• Cinci persoane, printre care un copil și un lider al Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), au fost ucise, anunță Ministerul Sănătății din Gaza.
  • Atacul vine ca răspuns la amenințările unei grupări militante palestiniene din zonă.
  • PIJ este mai mică decât Hamas, dar împărtășește o ideologie similară, ambele grupări opunându-se prezenței Israelului.

Israelul a atacat vineri Gaza cu avioane de război, ucigând cel puțin opt persoane, printre care un comandant al grupării Jihadul Islamic Palestinian și o tânără, scrie Reuters.

Surse medicale şi de securitate din Fâşia Gaza au confirmat moartea lui Taysir al-Jabari, lider al Jihadului Islamic Palestinian, care conducea o unitate responsabilă cu atacurile cu rachete asupra teritoriului israelian.

Raidul armatei israeliene a survenit după mai multe zile de tensiuni în zonă provocate de arestarea în Cisiordania a unui alt reprezentant al respectivei grupări palestiniene, Bassam al-Saadi, într-o tabără de refugiaţi din oraşul Jenin. După această arestare, gruparea palestiniană a ameninţat Israelul cu represalii.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Prin urmare, armata israeliană a anunţat vineri lansarea operaţiunii ,,Trezirea Zorilor” împotriva grupării palestiniene, cu care negociase în ultimele zile cu ajutorul medierii Egiptului, Qatarului şi ONU în încercarea de a preveni o nouă izbucnire a violenţelor.

,,Inamicilor noştri, şi în special liderilor Hamas şi ai Jihadului Islamic Palestinian, aş dori să le spun: vremea voastră s-a terminat. Ameninţarea va fi eliminată, într-o formă sau alta”, a declarat vineri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

,,Statul Israel şi armata sa îşi vor continua operaţiunile, cunoscând responsabilitatea ce ne revine faţă de oamenii noştri: să apărăm comunităţile şi cetăţenii din sudul Israelului. Şi de a apăra cetăţenii din întregul Israel”, a completat Gantz.