• Comisia va propune un pachet de măsuri care speră să provoace o dezbatere minimă în rândul statelor membre, astfel încât să fie adoptat rapid.
  • Statele membre trebuie să voteze în unanimitate pentru a adopta noi sancțiuni.
  • Vor fi sute de listări, entități și persoane fizice. Nu sunt nume mari [de companii]”, a declarat unul dintre diplomați.

UPDATE ORA 22.00 – Tucker Carlson confirmă că îi ia un interviu lui Vladimir Putin

Fostul prezentator Fox News a confirmat că îi ia într-adevăr un interviu lui Vladimir Putin, după zile de zvonuri și speculații în care a fost văzut ieri vizitând biroul președintelui rus.

Acesta ar fi primul interviu individual pe care președintele rus îl acordă unui jurnalist occidental de la invazia Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani.

Carlson, care a fost concediat de la Fox News în aprilie anul trecut și care a fost un susținător vocal al dlui Putin, a postat pe X un videoclip de patru minute în care explică de ce a decis să îi ia un interviu.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?

UPDATE ORA 21.00 – Zelenski ordonă crearea unei forțe militare separate pentru drone

Președintele ucrainean a ordonat crearea unei ramuri separate a forțelor armate ale țării sale, care să se concentreze în întregime pe drone.

Volodimir Zelenski și oficialii săi militari au declarat că dronele sunt cruciale pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei.

Aceasta nu este o chestiune pentru viitor. Mai degrabă, trebuie să ofere rezultate concrete în viitorul foarte apropiat”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, în care a anunțat noul decret.

Acest an trebuie să fie decisiv în foarte multe aspecte. Și în mod clar pe câmpul de luptă. Sistemele de drone și-au demonstrat eficiența pe uscat, în cer și pe mare.”

UPDATE ORA 20.00 – Fostului comandant Wagner i s-a refuzat azilul în Norvegia

Unui fost comandant al grupului de mercenari Wagner din Rusia i s-a refuzat azilul după ce a fugit în Norvegia anul trecut, a declarat avocatul său.

Andrei Medvedev a fugit din Rusia în ianuarie anul trecut, trecând granița arctică cu Norvegia.

Avocatul său a declarat că autoritățile de imigrare din Norvegia i-au refuzat azilul în urmă cu trei săptămâni, deoarece nu îl consideră un combatant obișnuit al forțelor armate ruse, care nu poate fi pedepsit pentru participarea la operațiuni de luptă regulate.

UPDATE ORA 19.00 – Un grup rusesc din domeniul metalelor și energiei se orientează către China, pe fondul sancțiunilor occidentale

Grupul rusesc de metale și energie En+ ia în considerare construirea unui sit de producție de echipamente pentru energie eoliană în Orientul Îndepărtat al Rusiei împreună cu parteneri chinezi, a declarat agenția de dezvoltare a regiunii.

Industria eoliană din Rusia s-a confruntat cu dificultăți în accesarea echipamentelor necesare după retragerea producătorilor occidentali din Rusia ca urmare a acțiunilor Rusiei în Ucraina începând cu februarie 2022.

UPDATE ORA 18.00 – Kremlinul își intensifică încercările de a face presiuni pentru împărțirea Ucrainei

Kremlinul își intensifică retorica care împinge la o ipotetică împărțire a Ucrainei, în încercarea de a normaliza povestea partiției în discuțiile occidentale, constată Institutul pentru Studiul Războiului.

Grupul de reflecție cu sediul la Washington a declarat că Rusia „se agață de subiecte inofensive și fără legătură” și își promovează narațiunea potrivit căreia statul ucrainean este fabricat în mod artificial și invazia sa este justificată din punct de vedere istoric.

UPDATE ORA 17.00 – Șeful ONU în domeniul nuclear va vizita centrala Zaporojie din cauza îngrijorărilor legate de personal și siguranță

Securitatea la centrala nucleară ucraineană Zaporojiee rămâne fragilă, pe fondul reducerilor de personal decretate de autoritățile ruse care ocupă instalația, a declarat șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care se află la Kiev, va vizita mâine centrala, după ce Rusia a refuzat accesul angajaților companiei energetice ucrainene Energoatom, care au refuzat să semneze contracte cu un operator rus.

Fostul angajat al 12.000 de persoane, doar 2.000-3.000 au rămas la centrală și se crede că au adoptat cetățenia rusă.

UPDATE ORA 16.00- Bebeluș de două luni ucis într-un atac rusesc asupra hotelului din Harkiv

Un copil de două luni a murit într-un atac cu rachete rusești asupra Harkiv, nord-estul Ucrainei, a declarat marți un oficial regional.

Oleh Synehubov, șeful administrației militare din Harkiv, a declarat că forțele ruse au atacat satul Zolociv din regiunea Harkiv, lovind un hotel cu trei etaje.

„Salvatorii au scos de sub dărâmături cadavrul unui băiețel de două luni, care s-a născut pe 4 decembrie 2023”, a declarat Synehubov pe Telegram.

Trei femei, în vârstă de 21, 28 și 39 de ani, au fost internate în spital cu răni de explozie și răni de schije, inclusiv mama copilului mort, a adăugat el.

UPDATE ORA 15.00- Bebeluș de două luni ucis într-un atac rusesc asupra hotelului din Harkiv

Un copil de două luni a murit într-un atac cu rachete rusești asupra Harkiv, nord-estul Ucrainei, a declarat marți un oficial regional.

Oleh Synehubov, șeful administrației militare din Harkiv, a declarat că forțele ruse au atacat satul Zolociv din regiunea Harkiv, lovind un hotel cu trei etaje.

„Salvatorii au scos cadavrul unui băiețel de două luni, care s-a născut pe 4 decembrie 2023, de sub dărâmături”, a spus Synehubov pe Telegram.

Trei femei, în vârstă de 21, 28 și 39 de ani, au fost internate în spital cu răni de explozie și răni de schije, inclusiv mama copilului mort, a adăugat el.

Synehubov a spus că forțele ruse au lovit hotelul în timpul nopții folosind două rachete S-300. CNBC nu a putut verifica imediat informațiile din postare.

UPDATE ORA 14.00- Schimbarea conducerii Ucrainei nu va afecta relațiile cu aliații, a spus ministrul

Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat marți că o schimbare militară și politică care este așteptată în curând nu va avea niciun impact asupra relațiilor Kievului cu aliații săi occidentali.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat că are în vedere o „resetare” pentru a înlocui mai mulți oficiali înalți care vor depăși sfera militară. Există speculații intense că șeful armatei ucrainene va fi concediat.

„Nu cred că nicio schimbare a guvernului poate influența relațiile noastre cu partenerii noștri”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba într-un briefing de presă comun la Kiev, alături de omologul său portughez.

UPDATE ORA 13.00- Regiunea Donețk din Ucraina a fost lovită de până la 2.500 de lovituri rusești zilnic, spune guvernatorul

Rusia trage zilnic între 1.500 și 2.500 de obuze și rachete în regiunea Donețk, devastată de război a Ucrainei, și vizează infrastructura critică pentru a îngreuna oamenii să rămână acolo iarna, a declarat guvernatorul său pentru Reuters.

Provincia de est, din care 57% este ocupată de Rusia, a fost în fruntea războiului din 2014, când împuterniciții susținuți de ruși au ocupat capitala regiunii, numită și Donețk, precum și multe alte orașe mari.

UPDATE ORA 12.00- Navele de război rusești rămân vulnerabile după ultima scufundare

Navele de război rusești care operează în jurul peninsulei ocupate Crimeea rămân vulnerabile la atac, ultima lovitură asupra unei corvete rusești de rachete subliniind amenințarea reprezentată de Ucraina, a declarat marți Ministerul Apărării britanic.

UPDATE ORA 11.00- Șeful AIEA, Grossi, a spus că va examina conflictul contractual la Zaporizhzhia, relatează presa

Aproximativ 100 din miile de angajați ucraineni de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, deținută de Rusia, refuză să semneze contracte cu compania nucleară rusă Rosatom, a declarat marți șeful ONU, Rafael Grossi, la radio RFI.

Grossi a declarat postului de radio francez într-un interviu că va examina orice impact asupra operațiunilor de la centrală, unde cele șase reactoare sunt oprite, atunci când o va vizita miercuri.

Fabrica spune că nu le va mai acorda acestor holdout acces la site, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

UPDATE ORA 10.00- Mașina despre care se presupune că a fost folosită de Tucker Carlson la Moscova, văzută părăsind biroul lui Putin, relatează presa

Prezența raportată a jurnalistului american Tucker Carlson la Moscova continuă să apară în media pro-Kremlin, deoarece mișcările sale și motivele pentru a fi la Moscova sunt urmărite îndeaproape.

Speculațiile sunt abundente cu privire la motivele lui Carlson pentru a se afla în Rusia – există zvonuri că ar putea fi în țară pentru a-l intervieva pe președintele Vladimir Putin – iar agenția de media de stat rusă RIA Novosti a raportat miercuri seara că mașina ar fi folosită de fosta gazdă Fox News pentru călătoriile în jurul Moscovei fuseseră văzute părăsind biroul președintelui.

UPDATE ORA 01:00 – Autoritățile ucrainene efectuează un audit al acțiunilor Forțelor Armate ale Ucrainei timp de doi ani

Autoritățile ucrainene efectuează un audit al acțiunilor Forțelor Armate ale Ucrainei timp de doi ani, a declarat Podolyak, consilier al șefului biroului lui Zelensky, comentând despre probabilitatea demisiei comandantului șef Zalujni. Potrivit acestuia, este necesar să înțelegem ce nu a fost implementat și ce greșeli au fost făcute în 2023

Știre inițială

Comisia Europeană nu va adăuga noi interdicții de import în următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, au declarat diplomați ai UE. Comisia și statele membre ale UE doresc să adopte rapid un nou set de măsuri pentru a marca cea de-a doua aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Dar, deși au existat apeluri din partea unor țări UE de a interzice mai multe exporturi rusești, cum ar fi aluminiul, Comisia va propune un pachet de măsuri care speră să provoace o dezbatere minimă în rândul statelor membre, astfel încât să fie adoptat rapid.

Statele membre trebuie să voteze în unanimitate pentru a adopta noi sancțiuni. Vor fi sute de listări, entități și persoane fizice. Nu sunt nume mari [de companii]”, a declarat unul dintre diplomați pentru Reuters.

Diplomatul a spus că propunerea Comisiei – care ar putea ajunge chiar în această săptămână – va extinde, de asemenea, lista companiilor rusești cărora firmele din UE nu le pot vinde bunuri cu dublă utilizare.

Citește și