• Noul prim-ministru va dezvălui încă de miercuri, după ce a fost numit oficial astăzi de către regină, un plan prin care guvernul va stabili un preț garantat pentru facturi.
  • Consilierii și oficialii au decis în ultimele zile că o simplă ajustare a plăților pentru gospodării nu va fi suficientă și au ajuns la concluzia că țara are nevoie de o intervenție mai dramatică.
  • Împreună cu reducerile taxei pentru energia verde, acest lucru înseamnă că facturile medii vor fi înghețate în următoarele 18 luni.

Liz Truss se pregătește să apese pe butonul planurilor de 130 de miliarde de lire sterline pentru a îngheța facturile la electricitate și gaz pentru gospodăriile medii din Marea Britanie în această iarnă. Noul prim-ministru va dezvălui un plan prin care guvernul va stabili un preț garantat pentru facturi încă de miercuri, după ce a fost numit oficial astăzi de către regină.

În cadrul acestui sistem, furnizorii de energie vor fi obligați să accepte prețul stabilit de guvern în schimbul unor garanții pentru împrumuturi masive care să acopere diferența dintre ceea ce îi costă să producă și să cumpere energie și prețul la care aceasta poate fi vândută.

Împreună cu reducerile taxei pentru energia verde, acest lucru înseamnă că facturile medii vor fi înghețate în următoarele 18 luni, potrivit rapoartelor agenției de știri economice Bloomberg. Ian Blackford, de la SNP, i-a cerut lui Truss să se gândească din nou la obligarea gospodăriilor să plătească împrumuturile sub formă de suprataxă pe facturile lor în anii următori.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Liderul SNP din Westminster a declarat că un impozit excepțional extins pe profiturile excedentare ale marilor companii, inclusiv ale companiilor energetice, și creșterea încasărilor fiscale ale guvernului britanic ar trebui să acopere costurile împrumuturilor. Blackford a spus: Liz Truss trebuie să anunțe o înghețare imediată a facturilor de energie ca primul ei act în calitate de prim-ministru – dar nu trebuie să vină în detrimentul familiilor obișnuite.

Trebuie să existe o întoarcere a planurilor conservatoare de a împovăra familiile cu o datorie de mai multe miliarde de lire sterline. Ar fi complet inacceptabil ca guvernul conservator să forțeze gospodăriile să plătească o suprataxă pentru facturile de energie pentru anii următori. Trebuie să se gândească din nou.

Potrivit unor persoane din interior, Truss a vrut, încă de săptămâna trecută, să facă față crizei de iarnă doar prin extinderea pachetului de sprijin de 400 de lire sterline al lui Rishi Sunak la 1.000 de lire sterline pe gospodărie. Cu toate acestea, consilierii și oficialii au decis în ultimele zile că o simplă ajustare a plăților pentru gospodării nu va fi suficientă și au ajuns la concluzia că țara are nevoie de o intervenție mai dramatică.