- Francezii au alegeri parlamentare anticipate pe 30 iunie și 7 iulie.
- Partidul lui Marine Le Pen a luat 30% din voturile francezilor.
- Macron a dizolvat Parlamentul francez după alegeri.
- Alianța lui Macron a luat sub 15% la alegerile europarlamentare.
- Social Democrații lui Scholz au luat 15% dintre voturile nemților.
- Creștin-Democrați au câștigat alegerile europarlamentare din Germania.
- Partidul lui Nehammer a fost învins în Austria de Partidul Libertății.
- Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare din România.
- PSD și PNL trimit 19 europarlamentari la Strasbourg.
- AUR a luat 15% dintre voturile românilor la europarlamentare.
- Nicu Ștefănuță, candidat independent, merge în Parlamentul European.
Se cutremură Europa după alegerile europarlamentare din weekend. Nemții și francezii au trecut de partea extremiștilor. Macron nu a mai stat pe gânduri și a dizolvat Parlamentul Francez imediat după ce a aflat că partidul lui Marine Le Pen a câștigat de două ori mai multe voturi decât alianța lui.
Peste 30% dintre francezi au votat pentru Le Pen, în timp ce alianța lui Macron nu a reușit să ajungă nici la 15% dintre voturi. Asta înseamnă că partidul lui Le Pen va avea 30 de europarlamentari, iar alianța lui Macron doar 13. Pentru francezi, urmează acum alegeri anticipate pentru Parlament în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris.
Dacă alianța lui Macron a prins locul doi în Franța, social-democrații lui Scholz nici macar atât nu au reușit în Germania. 14% dintre voturile nemților, atât a reușit să obțină social democrații cancelarului german. Creștin-democrații au câștigat alegerile europarlamentare cu 30% dintre voturi și pe locul doi a ajuns partidul de extremă dreapta AFD, cu peste 16%. Scholz nu merge după modelul franțuzesc și a anunțat că nu face alegeri anticipate, chiar dacă Creștini-democrații i-au cerut asta.
Și în Austria și Olanda partidele de extremă dreapta au ieșit în față. Partidul Libertății din Austria a câștigat alegerile europarlamentare pentru prima data în istorie. A luat 27% dintre voturi, l-a bătut pe Nehammer și va trimite 6 politicieni la Strasbourg.
În Olanda, unde alegerile au început joia trecută, Partidul pentru Libertate, de extremă dreapta a terminat alegerile pe locul doi și o să aibă 7 europarlamentari în următorii 5 ani.
În România, alianța care a inventat rotativa din Guvern trimite și cei mai mulți europarlamentari în Europa. PSD și PNL au luat împreună aproape jumătate dintre voturile românilor și trimit împreună 19 europarlamentari. Urmează partidul lui George Simion, AUR, care a luat 15% dintre voturile românilor și pe locul 3 e Alianța Dreapta Unită cu mai puțin de 9%.
România trimite in Parlamentul European si un candidat independent. Nicu Ștefănuță a trecut de pragul de 3% și merge la Strasbourg. Printre cei 33 de europarlamentari români nu o să fie niciunul de la partidul lui Cioloș. REPER nu a reușit să treacă peste pragul de 5%.