• Forțele ruse au lansat marți o serie de atacuri cu rachete asupra regiunilor Kiev, Dnipropetrovsk, Harkov și Sumî în Ucraina.
  • Cel puțin opt persoane au fost ucise, iar peste 70 au fost rănite, inclusiv copii, în urma atacurilor, conform informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene.
  • Un avion de transport militar rus Ilyushin-76 s-a prăbușit în regiunea de sud Belgorod, la granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 22.00- Ucraina a comentat despre prăbușirea avionului, dar nu își asumă responsabilitatea pentru doborârea acestuia

Comandamentul militar al Ucrainei spune că consideră că avioanele militare rusești care se apropie de Belgorod sunt ținte legitime, dar nu a recunoscut că a tras asupra unui avion de transport rusesc care s-a prăbușit în regiunea Belgorod din Rusia.

Într-o declarație redactată cu atenție, Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că recentele atacuri asupra orașului Harkov, care se află la doar 30 de kilometri de Rusia, sunt facilitate de avioane de marfă rusești care aduc arme aproape de graniță.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

„Intensitatea înregistrată a bombardamentelor este direct legată de creșterea numărului de avioane de transport militare care s-au îndreptat recent spre aerodromul Belgorod”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 20.00- SUA lucrează pentru a obține claritate cu privire la accidentul aviatic din Rusia, spune Casa Albă

Casa Albă este la curent cu afirmațiile că un avion militar rus s-a prăbușit în regiunea Belgorod, care transporta militari ucraineni înaintea unui schimb de prizonieri, dar nu avea alte informații de oferit miercuri.

„Nu, nu avem”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, când a fost întrebat dacă Statele Unite au mai multe informații. „Am văzut rapoartele, dar nu suntem în măsură să le confirmăm.”

Kirby a spus că administrația „în mod evident a făcut tot ce putem pentru a încerca să obținem mai multă claritate și mai multe informații despre aceasta”.

UPDATE ORA 18.00- Armata ucraineană nu confirmă sau neagă doborârea Il-76, dar acuză armata rusă că folosește avioane militare de transport pentru a livra rachete

Armata ucraineană a lansat o declarație în care acuză armata rusă că folosește avioane militare de transport pentru a livra rachete în regiunea Belgorod pentru a efectua atacuri transfrontaliere în ultimele săptămâni.

Declarația nu a confirmat sau infirmat doborârea Il-76 miercuri. Dar a urmat raportul (acum retras) Ukrainskaya Pravda, care susținea că armata a doborât un avion Il-76 despre care credea că transporta un transport de rachete antiaeriene S-300 în drum spre Belgorod în această dimineață.

UPDATE ORA 17.00- Există scepticism la Kiev cu privire la afirmațiile Rusiei că aeronava militară care s-a prăbușit miercuri dimineață transporta prizonieri de război ucraineni, scrie Luke Harding.

Există un scepticism tot mai mare la Kiev că avionul de transport militar rus Il-76 transporta 65 de prizonieri de război ucraineni. Anton Gerashchenko, un blogger popular și consilier al Ministerului Afacerilor Interne, a spus că versiunea Rusiei a evenimentelor nu este convingătoare. El a citat un canal local din Belgorod „My Belgorod”, care a raportat că avionul a decolat din Belgorod și se îndrepta în cealaltă direcție când a coborât.

UPDATE ORA 16.00- Ukrinform relatează că directorul grupului pentru drepturile omului din Harkiv, Yevhen Zakharov, a declarat că aproximativ 530 de clădiri religioase din Ucraina au fost avariate în timpul războiului.

Zaharov a spus că, în timp ce marea majoritate a clădirilor vizate erau ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, au existat și cazuri de bombardare a clădirilor religioase evreiești, musulmane și hinduse. El a spus că cel mai mare număr de clădiri avariate a fost în regiunea Donețk.

UPDATE ORA 15.00 – Slovacia va sprijini Kievul pe calea de a adera la UE, spune premierul Ucrainei

Denys Shmyhal spune că a primit asigurări de la omologul său slovac Robert Fico că țara va sprijini aspirațiile Kievului de a adera la UE.

„Slovacia va sprijini programul Ukraine Facility, care prevede furnizarea de 50 de miliarde de euro [54,5 miliarde de dolari] de către UE pentru Ucraina”, a spus Shmyhal la X după discuțiile cu Fico, care a inversat anterior cursul privind politica externă a Slovaciei pentru a opri sprijinul militar pentru Ucraina. .

UPDAATE ORA 14.00 – Kremlinul nu îl consideră pe Boris Nadejdin, un fost parlamentar de opoziție care dorește să candideze la președinte pe un bilet anti-război, drept un rival serios al președintelui Vladimir Putin

Kremlinul a declarat miercuri că nu îl consideră pe Boris Nadejdin, un fost parlamentar de opoziție care dorește să candideze la președinte pe un bilet anti-război, drept un rival serios al președintelui Vladimir Putin, relatează Reuters.

Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, încearcă acum să adune 100.000 de semnături până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a fi înregistrat ca candidat la alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

În ultimele zile, unii ruși care se opun a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” din Ucraina au stat la coadă în frig pentru a-și oferi semnăturile în sprijinul său.

Întrebat miercuri dacă Nadejdin este un rival care a reprezentat o amenințare politică pentru Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nici deloc, nu-l vedem ca pe un rival. Orice cetățean are dreptul să candideze la președinție dacă îndeplinește o serie de condiții.”

Putin, aflat la putere fie ca președinte, fie ca prim-ministru de la sfârșitul lui 1999 și care controlează toate pârghiile statului, este de așteptat să câștige încă un mandat de șase ani în martie.

UPDATE ORA 13.00 – Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că Ucraina a doborât un avion militar care s-a prăbușit în regiunea Belgorod din Rusia, numind-o un act „barbar”

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că Ucraina a doborât un avion militar care s-a prăbușit în regiunea Belgorod din Rusia, numind-o un act „barbar”, relatează Reuters, citând agenția de presă de stat TASS.

Ministerul nu a oferit nicio dovadă pentru afirmație. Un parlamentar rus a declarat miercuri mai devreme că avionul a fost doborât de rachete americane sau germane furnizate Ucrainei.

UPDATE ORA 12.00 – 74 de persoane au murit în urma prăbușirii avionului

Partea ucraineană a fost avertizată cu privire la livrarea planificată a prizonierilor la Belgorod. Schimbul trebuia să aibă loc astăzi, iar în acest scop Forțele Armate ale Ucrainei au fost transferate cu avionul la Belgorod.

Duma de Stat va pregăti un apel către Statele Unite și Germania în legătură cu prăbușirea Il-76.

UPDATE ORA 11.00 – Un avion militar rus s-a prăbușit în regiunea Belgorod

Un avion de transport militar rus Ilyushin-76 s-a prăbușit în regiunea de sud Belgorod, la granița cu Ucraina. Cel puțin 65 de persoane aflate la bord au fost ucise, potrivit rapoartelor ruse care citează Ministerul Apărării.

Agenția de presă Ria Novosti a declarat că cei de la bord includ membri capturați ai forțelor armate ucrainene. Guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov a spus că este la curent cu un „incident”, dar nu a oferit alte detalii.

Videoclipul distribuit pe rețelele de socializare a arătat un avion coborând în apropierea satului Yablonovo, urmat de o explozie, în jurul orei 11:00.

UPDATE ORA 10.00 – Ministrul Apărării din Marea Britanie cere aliaților să „intensifice” ajutorul militar Ucrainei

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a spus că aliații săi trebuie să „intensifice” ajutorul militar al Ucrainei.

Scriind I’m Politico, Shapps a spus: „Ucraina a făcut o treabă incredibilă în a-și respinge invadatorul. A recuperat 50% din teritoriul furat de Rusia și a deschis un pasaj maritim în Marea Neagră.

„Dar Kievul are nevoie de mai mult sprijin – și nu doar din partea Regatului Unit. Și colegii noștri aliați trebuie să facă un pas.”

El a continuat precizând că membrii Grupului de Contact al Apărării Ucrainei, care este format din 54 de națiuni, inclusiv toți membrii NATO, „trebuie să ia măsuri”.

Marea Britanie a cheltuit peste 7 miliarde de lire sterline pentru ajutor militar pentru Ucraina. La începutul acestei luni, premierul Rishi Sunak a anunțat un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina.

UPDATE ORA 08.00 – Industria de apărare a Rusiei a demontat frigiderele pentru piese, spune reprezentantul Marii Britanii

Armata Rusiei este forțată să demonteze frigiderele și alte aparate de uz casnic pentru piese, pe măsură ce invazia sa în Ucraina continuă, a declarat un reprezentant britanic la ONU.

Reprezentantul permanent adjunct al Marii Britanii la ONU, James Kariuki, a declarat, de asemenea, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York, că războiul a dat înapoi cu aproape două decenii modernizarea armatei ruse.

UPDATE 5.00-Trei noi lovituri rusești au lovit orașul ucrainean Harkov, spune guvernatorul

Trei noi lovituri rusești au avariat marți infrastructura într-un district din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

Synehubov, care a scris pe aplicația de mesagerie Telegram, a spus că acesta a fost al treilea val de atacuri asupra orașului într-o singură zi. Acesta a precizat că nu există informații imediate privind victimele, dar că serviciile de urgență se află la fața locului.

Oficialii din Harkov au raportat anterior opt morți în atacurile cu rachete.

UPDATE 3.00-Zelenski spune că 18 persoane au murit în urma atacurilor cu rachete rusești

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat marți că loviturile cu rachete rusești pe teritoriul țării au ucis 18 persoane și au rănit peste 130.

Zelenskiy, vorbind în discursul său video nocturn, a spus că au fost lovite peste 200 de locuri, inclusiv 139 de locuințe.

Oficialii din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au declarat anterior că opt care au murit într-un atac asupra unei clădiri de apartamente.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Marți, forțele ruse au efectuat o serie de atacuri cu rachete asupra regiunilor Kiev, Dnipropetrovsk, Harkov și Sumî, soldate cu cel puțin opt persoane decedate și peste 70 de răniți, inclusiv copii, conform informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene. Aceste atacuri au generat explozii și incendii devastatoare, afectând locuințe, o unitate medicală, școli și vehicule.

Forțele ruse au lansat un total de 44 de rachete de diferite tipuri în atacul aerian lansat marți în mai multe regiuni ucrainene, inclusiv în capitala Kuev, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate.

Forțele de Apărare Aeriană au distrus 15 rachete de croazieră, cinci rachete balistice și două rachete ghidate.