• Putin se înregistrează oficial în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din Rusia.
  • Un general de rang înalt din Ucraina critică decizia lui Zelenski de a concedia șefii de recrutare.
  • A fost anunțat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 23.00 – „Ucraina va câștiga”

„Trebuie să ne apăr țara în conformitate cu constituția noastră, care include Donbas și Crimeea. Cu cât Rusia se va retrage mai mult, cu atât va fi mai slabă, inclusiv pe arena internațională”, a răspuns Zelenski la conferința sa de presă, când a fost întrebat „ce înseamnă victoria?”.

„Ucraina va câștiga”, spune Zelenski.

UPDATE ORA 20.00 – „Nimeni nu are răspuns”

Întrebat dacă există vreo șansă ca războiul să se termine anul viitor, Zelenski a declarat că nu are un răspuns sigur în acest sens. El spune că „nimeni nu are răspunsul” la această întrebare, chiar și comandanții de armată de renume.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

„Avem gânduri și idei, iar ideile pot fi departe de realitate”, spune el.

Președintele ucrainean este întrebat și dacă are un Plan B în cazul în care asistența financiară din Occident se diminuează. Dar Zelenski spune că este „foarte încrezător” în partenerii Ucrainei. Deși spune că există „riscuri”, el nu crede că Ucraina va fi „trădată”. El spune că acest lucru se datorează în parte unei serii de vizite pe care le-a efectuat încercând să obțină sprijinul aliaților.

UPDATE ORA 19.00 – Zelenski vorbește despre războiul Israel-Hamas

Vorbind despre morții din războiul Israel-Hamas, Zelenski a declarat că „aceasta este o tragedie, o provocare pentru Orientul Mijlociu“, dar totodată, „trebuie să recunoaștem că avem un război la scară largă, iar Rusia a avut anumite succese în domeniul diplomatic, deoarece unele țări încep să analizeze cui ar trebui să acorde prioritate – Ucrainei sau Israelului”.

„Acest lucru cu siguranță nu are un impact pozitiv asupra Ucrainei”, spune Zelenski.

UPDATE ORA 18.00 – Zelenski laudă „victoria majoră în Marea Neagră”

Zelenski ține o conferință de presă importantă; președintele ucrainean a început prin a vorbi despre cât de mult se sacrifică poporul ucrainean pentru a lupta pentru un viitor pe care și l-au ales ei înșiși – mai degrabă decât unul ales de Rusia. Zelenski a mulțumit diferitelor departamente militare ucrainene pentru „victoria majoră în Marea Neagră”. Flota rusă „nu mai domină” și nu mai „blochează economia Ucrainei” pe mare, spune el. „Acesta este un an dificil care se apropie de sfârșit”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 17.00 – Congresul decide ajutorul pentru Ucraina

Casa Albă a avertizat că va rămâne fără fonduri pentru Ucraina în această lună, deoarece continuă să preseze Congresul să aprobe mai multe ajutoare pentru Ucraina „fără întârziere”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitate Națională, John Kirby, a avertizat că Administrația Biden va putea, probabil, să mai aprobe un pachet suplimentar pentru Kiev doar în decembrie – apoi viitorul ajutor financiar va fi în mâinile Congresului.

UPDATE ORA 15.00 – Putin „nu vrea război cu Europa”

Liderul rus a spus că nu plănuiește un război „împotriva Europei”. El a acuzat, de asemenea, SUA că exploatează Europa pentru propriile interese. Totodată, Putin a declarat că Rusia e deschisă la negocieri, dar „își va apăra interesele naționale”.

UPDATE ORA 14:00 -Rusia avertizează că va ‘contracara agresiunea din partea Finlandei și a NATO’

Rusia l-a convocat astăzi pe ambasadorul Finlandei pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la un nou acord de apărare între Helsinki și Washington, a anunțat Ministerul rus de Externe.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova, a declarat că oficialii l-au informat pe ambasador că Moscova va „lua măsurile necesare pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei și ale aliaților săi din NATO”, în special prezența militară tot mai mare a NATO în apropierea graniței sale.

În declarație scrie că:

„Rusia nu va lăsa fără răspuns acumularea militară NATO la granița noastră, care amenință securitatea Federației Ruse, și va întreprinde măsurile necesare pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei și ale aliaților săi din NATO.

„Responsabilitatea pentru transformarea zonei de bună vecinătate din această regiune într-o zonă de posibilă confruntare aparține în întregime autorităților finlandeze actuale”.

UPDATE ORA 12:00 -Zboruri restricționate din cauza unei „drone ostile” în apropiere de Moscova

Apărarea aeriană rusă a doborât în această dimineață o dronă ostilă în apropiere de Moscova, a declarat primarul orașului, Serghei Sobyanin, fără a se înregistra victime.

Două aeroporturi din Moscova, Vnukovo și Domodedovo, au restricționat zborurile, o măsură adesea luată în timpul atacurilor cu drone.

„Nu există resturi, conform datelor preliminare, nu există distrugeri sau victime”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe Telegram.

UPDATE ORA 10:00 -ONU: Rusia a comis grave crime de război

Există indicii că forțele rusești au comis crime de război semnificative în Ucraina, a declarat în această dimineață șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Turk.

Turk a declarat că a existat un „eșec extins” din partea Rusiei de a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii

Monitorizarea biroului său a indicat „încălcări grave ale legislației internaționale privind drepturile omului, încălcări grave ale dreptului umanitar internațional și crime de război, în principal de către forțele Federației Ruse”.

Printre aceste încălcări se numără 142 de cazuri de execuție sumară a civililor, precum și dispariții forțate, tortură și rele tratamente aplicate deținuților, inclusiv prin violență sexuală.

Rusia a negat cu fermitate că a comis atrocități sau că a vizat civili în Ucraina.

Turk a declarat că forțele armate ale ambelor țări, dar în special ale Rusiei, trebuie să respecte drepturile internaționale ale omului și dreptul umanitar.

UPDATE ORA 08:00 -Premierul Rusiei se îndreaptă săptămâna aceasta spre China

În cadrul celei mai recente întâlniri de profil înalt dintre Moscova și Beijing, prim-ministrul rus Mihail Mișușin va vizita China în această săptămână.

El se va afla în China mâine și miercuri, ca parte a unei serii de întâlniri cu omologul său, Li Qiang.

Ultima sa călătorie în China a avut loc în luna mai, când s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping și a semnat o serie de acorduri comerciale.

De asemenea, călătoria are loc la două luni după ce Vladimir Putin a făcut o călătorie rară în afara Rusiei pentru a se întâlni cu președintele chinez.

Rusia și China au păstrat legături economice și diplomatice strânse, deși Beijingul a insistat că este neutru în războiul din Ucraina.

ȘTIREA INIȚIALĂ

A fost anunțat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei. Printre cei vizați de sancțiuni se numără persoane din industria militară și de apărare rusă, din sectorul IT și din companiile militare private.

Pachetul interzice importul, achiziționarea sau transferul direct și indirect de diamante din Rusia și impune o nouă interdicție de import pentru gazul petrolier lichefiat (GPL).

De asemenea, acesta vizează combaterea eludării sancțiunilor și eliminarea lacunelor, a declarat Comisia Europeană.

Citește și