va termina, potrivit unei investigații efectuate de Biroul Național de Audit (NAO) asupra programului.

UPDATE 13.00 – Parlamentul rus face un prim pas spre anularea ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare

Camera inferioară a parlamentului rus a dat aprobarea preliminară unui proiect de lege care revocă ratificarea tratatului global de interzicere a testelor nucleare, relatează Associated Press.

Duma de Stat a votat în unanimitate pentru anularea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), în prima din cele trei lecturi necesare. Votul final este programat pentru sfârșitul acestei săptămâni.

CTBT, adoptat în 1996, interzice toate exploziile nucleare oriunde în lume, deși nu a intrat niciodată pe deplin în vigoare. Există preocupări generalizate că Rusia ar putea trece la reluarea testelor nucleare pentru a încerca să descurajeze Occidentul să continue să ofere sprijin militar Ucrainei.

UPDATE 12.00

Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei, ci să creeze legături strânse, i-a spus marți premierul Viktor Orbán președintelui rus Vladimir Putin, în comentarii transmise prin intermediul unui translator la televiziunea de stat rusă.

Orban i-a spus lui Putin că Ungaria încearcă să salveze contactele bilaterale pe fondul unor tensiuni internaționale mai ample, în timp ce cei doi lideri s-au întâlnit în China înainte de începerea unui forum internațional privind inițiativa „Centura și Drumul”, relatează Reuters.

UPDATE 11.00

Kremlinul a respins marți afirmațiile occidentale potrivit cărora Coreea de Nord ar furniza arme Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă Tass.

Casa Albă a declarat vineri că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei un transport de arme, calificând-o drept o evoluție îngrijorătoare și ridicând îngrijorări cu privire la relația militară extinsă dintre cele două țări.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a declarat luna trecută că Marea Britanie îndeamnă RPDC să înceteze negocierile cu Rusia privind armele, relatează Reuters.

UPDATE 10.00

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său chinez, Xi Jinping, ar putea discuta despre conflictul israeliano-palestinian în timpul întâlnirii pe care o vor avea săptămâna aceasta la Beijing, a declarat marți agenția rusă de presă Ria, care l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

UPDATE 08.00

Rusia revocă ratificarea tratatului de interzicere totală a testelor nucleare din cauza atitudinii iresponsabile a SUA față de securitatea globală, a declarat marți președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin.

Parlamentul rus va dezbate revocarea ratificării în cursul zilei de marți, relatează Reuters.

UPDATE – ISW: Rușii avansează

ISW: Forțele ruse obțin câștiguri marginale lângă Avdiivka.  Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că trupele ruse au avansat la trei kilometri sud de Avdiivka, deși ritmul atacului a încetinit.

UPDATE – Ucraina mai are de așteptat cei 19 miliarde de euro promiși de UE

Euractiv: Discuțiile privind bugetul UE amână eliberarea unui fond de război pentru Ucraina de 19 de miliarde de euro.

Discuțiile pentru îmbunătățirea Facilității europene pentru pace (EPF), mecanismul de finanțare al UE pentru susținerea aprovizionării militare europene către Ucraina, este puțin probabil să se încheie înainte ca liderii UE să se întrunească în decembrie pentru a evalua întregul buget al blocului european.

UPDATE – Times of Israel: Putin îl sună pe Netanyahu pentru prima dată de la atacul Hamas

Președintele rus Vladimir Putin a susținut un apel telefonic cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru prima dată de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, a informat Times of Israel pe 16 octombrie, citând biroul lui Netanyahu.

UPDATE – Kyiv Independent: Zelenski și Trudeau discută despre evacuarea ucrainenilor din Gaza

Președintele Zelenski a spus că el și premierul canadian Justin Trudeau au fost „în contact permanent” și i-a mulțumit premierului canadian pentru „disponibilitatea sa de a ajuta la evacuarea poporului ucrainean din Fâșia Gaza”.

UPDATE – Lavrov în China

Înaltul diplomat al Rusiei, Serghei Lavrov, a sosit luni la Beijing înaintea unei vizite așteptate a lui Vladimir Putin, care va ridica îngrijorarea Occidentului cu privire la legăturile din ce în ce mai strânse dintre cele două puteri.

China a susținut din punct de vedere istoric cauza palestiniană de zeci de ani, la fel ca URSS pe tot parcursul războiului rece. Mai recent, ambele puteri au căutat să echilibreze legăturile mai strânse cu Israelul cu eforturile lor diplomatice mai ample de a câștiga aliați în lumea arabă și mai larg.

Rusia caută sprijin pentru războiul său continuu în Ucraina, în timp ce China dorește să construiască o coaliție mai largă de țări în curs de dezvoltare pentru a extinde influența Beijingului și a-și consolida eforturile de a concura cu SUA pe scena globală.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni miercuri la Beijing cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru discuții, a confirmat Kremlinul.

Discuțiile vor avea loc în cadrul unui forum care marchează un deceniu de inițiativă de centură și drum a Chinei, a spus Kremlinul.

„În timpul discuțiilor, o atenție deosebită va fi acordată problemelor internaționale și regionale”, a spus acesta, fără a detalia.

Va fi prima călătorie a președintelui rus în afara fostei Uniuni Sovietice de când instanța penală internațională a emis un mandat pentru el în martie pentru deportarea copiilor din Ucraina.

Citește și: