• Explozii puternice au zguduit în cursul nopții zona din apropierea centralei nucleare ucrainene Khmelnytskyi.
  • Exploziile au întrerupt temporar alimentarea cu energie electrică a unor stații de monitorizare a radiațiilor din afara amplasamentului.
  • Rafael Grossi: Data viitoare, s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși.

Update ora 22.00

Oleksandr Shtupun, un purtător de cuvânt al grupurilor de forțe din sudul Ucrainei, a declarat că forțele ruse continuă să depună eforturi pentru a captura orașul Avdiivka din estul Ucrainei, în ciuda pierderilor tot mai mari.

Shtupun a declarat că forțele ruse se bazează pe infanterie, folosind grupuri mici de asalt, formate între 30 și 40 de oameni. Pierderile Rusiei în ultimele șase zile au fost de 2.500 de morți și răniți, a adăugat el.

Update ora 21.00

Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, a declarat că a „informat” executivul UE cu privire la decizia sa de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei, prima inversare de acest fel a sprijinului pentru Kiev.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Update ora 20.00

Israelul a cerut Rusiei să expulzeze o delegație Hamas în vizită, spunând că invitația lor la Moscova a fost deplorabilă, relatează Reuters.

Într-o declarație, ministerul israelian de externe a spus: Hamas este o organizație teroristă mai rea decât ISIS. Mâinile înaltelor figuri Hamas sunt acoperite cu sângele a peste 1400 de israelieni care au fost măcelăriți, uciși, executați și arși, iar ei sunt responsabili pentru răpirea a peste 220 de israelieni, inclusiv bebeluși, copii, femei și bătrâni.

Update ora 19.00

Statele Unite au anunțat asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina în contextul invaziei rusești, în valoare de 150 de milioane de dolari (124 de milioane de lire sterline), au anunțat secretarul de stat american, Antony Blinken, și Pentagonul.

Cea mai recentă asistență americană include muniții suplimentare pentru sistemele naționale avansate de rachete sol-aer, rachete antiaeriene Stinger și muniții suplimentare pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, a precizat Pentagonul într-o declarație.

Asistența a inclus, de asemenea, sisteme antiblindate Javelin, peste 2 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic și echipamente pentru vreme rece, relatează Reuters.

Update ora 18.00

Danemarca va dona Ucrainei echipamente militare în valoare de 431 milioane de lire sterline, a anunțat Ministerul danez al Apărării. Danemarca și Olanda au fost primele două țări care s-au angajat să doneze avioane F-16 Ucrainei.

Update ora 17.00

Ucraina a anunțat că intenționează să evacueze sute de copii din comunitățile din apropierea orașului Kupiansk din nord-estul țării, în timp ce Rusia își intensifică atacurile în zonă.

Forțele Kievului au recucerit orașul Kupiansk și zonele învecinate din regiunea Harkov în septembrie 2022, dar de atunci Moscova a respins în încercarea de a muta linia frontului spre vest înainte de iarnă.

„Administrația militară regională din Harkov plănuiește să anunțe evacuarea forțată a copiilor din 10 așezări din regiunea Harkov”, a anunțat Ministerul pentru Reintegrare de la Kiev.

Update ora 16.00

Serviciul de stat de urgență al Ucrainei a postat pe rețelele de socializare despre daunele repetate ale clădirilor din regiunea Herson, dar afirmă și că personalul său de serviciu se oferă voluntar pentru a ajuta la repararea daunelor atunci când nu lucrează în situații de urgență. Se precizează că în ultimele 24 de ore au scăpat 52 de ferestre avariate de conflict.

Update ora 15.00 – Zelenski a vorbit cu Mette Frederiksen

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu prim-ministrul Mette Frederiksen, cei doi lideri convenind să „mențină unitatea europeană și să ofere Ucrainei un nou ajutor financiar pe termen lung”.

Update ora 12.00 – Ucraina a suspendat un cordior din Marea Neagră

Ucraina a suspendat utilizarea noului său coridor de cereale din Marea Neagră din cauza a riscurilor militare, a declarat compania de consultanță Barva Invest, cu sediul la Kiev.

„Dorim să vă informăm cu privire la o suspendare temporară a traficului de nave. Interdicția actuală este în vigoare până pe 26 octombrie, dar este posibil ca aceasta să fie prelungită”, a precizat firma de consultanță pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit The Guardian.

Update ora 11.00 – Stoltenberg s-a întâlnit cu Dorin Recean

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a urat bun venit premierului moldovean, Dorin Recean, la sediul NATO din Bruxelles. Moscova continuă să exercite presiuni asupra Moldovei, inclusiv prin șantaj energetic și dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea.

UPDATE ORA 02.00 – Ungaria spune că nu poate susține propunerea de buget al UE din cauza fondurilor pentru Ucraina

Ungaria nu poate susține propunerea Uniunii Europene de modificare a bugetului UE, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, adăugând că acordarea de fonduri Ucrainei din buget pentru patru ani este inacceptabilă.

UPDATE ORA 01.00 – Zelenski spune că Rusia a vizat centrala nucleară cu drone

Volodymyr Zelenski a declarat că un atac cu drone rusești în vestul regiunii Khmelnitskyi a vizat probabil centrala nucleară din zonă.

Atacul a spulberat geamurile centralei și a rănit 20 de persoane.

Știre inițială

Explozii puternice au zguduit în cursul nopții zona din apropierea centralei nucleare ucrainene Khmelnytskyi, a anunțat organismul de supraveghere nucleară al ONU. Deflagrațiile au spart geamuri, dar nu au avut niciun impact asupra operațiunilor sau asupra conexiunii la rețea, a adăugat Agenția Internațională pentru Energie Atomică, scrie Sky News.

Aceasta a precizat că exploziile au întrerupt temporar alimentarea cu energie electrică a unor stații de monitorizare a radiațiilor din afara amplasamentului.

„Faptul că numeroase ferestre de la sit au fost distruse arată cât de aproape a fost. Data viitoare, s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției.