• Fostul președinte al SUA Donald Trump spune că are nevoie de 24 de ore pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
  • Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că e nevoie de 24 de minute petrecute în Ucraina pentru a înțelege că e imposibil de încheiat acest război într-o singură zi.
  • Volodimir Zelenski a spus că războiul dintre Israel și Hamas „înlătură atenția” conflictului din Ucraina.

Update 22.00

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat sub sancțiunile europene pentru invazia Ucrainei de către țara sa, a cerut să i se permită să participe la o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Skopie, potrivit unui ministru macedonean de Nord.

Macedonia de Nord deține președinția rotativă a organismului de securitate paneuropean care va avea conferința ministerială anuală la Skopie în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie.

Update 20.00

Prețurile petrolului au crescut astăzi după ce principalii exportatori Arabia Saudită și Rusia și-au reafirmat angajamentul față de reduceri suplimentare voluntare a aprovizionării cu petrol până la sfârșitul anului.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 1,16 dolari, sau 1,4%, până la 86,05 dolari pe baril până la ora 16:16 GMT, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,26 dolari sau 1,6%, la 81,74 dolari.

Arabia Saudită a confirmat ieri că va continua cu reducerea voluntară suplimentară de 1 milion de barili pe zi (bpd) în decembrie pentru a menține producția la aproximativ 9 milioane de barili pe zi, a declarat un minister al surselor de energie. Rusia a anunțat, de asemenea, că va continua reducerea suplimentară voluntară de 300.000 bpd din exporturile sale de țiței și produse petroliere până la sfârșitul lunii decembrie.

Update 19.00

Comisia Europeană a propus prelungirea până în martie anul viitor a unor norme mai simple privind ajutoarele de stat, pentru a permite țărilor UE să compenseze companiile pentru prețurile ridicate la energie ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu.

Executivul UE și-a relaxat normele privind ajutoarele de stat în martie anul trecut, după ce mii de companii au fost afectate de războiul din Ucraina, afirmând că regimul mai facil va lua sfârșit în luna decembrie a acestui an.

Update 18.00

Șefii militari ucraineni se află sub o presiune din ce în ce mai mare după atacul mortal al Rusiei asupra unui eveniment militar ucrainean pentru a marca ziua artileriei, care îi sărbătorește pe cei care lucrează în unități de artilerie și rachete.

Potrivit BBC, un cunoscut voluntar ucrainean, Serhiy Sternenko, a sugerat că comandantul care a organizat ceremonia ar trebui să fie închis pe viață. „Au existat deja multe incidente similare. Din păcate. Fără schimbări sistemice, vor mai exista astfel de incidente”, a declarat acesta.

Update 17.00 – Atacul rusesc asupra ceremoniei militare ucrainene „tragedie care ar fi putut fi evitată”, spune Zelenski


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că moartea a 19 soldați într-o lovitură cu rachete rusești în cadrul unei ceremonii militare a fost o „tragedie care ar fi putut fi evitată”.

Astăzi a fost declanșată o anchetă penală de ministrul apărării asupra ofițerilor militari care au organizat ceremonia de decernare a premiilor într-un sat din prima linie. Soldații erau din Brigada 128 Separată de Asalt Munte din Zakarpattia.

Recunoașterea ucraineană a atacului și numărul celor uciși îl fac unul dintre cele mai mortale atacuri militare raportate public. Alte zeci au fost rănite.

„Au fost inițiate proceduri penale”, a spus Zelenski pe rețelele de socializare aseară. „Fiecare soldat din zona de luptă – în linia de foc a inamicului și recunoașterea aeriană – știe cum să se comporte în aer liber, cum să asigure siguranța.”

Update 14.00 – Kievul, „profund revoltat” pentru atacul asupra Muzeului Național de Artă din Odesa

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, a declarat că Kievul este „profund revoltat” de atacul asupra Muzeului Național de Artă din Odesa și a cerut agenției de patrimoniu a ONU cu sediul la Paris, Unesco, să condamne greva.

Muzeul de artă face parte dintr-un sit al Patrimoniului Mondial Unesco. Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a spus că cea mai mare parte din colecție a fost deja îndepărtată în timpul războiului. „Pânzele și picturile din expoziția actuală nu au fost deteriorate”, a spus el pe rețelele de socializare.

Update 13.00

Muzeul Național de Artă din Odesa a declarat că șapte expoziții, cele mai multe prezentând lucrări ale artiștilor ucraineni contemporani, au fost afectate de o grevă rusă noaptea trecută, care a lăsat un crater mare în afara muzeului, care sărbătorește cea de-a 124-a aniversare.

Fotografiile și videoclipurile au arătat ferestre, uși sparte și câteva tablouri întinse pe podea, printre resturile împrăștiate prin galerii. Atacurile cu drone au provocat, de asemenea, cel puțin cinci persoane rănite în oraș și au incendiat camioane cu cereale, au declarat oficialii ucraineni din portul de la Marea Neagră.

„Pe 6 noiembrie, Muzeul Național de Artă Odesa împlinește 124 de ani”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, al cărui centru administrativ este orașul Odesa, în aplicația de mesagerie Telegram. „În ajunul zilei de 6 noiembrie, rușii au „felicitat” monumentul nostru arhitectural cu o rachetă care a lovit în apropiere.”

Update 09.00 – Volodimir Zelenski îl invită pe Trump să viziteze Ucraina, după ce fostul președinte al SUA a promis că va pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi reales în 2024

Zelenski atacă afirmația lui Trump conform căreia războiul din Ucraina ar putea fi finalizat într-o singură zi. „Fostul președinte al SUA, DonaldTrump a spus că are nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a pune capăt războiului. Ce pot spune? Este binevenit. Președintele Biden a fost aici și cred că a înțeles câteva detalii pe care le puteți înțelege doar fiind aici”, a declarat Zelenski pentru Kristen Welker, de la NBC News. „Așadar, îl invit pe președintele Trump”.

„Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de 24 de minute – da, 24 de minute. Nu mai mult 24 de minute pentru a-i explica fostului președinte Donald Trump că nu poate gestiona acest război” în acel interval de timp, a spus Zelenski. „Nu poate aduce pacea din cauza președintelui rus Vladimir Putin.”

Știrea inițială

Aproximativ 200 de vehicule blindate rusești au fost distruse de Ucraina în timpul bătăliilor dintr-un oraș din Donbas, a anunțat Ministerul Apărării britanic. Ministerul a spus că vehiculele au fost distruse în ultimele trei săptămâni în orașul Avdiivka.

Acest lucru s-a datorat „probabil unei combinații de eficacitate relativă a armelor antiblindare portabile moderne ale Ucrainei, a minelor, a munițiilor aruncate de vehicule aeriene fără echipaj și a sistemelor de artilerie de precizie”.

În altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că războiul dintre Israel și Hamas „înlătură atenția” conflictului din Ucraina. Zelenski a spus că Rusia dorește să se concentreze asupra războiului să fie „slăbit”, dar a insistat că câștigarea este încă în puterea Ucrainei pe fondul contraofensivei sale din sud, insistând că războiul nu a ajuns într-un impas.

Imaginile din satelit au arătat că atacurile Ucrainei asupra Crimeei de sâmbătă au avariat transportatorul rus de rachete de croazieră „Askold”. Potrivit RFE/RL, nava Askold poate transporta până la opt rachete Kalibr, pe care forțele ruse le folosesc pentru a ataca infrastructura din Ucraina.

Citește și: