• Premierul britanic Liz Truss a declarat joi că preşedintele francez Emmanuel Macron este un prieten al Regatului Unit, după ce în vară nu avea un răspuns clar în această privinţă.
  • ,,Este un prieten” , a declarat premierul britanic la Praga, unde are loc primul summit al Comunităţii politice europene.
  • Relaţiile complicate din punct de vedere istoric dintre Marea Britanie şi Franţa au devenit mai tensionate de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Preşedintele francez Emmanuel Macron este un prieten al Marii Britanii, a declarat joi premierul Liz Truss, după ce la începutul acestui an, în timpul campaniei pentru a deveni lider, declarase că nu se ştie dacă este prieten sau duşman, relatează Reuters.

Truss a vorbit la Praga la summitul inaugural al Comunităţii Politice Europene, un format creat de Macron şi care reuneşte cele 27 de state membre ale Uniunii Europene cu alte 17 ţări europene.

,,Este un prieten„, a declarat Truss reporterilor atunci când a fost întrebată dacă s-a hotărât în privinţa lui Macron.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Macron a răspuns la fel şi a spus că este ,,foarte fericit” să o vadă pe Truss la Praga şi că speră că va marca un nou început pentru relaţiile dintre Marea Britanie şi UE după Brexit.

,,Aceasta este o insulă, dar această insulă nu s-a mutat de pe continent” , a spus Macron în engleză. ,,Sper cu adevărat că acesta este începutul zilei de după”.

Relaţiile complicate din punct de vedere istoric dintre Marea Britanie şi Franţa au devenit mai tensionate de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la începutul anului 2020, inflamate de disputele legate de controlul de la frontiere şi de fluxul de migranţi care traversează marea de la Calais spre sudul Angliei.