Lukașenko a semnat! Pedeapsa cu moartea, extinsă în Belarus

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko
  • Lukaşenko a semnat! Pedepsa cu moartea a fost extinsă în Belarus, după ce grupuri de activişti au încercat să saboteze părţi din reţeaua feroviară pentru a îngreuna desfăşurarea forţelor ruseşti în Ucraina
  • Liderul din Belarus, Alexander Lukaşenko, a aprobat modificări ale codului penal al ţării care ar face ca tentativele de acte de terorism să fie pedepsite cu moartea, au anunţat miercuri agenţiile de presă ruseşti.
  • Belarusul are deja pedeapsa cu moartea pentru acte de terorism care provoacă pierderi de vieţi omeneşti, pentru crime brutale şi crime multiple.

Parlamentul din Belarus a susţinut extinderea utilizării pedepsei cu moartea după ce activiştii au încercat să saboteze părţi din reţeaua feroviară pentru a îngreuna desfăşurarea forţelor ruseşti în Ucraina..

Rusia a folosit Belarusul, un aliat apropiat, ca punct de pregătire pentru a lansa invazia sa din 24 februarie în Ucraina. Minsk neagă implicarea în conflict, dar recunoaşte că teritoriul său a fost folosit pentru invazie, relatează Reuters.

Noilele norme intră în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea lor oficială.

În urma represiunii protestelor antiguvernamentale în masă din Belarus din 2020, uneori, oamenii au fost acuzaţi de terorism pentru infracţiuni care ar fi putut fi considerate anterior drept huliganism. O persoană a fost acuzată de terorism pentru că a turnat vopsea roşie pe maşina unui judecător, iar o alta pentru că a aruncat o piatră în fereastra unui procuror.

Pedeapsa cu moartea pentru terorism a fost introdusă în Belarus

Legea relevantă este publicată pe portalul național de internet juridic. Acesta se referă la acte de terorism internațional:

  • împotriva unui reprezentant al unui stat străin sau al unei organizații internaționale;
  • săvârșite de un grup organizat sau care implică utilizarea de instalații de energie atomică, substanțe radioactive, substanțe chimice sau biologice puternice, toxice sau care implică uciderea unei persoane;
  • omorul ale unor personalități de stat sau publice comis în legătură cu activități de stat sau publice.

Având în vedere natura „democratică” a autoproclamatului președinte, oricine poate fi considerat terorist, remarcă opozanții lui Lukașenko.