• Liz Truss declanșează un război civil conservator prin demiterea executorilor guvernamentali care nu au trecut testul de loialitate.
  • La începutul campaniei pentru conducerea Camerei Comunelor, șefilor conservatori responsabili de disciplina Camerei Comunelor li s-a spus să rămână neutri în timpul competiției.
  • Dar Truss l-a trimis pe consilierul ei, James Duddridge, pentru a inversa această situație și a făcut presiuni asupra a 11 șefi pentru a o susține public.

Liz Truss declanșează un război civil conservator prin demiterea executorilor guvernamentali care nu au trecut testul de loialitate. La începutul campaniei pentru conducerea Camerei Comunelor, șefilor conservatori responsabili de disciplina Camerei Comunelor li s-a spus să rămână neutri în timpul competiției.

Dar Truss l-a trimis pe consilierul ei, James Duddridge, pentru a inversa această situație și a făcut presiuni asupra a 11 șefi pentru a o susține public.

Cei doi consilieri care nu au făcut-o – David Morris, 56 de ani, deputat de Morcambe, Lancs, și Julie Marson, 57 de ani, deputat de Hertford, Herts – au fost concediați săptămâna trecută, în timp ce ceilalți și-au păstrat locurile de muncă sau au fost promovați.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Un conservator de top a spus: „Acest guvern devine un cult. Toată lumea trebuie să jure credință lui Truss. Premierul a spus că ori suntem de partea ei, ori suntem dați afară. Nu așa se câștigă prietenii de care premierul va avea nevoie cu disperare”.

Dintre cei 11, Duddridge a devenit ministru de rang mediu la Comerț Internațional, iar Craig Whittaker a fost promovat la funcția de Deputy Chief Whip. David TC Davies a primit Biroul galez, Gareth Johnson a fost numit ministru al Justiției, Scott Mann a mers la Mediu, iar Suzanne Webb a devenit secretarul parlamentar al premierului.

Restul și-au păstrat locurile de muncă ca consilieri și salariul de 18.000 de lire sterline pe lângă salariul de parlamentar de 84.144 de lire sterline care însoțește această funcție. Parlamentarii conservatori care nu au susținut-o pe Truss sunt furioși că susținătorii lui Sunak au fost excluși din guvernul ei, iar foști miniștri precum Steve Barclay, Dominic Raab și Grant Shapps își învârt acum degetele pe băncile din spate.

Premierul i-a spus lui Shapps că este cel mai bun comunicator al guvernului, dar că, din cauza faptului că l-a susținut pe Sunak, nu mai era loc pentru el”.

Un parlamentar a spus: Rishi și-a cerut scuze tuturor susținătorilor săi pentru că i-a costat locurile de muncă. Chiar dacă nu a fost vina lui, se simte responsabil”.

Un alt parlamentar conservator a spus: Numirile premierului sunt pur și simplu jenante pentru că nu se bazează pe merit, ci pe faptul că este un lingușitor. Și se va întoarce împotriva ei. Ea are nevoie ca parlamentarii să fie uniți în spatele ei și tot ce face este să ne divizeze.”

Truss și-a început mandatul de premier cu doi din trei parlamentari conservatori împotriva ei și această poziție nu s-a îmbunătățit. Doar 113 au susținut-o în cursa finală de la Camera Comunelor din iulie, față de 137 pentru Sunak și 105 pentru ministrul Comerțului, Penny Mordaunt. Acum, Truss încearcă să atragă mai mulți de partea ei.

Un fost ministru al cabinetului a declarat: În timpul campaniei a jucat cartea succesorului lui Boris Johnson. Acum joacă cartea Nu sunt Boris” pentru a încerca să ne mulțumească”.