• Atacurile cu rachete și drone ale Rusiei au lăsat milioane de ucraineni fără energie electrică, încălzire și apă curentă.
  • Într-un discurs sfidător rostit sâmbătă, Zelenski a declarat: „Libertatea are un preț ridicat. Dar sclavia are un preț și mai mare”.
  • Herson, singura capitală regională capturată de Rusia de când aceasta și-a lansat invazia pe scară largă la 24 februarie, a fost eliberată de Ucraina luna trecută.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a îndemnat poporul să persevereze în fața atacurilor rusești, în timp ce țara sărbătorește Crăciunul. Într-un discurs sfidător rostit sâmbătă, acesta a declarat: „Libertatea are un preț ridicat. Dar sclavia are un preț și mai mare”.

Atacurile cu rachete și drone ale Rusiei au lăsat milioane de ucraineni fără energie electrică, încălzire și apă curentă. Anterior, sâmbătă, raidurile aeriene rusești au ucis 10 persoane în orașul Kherson din sudul Ucrainei, au declarat oficialii.

Autoritățile regionale au declarat că alte 68 de persoane au fost rănite și au făcut apel la locuitorii din zonă să doneze urgent sânge. Descriind Rusia ca fiind o „țară teroristă”, Zelenski a acuzat trupele rusești că „ucid de dragul intimidării și al plăcerii”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Într-o postare pe rețelele de socializare, el a arătat imagini cu străzi pline de cadavre și mașini în flăcări, spunând că „lumea trebuie să vadă și să înțeleagă împotriva cărui rău absolut luptăm”. Herson, singura capitală regională capturată de Rusia de când aceasta și-a lansat invazia pe scară largă la 24 februarie, a fost eliberată de Ucraina luna trecută.

De atunci, a fost ținta frecventă a forțelor rusești poziționate pe malul stâng (estic) al râului Dnipro. Moscova a negat în mod repetat că ar fi vizat civili în atacurile sale. Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a recunoscut recent că trupele ruse au lovit instalațiile energetice critice ale Ucrainei.
Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși și marchează Ajunul Crăciunului – principala zi de sărbătoare din țară – la 6 ianuarie.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de credincioși au sărbătorit această zi pe 24 decembrie, în conformitate cu majoritatea creștinilor din întreaga lume.

Zelenski a spus: „Am îndurat la începutul războiului. Am îndurat atacuri, amenințări, șantaj nuclear, teroare, atacuri cu rachete. Să îndurăm și în această iarnă, pentru că știm pentru ce luptăm. Ne vom sărbători sărbătorile! Ca întotdeauna. Vom zâmbi și vom fi fericiți. Ca întotdeauna. Diferența este una singură. Nu vom aștepta un miracol. La urma urmei, îl creăm noi înșine.”