• Ministerul pentru Situații de Urgență publicase sâmbătă târziu o înregistrare video în care primii respondenți găseau cadavre.
  • Se pare că imobilul adăpostea un restaurant numit Adriatic, despre care autoritățile locale au spus că era cunoscut pentru că oferea pâine proaspătă în timpul weekendurilor, atrăgând mulți ruși.
  • Zakharova, din cadrul Ministerului de Externe, a mai spus că Moscova se așteaptă la o condamnare rapidă și necondiționată” din partea organizațiilor internaționale.

UPDATE ORA 22.00 – Nicio nouă interdicție de import în următorul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Comisia Europeană nu va adăuga noi interdicții de import în următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, au declarat diplomați ai UE.

Comisia și statele membre ale UE doresc să adopte rapid un nou set de măsuri pentru a marca cea de-a doua aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Dar, deși au existat apeluri din partea unor țări UE de a interzice mai multe exporturi rusești, cum ar fi aluminiul, Comisia va propune un pachet de măsuri care speră să provoace o dezbatere minimă în rândul statelor membre, astfel încât să fie adoptat rapid.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Statele membre trebuie să voteze în unanimitate pentru a adopta noi sancțiuni. „Vor fi sute de listări, entități și persoane fizice. Nu sunt nume mari [de companii]”, a declarat unul dintre diplomați pentru Reuters.

UPDATE ORA 21.00 – Ungaria cere premierului suedez o vizită înainte de aprobarea candidaturii la NATO

Premierul Suediei va trebui să viziteze Ungaria înainte de a fi aprobată o candidatură la NATO, a declarat partidul de guvernământ din Ungaria.

Ungaria este singura țară NATO care nu a ratificat cererea de aderare a Stockholmului, un proces care necesită sprijinul tuturor membrilor alianței de apărare.

Dar astăzi, partidul de guvernământ Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orban, a declarat că cererea de aderare a Suediei la NATO ar putea fi ratificată atunci când parlamentul ungar se va reuni din nou pentru o sesiune normală.

„Dacă aceasta este o chestiune importantă pentru suedezi, atunci, evident, premierul suedez va veni la Budapesta”, a declarat partidul pentru Reuters.

UPDATE ORA 20.00 – Georgia afirmă că a confiscat o încărcătură de explozibili trimisă din Ucraina cu destinația Rusia

Serviciul de securitate de stat al Georgiei a declarat luni că a confiscat o încărcătură clandestină de explozibili cu destinația Voronej, oraș rusesc, din portul ucrainean Odesa.

Agenția de securitate internă a țării din Caucazul de Sud a declarat că explozibilii erau ascunși într-o încărcătură de baterii de mașină care a intrat în Georgia în ianuarie pe cale terestră din Ucraina, via România, Bulgaria și Turcia, și a fost confiscată la granița cu Rusia.

UPDATE ORA 18.00 – Partidul de guvernământ din Ungaria boicotează sesiunea privind aderarea Suediei la NATO

Partidul de guvernământ din Ungaria a boicotat o sesiune parlamentară privind aderarea Suediei la NATO, amânând un vot al ultimului membru al alianței pentru a aproba extinderea alianței defensive, relatează AFP.

Ambasadorul american David Pressman a fost prezent în tribuna de vizionare în timpul sesiunii parlamentare de luni, alături de trimiși din alte 14 țări NATO, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei SUA.

Dar ședința a fost suspendată după ce doar 51 din cei 199 de deputați au votat asupra ordinii de zi, deoarece aproape toți membrii coaliției de guvernare Fidesz-KDNP a lui Viktor Orbán – cu excepția vicepreședintelui Sandor Lezsak – au stat deoparte.

Orbán întârzie votul din cauza „vanității sale personale”, a declarat pentru AFP Agnes Vadai, de la cel mai mare partid de opoziție.

UPDATE ORA 17.00 – Atacul rusesc din Herson a ucis patru persoane – ministru

Rusia a lansat luni un atac împotriva orașului Herson din sudul țării, ucigând cel puțin patru locuitori și rănind unul, a scris ministrul de interne Ihor Klymenko pe Telegram.

Focul de artilerie ar fi lovit Kherson în jurul prânzului.

Doi bărbați, cu vârste de 45 și 50 de ani, au fost uciși în timp ce se aflau într-o mașină, a declarat Roman Mrochko, șeful administrației militare din Herson.

UPDATE ORA 16.00- Ministerul olandez pregătește încă șase avioane de luptă F-16 pentru Ucraina

„Ministerul Apărării olandez pregătește 6 avioane de luptă F-16 suplimentare pentru livrarea în Ucraina”, a anunțat Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării.

UPDATE ORA 15.00- Vitalii Klitschko, a criticat posibilitatea concedierii generalului Valerii Zaluzhnyi

Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a criticat posibilitatea concedierii generalului Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef popular al forțelor armate ucrainene, spunând că din cauza conducerii generalului „mulți ucraineni au cu adevărat încredere în forțele armate”.

„Astăzi este un moment în care politica ar putea prevala asupra rațiunii și a intereselor țării”, a spus Klitschko pe rețelele de socializare.

Primarul capitalei Ucrainei a fost un critic vocal al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy. La rândul său, președinția a acuzat biroul lui Klitschko de ineficiență.

UPDATE ORA 14.00- Președintele Camerei Republicii: Proiectul de lege pentru a asigura ajutor Ucrainei „va fi mort la sosire” dacă ajunge în casă

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Mike Johnson, a declarat că acordul bipartizan recent dezvăluit privind ajutorul Ucrainei și securitatea la frontieră este „mai rău decât se aștepta” și că „va fi mort la sosire” dacă ar ajunge în camera sa.

Senatorii americani au lansat ieri seară detaliile unui pachet foarte așteptat de 118 de miliarde de dolari, care îmbină politica federală de aplicare a legii la granița dintre SUA și Mexic cu ajutorul de război pentru Ucraina, Israel și altele, lansând un efort de lungă durată pentru a împinge proiectul de lege peste sceptic, dur- dreapta Casa Republicanilor.

Într-o postare pe X, Johnson a scris luni:

am vazut destule. Acest proiect de lege este chiar mai rău decât ne așteptam și nu va fi aproape de a pune capăt catastrofei la graniță pe care a creat-o președintele.

După cum a proclamat principalul negociator democrat: În conformitate cu această legislație, „granița nu se închide niciodată”. Dacă această factură ajunge la casă, va fi moartă la sosire.

UPDATE ORA 13.00- Rusia a desfășurat atacuri împotriva a nouă dintre regiunile Ucrainei în ultima zi – autorități

Rusia a desfășurat atacuri împotriva nouă dintre regiunile Ucrainei în ultima zi, ucigând cel puțin un civil și rănind cel puțin cinci persoane, au declarat autoritățile regionale.

Forțele ruse au lansat 36 de atacuri împotriva regiunii Herson în ultima zi, rănind o persoană și distrugând zone rezidențiale și un muzeu din orașul Herson, a scris guvernatorul regional, Oleksandr Produkin, pe Telegram.

În regiunea Doneţk, Rusia a atacat Toreţk, ucigând un civil şi rănind patru persoane din regiune, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin.

De asemenea, armata rusă ar fi lovit și orașul Avdiivka, din estul Ucrainei, rănind două persoane, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 12.00- Kremlinul a acuzat Ucraina că a comis un atac terorist monstruos în weekend, lovind o brutărie și un restaurant din estul Ucrainei controlate de ruși.

Rusia spune că cel puțin 28 de persoane au fost ucise în atacul din orașul Lysychansk.

Guvernatorul de la Luhansk, Leonid Pasechnik, instalat la Moscova, a declarat că Kievul a vizat o brutărie despre care se știa că avea pâine proaspătă în weekend.

RIA Novosti a publicat un videoclip cu o clădire grav avariată, în care lucrătorii de urgență scot o mașină complet zdrobită.

Clădirea cu un etaj avea un panou mare pe care scria „Restaurant Adriatic” și părea distrusă în întregime și acoperită de moloz.

UPDATE ORA 11.00- Candidatul rus anti-război la președinție, Boris Nadejdin, a declarat că un grup de lucru al comisiei electorale centrale a Rusiei a constatat că 15% din semnăturile susținătorilor pe care le-a depus pentru a-și susține candidatura electorală sunt nevalide.

Această cifră, dacă va fi confirmată, este de trei ori mai mare decât rata de eroare admisă și ar oferi motive pentru ca comisia să-l descalifice pe Nadejdin să candideze împotriva lui Vladimir Putin în martie.

Comisia va lua o decizie finală în această chestiune miercuri, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Nadejdin.

UPDATE ORA 10.00- Senatul SUA a eliberat un acord cu privire la granița și ajutorul Ucrainei

Senatorii americani au lansat duminică seara detaliile unui pachet foarte așteptat de 118 de miliarde de dolari care îmbină politica federală de aplicare a legii la granița dintre SUA și Mexic cu ajutorul de război pentru Ucraina, Israel și altele.

Propunerea este cea mai bună șansă pentru Joe Biden de a sprijini reducerea ajutorului SUA în timpul războiului pentru Ucraina – un obiectiv major de politică externă care este împărtășit atât de principalul democrat al Senatului, Chuck Schumer, cât și de cel mai important republican, Mitch McConnell. Senatul era de așteptat săptămâna aceasta să organizeze un vot de testare cheie asupra legislației, dar se confruntă cu un zid de opoziție din partea conservatorilor.

În mod esențial, cu Congresul blocat să aprobe ajutoare Ucrainei de 60 de miliarde de dolari, SUA au oprit transporturile de muniții și rachete către Kiev, lăsând soldații ucraineni depășiți în timp ce încearcă să treacă peste un impas măcinat cu trupele rusești.

În încercarea de a depăși opoziția din partea republicanilor din Camere, McConnell a insistat anul trecut ca modificările politicii de frontieră să fie incluse în pachetul de finanțare a securității naționale.

UPDATE 3:00-28 de morți în atacul ucrainean asupra unui oraș ocupat de Rusia, susține Moscova

Oficialii instalați la Moscova spun că bombardamentele ucrainene au ucis cel puțin 28 de persoane într-o brutărie din orașul Lysychansk, ocupat de Rusia.

Cel puțin un copil se numără printre cei morți sâmbătă, a scris liderul local Leonid Pasechnik într-o declarație pe Telegram. Alte 10 persoane au fost salvate de sub dărâmături de către serviciile de urgență, a precizat el.

Oficialii ucraineni de la Kiev nu au comentat incidentul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia afirmă că cel puțin 28 de persoane au fost ucise după ce forțele ucrainene au bombardat o brutărie din orașul Lysychansk din regiunea ocupată Luhansk, în estul țării, iar Ministerul Apărării Civile, Situațiilor de Urgență și Ajutorului în caz de dezastre a declarat că cel puțin un copil se află printre persoanele decedate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat duminică că zeci de civili” se aflau în interiorul clădirii atunci când Ucraina a lovit-o cu ajutorul sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA.

Ministerul pentru Situații de Urgență publicase sâmbătă târziu o înregistrare video în care primii respondenți găseau cadavre și scoteau persoane însângerate pe targă din ruinele clădirii cu un etaj care părea distrusă.

Se pare că imobilul adăpostea un restaurant numit Adriatic, despre care autoritățile locale au spus că era cunoscut pentru că oferea pâine proaspătă în timpul weekendurilor, atrăgând mulți ruși.

Zakharova, din cadrul Ministerului de Externe, a mai spus că Moscova se așteaptă la o condamnare rapidă și necondiționată” din partea organizațiilor internaționale.

Citește și