- SUA consideră că Ucraina își poate recâștiga teritoriul, a spus Kirby, dar a recunoscut că progresele au fost lente.
- Reuters raportează că Rusia nu va abandona planurile sale de a crește producția de gaze naturale lichefiate.
- Rusia bănuiește că țările occidentale nu îi vor găsi pe cei responsabili pentru exploziile care au avariat conductele Nord Stream în septembrie anul trecut.
UPDATE 23.00 – Un submarin nuclear rusesc lansează o rachetă balistică intercontinentală într-un test „reușit” – rapoarte
Armata rusă a anunțat că a testat cu succes în weekend o rachetă balistică intercontinentală, capabilă să transporte focoase nucleare.
Acest lucru vine după ce Vladimir Putin a semnat săptămâna trecută un proiect de lege care elimină ratificarea de către Rusia a legii care interzice testarea armelor nucleare la nivel mondial.
Ministerul Apărării a declarat că crucișătorul de rachete strategice Împăratul Alexandru al III-lea a lansat racheta Bulava de sub apă în nordul Mării Albe și a lovit o țintă în regiunea de extremă est Kamchatka.
UPDATE 21.00 – Summitul mondial pentru pace pentru Ucraina s-ar putea desfășura anul viitor – Kiev
Un summit global de pace pentru Ucraina ar putea avea loc la începutul anului viitor, potrivit unui oficial de la Kiev.
În Ucraina există îngrijorări legate de faptul că conflictul dintre Israel și Hamas îngreunează obținerea de sprijin pentru țară.
Ucraina va spera că un plan de pace în 10 puncte va fi susținut de Occident – un plan care prevede revenirea la integritatea teritorială, retragerea trupelor rusești și protejarea aprovizionării cu alimente și energie.
UPDATE 19.00
Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a efectuat astăzi o vizită la Paris, pentru a se întâlni cu omologul său francez, Brigitte Macron.
Cele două s-au întâlnit în Palatul Elysee
Întâlnirea are loc înaintea Forumului pentru pace de mâine de la Paris, găzduit de Emmanuel Macron.
UPDATE 17.00
Parlamentul European s-a declarat îngrijorat de faptul că Moscova ocolește prea ușor sancțiunile europene și a cerut o aplicare mai strictă a măsurilor restrictive.
Într-o rezoluție adoptată astăzi, parlamentul și-a exprimat „alarma” cu privire la „lacunele” din regimul de sancțiuni al UE împotriva Moscovei.
Deputații au sugerat că există o lipsă de „aplicare adecvată și încercări de a submina efortul de a slăbi strategic baza economică și industrială a Rusiei”.
De asemenea, ei au subliniat că componente occidentale „critice” continuă să ajungă în Rusia prin țări precum China, Turcia și Kazahstan, unde președintele rus se află astăzi în vizită.
„Deputații europeni solicită UE și statelor sale membre să consolideze și să centralizeze supravegherea la nivelul UE a punerii în aplicare a sancțiunilor și să dezvolte un mecanism de prevenire și monitorizare a eludării”, se arată într-o declarație de pe site-ul Parlamentului European.
UPDATE 15.00
Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat într-o declarație pentru Reuters că hackeri ruși s-au aflat în spatele unui atac cibernetic care a perturbat o parte a rețelei electrice a Ucrainei la sfârșitul anului 2022.
Declarația de la principala agenție de informații a țării susține afirmațiile anterioare ale firmei americane de securitate cibernetică Mandiant, parte a Google, că spionii ruși au fost responsabili pentru hackul în octombrie anul trecut.
UPDATE 14.00
Ucraina va putea depăși opoziția politică a Ungariei față de aceasta, demararea discuțiilor privind aderarea la UE, a declarat Reuters, ministrul integrării europene de la Kiev, Olga Stefanishyna.
Consiliul European va decide luna viitoare dacă va începe discuțiile de aderare cu Ucraina, care va necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state. Ungaria a declarat joi că UE nu ar trebui să înceapă discuții, ci să ofere țării o formă de „parteneriat privilegiat”.
„Astăzi, Ungaria a făcut o astfel de declarație”, a spus Stefanishyna. „Înțelegem că există o astfel de declarație, dar înțelegem și că există un dialog cu Budapesta.”
UPDATE 13.00
Rusia bănuiește că țările occidentale nu îi vor găsi pe cei responsabili pentru exploziile care au avariat conductele Nord Stream în septembrie anul trecut, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, joi, în timpul unui briefing săptămânal, relatează Reuters.
UPDATE 12.00
Reuters raportează că Rusia nu va abandona planurile sale de a crește producția de gaze naturale lichefiate (GNL) la 100 de milioane de tone pe an din cauza sancțiunilor SUA, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.
Într-un nou pachet de sancțiuni anunțat luna aceasta, SUA au vizat o entitate rusă majoră implicată în dezvoltarea, operarea și proprietatea unui proiect masiv în Siberia, cunoscut sub numele de Arctic-2 LNG. Companiile rusești au învățat deja să depășească astfel de obstacole, a declarat Zakharova într-un briefing.
UPDATE 11.00
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că el și ministrul de externe al Coreei de Sud, Park Jin, împărtășesc îngrijorări „profunde” cu privire la cooperarea militară în creștere dintre Coreea de Nord și Rusia, relatează Reuters.
Blinken și Park au mai spus că au discutat despre lucrul împreună pentru a implementa așa-numita strategie de descurajare extinsă de contracarare a amenințărilor din Coreea de Nord și de promovare a cooperării strategice cu Japonia.
„Deja cele trei țări iau măsuri pentru a îmbunătăți răspunsul nostru comun prin partajarea în timp real a datelor de avertizare privind rachetele din RPDC, exerciții trilaterale de apărare și eforturi de a contracara activitățile cibernetice rău intenționate ale RPDC.” RPDC, Republica Populară Democrată Coreea, este numele oficial al Coreei de Nord.
UPDATE 10.00
Reuters raportează că spioni cibernetici ruși s-au aflat în spatele unui hack care a perturbat o parte din rețeaua electrică a Ucrainei la sfârșitul anului 2022, a declarat joi firma americană de securitate cibernetică Mandiant, parte a Google, într-un raport.
Hackurile de succes împotriva sistemelor de control industrial sunt relativ unice, Rusia fiind una dintre puținele țări cu capabilități de a efectua astfel de atacuri cibernetice.
„Acest atac reprezintă cea mai recentă evoluție a capacității de atac fizic cibernetic a Rusiei, care a fost din ce în ce mai vizibilă de la invadarea Ucrainei de către Rusia”, se spune în raport, care nu a identificat instalația specifică împotriva căreia a fost efectuat atacul.
09.00 – Forțele rusești întărite de rezerve continuă să încerce să încercuiască Avdiivka
Forțele rusești întărite de rezerve continuă să încerce să încercuiască Avdiivka, au declarat oficiali militari ucraineni. Anton Kotsukon, purtătorul de cuvânt al brigăzii mecanizate separate 110, a declarat că o forță rusă de 40.000 de oameni a fost masată pe trei laturi ale orașului. Generalul Oleksandr Tarnavskyi, șeful grupului de forțe din sudul Ucrainei, a declarat că trupele din jurul Avdiivka „își mențin cu tărie apărarea”.
08.00 – Oficialii ucraineni au declarat că a fost lovită o navă civilă sub pavilion liberian care intra într-un port din Marea Neagră din regiune
O persoană a fost ucisă și patru au fost rănite. Imaginile de mai jos prezintă vederi interioare și exterioare ale navei de marfă sub pavilion liberian.
02:00 – Rusia încearcă să recupereze exporturile anterioare de arme
Oficialii ruși i-au cerut președintelui egiptean Abdel Fattah El-Sisi să returneze peste o sută de motoare de la elicopterele rusești vândute în aprilie. Moscova are nevoie de resurse pentru războiul său total împotriva Ucrainei.
01:00 – Casa Albă: 96% din ajutorul Ucrainei a fost deja cheltuit
Statele Unite au consumat 96% din fondurile pe care le-au alocat în prezent pentru Ucraina, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby.
SUA consideră că Ucraina își poate recâștiga teritoriul, a spus Kirby, dar a recunoscut că progresele au fost lente, relatează Reuters.
Unii republicani din SUA au devenit sceptici cu privire la continuarea finanțării efortului de război al Ucrainei. Președintele SUA, Joe Biden, a îndemnat Congresul să adopte o lege suplimentară de cheltuieli suplimentare de 106 miliarde de dolari pentru cheltuieli militare.
00:00 – Ucraina pierde sprijin
Noul guvern al Slovaciei a respins un plan elaborat anterior de a dona rachete și muniție Ucrainei, dând curs promisiunii viitorului prim-ministru Robert Fico de a opri ajutorul militar acordat Kievului.
Pachetul de ajutor includea 140 de rachete cu sistem de apărare antiaeriană KUB, peste 5.000 de bucăți de muniție pentru tunuri de 125 mm și 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, conform acordului care fusese propus de guvernul interimar al țării NATO înainte de a preda puterea luna trecută.
Guvernul lui Fico a respins pachetul în cadrul unei ședințe de cabinet de miercuri, potrivit site-ului guvernului, relatează Reuters.
Fico a desfășurat o campanie în care a criticat sprijinul militar occidental pentru Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei și a susținut promovarea unor negocieri de pace – o linie similară cu cea adoptată de liderul Ungariei, Viktor Orbán, dar respinsă de Kiev.
Citește și
- Un restaurant cu stele Michelin se închide pentru că e prea scump. Bucătarul-șef: „Costurile au scăpat de sub control”
- Românii și bulgarii trăiesc cel mai puțin din Europa. Ce țări ocupă primele locuri la speranța de viață
- Pe 8 noiembrie sărbătorești Ziua mondială a urbanismului. Muzeul Național al Satului „Dimitri Gusti” ocupă pe primul loc la arhitectură