• Mii de locuitori de-a lungul liniilor de front din Ucraina au rămas fără energie electrică din cauza loviturilor rusești asupra instalațiilor energetice, conform anunțului guvernului ucrainean.
  • Bombardamentele recente în orașul Herson au afectat peste 28.000 de persoane, iar 3.000 au rămas fără electricitate în ultima zi.
  • Deteriorarea unei linii aeriene în estul regiunii Donețk a lăsat fără curent electric orașul Kostyantynivka, iar 122 de așezări au fost afectate; o clădire din Harkov a fost deteriorată, afectând alte 17.600 de persoane.

UPDATE 20:00 – Doi morți în atacuri cu rachete rusești în regiunea Zaporojie

Poliţia ucraineană a declarat că Rusia a tras o serie de rachete asupra satului Komyshuvakha, aproape de linia de front din Zaporizhzhia, iar doi angajaţi de la serviciul sanitar au fost omorâţi, scrie, sâmbătă, The Guardian.

Pe lângă cele două persoane ucise, patru au fost rănite, iar un incendiu a afectat o clădire rezidenţială.

„Ca urmare a primelor două lovituri, patru locuitori din zonă au fost răniţi şi un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidenţială”, au precizat poliţiştii.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

„Când poliţia şi salvatorii au ajuns la faţa locului, ruşii au efectuat o altă lovitură. Doi lucrători ai serviciilor de urgenţă au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi”.

Rusia a efectuat un atac major cu drone asupra Ucrainei, vineri şi sâmbătă, lovind instalaţii de infrastructură care au provocat întreruperi de energie electrică în peste 400 de oraşe şi sate din sudul, sud-estul şi nordul ţării, au declarat oficialii ucraineni.

UPDATE 17:00 – Doi civili au fost răniți în bombardamentele rusești din regiunea Herson

Bombardamentele rusești în regiunea Herson din sudul Ucrainei au rănit două persoane, sâmbătă, au raportat autoritățile locale.

Un bărbat în vârstă de 42 de ani se afla în mașina sa atunci când a fost lovit de bombardament în Herson, a declarat guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin. El a fost transportat la spital cu o rană provocată de explozie și răni de șrapnel.

De asemenea, un bărbat de 56 de ani a fost rănit de un bombardament în satul Veletenske, în regiunea Herson, a anunțat serviciul de presă al administrației regionale. El a fost dus la spital cu răni la piept și la picior.

Herson și așezările de pe malul vestic al râului Dnipro sunt supuse zilnic atacurilor rusești de când forțele ucrainene au eliberat zona.

UPDATE 15.00 – Atacul cu drone din timpul nopții asupra Ucrainei a provocat întreruperi de curent electric, potrivit Ministerului Energiei

Rusia a efectuat un atac major cu drone asupra Ucrainei în cursul nopții, lovind instalații de infrastructură și provocând întreruperi de energie electrică în peste 400 de orașe și sate din sudul, sud-estul și nordul țării, au declarat oficiali ucraineni.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 29 din cele 38 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate de pe teritoriul rusesc, a precizat forțele aeriene, potrivit Reuters.

Forțele aeriene au precizat într-un comunicat că atacul asupra mai multor regiuni ucrainene a durat de la ora 20:00, vineri, până la ora 4:00, sâmbătă dimineața.

Ministerul Energiei a precizat că 416 orașe și sate din regiunea Odesa, în sud, și din regiunea Zaporizhzhia, în sud-est, au fost deconectate de la electricitate după ce rețelele au fost avariate în urma atacurilor.

UPDATE 14.00 – Rusia susține că a bombardat forțele ucrainene lângă râul Nipru, fiind 75 de morți

Armata rusă a declarat că a bombardat puternic forțele ucrainene în apropierea râului Dnipro, în sudul Ucrainei, și a ucis aproximativ 75 de soldați ucraineni.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmația de pe câmpul de luptă.

Vineri, armata de la Kiev a declarat că trupele ucrainene au împins soldații ruși de pe pozițiile de pe malul estic al râului Dnipro în unele părți din regiunea Herson și au stabilit mai multe capete de pod.

Cu două zile mai devreme, Moscova a recunoscut pentru prima dată că unele forțe ucrainene au trecut pe malul estic al râului Nipru, dar a afirmat că acestea s-au confruntat cu „focuri infernale”.

Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă, într-o declarație, că artileria și loviturile aeriene au vizat forțele ucrainene din așezarea Kachkarivka, pe malul vestic al râului Nipru, și de pe două insule, ucigând până la 75 de soldați inamici și distrugând patru vehicule.

UPDATE 13.00 – Germania îi cere lui Putin să facă primul pas spre pace

Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a cerut președintelui rus, Vladimir Putin, să facă primul pas spre o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina.

„Trebuie să-și retragă trupele”, a declarat Scholz în timpul unei vizite la Nuthetal, în landul Brandenburg.

Cu toate acestea, în prezent nu există semne că acest lucru se va întâmpla, a spus el ca răspuns la o întrebare referitoare la posibilitatea unor negocieri de pace. Putin nu trebuie să reușească să-și atingă obiectivul de a folosi forța pentru a anexa părți dintr-o țară vecină, a spus Scholz.

UPDATE 12.00 – Trei civili au fost răniți în bombardamentele rusești asupra Donețkului din ultimele 24 de ore

Șeful interimar al administrației militare regionale din Donețk, Ihor Moroz, a postat pe Facebook: „La 17 noiembrie 2023, rușii au rănit trei civili în regiunea Donețk, și anume în Netailove, Maksymilianivka și Toretsk”.

De la începutul invaziei, 1.775 de persoane au fost ucise și 4.315 au fost rănite în Donețk.

UPDATE 11.00 – Forțele armate ucrainene au afirmat că au ucis vineri alți 620 de soldați ruși în timpul operațiunilor

Într-o postare a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, acestea au precizat că astfel numărul soldaților ruși uciși în timpul conflictului a ajuns la peste 317.000.

UPDATE 09.00 – Un total de 4,4 milioane de tone de mărfuri au fost transportate prin noul coridor de transport maritim al Ucrainei

Un total de 4,4 milioane de tone de mărfuri, inclusiv 3,2 milioane de tone de cereale, au fost transportate prin noul coridor de transport maritim al Ucrainei pe Marea Neagră de la înființarea acestuia în luna august, potrivit unui raport al agenției Interfax-Ucraina. Un acord mediat de ONU care permitea exporturilor ucrainene să treacă prin Marea Neagră a eșuat în iulie, după ce Rusia s-a retras, ceea ce a determinat Ucraina să anunțe un „coridor umanitar” care se întinde de-a lungul coastei vestice a mării.

UPDATE 3.00- 15 nave rusești distruse în Marea Neagră, susține armata ucraineană

Armata ucraineană a afirmat că a distrus în total 15 nave militare rusești în Marea Neagră de la începutul războiului.

Alte 12 au fost avariate, a precizat armata.

Dmytro Pletenchuk, un purtător de cuvânt al marinei militare, a descris Ucraina ca fiind „motorul unui nou tip de război naval”, după ce a forțat Rusia să își mute forțele navale în poziții mai dificile, ca urmare a atacurilor Kievului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Mii de persoane care locuiesc în apropierea liniilor de front din Ucraina au rămas fără energie electrică în urma unor lovituri rusești asupra unor instalații energetice, a anunțat guvernul ucrainean, scrie The Guardian.

Ministerul Energiei din această țară a precizat într-o declarație că bombardamentele recente din orașul Kherson, situat în sudul țării, au lăsat peste 28.000 de persoane fără energie electrică. Acesta a adăugat că 3.000 de persoane au rămas fără electricitate numai în ultima zi.

Acesta a precizat că deteriorarea unei linii aeriene în estul regiunii Donețk a întrerupt complet alimentarea cu energie electrică a orașului Kostyantynivka și că 122 de așezări au rămas fără curent electric.

De asemenea, a precizat că o clădire din Harkov deținută de un furnizor privat de energie a fost afectată, ceea ce a lăsat fără curent electric alte 17 600 de persoane.

Iarna trecută, atacarea sistematică a infrastructurii energetice din Ucraina de către Rusia a lăsat milioane de oameni fără lumină sau încălzire. Temperaturile din Ucraina în lunile de iarnă scad în mod obișnuit mult sub zero grade.

Președintele Zelenski a declarat săptămâna aceasta că sprijinul occidental a permis Ucrainei să își îmbunătățească apărarea antiaeriană, deși a adăugat că țara nu are încă „protecție 100%”.