• Prim-ministrul Liz Truss a recunoscut că nu există speranțe pe termen scurt și mediu” pentru un pact comercial transatlantic cu Statele Unite, în timp ce se pregătea pentru o întâlnire cu Joe Biden.
  • Guvernele conservatoare succesive, în care Truss a fost un membru cheie, au țintit ani de zile un pact comercial transatlantic cu America ca premiu pentru ieșirea din UE.
  • De asemenea, ea dorește încheierea de acorduri comerciale cu India și cu Consiliul de Cooperare al Golfului, care include Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Liz Truss a renunțat la speranțele de a încheia un acord comercial cu SUA, ca urmare a unei decizii surprinzătoare după Brexit. Guvernele conservatoare succesive, în care Truss a fost un membru cheie, au țintit ani de zile un pact comercial transatlantic cu America ca premiu pentru ieșirea din UE.

Dar, într-o mărturisire surprinzătoare, noul prim-ministru a renunțat la planurile pentru un acord cu Casa Albă pe termen scurt și mediu”. Afirmația bombă, care îi va zgudui pe cei care au susținut că Regatul Unit ar putea încheia cu ușurință un pact de mai multe miliarde de lire sterline cu SUA, a fost făcută în timp ce se pregătea pentru o întâlnire cu președintele american Joe Biden în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

Vorbind cu jurnaliștii la bordul avionului său Airbus A321-LR, la 35.000 de metri deasupra Atlanticului, luni seară, fostul ministru de externe Truss a recunoscut că va acorda prioritate aderării la Acordul cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Acest pact include Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam. De asemenea, ea dorește încheierea de acorduri comerciale cu India și cu Consiliul de Cooperare al Golfului, care include Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Dezvăluind că are ca obiectiv „obținerea aderării la CTPPT, obținerea unui acord comercial cu India, obținerea unui acord comercial cu CCG”, Truss a adăugat: Acestea sunt prioritățile noastre comerciale. În prezent nu au loc negocieri cu SUA și nu mă aștept ca acestea să înceapă pe termen scurt sau mediu.”

Recunoașterea pune de fapt la adăpost orice plan pentru un acord comercial pentru mai mulți ani – potențial mai mult de un deceniu. Se pare că Truss a decis să recunoască la începutul mandatului său de premier că un acord comercial cu SUA nu mai este în discuție, considerând că acest lucru nu va umbri discuțiile pe care le va purta la New York cu președintele SUA.

În schimb, ea dorește să obțină sprijinul acestuia pentru renegocierea Protocolului privind Irlanda de Nord – un element-cheie al acordului comercial post-Brexit cu UE, care împiedică o frontieră dură între Irlanda de Nord și Republica – singura graniță terestră a Regatului Unit cu blocul comunitar.