• Forţele ruse au tras 33 de rachete asupra unor ţinte civile din oraşul ucrainean Herson ultimele 24 de ore, a declarat armata ucraineană.
  • Forţele ruseşti au atacat cu mortiere şi artilerie zonele populate de pe malul drept al râului Nipru, în apropiere de Herson.
  • Zhdanov a spus că luptele s-au intensificat odată cu desfăşurarea de către Rusia a unor vehicule blindate şi tancuri.

Forţele ruse au tras 33 de rachete asupra unor ţinte civile din oraşul ucrainean Herson ultimele 24 de ore, a declarat armata ucraineană, în timp ce luptele s-au intensificat, Rusia desfăşurând mai multe tancuri şi vehicule blindate pe linia frontului, scrie Reuters.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat în raportul său de dimineaţă că forţele ruseşti au atacat cu mortiere şi artilerie zonele populate de pe malul drept al râului Nipru, în apropiere de Herson. Forţele ruse au abandonat Herson luna trecută, într-una dintre cele mai semnificative victorii ale Ucrainei în războiul de 11 luni, dar luptele au intrat într-o fază lentă şi greoaie, pe măsură ce s-a instalat iarna.

Au existat foarte puţine schimbări în ceea ce priveşte linia frontului, dar presiunea inamicului s-a intensificat, atât în ceea ce priveşte numărul de oameni, cât şi tipul şi cantitatea de echipament”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Zhdanov a spus că luptele s-au intensificat odată cu desfăşurarea de către Rusia a unor vehicule blindate şi tancuri. Cele mai grele lupte au avut loc în jurul oraşului Bakhmut din estul ţării, un oraş fantomă bombardat, pe care Rusia încearcă de luni de zile să îl ia cu asalt, cu costuri uriaşe în vieţi omeneşti, şi mai la nord, în oraşele Svatove şi Kreminna, unde Ucraina încearcă să rupă liniile de apărare ruseşti.

În Bakhmut, unde locuiau 70.000 de oameni înainte de război şi care acum este în ruine, reporterii Reuters au văzut incendii care ardeau într-o clădire rezidenţială mare. Pe străzi erau împrăştiate moloz, iar ferestrele majorităţii clădirilor au fost aruncate în aer.

Într-un discurs ţinut marţi seara târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o reuniune a comandamentului militar a stabilit paşii care vor fi făcuţi în viitorul apropiat”. Vom continua să pregătim forţele armate şi securitatea Ucrainei pentru anul viitor. Acesta va fi un an decisiv. Înţelegem riscurile iernii. Înţelegem ce trebuie făcut în primăvară”, a declarat el.