Locuitorii din Wuhan îl comemorează pe medicul care a semnalat pentru prima dată coronavirusul. Li Wenliang a murit în urmă cu un an

La un an după moartea lui, provocată de Covid-19, locuitorii din oraşul chinez Wuhan spun că rămân recunoscători medicului care a semnalat pentru prima dată apariţia coronavirusului, relatează Reuters.

Li Wenliang, medic oftalmolog la un spital din oraş, a devenit una dintre cele mai vizibile figuri în primele zile ale focarului din Wuhan, când a încercat să tragă un semnal de alarmă, însă a fost avertizat de poliţie pentru „răspândire de zvonuri”.

În vârstă de 34 de ani, el a murit pe 7 februarie 2020, după ce s-a infectat cu Covid-19. Câteva zile mai târziu, Zhong Nanshan, un epidemiolog, l-a numit pe Li un „erou al Chinei”. Dar când preşedintele Xi Jinping i-a onorat pe cei care au luptat împotriva coronavirusului, nu a fost menţionată contribuţia lui Li.

Locuitorii din Wuhan, însă, îşi aduc aminte de cel care i-a avertizat înainte ca autorităţile să recunoască oficial focarul de coronavirus. Acum, Wuhan este un oraş în care a revenit normalitatea.

„El a fost primul care ne-a spus de virus”, a spus Li Pan, în vârstă de 24 de ani. „A dat un semnal de alarmă, a fost foarte curajos”.

Ji Penghui, în vârstă de 34 de ani, a spus că a auzit avertismentul lui Li în primele zile şi s-a grăbit să se aprovizioneze cu măşti, înainte ca oficialii chinezi să vorbească deschis despre virus.

„Publicul îi recunoaşte meritele şi cred că ar trebui să primească mai multe onoruri oficiale”, a spus Ji.

Ji a mai spus că guvernul chinez a făcut greşeli la începutul pandemiei, dar de atunci a gestionat situaţia foarte bine.

O echipă de la OMS este în Wuhan pentru a studia originile coronavirusului

Echipa deja a vizitat piaţa „umedă” din Wuhan, acolo unde este considerat epicentrul focarului de coronavirus, care s-a transformat într-o pandemie şi a infectat peste 100 de milioane de persoane la nivel global, omorând aproape trei milioane de oameni. Piaţa a fost închisă pentru public la începutul anului trecut.

Originea coronavirusului a început să fie „influenţată” politic. Unii diplomaţi chinezi, cât şi mass-media de stat sprijină teoriile conspiraţiei conform cărora virusul ar fi provenit, de fapt, dintr-o altă ţară.

Chiar dacă Qian Wende, în vârstă de 80 de ani, nu ştie de unde provine virusul, îl consideră un erou pe Li Wenliang: „Ar trebui să comemorăm contribuţia sa la combaterea pandemiei”.

Exit mobile version