Lucian Romașcanu și Tkachenko, discuții despre furtul pisaniilor lui Ștefan cel Mare din Muzeul din Herson

FOTO - Captură de ecran Facebook
  • Lucian Romaşcanu a avut discuţii cu Olexandr Tkachenko în legătură cu semnalele privind furtul pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din Muzeul de Istorie al oraşului Herson.
  • Ministrul ucrainean al Culturii i-a precizat lui Lucian Romaşcanu că din informaţiile sale există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariuopol şi artefacte din aur din muzeele din Melitopol.
  • Pisaniile lui Ștefan cel Mare ar fi fost furate de ruși.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a avut discuţii, sâmbătă, cu omologul ucrainean Olexandr Tkachenko, în legătură cu semnalele privind furtul pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din Muzeul de Istorie al oraşului Herson.

„Urmare semnalelor din presă privind posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi, am avut în această dimineaţă o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean al culturii, Olexandr Tkachenko.

I-am transmis situaţia semnalată de presa din România, detalii despre pisanii şi am primit promisiunea că vom avea o informaţie oficială cât de curând” , a transmis Lucian Romaşcanu.

Ministrul ucrainean al Culturii i-a precizat lui Lucian Romaşcanu că din informaţiile sale legate de acţiunile agresorului rus, există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariuopol şi artefacte din aur din muzeele din Melitopol, unele despre care se ştie că au fost deja scoase la vânzare.

„Despre situaţia din Herson, având în vedere situaţia de acum de pe teren, nu există informaţii certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil. I-am reiterat promisiunea de a ajuta la evacuarea şi păstrarea patrimoniului ucrainean aflat în pericol urmând să analizeze şi să revină cu solicitări concrete” , a mai spus Romaşcanu. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1734816020221664&id=100010798472923