• Administraţia Biden face tot posibilul pentru a se afirma ca lider global în domeniul acţiunilor climatice la conferinţa ONU privind clima din această săptămână.
  • Pentru a face acest lucru va fi nevoie de o confruntare diplomatică cu China.
  • Decizia lui Biden de a participa la COP27 a generat deja aşteptări privind un nou nivel de angajament al SUA în ceea ce priveşte acţiunile în domeniul climei.

Administraţia Biden face tot posibilul pentru a se afirma ca lider global în domeniul acţiunilor climatice la conferinţa ONU privind clima din această săptămână.

China, cel mai mare emiţător actual de gaze cu efect de seră din lume, are un avans faţă de SUA în ceea ce priveşte lansarea în masă a energiei solare şi a vehiculelor electrice.

Statele Unite, care sunt al doilea cel mai mare emiţător actual, intenţionează să conteste pretenţia Chinei de a fi lider mondial în ceea ce priveşte acţiunile de combatere a schimbărilor climatice cu o serie de noi iniţiative de reducere a emisiilor de carbon.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Biden se va alătura vineri unei delegaţii formate din 16 înalţi oficiali – inclusiv secretarul de stat Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan – pentru a susţine că era Trump a inacţiunii şi a negaţionismului în domeniul climei s-a încheiat, scrie POLITICO.

Sarcina lui Biden este să restabilească credibilitatea SUA în ceea ce priveşte acţiunile privind clima pentru a contracara curtarea de către China a ţărilor în curs de dezvoltare care se confruntă cu riscurile existenţiale din cauza încălzirii globale.

În acelaşi timp, el va depune eforturi pentru a restabili un anumit nivel de cooperare între China şi SUA în domeniul climei, după ce preşedintele chinez Xi Jinping a suspendat un efort bilateral în urma călătoriei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, în luna august.

Nu există nicio soluţie la problema schimbărilor climatice fără China” , a declarat miercuri John Kerry, emisarul pentru climă al Casei Albe, John Kerry.

Suntem pregătiţi să ne aşezăm la masă cu China pe tema climei şi să lucrăm împreună pentru a rezolva ceea ce nu este o problemă bilaterală, ci ceea ce este o problemă universală, globală, existenţială” .

Este un lucru ambiţios, având în vedere că Kerry a recunoscut luna trecută că dialogul semnificativ cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, a intrat în impas.

Biden are un avantaj la COP27: Xi Jinping nu va fi acolo

Acest lucru îi va permite lui Biden să se poziţioneze mai uşor pe terenul diplomatic ca un lider care va acorda prioritate acţiunilor climatice în ciuda relaţiilor bilaterale tensionate. Iar el le poate arăta personal colegilor şefi de stat sutele de miliarde de dolari în investiţii în surse de energie curată incluse în Legea privind reducerea inflaţiei, pe care a semnat-o în septembrie, ca dovadă a hotărârii sale.

Concurenţa geopolitică poate fi de fapt utilă… faptul că SUA face mai mult în privinţa climei poate determina China să facă mai mult” , a susţinut Alexandra Hackbarth, expert în China în cadrul grupului de reflecţie E3G, care se ocupă de schimbările climatice.

Biden are de recuperat decalajul, deoarece Beijingul – în ciuda dependenţei sale de cărbunele puternic poluant de acasă – a făcut din climă un element cheie al acţiunilor sale diplomatice de ani de zile. Xi a anunţat în 2015 crearea unui fond de 3,1 miliarde de dolari pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să atenueze efectele schimbărilor climatice.

Decizia lui Biden de a participa la COP27 a generat deja aşteptări privind un nou nivel de angajament al SUA în ceea ce priveşte acţiunile în domeniul climei.

În mod normal, preşedinţii nu se prezintă la aceste evenimente decât dacă aduc ceva cu ei” , a declarat Joanna Lewis, profesor asociat la Universitatea Georgetown şi expert în politicile climatice ale Chinei.

Ceea ce Biden aduce probabil sunt bani pentru a sprijini unul dintre obiectivele cheie ale COP27: finanţarea iniţiativelor de atenuare şi adaptare ale ţărilor în curs de dezvoltare cele mai afectate de încălzirea rapidă a lumii. Facem un efort major în ceea ce priveşte furnizarea de noi finanţări pentru climă” , a declarat Kerry.

Dar Biden încearcă să stimuleze şi să convingă China cu privire la măsurile privind schimbările climatice într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări continuă să se deterioreze.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a lăsat să se înţeleagă săptămâna trecută, într-o convorbire cu Blinken, că Beijingul doreşte ca relaţiile bilaterale să fie pe o cale de dezvoltare stabilă” . Dar el a dublat acest comentariu cu o acuzaţie potrivit căreia SUA urmăreşte izolarea şi suprimarea” Chinei.