• Forțele ucrainene au anunțat că au distrus nava de debarcare Novocherkassk în Feodosia, Crimeea ocupată, în primele ore ale zilei de 26 decembrie.
  • Locuitorii au raportat zgomote puternice și coloane de fum în urma incidentului, iar traficul pe podul din Crimeea a fost afectat, blocat temporar.
  • Serghei Aksenov, liderul autorităților ruse de ocupație din Crimeea, a confirmat atacul inamic în zona Feodosia, izolând zona portuară în urma evenimentelor.

UPDATE ORA 16:00 – Polonia aproape pune capăt blocajelor impuse de șoferi, la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina

Șoferii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina încă din 6 noiembrie, cerând UE restabilirea unui sistem prin care companiile ucrainene au nevoie de permise pentru a opera în bloc și același lucru pentru camionagii europeni, de data aceasta pentru a intra în Ucraina.

UPDATE ORA 15:00 – Bombardele rusești au lăsat 70% din Herson fără electricitate

Bombardarea forȚelor ruse de marți a „avariat grav” infrastructura orașului Kherson, spune guvernatorul acestuia, Oleksandr Prokudin, într-o postare Telegram.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

UPDATE ORA 14:00 – Volodymyr Zelenskiy, președintele Ucrainei, a mulțumit „tuturor războinicilor ucraineni” într-o postare pe X

Pe lângă o selecție de imagini militare, acesta a scris: „Le mulțumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina, tuturor celor care lucrează și ajută, pentru lucrurile remarcabile pe care le-au făcut și continuă să le facă.” A subliniat, de asemenea, că prioritatea pentru Ucraina rămâne aceeași: „Să ne consolidăm țara, să ne apărăm poporul și să ne întărim pozițiile în toate domeniile”.

UPDATE ORA 13:00 – Politicianul rus care cere pacea în Ucraina nu mai are șansa de a candida la președinție

O politiciană rusă care face apel la pace în Ucraina a pierdut cursa pentru nominalizarea prezidențială.

Fostul legiuitor regional Ekaterina Duntsova și-a promovat cu curaj viziunea despre o Rusie „umană” „care este pașnică, prietenoasă și gata să coopereze cu toată lumea pe principiul respectului”.

UPDATE ORA 11:30 – Kremlinul afirmă că ajutorul UE nu va schimba rezultatul conflictului din Ucraina

Kremlinul a declarat că orice nou ajutor din partea Uniunii Europene pentru Ucraina nu ar afecta rezultatul conflictului din această țară și că astfel de cheltuieli nu ar face decât să afecteze economia europeană.

Comentând planurile UE de a oferi 20 de miliarde de euro (17,4 miliarde de lire sterline) Ucrainei, care ar ocoli opoziția Ungariei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este de datoria contribuabililor europeni să realizeze că banii lor sunt cheltuiți greșit.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina afirmă că soldații săi încă dețin poziții în Maryinka, în ciuda afirmației Rusiei că au fost capturați

Forțele președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky au negat faptul că Rusia a făcut o descoperire cheie pe câmpul de luptă, obținând controlul total asupra orașului Maryinka din estul Ucrainei.

Comandantul suprem al Ucrainei, Valery Zaluzhnyi, a declarat că soldații ucraineni încă mai dețin poziții în flancul nordic al orașului de lângă Donețk, o capitală regională controlată de Rusia, în ciuda afirmațiilor ministrului rus al apărării, care a declarat că Moscova deține controlul asupra așezării.

„La ora actuală, astăzi, trupele noastre se află încă în zonele de nord”, a declarat generalul Zaluzhnyi. „Trupele noastre pregătiseră o linie defensivă în afara acestei localități, dar pot spune că această localitate nu mai există”.

UPDATE ORA 08:00 – Moscova confirmă că o navă de război a fost lovită în Marea Neagră, în timp ce forțele lui Putin bombardează o stație de cale ferată

Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava de război a fost lovită de un atac ucrainean cu rachete ghidate lansate din avion.

Novocherkassk, una dintre navele flotei prețuite de Vladimir Putin din Marea Neagră, a fost lovită la Feodosiya, în Crimeea ocupată de Rusia, ieri dimineață devreme.

Aceasta vine în contextul în care forțele rusești au bombardat ieri gara din orașul Kherson, din sudul Ucrainei, în timp ce un tren urma să evacueze locuitorii, omorând un polițist și rănind patru persoane, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko.
Klymenko a declarat că aproximativ 140 de civili se aflau în gară în prima parte a serii și că acțiunea rapidă a poliției de a-i îndepărta a salvat multe vieți.

„Mulțumită acțiunilor clare ale poliției, toată lumea a fost dusă cu succes în locuri sigure”, a declarat Klymenko pe Telegram. „Din păcate, un locotenent de poliție din regiunea Kirovohrad și-a pierdut viața din cauza bombardamentelor. Alți doi ofițeri de poliție se află în spital cu răni provocate de schije.”

Știre inițială

În primele ore ale zilei de 26 decembrie, Ucraina a raportat distrugerea navei ruse de debarcare Novocherkassk în Feodosia, Crimeea ocupată, conform anunțului comandantului Forțelor Aeriene, Mykola Oleshchuk.

Locuitorii au relatat zgomote puternice și coloane de fum, iar traficul pe podul din Crimeea a fost blocat.

Serghei Aksenov, liderul autorităților ruse de ocupație din Crimeea, a confirmat un „atac inamic” în zona Feodosia, iar zona portuară a fost izolată.