• Președintele Ucrainei, Zelenski, a subliniat necesitatea consolidării apărării aeriene pentru a contracara controlul Rusiei asupra cerului.
  • În cadrul unei conversații online la conferința suedeză „Societate și Apărare”, Zelenski a evidențiat lipsa de apărare aeriană în zonele de luptă și orașele ucrainene.
  • Volodimir Zelenski: „Au avut loc 500 de lovituri în câteva zile. Am reuşit să le respingem pe cele mai multe dintre ele datorită ajutorului partenerilor noştri – mai mult de 70%”.

UPDATE ORA 21.00- 33.000 de soldați ucraineni, antrenați acum în operațiunea condusă de Marea Britanie

Aproximativ 33.000 de soldați ucraineni au fost instruiți în cadrul unei operațiuni conduse de Marea Britanie.

Împreună cu națiunile partenere, Marea Britanie „oferă această pregătire de bază a infanteriei din 2022”, a precizat Ministerul Apărării.

Operațiunea Interflex preia recruți voluntari care au „puțină sau deloc experiență militară anterioară” și le oferă abilitățile necesare pentru a „supraviețui și a fi eficienți în lupta din prima linie”.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Aceasta ajută forțele ucrainene să își accelereze desfășurările și să se reconstruiască.

Cursul se desfășoară pe o perioadă de cel puțin cinci săptămâni și include mânuirea armelor, primul ajutor pe câmpul de luptă, legea conflictelor armate, tactici de patrulare și pregătire în mediul rural.

Operațiunea Interflex continuă în 2024, a precizat Ministerul Apărării.

UPDATE ORA 19.00-Japonia promite să colaboreze cu Polonia pentru a opri războiul rusesc din Ucraina

Yoko Kamikawa, ministrul de externe al Japoniei, a declarat că țara sa va colabora cu Polonia pentru a „pune capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei cât mai curând posibil”.

Ea a vorbit, de asemenea, despre aducerea unei „păci durabile în Ucraina”.

Dna Kamikawa a purtat discuții la Varșovia cu Radek Sikorski, ministrul polonez de externe.

Ea s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Andrzej Duda.

Dna Kamikawa și-a început sâmbătă vizita în Polonia, dar a întrerupt-o pentru a merge în Ucraina, unde s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelenskyy.

În timpul vizitei sale, Japonia a anunțat că va contribui cu 29 de milioane de lire sterline la un fond fiduciar al NATO pentru a ajuta la dotarea Ucrainei cu sisteme de detectare a dronelor.

UPDATE ORA 17.00- 4 morți și 38 de răniți în loviturile de luni

Patru persoane au murit și alte 38 au fost rănite în loviturile de astăzi din Ucraina, a anunțat luni poliția națională a țării.

„În această dimineață, inamicul a atacat regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia și Khmelnyțki. Până la ora 12:00 [ora locală], se știe despre patru morți. Au fost avariate clădiri rezidențiale, facilități de infrastructură, vehicule. Ofițerii de poliție lucrează la locurile loviturilor, oferă asistență oamenilor și documentează crimele de război ale Rusiei”, a precizat poliția pe Telegram.

„În regiunea Dnipropetrovsk, în urma atacurilor cu rachete asupra orașelor Kryvyi Rih, Novomoskovsk și a satului Nadiya din districtul Kryvyi Rih, o persoană a murit și 28 au fost rănite, inclusiv patru copii. Au fost avariate case particulare și infrastructura civilă.”

UPDATE ORA 16.00- Volodymyr Zelenskiy a mulțumit Kuweitului pentru „sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Volodymyr Zelenskiy a mulțumit Kuweitului pentru „sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a rezoluțiilor cheie ale Adunării Generale a ONU și pentru furnizarea de ajutor energetic și generatoare în timp util pentru perioada de iarnă”.

Președintele Ucrainei a spus că a vorbit cu șeicul Meshal al-Ahmad al-Sabah, care a devenit emir al Kuweitului luna trecută, după moartea șeicului Nawaf al-Ahmad al-Sabah.

UPDATE ORA 15.00- Rusia aruncă accidental o bombă asupra regiunii Lugansk ocupate de ruși

În regiunea Luhansk ocupată de ruși din estul Ucrainei, un avion de război rus a lansat accidental o bombă asupra orașului Rubijne, a declarat Leonid Pasechnik, șeful guvernului din regiune numit de Moscova. El a spus că bomba, un FAB-250 care poartă un focos puternic exploziv, nu a provocat răni.

Incidentul are loc la numai șase zile după ce Rusia a aruncat accidental muniții peste satul Petropavlovka din regiunea Belgorod. Rusia a ocupat părți din regiunea Lugansk din 2014. După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, trupele Moscovei au ocupat majoritatea regiunii, inclusiv Rubijne.

UPDATE ORA 14.00- Papa Francisc: Lovirea fără discriminare a civililor este o crimă de război

Papa Francisc a spus într-un discurs referitor la conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina că „lovirea fără discriminare” a civililor este o crimă de război, deoarece încalcă dreptul internațional umanitar, relatează Reuters. Pontiful în vârstă de 87 de ani și-a făcut comentariile într-o adresă de 45 de minute adresată trimișilor acreditați de Vatican, care este uneori numit discursul său „starea lumii”.

Nu există conflict care să nu ajungă într-un fel „să lovească fără discernământ” populația civilă, a spus el.

El a continuat: „Evenimentele din Ucraina și Gaza sunt o dovadă clară.

Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului internațional umanitar sunt crime de război și că nu este suficient să le semnalăm, ci și necesar să le prevenim.

Este nevoie de un efort mai mare din partea comunității internaționale pentru apărarea și implementarea dreptului umanitar, care pare să fie singura modalitate de a asigura apărarea demnității umane în situații de război.”

UPDATE ORA 13.00- Patru civili au fost uciși în urma atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei, spun oficialii

Rusia a trimis luni devreme zeci de rachete în Ucraina, ucigând cel puțin patru civili, au declarat autoritățile ucrainene. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că o femeie de 63 de ani a fost ucisă într-o lovitură asupra unui oraș de la sud de Harkiv.

UPDATE ORA 12.00- Forțele ucrainene au distrus luni 18 din 51 de rachete lansate în timpul unui val de atacuri aeriene rusești, a anunțat forțele aeriene ucrainene.

A spus că Rusia a lansat peste noapte 32 de rachete de croazieră, precum și opt drone „Shahed” și că toate dronele au fost doborâte. „Infrastructura critică, facilități industriale civile și militare au fost atacate”, a declarat forțele aeriene, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 11.00- Rusia spune că 300 de locuitori au fost evacuați din Belgorod din cauza atacurilor din Ucraina

Rusia a evacuat aproximativ 300 de locuitori din Belgorod, un oraș de lângă granița cu Ucraina, din cauza grevelor de la Kiev, a anunțat luni guvernatorul regiunii.

„Aproximativ 300 de locuitori din Belgorod, care au decis să evacueze temporar, sunt găzduiți momentan în centre de adăpost temporar în Stary Oskol, Gubkin și districtul Korochansky”, care sunt mai departe de graniță, a declarat Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod. .

Evacuarea de la Belgorod este cea mai mare a unui oraș important din Rusia de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Belgorod se află la puțin peste o jumătate de oră cu mașina de granița cu Ucraina, ceea ce îl face o oprire vitală în liniile de aprovizionare rusești. Orașul a fost supus bombardamentelor extinse și a atacurilor cu drone de luni de zile.

Atacurile ucrainene asupra Belgorod din 30 decembrie au ucis 25 de persoane, au declarat oficialii locali.

UPDATE ORA 10.00- Rusia lansează un atac cu rachete la scară largă în toată Ucraina, spun oficialii

Rusia a lansat luni un atac cu rachete la scară largă în toată Ucraina, au declarat oficialii. Forțele aeriene ucrainene au declarat că țara se află sub mai multe valuri de amenințare cu rachete de croazieră și, în unele regiuni, cu rachete balistice, relatează Reuters.

„Inamicul atacă cu cruzime orașe pașnice”, a scris Oleksandr Vilkul, primarul orașului Kryvyi Rih, din sudul Ucrainei, pe Telegram. Anatoliy Kurtiev, secretarul consiliului orășenesc Zaporizhzhia de sud-est, a declarat pe Telegram că un atac cu rachete asupra orașului a rezultat răniți.

În altă parte, cel puțin o femeie a fost rănită într-un atac asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv, a scris primarul acestuia, Ihor Terekhov, pe Telegram. El a spus că au fost lovite instalații industriale, rezultatul fiind un incendiu. Cinci explozii au fost auzite în orașul Zaporizhzhia, a declarat guvernatorul regional Yuriy Malashko, iar cel puțin două persoane au fost rănite.

Oficialii militari ai Ucrainei din alte orașe, inclusiv Dnipropetrovsk și Hmelnițki, au spus, de asemenea, că orașele lor sunt supuse unui „atac masiv cu rachete” din partea Rusiei.

Știre inițială

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța consolidării apărării aeriene pentru a limita controlul Rusiei asupra cerului și pentru a slăbi puterea inamicului pe teren. Într-o discuție online la conferința suedeză „Societate și Apărare”, Zelenski a evidențiat lipsa de apărare aeriană în zonele de luptă și orașele ucrainene, precizând că controlul asupra cerului este crucial.

„Există o lipsă de apărare aeriană atât pe câmpul de luptă, cât şi pentru apărarea oraşelor ucrainene din întreaga ţară. Au avut loc 500 de lovituri în câteva zile. Da, am reuşit să le respingem pe cele mai multe dintre ele datorită ajutorului partenerilor noştri – mai mult de 70%. Dar acest lucru nu este suficient. Dacă Rusia pierde controlul asupra cerului, îşi va pierde toată puterea pe câmpul de luptă. Nu au altă putere: nu o vedem”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Deși au respins majoritatea celor 500 de lovituri recente cu ajutorul partenerilor, Zelenski a subliniat nevoia de consolidare suplimentară a apărării aeriene pentru a menține stabilitatea pe teren.